sâmbătă, 16 iulie 2011

Timişoara / Campionatul Naţional de Automobilism - Buziaş 2011 Grand Tour

Peste 30 de masini vor participa la a VI a etapa a Campionatului de Automobilism 2011, manifestare care va avea loc duminica 17 iulie la Buzias. Tot aici se va desfasura si etapa a IV-a din Campionatul de Karting Timis 2011, astfel ca intre orele 10 şi 16 circulatia in statiunea balneara va fi inchisa. Cele doua editii din calendarul competitional se desfasoara sub denumirea “BUZIAS GRAND TOUR 2011” fiind organizate de Comisia de Automobilism si Karting, din cadrul ACR Timis. Traseul include zona din jurul hotelurilor Timis si Parc, lungimea acestuia fiind aproape un kilometru si jumatate. Concurentii vor strabate traseul care a fost stabilit de doua ori. Buzias Grand Tour 2011 este o competitie care conteaza ca etapa si in Campionatul Judetean de Karting.

Timişoara / 557 locuri de muncă disponibile în judeţul Timiş

Potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) sunt înregistrate 9.727 locuri de muncă, în săptămâna 15-22 iulie 2011.
Situaţia locurilor de muncă vacante, în fiecare judeţ:
Municipiul Bucureşti- 1.325; Cluj - 809; Iaşi- 589; Timiş- 557; Hunedoara- 413; Constanţa- 350; Arad- 335; Harghita- 322; Călăraşi- 309; Sibiu- 282; Vâlcea- 259; Tulcea- 242; Neamţ- 239; Bihor- 238; Ilfov- 232; Mureş- 207; Bacău-197; Maramureş- 195; Braşov- 191; Vaslui- 184; Satu Mare- 182; Vrancea- 169; Buzău- 163; Brăila- 163; Bistriţa-Năsăud- 160; Gorj- 150; Teleorman- 141; Olt- 123; Dâmboviţa- 120; Argeş- 119; Suceava- 112; Galaţi- 83; Sălaj- 81; Ialomiţa- 76; Botoşani- 71; Prahova- 71; Alba- 64; Giurgiu- 64; Dolj- 44; Covasna- 43; Mehedinţi- 43, Caraş-Severin- 10.

CLICK AICI pentru LOCURI DE MUNCĂ ÎN JUDEŢUL TIMIŞ, FRIME, ADRESE, NUMERE DE TELEFON, MESERII ŞI POSTURI VACANTE

Timişoara / Daţi 100 de lei pentru “Timişoara Capitală Culturală Europeană”

Având în vedere că procesul de selecţie a unei capitale culturale începe cu 6 ani înainte de eveniment, cu lansarea de către guvern a unei competiţii interne între oraşe, se impune ca o necesitate începerea pregătirilor pentru participarea municipiului Timişoara la această competiţie naţională.
Întrucât la pregătirea, organizarea şi derularea acestor acţiuni de mare anvergură vor participa instituţii şi organizaţii din diverse domenii de activitate, societăţi comerciale, artişti, arhitecţi, cetăţeni ai municipiului Timişoara etc. se impune ca o necesitate înfiinţarea unei asociaţii culturale care să unească toate entităţile timişorene care doresc să participe la acest eveniment cultural.
În acest scop, la iniţiativa Teatrului Naţional din Timişoara, au început demersurile în vederea înfiinţării unei asociaţii având ca scop principal pregătirea programului de desfăşurare a evenimentului “Timişoara Capitală Culturală Europeană”, coordonarea acţiunilor din cadrul acestui eveniment, precum şi colectarea fondurilor necesare. Pentru ca această asociaţie să poată funcţiona sunt necesare: existenţa unui sediu, a unui patrimoniu şi a unei surse permanente şi sigure de finanţare.
Patrimoniul iniţial, prevăzut în proiectul de hotărâre care va fi supus votului Consiliului Local Timişoara, se va constitui prin contribuţia de minim 100 lei a fiecărui membru fondator, taxa de înscriere, precum şi din aportul în natură al acestora. Sursa permanentă de finanţare este reprezentată de cotizaţia anuală de 100 lei/ membru.

Timişoara / Se va schimba programul orelor de linişte

Consiliul Local al municipiului Timişoara va supune votului în plen modoficarea programului orelor de linişte pe teritoriul municipiului Timişoara, care era între orele 15-17 şi 22-6.
Astfel, tulburarea liniştii locatarilor se va încadra între orele 22-8 şi 13-14 şi va deveni contravenţie pentru orice persoană care va deranja prin "producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora”.

Timişoara / Examene de primire şi de definitivare în profesie în Baroul Timiş

Baroul Timiş a anunţat că examenul de primire în profesia de avocat va fi organizat de către I.N.P.P.A. Bucureşti, prin Centrul Teritorial I.N.P.P.A. Timişoara, şi va începe în data de 7 octombrie 2011, va cuprinde o probă eliminatorie sistem grilă cuprinzând 100 de întrebări şi o probă scrisă la disciplinele Drept civil, Drept procesual civil, Drept penal, Drept procesual penal.
Totodată, examenul de definitivare în profesie va avea loc la începutul lunii noiembrie, o dată cu absolvirea cursurilor de pregătire profesională. La acest examen pot participa avocaţii care au o vechime de 2 ani în profesie ca avocat stagiar şi care au frecventat cursurile I.N.P.P.A. organizate de către I.N.P.P.A. Bucureşti sau centrele teritoriale.

vineri, 15 iulie 2011

Timişoara / Consilierul judeţean Traian Stancu şi-a părăsit corabia politică

Traian Stancu şi-a anunţat astăzi, oficial, demisia din calitatea de membru PDL şi implicit din cea de consilier judeţean.
Cariera politică postdecembristă a lui Traian Stancu a început în 1997 ca membru UFD, în anii 2002 - 2003 fiind chiar preşedintele filialei judeţene UFD
TIMIŞ, pentru ca după aceea, până în noiembrie 2007, să fie vicepreşedinte PNL TIMIŞ, iar de atunci secretar general adjunct la PD-L TIMIŞ.

Timişoara / Referendumul lui Caragiale

Sala Consiliului din Palatul Administrativ a găzduit şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Timiş având pe ordinea de zi un singur proiect de hotărâre, anume acela privind organizarea referendumului local în vederea consultării cetăţenilor din judeţul Timiş privind desfiinţarea judeţului Timiş, proiect propus de Uniunea Social-Liberală.
Pe scurt, proiectul a fost votat de 21 de consilieri, în timp ce 12 nu au votat. La ideea iniţială a proiectului a mai fost adăugat şi amendamentul consilierului PNŢCD, Viorel Sasca, amendament care a mai adăugat o întrebare în cadrul referendumului privind dorinţa cetăţeanului de a i se da statut de judeţ municipiului Timişoara, după modelul german.
Pe de altă parte, secretarul CJT, Petrişor Nădăştean, a subliniat de mai multe ori ilegalitatea unei astfel de hotărâri. De altfel, se pare că oricum prefectul Mircea Băcală a şi anunţat intenţia de a ataca în contencios-administrativ această hotărâre a CJTimiş.
Şi nu în cele din urmă, din tot acest malaxor de joc mai mult sau mai puţin politic, reiese o întrebare, dacă presupunem că referendumul se va desfăşura şi cetăţenii judeţului Timiş se vor prezenta la urne: dacă majoritatea va vota pentru desfiinţare, chiar se va desfiinţa judeţul Timiş?... Cred că întrebarea rămâne doar la nivel retoric, nu-i aşa?

Timişoara / Şedinţă ordinară la Consiliul Judeţean Timiş

Preşedintele CJT Constantin Ostaficiuc a emis dispoziţia privind convocarea Consiliului Judeţean Timiş în şedinţă ordinară, care va avea loc în 21 iulie, de la ora 10, în Sala Consiliului din Palatul Administrativ. Ordinea de zi a şedinţei este următoarea:
1. Întrebări, interpelări
2. Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetelor secţiunii de funcţionare şi a secţiunii de dezvoltare pentru bugetul propriu al judeţului Timiş pe trimestrul II/2011
3. Proiect de hotărâre privind solicitarea trecerii unor parcele de teren din domeniul public al Statului în domeniul public al judeţului Timiş
4. Proiect de hotărâre privind prelungirea dării în folosinţă a unor spaţii din imobilul situat în Lugoj, str. Timişorii nr. 27 – 33 către Poliţia Locală Lugoj
5. Proiect de hotărâre privind aprobarea închirierii unui spaţiu din Palatul Administrativ către S.C. APCAN Timişoara
6. Proiect de hotărâre privind aprobarea Caietului de sarcini pentru concesionarea serviciului de operare a Depozitului de deşeuri nepericuloase din comuna Ghizela, judeţul Timiş, din cadrul proiectului „Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în Judeţul Timiş”
7. Proiect de hotărâre privind acordarea unui mandat special reprezentantului Judeţului Timiş în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă – Canal Timiş
8. Proiect de hotărâre privind aprobarea Protocolului de colaborare între Judeţul Timiş (România) şi Provincia Modena (Republica Italiană)
9. Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea Planului de ocupare a funcţiilor publice al D.G.A.S.P. C Timiş pe anul 2011
10. Proiect de hotărâre privind numirea directorului executiv al Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Timiş
11. Proiect de hotărâre privind numirea directorului executiv şi a directorului executiv adjunct la Camera Agricolă a Judeţului Timiş
12. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici ai Documentaţiei de Avizare pentru Lucrări de Intervenţii pentru proiectul de investiţie „Reabilitare DJ 572 hm 55 + 700 – km 102 + 500, Limită judeţ Caraş – Severin – Buziaş – Limită judeţ Arad”
13. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici ai Documentaţiei de Avizare pentru Lucrări de Intervenţii pentru proiectul de investiţie „Reabilitare DJ 591Timişoara – Sânmihaiu Român - Cenei, km 6 + 500 – 27 + 500, L – 21,0 km”
14. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici ai Documentaţiei de Avizare pentru Lucrări de Intervenţii pentru proiectul de investiţie „Reabilitare DJ 592 D Lugoj – Ohaba Forgaci, km 2 + 140 – 13 + 800, L – 11,660 km”
15. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici ai Documentaţiei de Avizare pentru Lucrări de Intervenţii pentru proiectul de investiţie „Reabilitare DJ 592 D Ohaba Forgaci – Racoviţa, km 13+800 –24+000, L – 10,200 km”
16. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici ai Documentaţiei de Avizare pentru Lucrări de Intervenţii pentru proiectul de investiţie „Reabilitare DJ 592 D Racoviţa – Bacova, km 24 + 000– 34 + 039, L – 10,039 km”
17. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici ai Studiului de Fezabilitate pentru proiectul de investiţiei „Reabilitare drum judeţean DJ 593 DN 59 – Peciu Nou, km 0 + 000 – 11 + 000 L – 11,0 km”
18. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici ai Studiului de Fezabilitate pentru proiectul de investiţiei „Reabilitare drum judeţean DJ 593 Peciu Nou Giulvăz , km 11 + 000 – 21 + 000 L – 10,5 km”
19. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici ai Documentaţiei de Avizare pentru Lucrări de Intervenţii pentru proiectul de investiţie „Reabilitare DJ 681A Fârdea – Traian Vuia – Mînăştiur, km. 0 + 000 – 14 + 700, L – 14,7 km”
20. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici ai Documentaţiei de Avizare pentru Lucrări de Intervenţii pentru proiectul de investiţie „Reabilitare DJ 692 Variaş – Periam, km. 30 + 000 – 39 + 780”
21. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici ai Documentaţiei de Avizare pentru Lucrări de Intervenţii pentru proiectul de investiţie „Reabilitare DJ 592 Periam – DN 6, km. 39 + 780 – 49 + 900”
22. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici ai Documentaţiei de Avizare pentru Lucrări de Intervenţii pentru proiectul de investiţie „Modernizare DJ 694 Dumbrava – Bucovăţ – Fârdea, km. 0 + 000 – 8 + 900”
23. Diverse.

Timişoara / Expoziţie de antichităţi în Piaţa Unirii

Piața Unirii din Timişoara va găzdui, în perioada 15-17 iulie, Expo Timișoara Antichități și Expo Hand-Made.
Această manifestare este organizată la cererea unui grup important de firme şi persoane fizice care au ca principală activitate comerţul cu obiecte de tipul antichităţilor.
Este un târg în care puteţi să vă faceţi noi relaţii cu pasionaţii acestui domeniu şi să vindeţi produsele expuse.
Primele 13 ediţii s-au bucurat de participarea unui număr de 505 expozanţi din România ( Timişoara, Arad, Reşiţa, Brăila, Oradea, Braşov, Bucureşti, Satu Mare, Târgu Neamţ, Mediaş, Cluj, Ramnicu Valcea, Craiova, Deva, Drobeta Turnu Severin, Iasi, Tirgu Mures, Baia Mare, etc. ) precum şi din străinătate ( Italia, Belgia, Ungaria, Suedia, Irlanda, etc. ).
Se expun: mobilier, tablouri, argintărie, obiecte mici, ceasuri de mână, ceasuri pendulă, porţelan, bijuterii, obiecte din bronz, obiecte hand – made, etc.

joi, 14 iulie 2011

Timişoara / Investiţiile de peste un milion de euro vor primi avizele într-o săptămână

Consiliul Local al Municipiului Timisoara, la propunerea consilierilor Stoia Traian,Grindeanu Sorin si Toanca Radu, va supune votului în plen proiect de hotarare privind investiţiile de peste 1 milion de euro, conform căruia investiţiile amplasate pe raza Municipiului Timişoara vor primi toate avizele necesare derularii investiţiei, pe care Primaria Municipiului Timişoara are in competenţă de a le elibera, în cel mult 7 zile calendaristice din momentul depunerii cererii.
Întărzierile de orice natură vor fi sancţionate disciplinar şi pecuniar conform legii si vor duce automat la calificative diminuate.
În condiţiile de mai sus, după 7 zile calendaristice în care avizele nu au fost acordate se consideră solicitarea de avize ca acceptata tacit.

Timişoara / 93 la sută dintre timişoreni pot fi amendaţi datorită (ne)asigurării obligatorii a locuinţei

Viceprimarul municipiului Timişoara, Sorin Grindeanu, a declarat, la conferinţa de presă a PSD, că este greu de crezut că primăria timişoreană va pune în aplicare legea privind asigurarea obligatorie a locuinţei, în condiţiile în care doar 7 % dintre locuinţele timişorene au fost asigurate până în prezent. Şi a adăugat că legea nu poate obliga o primărie să se transforme în agent de asigurare pentru nişte firme private, în condiţiile în care 40 % din asigurare revine acestora. Şi mai greu de crezut este ca de mâine 93 % dintre timişorenii neasiguraţi să fie amendaţi cu 500 de lei de autorităţile locale. Idee la care a subscris şi preşedintele PSD Timiş, Titu Bojin, care a mărturisit că va transmite celor 22 de primari social-democraţi din judeţ că nu este de acord cu aplicarea amenzilor.
Conform legislatiei in vigoare, toti posesorii de imobile cu destinatia de locuinta au OBLIGATIVITATEA de a avea incheiata o polita de asigurare a locuintei care sa acopere CEL PUTIN riscurile prevazute de legea 260/2008 adica: cutremur de pamant, alunecari de teren, inundatii de apa ca si calamitate naturala.
Suma asigurata MINIMA conform legii este de 20.000 EUR pentru locuintele de tip A - locuinte construite din materiale conventionale (structura de beton sau lemn, pereti din piatra sau caramida arsa) sau 10.000 EUR pentru locuintele de tip B - locuinte construite din materiale neconventionale (ex: caramida nearsa).
Conform modificarilor aduse in DECEMBRIE 2010 prin legea nr.248, orice polita emisa de orice companie de asigurari care isi desfasoara activitatea legal este valabila si acoperitoare conform legii cu conditia sa asigure MINIM SUMELE SI RISCURILE mentionate mai sus. Polita standard MINIMALA numita PAD (Polita de Asigurare impotriva Dezastrelor) este emisa conform legii de PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) si are ca pret fix: 20 EUR pe an pentru locuintele de tip A si 10 EUR pe an pentru locuntele de tip B. - Polita PAD este o polita MINIMALA ce acopera DOAR cele 3 riscuri obligatorii.

Timişoara / Primăria vă invită în Piaţa Unirii la cântat ... New York, New York

Primăria Municipiului Timişoara organizează şi în acest week-end acţiuni culturale în aer liber. Astfel, sâmbătă, 16 iulie,în intervalul orar 11- 13, în cadrul proiectului Timişoara- Mica Vienă, în Piata Unirii, cei mici vor avea ocazia să ia parte la un atelier de confecţionat păpuşi, coordonat de Diana Boboc, artist păpuşar. Copii vor fi iniţiaţi în tainele artei mânuirii păpuşilor şi vor putea pleca acasă cu păpuşile create.
Sâmbătă seara, de la ora 20.15, în Piaţa Unirii iubitorii operetei vor putea asista la un concert susţinut de Hadar Ildiko, Antonio Marc, Dianna, Imre Beatrix şi Monika Szirbik intitulat "I feel pretty…..New York, New York!".
Programul muzical cuprinde lucrări care îmbină şcoala de canto clasic cu maniera avangardista de tehnica vocala specifica stilului musical, atât de îndrăgit.

Banat / Primarul de la Oraviţa - acuzat de fals în declaraţii şi incompatibilitate

Agenţia Naţională de Integritate a constatat în cazul domnului BRĂGARU Constantin Adrian, Primar al Municipiului Orşova, în urma procedurilor de evaluare, următoarele:
-încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor;
-indicii referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292 din Codul Penal al României.
Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerinţele Legii nr. 176/2010 în ceea ce priveşte informarea persoanelor evaluate, domnul BRĂGARU Constantin Adrian fiind informat, prin adresa nr. 90927/G/I.I./17.12.2010 (confirmare de primire din data de 23.12.2010), despre declanşarea activităţii de evaluare, precum şi cu privire la drepturile sale de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Prin adresa nr. 71158/G/I.I./20.06.2011, domnul BRĂGARU Constantin Adrian a fost înştiinţat cu privire la faptul că au fost identificate diferenţe semnificative între averea dobândită şi veniturile realizate. La data de 07.07.2011, domnul BRĂGARU Constantin Adrian a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.
În urma evaluărilor demarate la data de 17.11.2010, ca urmare a sesizărilor formulate de către Instituţia Prefectului Mehedinţi şi Primăria Municipiului Orşova, cu privire la posibila încălcare a legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către domnul BRĂGARU Constantin Adrian, s-au constatat următoarele:
-domnul BRĂGARU Constantin Adrian s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25.06.2008 - 19.01.2009, deoarece a deţinut simultan calitatea de Primar la Municipiului Orşova şi funcţia de Administrator în cadrul S.C. COBRA S.R.L., încălcând, astfel, prevederile art. 87, alin. (1), lit. d) şi art. 91, alin. (3) al Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.
Domnul BRĂGARU Constantin Adrian deţine calitatea de Primar al Municipiului Orşova începând cu data de 25.06.2008.
În perioada 11.04.1991-19.01.2009, domnul BRĂGARU Constantin Adrian a deţinut funcţia de Administrator în cadrul S.C. COBRA S.R.L. Orşova.
Domnul BRĂGARU Constantin Adrian deţine calitatea de asociat în cadrul S.C. COBRA S.R.L. Orşova (începând cu data de 11.04.1991) şi S.C. PERFECT S.R.L. Orşova (începând cu data de 04.04.2001).
Conform prevederilor art. 87, alin (1), lit. d) din 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, 'funcţia de primar (...) este incompatibilă cu funcţia de (...) administrator (...) la societăţile comerciale'.
Indicii referitoare la posibila săvârşire de către domnul BRĂGARU Constantin Adrian a infracţiunilor de fals în declaraţii, fapt prevăzut şi pedepsit de art. 292 din Codul Penal al României, deoarece domnul BRĂGARU Constantin Adrian nu a menţionat, în declaraţia de interese depusă după validarea mandatului de primar (25.06.2008), funcţia de Administrator deţinută în cadrul S.C. COBRA S.R.L.

Timişoara / Blestemul Moraviţa l-a ajuns şi pe vameşul AUGUSTINOV Petru

Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare a averii dobândite de către domnul AUGUSTINOV Petru, în perioada exercitării funcţiei de inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Moraviţa - Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Timişoara (2008 - 2010), existenţa unei diferenţe semnificative, în sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, în cuantum de 255.489,4 Lei (aprox. 63.240 Euro) şi cota de 1 dintr-un imobil situat în Comuna Dudeştii Vechi (Judeţul Timiş), între averea dobândită şi veniturile realizate.
Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerinţele Legii nr. 176/2010 în ceea ce priveşte informarea persoanelor evaluate, domnul AUGUSTINOV Petru fiind informat, prin adresa nr. 18443/G/I.I./01.03.2011 (confirmare de primire din data de 04.03.2011), despre declanţarea activităţii de evaluare, precum şi cu privire la drepturile sale de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Prin adresa nr. 75885/G/I.I./30.06.2011, domnul AUGUSTINOV Petru a fost înştiinţat cu privire la faptul că au fost identificate diferenţe semnificative între averea dobândită şi veniturile realizate. La data de 08.07.2011, domnul AUGUSTINOV Petru a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.
În urma evaluărilor demarate la data de 22.02.2011, cu privire la faptul că domnul AUGUSTINOV Petru ar fi acumulat, în perioada exercitării funcţiei de inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Moraviţa, o avere care depăşeşte veniturile realizate, s-au constatat următoarele: - o diferenţă semnificativă, în sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, în cuantum de 255.489,4 Lei (aprox. 63.240 Euro) şi cota de 1 dintr-un imobil situat în Comuna Dudeştii Vechi (Judeţul Timiş), între averea dobândită şi veniturile realizate de către domnul AUGUSTINOV Petru în timpul exercitării funcţiei de inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Moraviţa - Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Opera?iuni Vamale Timişoara (2008 - 2010).
Domnul AUGUSTINOV Petru deţine funcţia de inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Moraviţa începând cu data de 25.08.1997.
Veniturile totale obţinute de către domnul AUGUSTINOV Petru, în perioada 2008 - 2010, au fost de 51.829 Lei.
Averea deţinută, şi pentru care au fost identificate părţi de natură nejustificată, de către domnul AUGUSTINOV Petru, conform datelor înscrise în evidenţele fiscale, este de 307.318,4 Lei, la care se adaugă şi cota de 1 dintr-un imobil situat în Comuna Dudeştii Vechi (Judeţul Timiş).
Având în vedere cele de mai sus, s-au dispus următoarele: - sesizarea Comisiei de Cercetare de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, potrivit dispoziţiilor art. 18 din Legea nr. 176/2010, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei de inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Moraviţa (2008 - 2010) de către domnul AUGUSTINOV Petru; constatarea stării de incompatibilitate, potrivit art. 17, alin. 6 din Legea nr. 176/2010;
Persoana a cărei declaraţie de avere a fost supusă evaluării, fiind identificate diferenţe semnificative, este considerată incompatibilă.
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, confidenţialităţii, imparţialităţii, independenţei operaţionale, celerităţii, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

Timişoara / Banatul a ajuns paradisul ilegal al afro-asiaticilor

În ultimele 24 de ore, în zona de competenţă a Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Timiş au fost reţinuţi 14 migranţi care au intrat ilegal pe teritoriul României.
*Ieri dimineaţă, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Lunga au depistat în zona de competenţă, pe teritoriul ţării noastre, 10 persoane de sex masculin care nu vorbeau limba română şi nu aveau documente de identitate asupra lor. Lucrătorii noştri au procedat la conducerea celor zece la sediul sectorului în vederea clarificării situaţiei. La reţinerea acestora s-a folosit aparatura din dotare, fiind opriţi la câţiva zeci de metri de linia de frontieră.
*Câteva ore mai târziu, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Moraviţa au depistat pe raza localităţii Moraviţa, 2 persoane de sex masculin care se deplasau pe jos, dinspre frontieră.
*Si poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Jimbolia au depistat, aseara, la aproximativ 500 de metri de teritoriul Serbiei, 2 persoane care se deplasau pe jos. Cele două persoane nu vorbeau limba română şi nu işi justificau prezenţa în zonă, lucrătorii noştri procedând la conducerea acestora la sediul Sectorului pentru clarificarea situaţiei.
În cadrul primelor cercetări, s-a stabilit că persoanele în cauză sunt din Maroc, India, Algeria şi Tunisia, cu vârste cuprinse între 19 şi 41 ani. Acestea au declarat că au intrat ilegal pe teritoriul României cu scopul de a ajunge ulterior în Spaţiul Schengen.
Poliţiştii de frontieră au luat măsura întreruperii călătoriei celor în cauză şi le-au întocmit dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de trecere ilegală a frontierei de stat. La finalizarea cercetărilor cei paisprezece vor fi prezentaţi procurorului pentru a lua măsurile legale care se impun.

Timişoara / Referendum privind desfiinţarea judeţului Timiş

Mâine, 15 iulie, va avea loc în Sala Consiliului din Palatul Administrativ, cu începere de la ora 10, şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Timiş, având pe ordinea de zi doar proiectul de hotărâre privind organizarea referendumului local în vederea consultării cetăţenilor din judeţul Timiş privind desfiinţarea judeţului Timiş.

Timişoara / Sfaturi pentru evitat canicula

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.
În aceste zile este recomandat consumul zinic de lichide (între 1,5 - 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este bine să consumăm un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute.
Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Este bine de ştiut că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Timişoara / 117 percheziţii pentru fraude informatice

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, Serviciul Teritorial Craiova şi Biroul Teritorial Gorj au procedat la destructurarea a trei grupuri infracţional organizate transfrontaliere, specializate în comiterea de fraude informatice pe site-urile de comerţ electronic.
În acest scop, se efectuează un număr de 117 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti, Craiova, Tg. Jiu, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti, în vederea reţinerii membrilor grupurilor infracţionale şi a ridicării mijloacelor materiale de probă.
În mod concret, în sarcina inculpaţilor s-a reţinut că în perioada anilor 2009-2011, prin postarea unor anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate (autoturisme, motociclete, ambarcaţiuni uşoare, produse electronice), au indus şi menţinut în eroare mai mulţi cumpărători on-line, în cadrul platformelor de comerţ electronic www.eBay.com şi www.craigslist.org, cărora le-au fost transmise informaţii false cu privire la realitatea anunţurilor, modalitatea de achiziţie, plata preţului, identitatea vânzătorului.
Sumele de bani aferente preţului plătit de victime au fost colectate din străinătate (cel mai adesea de pe teritoriul S.U.A.) cu folosirea de identităţi false de către membrii grupului şi mai apoi retransmise în România prin intermediul transferurilor rapide către persoane afiliate grupului cu acest scop.
În această modalitate au fost induse în eroare aproximativ 1000 de victime.
Prejudiciul total cauzat până în prezent este de aproximativ 20 milioane USD.
La sediul D.I.I.C.O.T. urmează a fi conduse aproximativ 90 de persoane faţă de care s-a început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică, prev. şi ped. de art. 42 alin.1 şi 3, art. 44 alin. 2, art. 45, art. 46 alin. 2, art. 48, art. 49 din Legea nr.161/2003, constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave, prev. şi ped. de art. 7 din Legea nr. 39/2003 şi art. 215 alin. 1, 2 ,3 şi 5 C.p.

miercuri, 13 iulie 2011

Timişoara / Întâlnire JTI cu Baletul naţional din Chile

JTI vă invită la întâlnirile JTI în Timisoara, spectacolul fiind programat să aibă loc pe 11 septembrie. Invitatii acestei editii speciale a întalnirilor sunt celebrul coregraf Gigi Caciuleanu si Compania Naţională de Balet din Chile, El Banch, care vor sustine spectacolul Noche Bach, pe muzica lui Johann Sebastian Bach.
Intalnirile JTI continuă traditia de 12 ani, de a aduce in Romania cele mai mari personalitati ale lumii dansului. Primul invitat al Intalnirilor, in anul 2000, a fost Bejart Ballet. Au urmat Compania Nacional De Danza, Cullberg Ballet, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theatre, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem si Russell Maliphant. Dirijorul Seiji Ozawa, Filarmonica George Enescu, pianistii Dmitri Alexeev si Valentin Gheorghiu au fost, de asemenea, oaspeti ai întalnirilor.
Cartea de vizita a lui Gigi Caciuleanu este impresionanta. Marele coregraf si dansator este un cosmopolit prin definitie. Nascut in Romania, absolvent al Scolii Nationale Superioare de Coregrafie din Bucuresti, si-a slefuit talentul la marea scoal de balet a Teatrului Balsoi din Moscov. In 1973, Gigi Caciuleanu s-a stabilit la Paris. A fost solistul baletului Operei Romane, dar a explorat concomitent si abisul dansului experimental, cautand permanent noi cai de exprimare in arta coregrafica.
Baletul Naţional Chilian, fondat in 1945, este cea mai veche şi cea mai importantă companie profesionista de dans contemporan din Chile. Marturie stau numeroasele distinctii primite de-a lungul timpului.

Timişoara / Factura la încălzire la iarnă pentru două camere, cât salariul minim pe economie?

Dacă la începutul anilor 2000 sistemul centralizat de încălzire din România deservea 2,5 milioane de apartamente, în martie 2011 numărul acestora a scăzut la 1,54 de milioane de apartamente branşate, conform datelor ANRSC.
Timişoara mai are aproximativ 80 000 de apartamente branşate la sistemul centralizat, după spusele primarului Gheorghe Ciuhandu. Care a adăugat că gigacaloria ar putea ajunge la preţul de 320 de lei, dacă se egalizează preţul de furnizare cu cel de facturare şi dacă nu se găseşte o formulă de subvenţionare.
În perioada noiembrie - martie, pentru încălzirea unui apartament de două camere, consumul mediu este de 1,6 gigacalorii pe lună (apă caldă şi încălzire), iar pentru restul anului, consumul mediu este de 0,57 gigacalorii pe lună, spune RADET.
Pe de altă parte, este evident că în astfel de condiţii oamenii care mai dispun de un ban se debranşează. Numai că dezavantajul centralelor de apartament este investiţia iniţială, care se ridică la aproximativ 6.000 lei, bani care pot fi recuperaţi în circa trei ani din reducerea facturii cu până la 45%, după cum se spune. Dar şi aici scumpirea gazelor naturale nu va face lucrurile mai simple.
În România au fost instalate până în prezent circa 1,5 milioane de centrale de apartament, număr aproape egal cu cel al apartamentelor care beneficiază de sistemul centralizat de încălzire. Distribuitorii de centrale mizează pe o creştere a pieţei cu 35% în acest an, numai pe baza anunţurilor de eliminare a subvenţiei, cum s-a mai întâmplat şi anul trecut.

Timişoara / Criminalul din Padova, prins la Remetea Mare

În ziua de 13 iulie 2011, poliţiştii au reuşit depistarea şi reţinerea în comuna Remetea Mare a lui S. Cătălin Iulian, de 32 de ani, din Timişoara, pe numele căruia exista un mandat european de arestare emis de organele judiciare din Italia, pentru săvârşirea infracţiunii de omor şi tâlhărie.
În fapt, în cursul anului 2009, acesta împreună cu alte două persoane a pătruns în locuinţa unei persoane în vârstă, în apropierea oraşului Padova din Italia, unde după ce au agresat persoana respectivă aceasta a decedat, la plecare din locuinţă sustrăgând o sumă de bani.
S. Cătălin Iulian a fost depus în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş în vederea predării acestuia autorităţilor italiene, pentru continuarea cercetărilor.

Timişoara / Lansare de roman arab la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”

Clubul Româno-Arab de Cultură şi Presă împreună cu Institutul Intercultural, Institutul Francez şi Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” vă invită la lansarea primei cărţi a lui Jabra Ibrahim Jabra (1920, Betlehem – 1994, Bagdad) tradusă în română, romanul filozofic „Celelalte camere”.
Evenimentul va avea loc joi, 14 iulie, de la ora 17, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” (intrarea în corpul nou, de pe bulevardul V. Pârvan), în prezenţa unor înalţi oaspeţi de onoare, între care ambasadorul Palestinei la Bucureşti, Ahmed Aquel, Oreste Teodorescu etc.
Traducerea din limba arabă a romanului fost coordonată de prof. dr. George Grigore, care va vorbi despre acest demers, la lansare. Alături de acesta, prezentarea ideii Clubului Româno-Arab de Cultură şi Presă de a oferi românilor traducerea unei cărţi cu totul deosebite, o va face generalul Alexandru Manafu. Romanul „Celelalte camere” este o călătorie în adâncurile minţii omului de azi, împins permanent, dintr-o alienare în alta, să îşi schimbe personalitatea ca să poată trăi într-o lume pe care nici măcar nu şi-o doreşte.

marți, 12 iulie 2011

Timişoara / 6415 locuri în liceele din judeţul Timiş

Statistica de pe portalul ministerului arată că numărul total de locuri la nivel liceal în judeţul TIMIŞ este de 6415, toate la zi. Având în vedere că numîrul elevilor care au terminat clasa a VIII nu depăşeşte 6300, înseamnă că sunt locuri destule pentru toată lumea.
Cele mai multe sunt în mediul urban, la tehnic şi la real, însumându-se mai mult de jumătate. În vreme ce în mediul rural sunt în total 390 de locuri.
Iată care este situaţia statistică prezentatp de ministerul educaţiei:
*Liceal Tehnic /Servicii-Rural 90
*Liceal Tehnic/Tehnic-Rural 120
*Liceal Tehnic/Resurse naturale si protectia mediului-Urban 510
*Liceal Tehnic/Servicii-Urban 930
*Liceal Tehnic /Tehnic-Urban 2070
*Liceal Teoretic/Real-Rural 150
*Liceal Teoretic/Uman-Rural 30
*Liceal Teoretic/Real-Urban 1585
*Liceal Teoretic/Uman-Urban 930.

CLICK AICI pentru Lista de licee pentru judeţul TIMIŞ

Timişoara / 650 de burse sociale studentelor înscrise la studii de masterat

Universitatea de Vest din Timişoara vine în sprijinul studentelor care provin din familii cu posibilităţi materiale reduse şi vor să-şi continue pregătirea universitară cu studiile de masterat. Instituţia pune la dispoziţia tinerelor 650 de burse sociale.
2.500 de tinere aflate în situaţii sociale defavorizate vor putea avea acces la pregătire universitară, în cadrul studiilor de masterat, printr-un proiect în care sunt angrenate Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Cofinanţat de Fondul Social European, proiectul presupune pentru studentele din Timişoara un număr de 650 de burse sociale, în valoare de 3.000 de lei, pe o perioadă de 9 luni.
„Bursele vor fi distribuite atât studentelor înscrise la studii de masterat în cadrul universităţilor de stat, cât şi celor care urmează un program de masterat în cadrul unei universităţi particulare”, anunţă promotorii proiectului.
Bursele vor fi acordate în anii universitari 2011-2012 şi 2012-2013, studentelor înmatriculate la studii universitare de masterat în anul I sau II, la zi, care sunt integraliste şi nu beneficiază de o altă bursă socială sau de alte tipuri de bursă (Erasmus, bursă de merit etc).
Bursele sunt oferite în cadrul proiectului „Reconstrucţia statutului femeii: de la discriminare la dezvoltare profesională şi egalitate de şanse", program susţinut prin fonduri europene. Dosarele se depun în perioada 1-15 septembrie 2011.

Caraş-Severin / Flagrant cu un poliţist care a refuzat o mită de 100 euro

Astăzi, 12 iulie, procurorul desemnat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş Severin şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie - Biroul Anticorupţie Caraş Severin, cu sprijinul Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă - S.I.P.I. Caraş Severin l-au prins în flagrant pe T.P., în timp ce îi oferea unui poliţist suma de 100 de euro.
Astfel, la data de 3 iunie 2011, lucrători ai Postului De Poliţie Coronini din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Caraş Severin au depistat în trafic un cetăţean care conducea un autoturism deşi avea permisul anulat printr-o hotarare judecătorească definitivă, sens în care i-au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism având permisul de conducere anulat.
Pentru soluţionarea favorabilă a dosarului penal, T.P. a oferit în repetate rânduri o sumă de bani neprecizată, agentului de politie care instrumenta dosarul penal. La rândul său, poliţistul a formulat un denunţ pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită prev. de art. 255 Cod penal. În consecinţă, a fost organizată acţiunea de prindere în flagrant, moment în care T.P. a fost prins în timp ce încerca să mituiască poliţistul cu suma de 100 euro, reprezentând o primă tranşă din suma promisă, în scopul anterior menţionat.
Faţă de învinuit a fost luată măsura obligării de a nu părăsi localitatea.

Timişoara / Seminar de sprijinire a şomerilor

Consiliul Regional al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii Deva (CRIPMM) in parteneriat cu Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie Timisoara (OTIMMC) si Consulting Center SRL vă invită să participaţi la Seminarul de promovare a proiectului “Sprijinirea somerilor din judetele Hunedoara si Timis pentru integrarea pe piata muncii”, proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 – INVESTEŞTE ÎN OAMENI!
Evenimentul se va desfăşura în Timisoara, la Hotel Novera str. F.C. Ripensia, nr. 29A, în data de 15 iulie 2011, începând cu ora 12.
Proiectul se adreseaza atat persoanelor tinere aflate in cautare de loc de munca cu varsta cuprinsa intre 16 si 24 de ani, cat si somerilor.
Pe parcursul seminarului vor fi prezentate informaţii privind asigurarea calităţii în formarea profesională continuă, informaţii despre consilierea, orientarea profesională si medierea muncii.
Printre temele abordate se numără prezentarea oportunităţilor de formare, analiza direcţiilor de dezvoltare pe piaţa muncii, competentele cele mai solicitate, drepturile de acces la formare profesionala, conditiile de munca in Romania si Europa.
Informatii si detalii suplimentare despre proiect, pot fi obtinute de la Onut Adrian – consilier juridic OTIMMC, Horj Angela – consilier OTIMMC,Tel: 0256.292739; 0723652296.

România / Pantocratorul Catedralei Neamului va avea 120 metri înălţime

Pe şantierul din Dealul Arsenalului, acolo unde va fi ridicată Catedrala Mântuirii Neamului, s-a ajuns în prezent la ultima etapă în realizarea ancorajelor, lucrându-se pe cel de-al treilea rând. În paralel continuă şi excavaţiile - informează www.basilica.ro.
Corpul navei catedralei se va înălţa în formă de cruce până la cornişa desfăşurată la 45 m. Nava principală se împarte în trei registre orizontale preluate din tradiţia bisericilor româneşti medievale.
Porticele sunt o sinteză între cerdacul popular şi colonadele din arhitectura mănăstirilor şi palatelor brâncoveneşti. Acestea sunt amplasate la intrarea principală, protejează intrările laterale din dreptul pronaosului şi înconjoară semicircular absida altarului.
Cele şapte turle sunt înconjurate de colonade, asemenea porticelor de la primul nivel, dialogând armonic cu celălalt registru compoziţional.
Turla principală, a Pantocratorului, elementul principal de verticalitate al ansamblului, se va înălţa până la 120 de metri înălţime.

luni, 11 iulie 2011

Timişoara / Descărcări electrice, vijelie, averse torenţiale şi căderi de grindină

Administratia Nationala de Meteorologie anunţă că în intervalul 11 iulie, ora 18 - 13 iulie, ora 6, instabilitatea atmosferica se va accentua incepand din vestul tarii si va cuprinde treptat toate regiunile. Vor fi frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului ce vor lua trecator aspect de vijelie, averse izolat torentiale si caderi de grindina.

Timişoara / Frăsia Ştefan, director executiv la Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Timiş

Ţinând cont de rezultatul concursului organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în perioada 22 – 24.06.2011, pentru ocuparea funcţiei publice de director executiv la Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Timiş şi adresele Ministerului Administraţiei şi Internelor – Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date nr. 1954207 din 30.06.2011 şi respectiv a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici nr. 895 870/30.06.2011, începând cu data de 1 iulie 2011, Frăsia Ştefan se numeşte în funcţia publică de director executiv la Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Timiş.

Timişoara / Caravana Filmelor TIFF în Piaţa Unirii

Cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara, Caravana Filmelor TIFF revine la Timişoara în perioada 15 – 17 iulie, dar de data aceasta cu proiecţii în aer liber, în Piaţa Unirii.
Evenimentul începe la Timişoara pe 15 iulie, de la h 21.30, cu un film de senzaţie - Drumul de întoarcere (2010, regia Peter Weir), care îl aduce pe actorul Dragoş Bucur în faţa publicului din România, într-unul dintre cele mai spectaculoase roluri din cariera sa. El joacă alături de actori precum Ed Harris, Collin Farrell sau Saoirse Ronan în cea mai recentă peliculă semnată Peter Weir (regizorul unor filme precum The Truman Show, Dead Poets Society sau Master and Commander).
Pe 16 iulie, de la 21.30, Caravana TIFF continuă cu filmul românesc Morgen (2010, regia Marian Crişan), câştigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru cel mai bun lungmetraj la cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (3-12 iunie 2011, Cluj-Napoca), un titlu care a făcut senzaţie, de asemena, la alte festivalurile internaţionale precum Festivalul de Film de la Locarno 2010 (distins cu 3 trofee) şi Festivalul de la Salonic (distins cu alte 3 premii: Premiul pentru Cel mai Bun Regizor, Cea mai Bună Interpretare – Rol Masculin: András Hatházi şi Yilmaz Yalcin şi Premiul FIPRESCI).
Caravana TIFF se încheie la Timişoara în seara de 17 iulie, h 21.30, cu proiecţia filmului Biutiful (2010, regia Alejandro Gonzalez Inarritu), o dramă impresionantă care îl readuce pe Javier Bardem în atenţia publicului, într-un rol care i-a adus o serie de nominalizări la cele mai importante premii (Oscar, BAFTA, etc) şi câştigarea Premiului pentru Cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Cannes în 2010.

Timişoara / Bal de epocă pentru ziua Franţei

Institutul francez din Timişoara (IFT) vă invită în data de 13 iulie, ora 21,30, la River deck (Bd. Vasile Pârvan nr.5), la balul verii "Bal musette" cu dansatorii de la Carnet de Bals din Paris.
Pentru a sărbători ziua Franţei, 8 dansatori profesionişti de la Carnet de Bals din Paris vin la Timişoara pentru a ne face să retrăim prin dans atmosfera seducătoare şi lipsită de griji a balurilor „musette” de la sfârşitul secolului IX – începutul secolului XX.
Publicul este invitat să vină îmbrăcat în costum de epocă.

Banat / Nume de excepţie pe scena Festivalului Internaţional de Jazz de la Gărâna

Fundatia Culturala JAZZ BANAT ,cu sediul in Timisoara, organizeaza in perioada 21-24 iulie,a 15-a editie a FESTIVALULUI INTERNATIONAL DE JAZZ DE LA GARANA, manifestare de traditie pentru cultura Banatului si pentru prestigiul Romaniei. Concertele vor avea loc de joi pana duminica incepand cu orele 19.
Programul este urmatorul:
Joi, 21 iulie: HOREA CRISOVAN QUARTET (ROMANIA), AVISHAI COHEN QUARTET (ISRAEL), JAZZPOSPOLITA (POLONIA), LIVIU BUTOI Q-TET feat LUIZA ZAN (ROMANIA).
Vineri, 22 iulie: FREDERIKA KRIER QUARTET(GERMANIA), HIROMI TRIO PROJECT with ANTHONY JACKSON & SIMON PHILLIPS(JAPONIA,SUA), FOOD feat. CHRISTIAN FENESH (NORVEGIA, ANGLIA, AUSTRIA), MIKE GODOROJA & THE BLUE SPIRIT(ROM)-BALKANIC BLUES SOCIETY, impreuna cu MARIUS MIHALACHE si ansamblului de muzica medievala TREI PARALE.
Sambata, 23 iulie: FROY AAGRE QUARTET(NORVEGIA), MARIO FLORESCU &THE TEACHERS(ROM) with guests, MATHIAS EICK QUINTET(NORVEGIA), NIK BAERTSCH RONIN(ELVETIA)-LYRIA.
Duminica, 24 iulie: MARIUS POP &M THEORY(ROM), JAN BANG & ...THE POPPIES FROM KANDAHAR(NORV., SUEDIA, SUA), LARS DANIELSSON QUARTET(SUEDIA,FRANTA, ANGLIA, POLONIA).
Prezentator al festivalului va fi FLORIAN LUNGU. Detalii despre componentii formatiilor gasiti pe www.garana-jazz.ro, site-ul oficial al festivalului, unde veti gasi link-uri si spre paginile editiilor trecute.
Trebuie amintit faptul ca in acest festival, in grupurile ce vor concerta se regasesc nume foarte importante ale scenei mondiale cum ar fi Anthony Jackson, Simon Phillips, Lezsek Moszder, Jon Hassel, Eivind Aarset si multi altii. Aceasta editie va si prilejul unor reveniri mult asteptate ale unor mari artisti romani cum sunt LIVIU BUTOI, TONY KUHN, LUIZA ZAN, HOREA CRISOVAN, MARIUS MIHALACHE si MARIO FLORESCU.
O mare surpriza va fi concertul violonistei FREDERIKA KRIER din Germania, un mare talent al tinerei generatii de artisti, nascuta la Timisoara. A emigrat impreuna cu parintii la varsta de 2 ani. Isi desfasoara activitatea in mai multe proiecte. Cel initial, formula germana cu care va fi prezenta si la Garana, dar si in diferite proiecte cu muzicieni americani, fiind stabilita in SUA de mai multi ani.
Pe toata perioada festivalului, va putea fi admirata expozitia de fotografie ALL MY JAZZ ,apartinand marelui artist american CHARLES GIULIANO . Curator Elisabeth Lili Ochsenfeld.
In 23 iulie, intre orele 11-17, va fi vernisata la ARTHOUSE GĂRÂNA-WOLFSBERG 154, EXPOZITIA INTERNATIONALA DE ARTA VIZUALA, organizata de Elisabeth Lili Ochsenfeld.Sponsorii acestei actiuni sunt Dana Stoian si Stefan Dorohoi(Grup Calor Resita).
In 23 iulie, la ora 18, BRINDUSA ARMANCA va lansa volumul FRONTIERISTII-ISTORIA RECENTA IN MASS-MEDIA, aparut la Editura CURTEA VECHE.
LOCOMOTIVA JAZZ - un proiect al ICR Budapesta inceput in urma cu mai bine de 2 ani va fi prezentat si la Garana. Proiectiile foto si prezentarea vor fi sustinute de BRINDUSA ARMANCA, directorul ICR Budapesta si BARTHA CSABA directorul adjunct al ICR Budapesta, in 23 iulie.
Scriitorul timisorean NICOLAE STRAMBEANU,va lansa romanul TURNUL DE APA ,aparut la Editura HUMANITAS, in 21 iulie.
Pe toata perioada festivalului va putea fi admirata expozitia ,,LIVE COLOURS,, ce reuneste lucrari ale pictorului CRISTIAN BUZNEANU.

Timişoara / Proiect transfrontalier cu Zrenjanin

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de partener anunţă lansarea Proiectului „Inapoi la viitor”, finanţat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, derulat de Primăria Oraşului Zrenjanin (Serbia).
Proiectul vizează noile abordări în dezvoltarea sursele regenerabile de energie, în scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii oamenilor din regiunea de graniţă, atât în Serbia cât şi în România.
Prin implementarea activitatilor proiectului, in special prin instalarea unui sistem geotermal de incalzire/racire in scoala „Jovan Cvijic” din Zrenjanin, se va asigura protectia mediului inconjurator, reducand emisiile de CO2, salvand resursele, optimizand materialele si produsele din perspectiva protectiei mediului.
Obiectivele proiectului sunt îmbunatatirea calitatii vietii in regiunile de granita prin dezvoltarea folosirii surselor regenerabile de energie, reducerea poluarii si a incalzirii globale prin implicarea surselor regenerabile de energie, crearea de conditii pentru cresterea eficientei energetice in regiunile de granita.
Principalele activitati ale proiectului sunt organizarea a doua conferinte in ceea ce priveste problemele de mediu in Zrenjanin si Timisoara, realizarea unui studiu al parametrilor poluanti in Timisoara si obtinerea unei automonitorizari a surselor de poluare, organizarea unei campanii cu privire la sursele regenerabile de energie prin organizarea a 40 de workshop-uri sustinute in licee, firme si companii publice, atat in Zrenjanin cat si in Timisoara, instalarea unui sistem geotermal de incalzire/racire in scoala “Jovan Cvijic” din Zrenjanin.
Informatii suplimentare la tel. 0374160940, 0744188475,sadamovici@cciat.ro, Silvana Adamovici – Director DRE, Coordonator de proiect din partea CCIAT.

Timişoara / Concert al mexicanilor de la ansamblul ORIZABA

Având în vedere succesul de care s-a bucurat în cadrul Festivalului Inimilor, ediţia a XXII-a, mâine, marţi, 12 iulie de la ora 21, în Piaţa Unirii, Ansamblul ORIZABA din Mexic oferă timişorenilor un spectacol deosebit.
Numele ansamblului vine de la Pico de Orizaba sau Citlaltepetl (muntele stelelor) este cel mai înalt vârf din Mexic şi al treilea din America de Nord după Denali şi Logan. Este un vulcan aparent stins care a erupt ultima dată acum aproape 200 de ani. Altitudinea este estimată de până la 5730 m.

Timişoara / Festivalul filmului rus Kino+

Lansarea oficială a Săptămânii premierelor cinematografice pe marele ecran din Timișoara, etapă a Festivalului de film rusesc KINO+, va avea loc luni, 11 iulie 2011, la Casa Studenților din Timișoara, eveniment susținut de Liga Studenților din Facultatea de Mecanică din Timișoara .
Festivalul Kino+ este prima manifestare cineculturală de amploare de după 1989 care continuă tradiția promovării filmului rus la nivel național în România, dar care, prin abordarea sa inedită, reprezintă o inovație în sfera proiectelor cultural-educaționale. Într-o societate în care publicul larg este orientat spre filmul hollywoodian, Kino+ aduce cu sine oportunitatea de a înțelege, prin mijlocirea artei cinematografice, mentalitatea unui popor din imediata apropiere geografică ce și-a pus amprenta pe harta politică, economică și culturală a lumii.
Este de remarcat faptul că filmele ce vor rula în cadrul acestui proiect reprezintă premiere pentru sălile cinematografice din România, iar accesul va fi liber.
Prima etapă a proiectului Kino+, concursul studențesc de subtitrări pentru filmele rusești implicate, reprezintă o componentă educațională inedită pentru acest tip de manifestări.
În urma acestui concurs, au rezultat 12 filme rusești traduse pentru prima oară în limba română, 7 echipe câștigătoare, un ghid de realizare a subtitrărilor, un cerc științific studențesc dedicat traducerii de film și, nu în ultimul rând, satisfacția unui lucru realizat la standarde profesionale.
Program:
LUNI, 11 iulie, ora 19 / Italianul (2005), regizor Andrei Kravciuk (dramă) – nominalizat la Oscar
MARȚI, 12 iulie, ora 17 / Oamenii jazz-ului (1983), regizor Karen Șahnazarov (comedie muzicală)
MIERCURI, 13 iulie, ora 19 / Asasinul țarului (1991), regizor Karen Șahnazarov (dramă, film istoric)
JOI, 14 iulie, ora 17 / Fiica din America (1995), regizor Karen Șahnazarov, (dramă, comedie, aventuri)
VINERI, 15 iulie, ora 19 / Brigada artistică de agitație “Dă-n dușman!” (2007), regizor Vitali Melnikov (dramă)
SÂMBĂTĂ, 16 iulie, ora 19 / Șîrli-Mîrli sau Bucluc la indigo (1995), regizor Vladimir Menșov (comedie, film-farsă)
DUMINICĂ, 17 iulie, ora 19 / Steaua (2002), regizor Nikolai Lebedev, (dramă, film de război).
Mult mai multe informații despre acest proiect se găsesc pe www.kino-plus.ro.

duminică, 10 iulie 2011

Femeia Zilei / Taylor Swift este Regina Pop

Rolling Stone, celebra revistă de muzică, a încercat să afle cine este Regina Pop şi a alcătuit mai multe clasamente, de la numărul de albume vândute, la prezenţa pe reţelele de socializare, muzica descărcată pe internet, vizualizări pe youtube, premii, Billboard şi aşa mai departe.
Astfel, chiar dacă Lady Gaga domină la muzica descărcată pe internet, la radio şi la Billboard, la Facebook şi Twitter , Rihanna la Youtube, la albume vândute şi la premii pe primul loc se află Taylor Swift, cântăreață de pop-country.
Taylor Alison Swift s-a născut la 13 decembrie 1989, în Wyomissing, Pennsylvania, Statele Unite ale Americii. În 2006 a semnat un contract cu Big Machine Records, o casă de discuri independentă, unde își face debutul cu albumul “Taylor Swift” din care a lansat, ca prim single, piesa „Tim McGraw”. Acest single a fost urmat de alte patru piese ce au ajutat la vânzarea albumului în mai mult de 3,6 milioane de exemplare.
Al doilea album, „Fearless”, a fost lansat pe 11 noiembrie 2008 iar ca prim single a fost ales “Love Story”. Albumul a fost vândut în 1,5 milioane de exemplare.
Revista Forbes a clasat-o pe Taylor pe locul 69 în clasamentul celor cu cele mai mari venituri din 2009, după ce a câștigat 18 milioane de dolari.
Taylor a jucat și în filmul original ,,Friends Together Forever-Star Wars Camp" , adând rolul personajului Belle.

Timiş / 13 africani, trecuţi ilegal frontiera din Serbia

Politistii de frontiera timiseni au depistat, in acest weekend, treisprezece migranti care au trecut ilegal frontiera din Serbia in Romania. Majoritatea migrantilor au fost retinuti in zona de competenta a Sectorului Politiei de Frontiera Lunga.
In data de 09.07.2011, in jurul orei 08.30, politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Jimbolia au depistat in zona de competenta, in localitatea Jimbolia, trei persoane de sex masculin cu varste cuprinse intre 23 si 31 de ani, dintre care un algerian, un marocan si un tunisian, care au trecut ilegal frontiera din Serbia in Romania.
In data de 09.07.2011, la ora 09.15, politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Lunga au depistat in zona de competenta, in apropierea comunicatiei rutiere Comlosu Mare - Teremia Mare, un cetatean marocan, in varsta de 23 de ani, si un cetatean din Burundi, cu varsta de 21 de ani.
In dupa-amiaza zilei de 09.07.2011, in jurul orei 16.30, lucratori din cadrul aceluiasi Sector au depistat in zona de competenta cinci persoane de sex masculin, marocani, cu varste cuprinse intre 21 si 31 de ani, care au trecut ilegal frontiera din Serbia in Romania.
In dimineata acestei zile, in jurul orei 05.30, politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Lunga au depistat in zona de competenta, in localitatea Comlosu Mare, trei persoane, doi cetateni algerieni si un marocan, cu varsta de 24 de ani, care au trecut ilegal frontiera din Serbia in Romania.
In timpul audierilor, persoanele in cauza au solicitat acordarea unei forme de protectie din partea statului roman, motiv pentru care a fost informata structura competenta, O.R.I. Timisoara pentru demararea procedurilor specifice.

Timişoara / Staţie nouă de epurare care poate deservi 440.000 locuitori

De curând a fost finalizată reabilitarea staţiei de epurare din Timişoara, complet modernizată printr-un proiect finanţat prin programul ISPA al Uniunii Europene. Aquatim va inaugura oficial acest important obiectiv în data de 12 iulie, la ora 11, în prezenţa reprezentanţilor administraţiei locale şi ai autorităţilor implicate în implementarea proiectului.
În cadrul programului de investiţii pentru modernizarea staţiei a fost reabilitată treapta mecanică de epurare şi s-au construit două linii noi – una de tratare biologică şi terţiară a apei uzate (pentru eliminarea azotului şi fosforului) şi una pentru tratarea nămolului. Din fondurile alocate pentru staţia de epurare s-a construit şi o clădire nouă pentru laboratorul de control calitate al Aquatim. Practic, Timişoara dispune acum de o staţie nouă de epurare, cu o capacitate maximă de preluare a apei uzate de 3.000 l/s, care poate deservi 440.000 locuitori şi corespunde cerinţelor de mediu atât din legislaţia europeană cât şi din cea românească.
Staţia de epurare din Timisoara a fost pusă în funcţiune la 26 octombrie 1912, acum aproape 100 de ani, fiind printre primele din ţară. Proiectarea şi execuţia lucrărilor au fost coordonate de Stan Vidrighin, de numele căruia se leagă şi primul sistem de alimentare cu apă al oraşului.
Sistemul de canalizare al Timişoarei, cu o lungime totală de 535 km, este unitar, adică preia toată apa uzată şi pluvială, pe care o transportă la staţia de epurare a oraşului. În anul 2010, staţia de epurare a preluat 60 milioane mc de apă uzată, debitul record, înregistrat în luna iunie fiind de 17.200 l/s.

CLICK AICI pentru Canalizare şi staţie de epurare, la început de veac, în Timişoara

Banat / Festival de Folk la Gărâna

Un festival cu muzică de calitate, sport în aer liber şi premii surpriză în perioada 5-7 august, pe muntele Semenic, la Gărâna, un weekend special cu muzică folk, la care şi-au nunţat prezenţa ca invitaţi: Pasărea Colibri - Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Vlady Cnejevici, Teo Boar, Pragu' de Sus, Ovidiu Mihăilescu, Maria Gheorghiu, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi & Mihai Neniţă. Iar duminică dimineaţa va avea loc mountain bike maraton, ediţia a VII-a.