miercuri, 20 aprilie 2011

Sorin Ovidiu Vântu a ameninţat cu moartea o familie pentru un contract de consultanţă

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au dispus la data de 19 aprilie 2011 începerea urmăriri penale, iar în cursul zilei de azi, reţinerea inculpaţilor Vântu Sorin Ovidiu şi Ion Ilie Cezar sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj.

Din probele administrate până la acest moment procesual, a rezultat că, în perioada martie - aprilie 2011, sub ameninţarea denunţării unilaterale a unui contract de consultanţă şi management, Vântu Sorin Ovidiu a pretins părţii vătămate G.S. suma de 150.000 euro. În situaţia neconformării acestei cerinţe, partea vătămată ar fi pierdut sume importante de bani.

Actele de ameninţare şi constrângere au fost întreprinse de inculpatul Vântu Sorin Ovidiu atât personal, cât şi prin intermediul inculpatului Ion Ilie Cezar, care la rândul său urma să obţină un folos injust.

Inculpatul Vântu Sorin Ovidiu a recurs la ameninţări cu moartea la adresa părţii vătămate şi a familiei, de natură a induce acesteia temerea că se pot materializa, fapt ce l-a determinat să-şi ia măsuri de protecţie.

Arad / Captură de roşii spaniole de peste 20 de tone la Nădlac

Marti, 19 aprilie, la punctul de trecere a frontierei Nădlac, comisarii Gărzii Financiare Arad au confiscat 20.748 kg de legume (roşii) în valoare estimată de 56.000 lei, după ce au constatat nereguli referitoare la documentele legale de însoţire a mărfii. Prin această acţiune Garda Financiară Arad a prevenit prejudicierea bugetului de stat cu cca. 22.500 lei.
Anton POP, comisar şef secţie Garda Financiară Arad, a declarat: 'Conform informaţiilor rezultate atât din analize informatice cât şi din monitorizarea permanentă a achiziţiilor intracomunitare de mărfuri, comisarii Gărzii Financiare Arad au constatat că tranzacţia a implicat doar firme din Spania, iar din documentul de însoţire a mărfii lipseşte orice referire la beneficiarul român al celor peste 20 tone de legume introduse pe teritoriul naţional. Marfa a fost confiscată şi va fi valorificată, conform prevederilor legale, iar contravaloarea acesteia va constitui venit la bugetul de stat.'

Timişoara / Guvernul a aprobat lucrări la drumuri în judeţul Timiş

Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi, 20 aprilie a.c., noi indicatori tehnico-economici pentru lucrări de drumuri în cadrul proiectului prioritar '10.000 km drumuri judeţene şi de interes local' din Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. Obiectivele de investiţii sunt situate în judeţele Timiş, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare, Sălaj, Arad, Sibiu, Braşov, Ialomiţa, Ilfov, Vâlcea şi Gorj după cum urmează:

1. Reabilitare DJ 572 km 55+700 - km 102+500, limită judeţ Caraş-Severin - Buziaş - limită judeţ Arad, judeţul Timiş;

2. Reabilitare DJ 681 A Fârdea - Traian Vuia- Mănăştiur km 0+000-14+700, judeţul Timiş;

3. Reabilitare DJ 591 Timişoara Sânmihaiu Român - Cenei km 6+500 - km 27+500, judeţul Timiş;

4. Reabilitare DJ 172 D km 0+000 - km 42+150 Ilva Mică - limită judeţ Suceava, jud. Bistriţa Năsăud;

5. Modernizare DJ 172 C km 9+000 - km 14+320 Josenii Bârgăului - Ilva Mică, judeţul Bistriţa Năsăud;

6. Modernizare drum judeţean DJ 196 Supuru de Los (DN 19 A) - Corund - Bogdand - Nadisu Hododului - Hodod - limita judeţ Sălaj km 0+000 - 28+000 judeţul Satu Mare;

7. Modernizare drum judeţean DJ 193 A Satu Mare - Amaţi - Ruşeni - Tătăreşti - Necopi - Homorodu de Jos - Homorodu de Mijloc - Răteşti km 0+900 - km 2+775, km 5+950 - km 23+000, km 29+000 - km 36+900, km 42+750 - km 49+124, judeţul Satu Mare;

8. Reabilitare drum judeţean DJ 191D: DN 1H - Nuşfalău - Vacău - Sig- Tusa- limită judeţ Cluj, jud. Sălaj;

9. Reabilitare DJ 682, km 100+080 - km 117+080 Arad - Felnac- limită judeţ Timiş, judeţul Arad;

10. Reabilitare DJ 709 km 0+800 - km 30+700, jud. Arad;

11. Reabilitare străzi în municipiul Arad, lotul 1, judeţul Arad;

12. Modernizare DJ 142 B: Blăjel- Bazna- limită Judeţ Alba km 0+000 - km 11+612, judeţul Sibiu;

13. Reabilitare DJ 104, Sercaia- Hoghiz km 0+000 - 23+691, judeţul Braşov;

14. Modernizare drum judeţean DJ 313 km 22+607- km 35+087 limita Judeţ Călăraşi-Axintele, jud. Ialomiţa;

15. Modernizare drum judeţean DJ 201 km 19+800- km 36+430 Axintele - DJ 201B, jud. Ialomiţa;

16. Modernizare drum judeţean DJ 300, judeţul Ilfov;

17. Reabilitare şi modernizare DJ 703G, Jiblea-Salatrucel-Berislăveşti-Lim jud Argeş, judeţul Vâlcea;

18. Reabilitare şi modernizare DJ 665 lim jud Gorj-Mariţa Izvoru Rece Vaideeni Horezu, judeţul Vâlcea;

19. Reabilitare şi modernizare DJ 643lim jud Olt-Laloşu-Făureşti-Găneşti, judeţul Vâlcea;

20. Reabilitare şi modernizare DJ 703N Berislăveşti Releu Cozia, judeţul Vâlcea;

21. Reabilitare şi modernizare DJ 677 Mădulari- Şuşani-lim jud Olt, judeţul Vâlcea;

22. Reabilitare DJ672, Km 0+000-Km 43+623, Ciuperceni - Godinesti - Tismana - Topesti - Pestisani - Bradiceni - Buduhala (DN67)', judetul Gorj;

23. Reabilitarea D.J 673, Siacu - Borascu - Turceni - Broşteni (DN66), km 16+650+41+650', judeţul Gorj.

Pe lângă aceste tronsoane de drum, în PNDI - proiect prioritar '10.000 km drumuri judeţene şi de interes local' vor fi incluse şi alte drumuri, pentru fiecare dintre judeţele menţionate. Indicatorii tehnico-economici aprobaţi astăzi au o valoare totală de 1.585.721 mii lei.

Timişoara / Primul grup de refugiaţi eritreeni din Libia ajung la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă

Un grup de 30 de refugiaţi eritreeni din tabara Shousha, aflată la graniţa dintre Libia şi Tunisia, a ajuns astazi la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă (CTU) de la Timişoara. Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), împreună cu Oficiul Român pentru Imigrări (ORI) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) au coordonat evacuarea acestuia în România, unde refugiaţii vor fi găzduiţi la CTU pe o perioadă de maxim şase luni, până la relocarea acestora în ţări terţe.
Acesta este primul grup de refugiaţi fugiţi din calea conflictelor din Libia care urmează să fie relocat prin intermediul Centrului de Tranzit în Regim de Urgenţă administrat de Oficiul Român pentru Imigrări. In timpul detenţiei din Libia aceştia au fost expuşi unor abuzuri grave, chiar şi torturii, după ce în prealabil fugiseră din Eritreea pentru a evita serviciul militar, care se desfăşoară pe o perioadă nelimitată.
La mijlocul lunii februarie 2011, revoltele care au zguduit multe părţi ale lumii arabe au izbucnit şi în Libia, iar mulţi cetăţeni africani au devenit ţinte aleatorii ale unor libieni, fiind abuzaţi fizic sau chiar ucişi. Astfel, cetăţenii africani, inclusiv refugiaţii de aceeaşi origine care trăiesc în Libia se află sub ameninţare din cauza furiei populare faţă de presupusa folosire de către Muammar Gaddafi a mercenarilor sub-saharieni la înăbuşirea protestelor populare.
Drept urmare, un număr considerabil de refugiaţi africani, printre care şi membrii grupului ajuns astăzi în Timişoara, au fost nevoiţi să fugă pentru o doua oară în viaţă. Astfel, din Libia au fost transferaţi temporar la tabăra Shousha, aflată în Tunisia, la 4 kilometri de graniţa cu Libia, unde erau total dependenţi de asistenţă umanitară. Tabăra Shousha a fost înfiinţată de către UNHCR, în cooperare cu autorităţile locale şi cu alte agenţii umanitare, pentru a găzdui până la 20.000 de persoane. Situată într-o zonă semi-aridă, cu climă deşertică, unde mediul abia poate susţine populaţia locală, tabăra este adesea expusă furtunilor de nisip insuportabile. Condiţiile de trai sunt dure şi nu presupun ducerea unei vieţi demne.
Din februarie a.c., peste 500.000 de persoane au scăpat de violenţele din Libia, fugind spre ţările vecine, cum ar fi Tunisia, Egipt, Niger, Algeria, Ciad şi Sudan. Tunisia a primit aproape jumatate dintre aceştia, demonstrându-şi asistenţa prin faptul că populaţia locală şi-a pus locuinţele la dispoziţia sutelor de familii ce fug de conflict.
Din noiembrie 2008 până în prezent, Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă administrat de Oficiul Român pentru Imigrări a găzduit temporar un număr de 638 refugiaţi care au fost deja relocaţi în ţări precum SUA, Canada, Marea Britanie Norvegia, Suedia, Australia, Olanda, Norvegia şi Germania. Aceştia sunt de origine eritreeană, sudaneză, palestiniană, etiopiană, srilankeză, irakiană şi nigeriană.
UNHCR facilitează doar relocarea refugiaţilor care nu pot rămâne în prima ţară de azil. UNHCR face apel la ţările industrializate, în special din Europa, pentru a oferi mai multe locuri de relocare celor mai vulnerabili dintre refugiaţi.

marți, 19 aprilie 2011

Turcii din Germania sunt revoltaţi că o musulmană a pozat în Playboy

Regina Nopţii / Sila Sahin








Pozând provocator pentru versiunea germană a revistei Playboy, Sila Sahin a reuşit să scandalizeze comunitatea trucă din Germania. Sila Sahin, o turcoaică din Berlin, în vârstă de 25 de ani, cu părinţi turci, este prima femeie musulmană care şi-a dovedit modernismul într-o societate multiculturală. Dar ultimul ei gest a şocat unii fani şi i-a înfuriat pe membrii familiei, evident conservatoare.

Timişoara / Festivalul Internaţional de Film Timishort




În perioada 4-8 mai a.c., la Timişoara, va avea loc a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Timishort. Şi în acest an, Timishort va aduce in faţa publicului timişorean o selecţie a celor mai importante scurtmetraje internaţionale şi româneşti.

O competiţie internaţională selectă

Competiţia Internaţională va cuprinde doar 12 scurtmetraje, lucru care face ca Timishort să fie unul dintre cele mai selecte festivaluri de scurtmetraj, concentrând competiţia în trei calupuri de filme scurte şi tari. Videorama, programul de film experimental şi artă video, va cuprinde tot 12 filme, împingând limitele artei cinematografice dincolo de metodele convenţionale ale cinema-ului.

O nouă secţiune competiţională

Pe lângă competiţia internaţională şi Videorama, Timishort introduce anul acesta o secţiune competiţională naţională, care va conţine 8 filme româneşti de scurtmetraj, unele dintre ele în premieră absolută.
Timishort va mai prezenta o selecţie a celor mai bune creaţii recente ale prestigioaselor Universităţi de Film şi Televiziune din München/ Germania şi din Belgrad/Serbia,precum şi programe speciale ale festivalurilor de film partenere: Festival International du Film Francophone de Namur, Anim'Est Bucureşti, Cologne OFF şi Directors' Lounge Berlin.

Emanuelle Moretti la Timişoara

Mai mult, în secţiunea Focus On, Timishort va prezenta o selecţie a celor mai bune scurtmetraje din Germania şi un portret de autor al lui Emanuele Moretti, fiul celebrului regizor italian Nanni Moretti, ce prezintă toate calităţile pentru a călca pe urmele tatălui său. Astfel, Timishort va continua să descopere noi talente şi potenţiali viitori autori de cinema.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Română a Filmului Independent, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Pentru mai multe informaţii, urmăriţi site-ul www.timishort.ro.

Dragoş Buhagiar - laureat UNITER pentru scenografie


Scenograful Dragoş Buhagiar a fost distins, în seara de 18 aprilie 2011, cu Premiul UNITER pentru cea mai bună scenografie a anului 2010, pentru creaţia sa la spectacolul Shaking Shakespeare, de Lia Bugnar, în regia lui Radu Alexandru Nica, o producţie a Teatrului German de Stat Timişoara (DSTT).
Decizia – luată de un juriu alcătuit din regizorul Alexandru Berceanu, scenografa Maria Miu, actriţa Ozana Oancea şi criticii de teatru Ion Parhon şi Sebastian Vlad Popa – a fost făcută publică luni seara în cadrul Galei UNITER, transmisă în direct de Televiziunea Română. Premiul a fost înmânat lui Buhagiar de către cunoscuta creatoare Doina Levintza.
Dragoş Buhagiar este unul dintre cei mai importanţi scenografi din România şi este laureat a numeroase premii. Uniunea Teatrală din România (UNITER) acordă de 19 ani premii pentru cele mai apreciate creaţii din peisajul teatral românesc.
Publicul poate revedea Shaking Shakespeare în ziua de sâmbătă, 7 mai 2011, de la ora 19, pe scena Teatrului German. Reprezentaţia din 7 mai se traduce în limbile română şi engleză.

Timişoara / EzotericFest la Casa Tineretului



EZOTERIC FEST, editia VI-a, se va desfasura in perioada 19 -22 mai 2011 la CASA TINERETULUI din Timisoara (str. Aries nr 19, zona Stadion, Spital Judetean) sub motto-ul "CUNOASTERE -SANATATE -ARMONIE".
Manifestarea este deschisa tuturor celor care doresc sa participe la PROMOVARTEA UNOR PRODUSE SI SERVICII PENTRU O VIATA MAI SANATOASA SI LONGEVITATE PRIN SPIRITUALITATE SI MISCARE in cadrul unei Expozitii cu Vanzare, Sesiuni de Conferinte, Workshop, Demonstratii, Muzica, Dans, Concerte, Spectacole, Videoproiectii si Arte.
Festivalul pentru o minte linistita, un suflet impacat si un corp plin de energie si lumina in armonie, este organizat de EXPO TIMISOARA INTERNATIONAL si ASOCIATIA DE METAFIZICA GEEA LIFE, combinand diversitatea expozitiei de produse bio si naturiste cu prelegerile si servicii specifice terapiilor alternative si complementare.

Timişoara / Centru pentru Dezvoltarea Economică a Regiunii Banat la Pancevo

În cursul lunii mai, CCIA Timiș pregătește o serie de misiuni economice sectoriale: în Serbia, de vizitare a Târgului Internațional de Agricultură de la Novi Sad, precum şi în Statele Unite ale Americii și în Turcia.
Tot în cursul lunii mai, va avea loc la Pancevo (Serbia), lansarea Proiectului 'Ințiativă transfrontalieră pentru activități de cercetare, dezvoltare și cooperare între instituții din domeniul educațional, economic și științific din Banatul istoric, ca și contribuție la îmbunătățirea competitivității și identității regionale, în concordanță cu standardele Uniunii Europene', finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră IPA România-Serbia și derulat de Camera de Comerț și Industrie Pancevo (partener coordonator) în parteneriat cu Fundația pentru Cultură și Educație 'Ioan Slavici' Timișoara și camere de comerț și industrie Timiș, Kikinda și Zrenjanin. Obiectivul principal al proiectului este înființarea unui Centru pentru Dezvoltarea Economică a Regiunii Banat, cu sediul principal la Pancevo și cu o filială la Timișoara și a unui Club de afaceri româno-sârb.

luni, 18 aprilie 2011

Iubirea secretă a lui Şerban Georgescu s-a dezgolit

Regina Nopţii / Florina Vidican





Iubita secretă a lui Şerban Georgescu, fostul soţ al Mădălinei Manole, a apărut goală într-un pictorial.
Florina Vidican este o tânără cântăreaţă de 26 de ani, care a avut o relaţie foarte apropiată cu Şerban Georgescu. Acesta i-ar fi mărturisit la un moment dat că vrea să o ia de soţie, a declarat ea.
Florina a practicat, după cum a subliniat singură, mai multe sporturi: atletism, baschet, dans sportiv. Dimensiunile ei: 1,65 metri, 49 kg, 89 (sani)-60 (talie)-90 (solduri), potrivit site-ului bucatarescu.ro.

Internaţional / Chinezii bat recordul la studenţi în universităţile occidentale

Un număr record de studenţi chinezi studiază în universităţi străine, spune Ministerul Educaţiei din China, preluat de BBC News.
Oficialii spun că sunt acum aproximativ 1,27 milioane studenţi care frecventează universităţile străine.
În 2010, peste 284 de mii chinezi au plecat să studieze în străinătate, cei mai mulţi dintre ei cu finanţare privată.
În acelaşi timp, mai mulţi studenţi chinezi aleg să se întoarcă acasă la locul de muncă după absolvire.
Oficialii chinezi spun că ţara care are cel mai mare număr de studenţi din lume în străinătate este China.
Datorită deschiderii şi reformelor economice de la sfârşitul anilor 1970, guvernul Chinei a folosit fonduri pentru programe de trimitere a oamenilor în străinătate pentru a dobândi cunoştinţe şi competenţe.
Acum, mai multe familii din clasa de mijloc îşi pot permite ei înşişi acest lucru şi aproximativ 93% din studenţii chinezi sunt auto-finanţaţi.
Principalele lor destinaţii sunt ţări vorbitoare de limba engleză, cum ar fi Statele Unite ale Americii, Australia, Marea Britanie şi Canada, precum şi o serie de alte ţări occidentale.
Unele dintre universităţi au primit atât de multe cereri din China, încât au trebuit să utilizeze un sistem de cote pentru a limita numărul studenţilor chinezi.
Multe dintre ei sunt în prezent angajaţi în cercetare şi dezvoltare, care consolidează poziţia Chinei pe piaţa concurenţială mondială.

Femeia Zilei / Aurora Constantin

O româncă, înscrisă la doctorat la Universitatea din Edinburgh, a primit o bursă de la Google






Aurora Constantin are 47 de ani, este profesoara de fizica la Colegiul National "Radu Greceanu" din Slatina, judetul Olt si isi da doctoratul la Universitatea din Edinburgh, Scotia. Recent, Google i-a acordat una din cele 10 burse destinate celor mai buni studenti din UE, Elvetia si Israel, scrie Romani in UK.
Ceea ce o diferentiaza pe Aurora Constantin de colegii ei este faptul ca, datorita unei boli nemiloase, generata de un defect genetic, de cativa ani ea este nevoita sa mearga intr-un carucior cu rotile, ceea ce nu a impiedicat-o sa se dedice studiului.
Din octombrie 2010 este studenta «full-time» la Universitatea din Edinburgh, dupa ce anterior a obtinut un masterat in IT la Universitatea din Glasgow. Faptul ca a fost selectata de Google pentru a-i acorda una din cele 10 burse destinate celor mai buni studenti din UE demonstreaza ca munca sa este apreciata si merita toata admiratia.

Timişoara / Conferinţa Naţională a Noilor Coduri ale României

Facultăţile de drept din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi a Universităţii Bucureşti în colaborare cu Centrul European de Studii şi Cercetări Juridice şi Asociaţia Română de Ştiinţe Penale cu sprijinul Institutului Naţional de Perfecţionare Profesională a Avocaţilor şi Centrul I.N.P.P.A Timişoara cu participarea membrilor echipelor de redactare a codurilor şi a altor cadre didactice universitare şi specialişti de prestigiu în domeniul dreptului organizează în zilele de 27 şi 28 mai 2011 în cadrul ciclului acte normative în dezbatere Conferinţa Naţională a Noilor Coduri ale României Civil şi Procedură Civilă/ Penal şi Procedură Penală.

Lucrările conferinţei se desfăşoară la sediul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, b-dul. Eroilor, nr. 9a, pe 2 secţiuni: Civil şi Penal.

Timişoara / Supercalculator inaugurat la Universitatea de Vest

Inaugurarea Laboratorului de Calcul de Înaltă Performanţă din cadrul Institutului de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM) va avea loc în data de 20 aprilie 2011, ora 11, în Aula Magna Ioan Curea a Universităţii de Vest din Timişoara.
Institutul de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM) va fi concretizarea unui proiect POSCCE câştigat de UVT în anul 2010, finanţat de Uniunea Europeană, Guvernul României şi Universitatea de Vest din Timişoara.
O parte importantă a infrastructurii ICAM este Laboratorul de Calcul de Înaltă Performanţă, pentru care a fost achiziţionat un supercalculator IBM BlueGene/P, cu o putere de calcul de 13 Tflops, 4.096 unităţi de calcul şi o capacitate de stocare date de 28 TB – cel mai puternic sistem de calcul din România, în momentul de faţă.
Vor participa reprezentanţi ai MECTS, IBM Romania, administraţiei locale, comunităţii academice universitare, academiei, institutelor de cercetare, comunităţii locale ITC etc.

România / Aplicaţie informatică pentru calculul indicatorilor economici din proiectele de investiţii ale IMM-urilor

OI IMM informeaza solicitantii interesati in accesarea fondurilor nerambursabile in cadrul Apelului 3 de proiecte al operatiunii 1.1.1.A1 „Sprijin financiar cu valoare cuprinsa intre 1.065.000 si 6.375.000 lei acordat pentru investitii in intreprinderile mici si mijlocii”, ca pentru calculul indicatorilor economici solicitati la Pct. 8 — Planul Financiar din Planul de Afaceri (Formularul E, anexat la Cererea de Finantare) se va utiliza aplicatia informatica aflata spre consultare publica incepand de astazi, 18 aprilie 2011, pe site-ul www.metodologie.ro/CalculFinanciar.

Aplicatia informatica va ramane postata spre consultare publica pana la data de 18 mai 2011. Ulterior acestei date va fi lansat Apelul de proiecte.

duminică, 17 aprilie 2011

Rotativa cu informaţii / Ochi & urechi

*Fiecare a treia naştere în lume nu beneficiază de asistenţă calificată, ceea ce duce la creşterea mortalităţii infantile şi la numeroase complicaţii la mame, relevă un recent raport al unor experţi ai organizaţiei britanice Save the Children.
*Circa 1000 de femei îşi pierd viaţa zilnic în lume din cauza complicaţiilor intervenite în sarcină, precum şi 2.000 de nou-născuţi. Conform Save the Children, în prezent există la nivel global un deficit de aproximativ 350.000 de moaşe calificate. În cazul unui număr suficient de cadre medicale, rata mortalităţii infantile ar putea fi redusă cu un milion de nou-născuţi pe an.
*Lipsa acută de moaşe calificate se simte acut în special în ţările în curs de dezvoltare. În Etiopia, de exemplu, 94% din naşteri nu beneficiază de asistenţă calificată. În Rwanda, unde numărul copiilor se apropie 400.000, există doar 46 de moaşe.
*Însă cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile se înregistrează în Afganistan, unde dintr-o mie de nou-născuţi, 52 mor la naştere sau câteva ore mai târziu, iar 20% dintre copii nu ajung vârsta de cinci ani. Fiecare a 11-a femeie afgană moare din cauza unor complicaţii intervenite în timpul sarcinii sau la naştere.
*Veniturile totale medii lunare în trimestrul IV 2010 au reprezentat, în termeni nominali, 2.308 lei pe gospodărie şi 797 lei pe persoană, fiind cu 30,3% mai mari în mediul urban decât în mediul rural, iar cheltuielile totale ale populaţiei au fost de 2.114 lei lunar pe gospodărie (730 lei pe persoană) şi au reprezentat 91,6% din nivelul veniturilor totale, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).
*40,8% din consumul gospodăriilor a fost alocat pentru consumul de produse alimentare şi băuturi nealcoolice. În cadrul veniturilor totale de 2.308 lei pe gospodărie (797 lei pe persoană), veniturile băneşti au fost, în medie, de 1.906 lei lunar pe gospodărie (658 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 402 lei lunar pe gospodărie (139 lei pe persoană).
*La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor în trimestrul IV 2010, veniturile din prestaţii sociale au contribuit în proporţie de 25,3%, veniturile din agricultură cu 2,5%, veniturile din activităţi neagricole independente cu 2,6% şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei, cu 1,6%. Veniturile în natură deţin o pondere de 17,4%, reprezentând, în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (15,6%).
*INS precizează că veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 30,3% mai mari decât cele ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 11,1% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor în trimestrul IV 2010. Astfel, venitul mediu lunar pentru o persoană din mediul urban este de 922,48 lei, 91,6% fiind sub formă de venituri băneşti, din care 61,7% sunt salarii brute şi alte drepturi salariale şi 23,9% sunt venituri din prestaţii sociale.
*În mediul rural, venitul mediu lunar pentru o persoană este de 644,54 lei, 66,9% sunt venituri băneşti, din care 25,7% sunt din salarii brute şi alte drepturi salariale, iar 33,1% sunt venituri în natură.
*Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul IV 2010, în medie, de 2.114 lei lunar pe gospodărie (730 lei pe persoană) şi au reprezentat 91,6% din nivelul veniturilor totale.
*Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).
*Nivelul cheltuielilor totale de consum, medii lunare pe o gospodărie, este cu 405 lei mai mare în mediul urban faţă de rural, cheltuielile pentru consumul alimentar sunt mai mari cu numai 34 lei în mediul urban faţă de cel rural. Aceasta derivă din faptul că, 'în mediul rural, 47,6% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezintă contravaloarea consumului din resurse proprii', explică INS.

Diaspora / El Pais: Versace trăieşte printre şobolani


Publicaţia spaniolă El Pais a lansat o serie săptămânală de articole destinate să pună pe masă, cu scopul de a sensibiliza alegerile din 22 mai, probleme endemice care ar trebui să fie soluţionate, oricine va câştiga. Prima abordare se concentrează mai mult pe un oraş-cocioabă, la mai puţin de 15 kilometri de Puerta del Sol, unde aproape 200 de copii care trăiesc în condiţii deplorabile. În "Versace vive entre ratas" ("Versace trăieşte printre şobolani"), jurnaliştii spanioli vorbesc despre copiii romi din "El Gallinero" (Coteţul), care dorm în colibe din tablă şi carton, trăiesc printre şobolani şi se joacă printre gunoaie şi noroi. Evident, romii din "El Gallinero" le-au ales nume copiilor ca Versace, Armani, Irlanda şi Napoleon.

Femeia Zilei / Amelia Racea




Gimnasta română Amelia Racea a câştigat concursul feminin de individual compus din cadrul Cupei Mondiale FIG, desfăşurat în Kelvin Hall Arena din Glasgow.
Racea, medaliată cu bronz la Europenele de la Berlin, la individual compus, s-a impus cu un total de 54,566 puncte (14,200 la sărituri, 13,700 la paralele, 13,766 la bârnă şi 12,900 la sol), iar pe locul trei s-a clasat Raluca Haicu, cu 52,432 p (14,200 la sărituri, 12,766 la paralele, 12,633 la bârnă şi 12,833 la sol). A doua a fost Jessica Lopez (Venezuela), cu 53,931 p.

România / 329.564 de Florin, 148.896 de Viorica, 147.609 de Viorel, dar şi Micşunica - 626, Panseluţa - 441 sau Crizantema - 304

Aproximativ 1,5 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor, din cei 1.489.921 de români sărbătoriţi de Florii, 631.926 sunt bărbaţi, iar 857.995 sunt femei, conform Agerpres

.
Statisticile existente la nivelul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date arată că majoritatea românilor care îşi sărbătoresc onomastica de Florii, respectiv 329.564 de persoane, poartă numele de Florin, alţi 147.609 Viorel, iar 55.038 Florian.
De asemenea, alte 24.655 de persoane poartă numele Florentin, 13.771 - Florinel şi 13.124 - Narcis.
Cei mai puţini dintre sărbătoriţi poartă numele de Bujor - 1.606, Ghiocel - 1.202, Florică - 414 sau Crin - 196.
Dintre femeile sărbătorite la aceeaşi dată, cele mai multe poartă numele de Viorica - 148.896, urmate de Florentina - 126.556, Florica - 94.779.
Motiv de sărbătoare este şi pentru femeile care poartă şi alte nume cu rezonanţe florale, cum ar fi: Camelia - 73.102, Violeta - 56.563, Margareta - 54.389, Lăcrămioara - 30.808, Delia - 29.619, Crina - 19.263, Narcisa - 12.755 sau Iris - 1.755.
Aniversate vor fi şi persoane cu nume mai rar întâlnite, precum Dalia - 2.828, Anemona - 789, Micşunica - 626, Panseluţa - 441 sau Crizantema - 304.

Înainte de a uita / Muzeul virtual al Gulagului Sovietic



Între 1939 şi 1953, aproape un milion de locuitori din teritoriile europene anexate de URSS la începutul celui de-al doilea război mondial, sau intrate în sfera de influenţă sovietică la capătul acestui război, au fost deportaţi în Gulag: unii în lagăre de muncă, alţii au colonizat forţat localităţile Siberiei şi Asiei Centrale.
160 mărturii ale foştilor deportaţi, fotografii făcute în timpul vieţii lor, documente de arhivă publice şi private, dar şi filme au fost colectate de către o echipă internaţională de cercetători. Mulţi dintre aceşti martori nu mai vorbiseră înainte despre această experienţă.
Prin aceste mărturii şi documente, muzeul invită să vizitaţi această parte a istoriei necunoscute în Europa, fiind structurat în engleză, franceză, poloneză şi rusă.

Înainte de a uita

Gulag-ul a fost organizat în mod oficial pe 25 aprilie 1930 sub numele de "ULAG" prin ordinul OGPU numărul 130/63 în conformitate cu ordinul 22/248 al Sovnarkom din data de 7 aprilie același an, și a fost redenumit ca "GULAG" în noiembrie. Gulag-ul s-a dezvoltat rapid. Proiecte eșuate, recolte proaste, accidente, producția slabă, proasta planificare, toate erau atribuite corupției și sabotajului iar cei asupra cărora se putea arunca vina puteau fi găsiți cu nemiluita. În același timp, rapida creștere a nevoii de resurse naturale și programul exploziv de industrializare cereau forță de muncă ieftină. Denunțurile, "planul" de arestări, execuțiile sumare și activitatea poliției secrete au devenit larg răspândite. Cea mai simplă cale pentru condamnare lipsită de complicații, în cele mai multe cazuri automată, era asigurată de Articolul 58 al Codului Penal al RSFSR. Între anii 1931–32, în Gulag arau aproximativ 200.000 de prizonieri în lagăre; în 1935 - aproximativ 1 milion (inclusiv coloniile de muncă), iar după Marea Epurare din 1937, aproape 2 milioane de oameni. Prin comparație, populația de condamnați, care munceau în echipe în afara închisorilor sau în penitenciarele din SUA, a rămas constantă la un numar de câteva sute de mii de oameni.
Pe durata celui de-al doilea război mondial, popolația din Gulag-uri a scăzut dramatic, datorită "eliberărilor" în masă sute de mii de prizonieri care au fost înrolați și au fost trimiși direct pe linia frontului, dar asta în principal datorită creșterii pierderilor în perioada 1942–43. După terminarea războiului, numărul de întemnițați în lagăre și în colonii a crescut din nou foarte rapid și a juns la un total de aproximativ 2,5 milioane de oameni la începutul deceniului șase. În timp ce unii dintre ei erau dezertori și criminali de război, au fost de asemenea întemnițați și prizonierii de război ruși și "rușii trimiși la munca forțată" în Germania care, fără excepție, au fost acuzați de trădare și "cooperare cu inamicul", (în mod formal, ei lucraseră pentru naziști). Un mare număr de civili din teritoriile sovietice căzute vremelnic sub ocupația străină, ca și din teritoriile anexate de Uniunea Sovietică după război, a fost trimis în lagăre. Nu a fost neobișnuit ca supraviețuitori ai lagărelor naziste de exterminare în masă să fie transportați direct în lagărele sovietice de muncă.
Pentru ani de zile după terminarea războiului, o minoritate semnificativă dintre condamnați a fost formată din germani, finlandezi, polonezi, români și alți prizonieri de război și persoane din țarile străine "eliberate" de Armata Roșie.
Statul a continuat să mențină Gulag-ul pentru ceva vreme după moartea lui Stalin din martie 1953. Amnistia care a urmat a fost limitată la cei care fuseseră condamnați la maxim 5 ani, de aceea cea mai mare parte a condamnaților de drept comun a fost eliberată. Eliberările de prizonierilor politici a început în 1954 și au devenit generale și au fost cuplate cu reabilitări în masă după denunțarea Stalinismului de către Nikita Hrușciov în Discursul secet de la al XX-lea Congres al Partidului Comunist al uniunii Sovietice din februarie 1956.
În mod oficial, Gulag-ul a fost închis prin ordinul 20 al MVD (ministerul sovietic de interne) din 25 ianuarie 1960, pentru ca și MVD însuși să fie eliminat prin ordinul 44-16 al Prezidiului Sovietului Suprem al URSS, doar pentru a renaște sub denumirea de KGB.