luni, 17 octombrie 2011

Timişoara / Risorgimento pe plaiuri bănăţene

Conferinţa de la Centrul Cultural Italian a profesorului Carlo Mazzei, urmată de un recital, D’Annuzio şi Tosti, Ramona Zaharia (mezzosoprană), David Crescenzi (pian), a dat startul manifestării dedicate împlinirii a 150 de ani de la unificarea Republicii Italia, pe care italienii din Banat o organizează în perioada 17-21 octombrie.
Sub genericul “Italia e”, Consulatul General al Italiei din Timişoara a pregătit pentru 18 octombrie, ora 18, în Sala de conferinţe de la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timişoara, Cinemateca - Film artistic: Faleze de nisip (1983), Regia: Dan Piţa, iar de la ora 19.30, în Aula BCUT, Recital - Serată Fabrizio de Andrè, Trio: La voce dell’anima.
Pe 19 octombrie, urmează muzică de cameră la Muzeul de artă, pentru ca pe 20 octombrie, ora 18, tot în Aula Bibliotecii, să fie susţinută o lecţie-concert, La canzone d’autore italiana, de cantautorul Mimmo Locasciulli.
De la ora 18, pe 21 octombrie, în Aula Bibliotecii, se va desfăşura Conferinţă Da Collodi a Rodari—prezintă prof. Gloria Gravina, şi filmul Pinochio, de Roberto Bennini, în Aula Magna.
În Piaţa Operei va avea loc un concert muzică uşoară şi rock, invitaţii fiind grupul Compact şi Luca Virago din Milano.
În zilele de 19 si 20 va fi prezent, în Timişoara, şi ministrul culturii din Italia, Giancarlo Galan, care va participa la acţiuni din programul "Săptămânii limbii şi culturii italiene în lume".
Unificarea Italiei, conform termenului originar din italiană, Risorgimento, a fost procesul social, politic și administrativ care a avut ca rezultat final unificarea statelor din peninsula italiană într-o singură națiune, Italia.
La data de 18 februarie 1861, Victor Emmanuel alege deputați din primul Parlament italian la Torino. La data de 17 martie 1861, Parlamentul l-a proclamat pe Victor Emmanuel al II-lea,rege al Italiei, iar pe 27 martie 1861 la Roma a fost declarat capitala Italiei, în ciuda faptului că nu a inclusă în noul regat.Trei luni mai tarziu Cavour, vazând lucrarea vieții lui aproape completă, a murit. Cavour a declarat: "Italia s-a format.Totul este în siguranță.."
Este relativ dificil de a preciza limitele exacte în timp ale acestui proces, dar majoritatea istoricilor sunt de acord că extensia maximă temporală a epocii Risorgimento se situează între Congresul de la Viena din 1815 și războiul franco-prusac din 1871, deși finalizarea efectivă a procesului de unificare s-a produs după victoria Italiei din Primul război mondial.