sâmbătă, 27 august 2011

Timişoara / Habitat ecologic de 5.634.131,55 lei în Parcul Rozelor

Municipiul Timişoara a semnat contractul de finanţare nerambursabilă pentru proiectul „Modernizarea Parcului Rozelor din Municipiul Timişoara”, elaborat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013.
Proiectul, în valoare de 5.634.131,55 lei (T.V.A inclus) urmează a fi implementat pe o perioadă de 11 luni, începând cu data de 9.05.2011.
Obiectivul proiectului îl constituie reabilitarea infrastructurii publice urbane în municipiul Timişoara – nucleul Polului de creştere - în vederea stimulării dezvoltării socio-economice durabile şi a creşterii calităţii vieţii locuitorilor din această zona şi introducerea acestui parc în circuitul turistic al Polului de Creştere, în vederea îmbunătăţirii calităţii mediului (amenajarea de spaţii verzi şi plantarea de arbori), se va îmbunătăţi sănătatea cetăţenilor, prin crearea unui habitat ecologic, confortabil şi atractiv, dezvoltarea infrastructurii de agrement şi recreere - condiţii necesare pentru încurajarea petrecerii timpului liber în natură.

Timişoara / 33,5459 de hectare de păşune din Mehala, pierdute în instanţă de Primărie

Prin Hotărârea Consiliului Local a Municipiului Timişoara nr.142/19.04.2011, a avut loc punerea la dispoziţia Comisiei municipale de fond funciar Timişoara a suprafeţei de 33,0059 ha teren agricol situată în parcelele cu numerele cadastrale A 672, A 671, A (Ps) 679, A 643 şi A 666, din păşunea Zona Mehala, care se află în proprietatea privată a Municipiului Timişoara, şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Timişoara, hotărâre care nu a fost pusă în aplicare. În baza ei nu s-a făcut nici un demers în vederea emiterii titlurilor de proprietate.
În urma analizelor efectuate în cadrul şedinţei Comisiei municipale de fond funciar din data de 13.07.2011 s-a constatat faptul că, în cuprinsul Hotărârii nr. 142/19.04.2011, au fost identificate greşit nr. cadastrale A 643 şi A 666, acestea fiind substituite cu nr. cadastral A 1979, motiv pentru care se impune corectarea nr. cadastrale A 643 şi 666, de asemenea este necesară includerea numitului Bogosav Ionel cu suprafaţa de 0,54 ha păşune în vederea punerii în posesie, conform Sentinţei Civile nr. 14849/28.09.2010 emisă de Judecătoria Timişoara, astfel ca şi suprafaţa să fie modificată de la 33,0059 ha la 33,5459 ha.
Conform proiectului înregistrat la OCPI sub nr. 1538/30.11.2004 şi avizat de O.C.P.I.- Timiş, numerele cadastrale A 643 şi A 666 sunt corespunzătoare numărului cadastral A 1979, înscris în CF nr. 135381 Timişoara.
În baza sentinţelor civile ale Judecătoriei Timişoara, definitive şi irevocabile, referitoare la drepturile de proprietate asupra păşunii, Comisia municipală de fond funciar Timişoara este obligată să pună în posesie cu suprafaţa de 33,5459 ha păşune (suprafaţă validată de Comisia judeţeană de fond funciar Timiş), pe Zarin Nemenia (0,1861 ha), Bogoeviciu Carmen-Lia (0,9912 ha), Bogosav Ionel (0,54 ha), Zbegan Gheorghe (1,7596 ha), Vancea Ligia-Margareta (0,29 ha), Bistreanu Elena-Cecilia-Daniela şi Oţoi Violeta- Agneta(0,2790 ha), Asociaţia Agricolă „AVRAM IANCU” (29,5 ha).

Timişoara / Cupa Timişoarei la ciclism

În 4 Septembrie, va avea loc cea de a 23-a ediţie a Cupei Cetăţilor, la Timişoara, la Pădurea Verde, lângă Muzeul Satului şi Grădina Zoo.
Clubul Sportiv Gratzu organizează cea de-a zecea editie a Cupei Timişoarei la ciclism, eveniment sportiv incadrat in campionatul national de sport Cupa Cetatilor. Organizatorii au decis ca evenimentul din 4 septembrie sa reprezinte o actiune caritabila, dedicata copiilor prescolari si scolari. Astfel, din cei 30 lei reprezentand taxa de inscriere la concurs, 10 lei vor fi redirectionati spre un fond la care se vor adauga banii obtinuti din vanzarea gulasului facut la ceaun pe loc de catre Timişoara Choppers. Din acesti bani se vor achizitiona rechizite scolare si cele necesare prescolarilor si scolarilor dintr-un centru de plasament sau celor institutionalizati.
Inscrierea se poate face in doua moduri: online, completand un formular electronic pana la data de 1 septembrie, ora 23, si achitand suma de 30 lei in ziua concursului la confirmarea inscrierii; cu taxa de inscriere de 40 de lei in ziua concursului, achitabila la inscriere. Inscrierea se face pe baza de buletin sau carte de identitate. Participantii minori trebuie sa fie insotiti de un parinte sau parintele sa completeze formularul atasat pe site, ori minorii sa aiba asupra lor acord legalizat notarial din partea parintelui sau tutorelui.
Traseul de concurs are o lungime de 8,8 km/tura. Orarul de desfasurare: ora 7 - inchidere completa a accesului auto in zona de concurs; ora 12 - start; ora 14,30 - depunerea contestatiilor; ora 15 - premiere.

Înainte de a uita / Republica Moldova, la 20 de ani de la proclamarea Independenţei

Republica Moldova sărbătoreşte, pe 27 august, 20 de ani de la proclamarea Independenţei.
La 27 august 1991, în centrul Chişinăului a fost convocată Marea Adunare Naţională, iar în aceeaşi zi a fost convocată şedinţa extraordinară a parlamentului, care a adoptat cu majoritatea absolută de voturi Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.
Parte de Est a Moldovei românești medievale, Republica Moldova și-a declarat pentru prima oară suveranitatea la data de 21 noiembrie 1917, independența la data de 24 ianuarie 1918 în limitele guberniei Basarabiei (între Prut și Nistru, de la Hotin la Dunăre și la Marea Neagră) așa cum fusese delimitată în perioada 1812-1918 în cadrul Imperiului rusesc, iar la 27 martie 1918 s-a unit cu România. Înaintea celui de al Doilea Rǎzboi Mondial, la data de 28 Iunie 1940, în contextul geopolitic creat de anexa secretă imperialistă a pactului Hitler-Stalin, România a cedat Basarabia Uniunii Sovietice, moment în care a fost împărțită de Moscova între RSS Moldovenească și RSS Ucraineană. În perioada dintre vara anului 1941 și vara anului 1944 a redevenit parte a României, care a recuperat-o atacând URSS împreună cu Germania nazistă, apoi din nou republică sovietică în perioada 1944-1991. Odată cu dezmembrarea Uniunii Sovietice, Republica Moldova a devenit stat independent la data de 27 august 1991, și membru al ONU.
Republica Moldova cuprinde actualmente două treimi din fosta Basarabie stăpânită de ruși, și Transnistria, un teritoriu în stânga Nistrului, parte a Podoliei istorice. Transnistria este locuită în majoritate de moldoveni (români moldoveni) (40% după recensământul din 1989 și 31.9% după cel din 2004), și în proporții relativ egale de ruși și ucraineni. Acest teritoriu (transnistrian) este o rămășiță a RSSA Moldovenești din perioada interbelică. În 1990, odată cu izbucnirea conflictului din Transnistria, autoritățile Republicii Moldova de la Chișinău au pierdut controlul acestei regiuni, care și-a autoproclamat independența - nerecunoscută internațional - cu numele de Republica Moldovenească Nistreană, și are în administrare în dreapta Nistrului orașul Tighina și încă câteva localități.

Timişoara / Victorie cu peripeţii la Slatina

Poli Timişoara a învins cu 3-2 la Slatina, pe ALRO, în prima deplasare din actualul sezon competiţional din Liga secundă, seria Vest.
Poli Timişoara: Lepmets - Dăruială, Scutaru, Luchin, Sava - Curtean, Poparadu, Tameş, Pătraş - Axente, Ricketts.
Filmul jocului
Min.88: Tameş înscrie de la 11 metri
Min.81: Zăgrean îl înlocuieşte pe Poparadu
Min.76: Axente vede cartonaşul roşu
Min.73: Alro în 10, Sergiu Popescu vede cartonaşul roşu.
Min.67: Iese Ricketts, intră Popovici.
Min.66: Pătraş reuşeşte egalarea
Min.65: Iese Curtean, intră Rocha.
Min.62: 2-1 Alro/Precup înscrie din penalty
Min.38: 1-1 /Andrei Creţu înscrie
Min.31: Ricketts deschide scorul.

vineri, 26 august 2011

România / Aflaţi unde este radarul prin SMS

Serviciul RADARSMS ofera participantilor la trafic, informatii in timp real despre amplasarea aparatelor radar. Orice participant la trafic poate trimite un SMS la numarul 1261 si va primi inapoi, prin sms, aparatele radar semnalate in judetul respectiv. Solicitarea se poate face pentru fiecare judet in parte, textul mesajului trebuind sa fie de forma “radar nume judet” (Ex. text sms: pentru judetul Cluj: “radar cj” sau “radar cluj” – pentru judetul Arges: “radar ag” sau “radar arges” – pentru Bucuresti : “radar b” sau “radar bucuresti”…la fel pentru oricare din judetele din Romania.
Se va primi primul sms cu radarele semnalate pana in momentul respectiv, iar fiecare radar va fi afisat sub forma unui cod. De exemplu, daca este semnalat un radar in localitatea Potigrafu, judetul Prahova, la ora 9:30, masina cu radar fiind stationata (fix), codul pentru radarul respectiv va fi de forma : Potigrafu/F/9:30. In cazul in care este semnalat un radar in miscare (mobil) in localitatea Buzau, la ora 12:43, codul pentru radarul respectiv va fi: Buzau/M/12:43. De asemenea, timp de de la solicitarea facuta prin sms, se vor primi pana la 4 sms-uri suplimentare, in cazul in care mai sunt semnalate si alte radare in judetul specificat. Deci timp de 3 ore, soferii sunt asigurati prin folosirea serviciului RADARSMS. Cu toate astea, daca apare un radar nou in trafic, orice conducator auto trebuie sa-l semnaleze, daca el l-a vazut primul, pentru ca ceilalti participanti la trafic sa fie avertizati in timp util.
Toti cei aflati la volan au la dispozitie trei numere de telefon la care pot sa semnaleze radarele observate in trafic, si astfel , ceilalti participanti la trafic sa fie avertizati in timp util. Anuntarea unui radar nou se poate face prin apel telefonic sau sms, costurile fiind cele normale, fara suprataxa. Numerele la care se pot semnala radarele sunt:
0737556922 – pentru VODAFONE
0758939504 – pentru ORANGE
0764654094 – pentru COSMOTE
Daca semnalarea aparatelor radar observate in traffic se face prin SMS, atunci acestea vor fi preluate automat in sistem. In cazul in care doriti sa semnalati un radar prin apel telefonic, fie veti fi intampinat de un operator, care va va cere detaliile de care este nevoie, fie veti fi intampinat de catre mesageria vocala, dupa care veti putea spune detaliile despre radarul obervat. Mesajul va fi receptionat in cel mai scurt timp si introdus in sistem.
*Nu uitati sa specificati judetul si localitatea unde ati vazut masina politiei cu radar, si daca aceasta era in miscare (M) sau oprita (F).
*Serviciul RADARSMS poate fi folosit momentan intre orele 8—22.
*Numarul 1261 este valabil in retelele de telefonie mobila VODAFONE, ORANGE, COSMOTE şi ZAPP. COST 1 euro+TVA/sms.

Timişoara / Vicecampioana României va juca "matinalul" la Slatina

Valentin Velcea, antrenorul principal al Politehnicii Timisoara, a fost categoric inaintea deplasarii la Slatina, in vederea meciului cu ALRO, de sambata, 27 august, ora 11, din Liga II (seria a II-a). "Nu luam in calcul decat victoria!" este mesajul tehnicianului: "Va fi un meci important si dificil la Slatina, mai ales ca la ora meciului va fi foarte cald. Dar acesta nu este un motiv de scuza. Vom intalni o formatie dornica de un rezultat bun, agresiva, o echipa care si-a manifestat dorinta de a fi o candidata serioasa la promovare. Marti, am avut un meci de Cupa, cu 120 de minute de joc si lovituri de departajare, consumul de energie a fost foarte mare. Am gestionat insa bine zilele pana la meciul cu ALRO, jucatorii au gasit resurse de a se motiva. Stiu si ei foarte bine ca victoriile creeaza un climat favorabil si vor sa isi faca drumul cat mai linistit spre Liga I. De multa vreme nu am mai jucat la ora asta, cred ca de vreo sapte ani!".
Velcea a anuntat ca, din diferite motive, primul 11 va avea nume noi fata de primele doua meciuri oficiale: "Va trebui sa facem unele schimbari in formula de start. Avem niste indisponibilitati din punct de vedere medical si al randamentului. Vreau ca la ora jocului, cei care vor intra in teren sa nu aiba nicio retinere pentru a face tot ce trebuie pentru a ne impune. Nu imi convine un egal la Slatina, imi convine doar victoria!"

Timişoara / Republica Socialistă Vietnam se interesează de o colaborare economică cu judeţul Timiş

Astăzi, 26 august 2011, Mircea Băcală, prefectul județului Timiș, a primit vizita unei delegații vietnameze, conduse de Nguyen Quang Chien, ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam în România. Delegația a fost însoțită de Mihai Condescu, președintele Asociației de înfrățire “LOTUS” dintre România și Republica Socialistă Vietnam.
Ambasadorul a prezentat câteva domenii ale colaborării deja existente între județul Timiș și Republica Socialistă Vietnam, precum vizita unei delegații a autorităţilor timişorene în Republica Socialistă Vietnam, participarea unor formații artistice vietnameze la festivalurile internaționale organizate la Timișoara, precum și a unor formații artistice din Timișoara la festivalurile internaționale din Republica Socialistă Vietnam, dar și domeniile colaborării viitoare: vizita unei delegații a autorităţilor din Da Nang la Timișoara, înfrățirea dintre municipiul Timișoara și orașul Da Nang, înfrățirea dintre județul Timiș și o regiune vietnameză, colaborarea între Universitatea de Vest Timișoara și o universitate vietnameză, în ceea ce privește schimbul de studenți, colaborare în domeniul turismului.
Cele două părți au identificat oportunități de colaborare în domeniul agricol, important atât pentru județul Timiș, cât și pentru Republica Socialistă Vietnam, dar și în domeniul extracției petroliere și al gazului.

Timişoara / 489 locuri de muncă disponibile în judeţul Timiş

Potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) sunt înregistrate 10.527 locuri de muncă, în săptămâna 26 august- 1 septembrie 2011.
Situaţia locurilor de muncă vacante, în fiecare judeţ:
Municipiul Bucureşti- 1.392; Cluj- 731; Iaşi- 643; Hunedoara- 533; Timiş- 489; Braşov- 437; Sibiu- 344; Mureş- 322; Vâlcea- 316; Bihor- 300; Arad- 290; Alba- 264; Călăraşi- 262; Harghita- 258; Bistriţa-Năsăud- 246; Vaslui- 241; Dolj- 231; Gorj- 226; Argeş- 225; Ilfov- 198; Bacău- 197; Tulcea- 188; Constanţa- 188; Neamţ- 175; Maramureş- 172; Brăila- 162; Sălaj- 162; Satu Mare- 155; Teleorman- 144; Prahova- 128; Giurgiu- 117; Buzău-116; Olt- 102; Dâmboviţa- 98; Vrancea- 86; Suceava- 85; Botoşani- 78; Galaţi- 73; Ialomiţa- 60; Mehedinţi- 52; Covasna- 31, Caraş-Severin- 10.
La nivel naţional, pentru persoanele cu studii superioare sunt oferite 821 locuri de muncă.
Pentru studii medii, profesionale şi lucrători necalificaţi sunt disponibile 9.706 locuri de muncă.

CLICK AICI pentru Locuri de muncă în judeţul Timiş, Firma,Meseria, Adresa, loc munca, telefon, posturi, Studii, contract

Timişoara / Condamnat la Nurenberg, prins la Cenad

În data de 25 august 2011, a fost depistat STANCU VEBER, de 30 de ani, apatrid, cu domiciliul în Germania, urmărit internaţional pentru comiterea infracţiunilor de fals şi uz de fals.
În fapt, acesta a prezentat în faţa instanţei de judecată din Nurenberg, Germania, un contract de vânzare - cumpărare a unui autoturism în care erau menţionate o altă dată şi sumă de bani decât cele reale, motiv pentru care acesta a fost condamnat la opt luni de închisoare.
Pe numele acestuia a fost emis un mandat european de arestare de către autorităţile din Germania pentru săvârşirea infracţiunilor de fals şi uz de fals.
Poliţiştii l-au depistat la data de 25 august 2011, în jurul orei 16, în localitatea Cenad la punctul de trecere a frontierei.
Stancu Veber a fost reţinut pentru 24 de ore în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, iar în cursul acestei zile instanţa a emis pe numele acestuia un mandat de arestare preventivă pentru cinci zile.
La expirarea termenului, suspectul va fi prezentat din nou instanţei de judecată pentru confirmarea mandatului european de arestare emis de autorităţile germane.

Timişoara / Strada Cloşca va fi modernizată prin Programul Operaţional Regional

Elena Udrea, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, a semnat astăzi, 26 august, la Timişoara, contractul de finanţare pentru proiectul Modernizarea Străzii Cloşca şi extinderea acesteia la 4 benzi - sector Bulevardul Cetăţii - Strada Ovidiu Balea.
Proiectul îşi propune îmbunătăţirea infrastructurii publice urbane din municipiul Timişoara, în vederea stimulării dezvoltării socio-economice durabile şi a creşterii calităţii vieţii locuitorilor din această zonă prin modernizarea şi extinderea la 4 benzi a străzii Cloşca, situată în partea de NV a municipiului Timişoara pe traseul drumului naţional DN59, pe sectorul Bulevardul Cetăţii - strada Ovidiu Balea, asigurând legătura cu comuna Săcălaz, respectiv Republica Serbia pe ruta Jimbolia.
Va fi reamenajat carosabilul şi trotuarele, se vor construi piste pentru biciclişti şi se va amenaja o zonă verde, urmărindu-se reducerea timpului necesar parcurgerii drumului cu 18,71% şi creşterea numărului de biciclişti cu 10%.
Valoarea totală a proiectului, care se va derula pe parcursul a 16 de luni, este de 14.039.993,22 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 10.867.480,19 lei.

Europa League / Steaua norocoasă

Steaua Bucuresti va juca în Grupa J a competiţiei Europa League, alături de Schalke 04, Maccabi Haifa şi AEK Larnaca.
Rapid Bucureşti va juca în Grupa C, alături de PSV Eindhoven, Hapoel Tel Aviv şi Legia Varşovia.
FC Vaslui va juca în Grupa D, alături de Sporting Lisabona, Lazio şi FC Zurich, conform tragerii la sorţi efectuate la Grimaldi Forum din Monaco.
Meciurile se vor juca tur - retur, pe 15 septembrie, 29 septembrie, 20 octombrie, 3 noiembrie, 30 noiembrie şi 1 decembrie, 14 şi 15 decembrie.
GRUPELE Europa League
Grupa A.............................................Grupa B
Tottenham...........................................FC Copenhaga
Rubin Kazan.........................................Standard Liege
PAOK Salonic........................................Hannovra '96
Shamrock Rovers.....................................Vorskla Poltava

Grupa C.............................................Grupa D
PSV Eindhoven .....................................Sporting
Hapoel Tel Aviv.....................................Lazio
Rapid Bucuresti.................................... FC Zurich
Legia Varşovia..................................... FC Vaslui

Grupa E..............................................Grupa F
Dinamo Kiev..........................................PSG
Beşiktaş.............................................Atheltic Bilbao
Stoke City...........................................Salzburg
Maccabi Tel-Aviv.....................................Slovan Bratislava

Grupa G..............................................Grupa H
AZ Alkmaar...........................................Braga
Metalist HarkovClub.................................Brugge
Austria Viena.......................................Birmingham City
Malmö FF............................................Maribor

Grupa I.............................................Grupa J
Atletico Madrid.................................... Schalke 04
Udinese.............................................Steaua Bucuresti
Rennes .............................................Maccabi Haifa
FC Sion .............................................AEK Larnaca

Grupa K.............................................Grupa L
Twente ................................................Anderlecht
Fulham ................................................AEK Atena
Odense.................................................Lokomotiv Moscova
Wisla Cracovia.........................................Sturm Graz

joi, 25 august 2011

Europa League / Un blestem numit Dinamo


TSKA Sofia - Steaua 1-1 (tur 0-2)
Rapid - Śląsk 1-1 (tur 3-1)
Dinamo - Vorskla 2-3 (tur 1-2)
Sparta - FC Vaslui 1-0 (tur 0-2)
Gaz Metan - Austria Viena 1-0 (tur 1-3)
Vineri 26 august, ora 14, tragerea la sorti pentru grupele Europa League. Vor fi 12 grupe a cate 4 echipe si se va juca tur-retur (6 meciuri). Vor intra in urne 38 echipe castigatoare play-off Europa League si 10 echipe invinse din play-off Champions League. In total 48 echipe.

România / Champions League: Oţelul Galaţi va juca cu Manchester United

Oţelul Galaţi va juca împotriva Manchester United, Benfica Lisabona şi Basel în grupa C în Champions League, în urma tragerii la sorţi care a avut loc la Monaco.

Grupa A

Bayern Munchen
Villareal
Mancester City
Napoli

Grupa B

Internazionale
TSKA Moscova
Lille
Trabzonspor

Grupa C

Manchester United
Benfica
Basel
Oţelul
Grupa D

Real Madrid
Lyon
Ajax
Dinamo Zagreb

Grupa E

Chelsea
Valencia
Leverkusen
Genk
Grupa F

Arsenal
Marseille
Olimpiacos
Dortmund

Grupa G

Porto
Shahtior
Zenit
Apoel

Grupa H

Barcelona
Milan
Bate
Plsen

Timişoara / 18 polonezi au fost primiţi cu braţele deschise. La poliţie...

Un grup de 18 suporteri polonezi a fost sancţionat contravenţional pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.
În jurul orei 12.50, poliţiştii au fost solicitaţi prin intermediul apelului de urgenţă să aplaneze un conflict izbucnit la un ştrand din apropierea stadionului Dan Păltinişanu din Timişoara, unde se va desfăşura meciul din play-offul Europa League, Rapid Bucureşti (România) - Slask Wroclaw (Polonia), în tur 3-1.
La faţa locului s-a stabilit că 18 suporteri polonezi au dorit să intre in incinta ştrandului fără să achite taxa percepută la intrare. Între grupul de polonezi şi bodyguarzii ştrandului a izbucnit un conflict spontan care a fost aplanat de către poliţiştii şi jandarmii sosiţi de urgenţă la faţa locului.
Cele 18 persoane au fost conduse la sediul Secţiei 4 Poliţie unde au fost legitimate, amprentate şi sancţionate contravenţional cu amenzi cuprinse între 200 -1000 de lei pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice conform Legii 61 din 1991.
Un echipaj al Jandarmeriei va escorta grupul de suporteri până la stadionul Dan Păltinişanu, unde vor fi monitorizaţi pe toată durata desfăşurării evenimentului.
Suporterii, care sunt aşteptaţi să sosească în Timişoara, vor fi escortaţi pe toate traseele de deplasare, indiferent de mijloacele de transport folosite.
Cu ocazia organizării meciului de fotbal, poliţiştii vor desfăşura activităţi de supraveghere şi control al traficului rutier şi asigură sprijin efectivelor de jandarmi pentru restabilirea ordinii şi liniştii publice.

Timişoara / Aquatim mai montează 3.200 de contoare cu transmisie radio

3.200 de contoare cu transmisie radio, achiziţionate de curând de societatea Aquatim vor fi montate în peste 100 de străzi din zona centrală şi din cartierele Elisabetin, Bălcescu,Circumvalaţiunii, Dacia, Mircea cel Bătrân, Ronaţ şi Mehala.
Programul de înlocuire a contoarelor a demarat săptămâna trecută, când au fost montate primele 30 de apometre pe Bd. 16 Decembrie 1989. Acţiunea se va desfăşura pe parcursul a 4 luni şi va fi realizată cu salariaţii proprii. Instalarea se face gratuit, iar clienţii vor fi anunţaţi cu 48 de ore înainte, printr-o înştiinţare scrisă.
Contoarele cu transmisie radio permit citirea exactă a consumului de apă, de la o distanţă cuprinsă între 20 m şi 200 m, în funcţie de locul în care este amplasat contorul. Citirea se face cu ajutorul unui dispozitiv electronic care intră în dialog cu contorul, acesta transmiţându-i înregistrarea consumului la acel moment sau de la o dată programată.
Astfel, citirea este posibilă şi atunci când angajaţii Aquatim nu au acces la contoarele aflate pe domeniul privat, în cămine inundate sau alte locuri greu accesibile.
În Timişoara, Aquatim a mai instalat 1.300 de contoare cu citire la distanţă la sfârşitul anului 2008. Noua investiţie în contoare moderne nu va afecta numai timişorenii. Cele aproximativ 3.000 de apometre disponibilizate în cadrul actualului program de înlocuire sunt în termenul de scadenţă metrologică şi după verificare, eventual reparare, vor fi montate în alte localităţi din judeţ în care operează Aquatim, cu prioritate acolo unde sunt branşamente necontorizate şi consumuri nejustificat de mari. Astfel, Aquatim va respecta unul din angajamentele asumate pentru 2011, din strategia de dezvoltare regională, care prevede realizarea etapizată a contorizării pentru toate branşamentele din aria de operare, până la sfârşitul anului 2013.

Timişoara / CCIA Timiș continuă cursurile de antreprenoriat pentru IMM-uri

În cadrul Proiectului “Inițiere în dezvoltarea afacerii”, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș face înscrieri pentru cea de-a doua serie de cursuri de dezvoltare a abilităților antreprenoriale care va începe în cursul lunii octombrie 2011 și va avea loc la Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș din Bdul Eroilor de la Tisa nr. 22.
Participanții din cele trei grupe din prima serie de cursuri aflată în plină derulare au apreciat atât profesionalismul lectorilor cât și tehnicile didactice dinamice și interactive. Cursurile care s-au bucurat de cel mai mare succes sunt cele de manager de proiect, leadership și finanțe pentru non-finanțiști. Prima serie continuă, în septembrie, cu cursurile de managementul schimbării, managementul performanțelor și negocierea.
Proiectul este co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 și este derulat de Resources Development & Ideas București în calitate de partener coordonator alături de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș – partener național Regiunea Vest, CCIA Ialomița – partener național Regiunea Sud-Muntenia, Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii Covasna – partener național Regiunea Centru, Asociația Junior Chamber International Cluj-Napoca – partener național Regiunea Nord-Vest, HUM Management Consulting Cluj-Napoca - partener național Regiunea Nord-Vest și Pannenbacker Consulting Erlangen (Germania) și Negotiate Ltd. Edinburgh (Marea Britanie) ca parteneri transnaţionali.
Proiectul vizează dezvoltarea abilităților antreprenoriale prin programe de formare și servicii inovatoare de coaching și se adresează managerilor și angajaților cu atribuții de conducere din IMM-uri.
Participarea la aceste cursuri este gratuită.
Din partea unei firme pot participa mai multe persoane. Fiecare persoană înscrisă participă la un număr de 4 cursuri. Durata unui curs este de 40 ore, din care 2 zile de curs în sală, completat cu ore de curs pe platforma on-line.
La final, cursanții susțin un examen în urma căruia vor primi certificate de absolvire. Cursurile sunt autorizate de Consiliul Național pentru Formarea Profesională a Adulților și sunt avizate de Ministerul Muncii și de Ministerul Educatiei.
Înscrieri și informații suplimentare la tel. 0374-160830, 0752/399099, Radmila Cirici – asistent evaluare proiect.

Timişoara / Sistem de alarmare şi monitorizare în caz de dezastre naturale România-Serbia

Consiliul Judeţean Timiş este beneficiarul unei finanţări nerambursabile din fonduri structurale pentru proiectul intitulat „Sistem de alarmare şi monitorizare în caz de dezastre naturale”, finanţat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia.
Bugetul total al proiectului este de 1.150.000 Euro, din care 977.500 Euro (85%) reprezintă fonduri IPA, 149.500 Euro (13%) reprezintă cofinanţare nerambursabilă de la Bugetul de Stat al României şi 23.000 Euro (2%) reprezintă contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Timiş.
Activităţile se desfăşoară în parteneriat cu Municipalitatea Vršac din Republica Serbia, în cadrul unei cooperări româno – sârbe în domeniul situaţiilor de urgenţă şi vor fi finalizate la sfârşitul anului 2011.
Obiectivul urmărit prin proiect este de a contribui la diminuarea pagubelor produse de inundaţii şi alte calamităţi naturale în zona transfrontalieră româno-sârbă a bazinului hidrografic Bârzava, precum şi la asigurarea unei siguranţe sporite a populaţiei din această zonă.
Prin finanţare se va asigura implementarea, în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș, a unui sistem integrat de monitorizare şi alarmare în cazul producerii dezastrelor naturale, în special a inundațiilor. Scopul sistemului este de a îmbunătăţi capacitatea de prognozare şi atenţionare la risc şi de a spori eficienţa intervenţiei la nevoie.
Evenimentul de lansare a proiectului va avea loc în data de 26.08.2011,cu începere de la ora 11.30, în Timișoara, la sediul Consiliului Județean Timiș din Bv. Revoluției din 1989 nr. 17, în Sala de Consiliu, etaj I - corpul vechi al clădirii.

Timişoara / Balconul fatal

În data de 24 august a.c. poliţiştii din cadrul Secţiei 4 au fost sesizaţi prin apelul de urgenţă, despre faptul că pe strada Iancu Flondor, s-a desprins un balcon de unde au căzut două persoane de sex feminin.
La faţa locului s-a deplasat o echipă operativă, care a stabilit că cele reclamate se confirmă, iar persoanele în cauză se numesc L. LUMINIŢA, de 42 de ani, din Timişoara şi G. GABRIELA, de 44 de ani, din Timişoara.
Deoarece cele două victime prezentau mai multe fracturi la nivelul membrelor inferioare şi multiple lovituri la nivelul feţei şi al abdomenului au fost transportate de urgenţă la Spitalul Clinic Municipal Timişoara, pentru acordarea de îngrijiri medicale.
În urma leziunilor suferite L. Luminiţa, a decedat în cursul nopţii.
Poliţiştii au deschis o anchetă pentru a stabili cine se face vinovat de cele întâmplate dar şi împrejurările în care s-a produs evenimentul.

Timişoara / Târg de biciclete în Săptămâna mobilităţii

Primăria Municipiului Timişoara organizează în data de 17 septembrie, în zona centrală primul târg în aer liber de biciclete.
Agentii economici, dar şi persoanele fizice care doresc să participe la acest târg sunt rugate să depună o scrisoare de intenţie (care să cuprindă datele de contact), însoţită de fotografii ale produselor ce se doresc a fi expuse spre vânzare, pană la data de 5 septembrie, la Primăria Municipiului Timisoara, camera 12 pentru Direcţia Comunicare sau la e-mail: adriana.indries@primariatm.ro. Produsele acceptate: biciclete, trotinete, triciclete, rolele, skate-uri. Participarea la târg se face în baza avizului emis de Primăria Municipiului Timişoara.
Săptămâna mobilităţii este o campanie a Uniunii Europeane de sensibilizare a cetăţenilor cu privire la folosirea transportului în comun a bicicletelor şi a mersului pe jos în detrimentul transportului auto.
În cadrul proiectului “Săptămâna mobilităţii”, Comisia Europeană invită de zece ani municipalităţile din Uniunea Europeană să ia măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor, creând astfel oraşe mai puţin poluate.
Astfel, proiectul promovează formele alternative de transport, reducerea emisiilor de gaze, a efectului de seră şi reducerea factorilor poluanţi care contribuie la dezvoltarea bolilor respiratorii şi daunează mediului înconjurător. Ca mijloc principal de realizare a fost propus mersul pe jos sau cu bicicleta.
“Săptămâna mobilităţii” se va desfăşura în perioada 16-22 septembrie 2011.

Timişoara / Târg de adopţii canine

În data de 27 august, în parcul Bihor, în spaţiul amenajat special pentru câini (canisită), Piaţa Sfântul Iosif cel Nou, între orele 10-12, la a VI-a ediţie a târgului de adopţii canine organizat de Primăria Municipiului Timişoara, prin Direcţia de Mediu.
Douăzeci de câini deparazitaţi, vaccinaţi, sterilizaţi, microcipaţi şi cu carnete de sănătate, dornici de afecţiune vor aştepta nerăbdători noii stăpâni faţă de care să-şi arate devotamentul şi recunoştinţa.
Târgurile de adopţii canine organizate sub deviza „ Şi mie îmi stă bine în lesă!” vor continua, fiind organizate bilunar în scopul promovării adopţiilor şi a creşterii responsabile a animalelor de companie.

Timişoara / Gală de operă, operetă şi balet în aer liber

În 26-28 august, 2011 pe scena Teatrului de Vară din Parcul Rozelor continuă Festivalul de Operă şi Operetă.
Spectacolele vor fi susţinute de orchestra, corul şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române din Timişoara, pe scena Teatrului de Vară din Parcul Rozelor, după următorul program:
*Vineri, 26 august 2011, cu începere de la ora 20:30 va avea loc GALA DE OPERĂ, OPERETĂ ŞI BALET
*Sâmbătă, 27 august 2011, începând cu ora 20:30 este programat spectacolul de operă VADUVA VESELĂ de Fr. Lehar
*Duminică, 28 august 2011, organizatorii festivalului vor aduce pe scena Teatrului de Vară de la ora 12:00 opera pentru copii MOTANUL ÎNCĂLTAT de C. Trailescu
*Duminică, 28 august 2011, la ora 20:30 Festivalul de Operă şi Operetă se va încheia cu Spectacol de opera NABUCCO de G. Verdi.
Festivalul în aer liber de Operă şi Operetă este organizat de Opera Naţională Română din Timişoara, Primăria Timişoara şi Casa de Cultură a Municipiului, cu finanţarea Consiliului Local al Municipiului Timişoara.
Pe tot parcursul festivalului accesul publicului este gratuit.

miercuri, 24 august 2011

Timişoara / Expoziția obiectelor de artă bisericești și liturgice

La solicitarea unui număr foarte mare de credincioşi, EXPO TIMIŞOARA INTERNATIONAL organizează – în premieră în Banat – Expoziția obiectelor de artă bisericești și liturgice, în perioada 26 – 28 august 2011.
În aria extrem de generoasă a celui mai mare centru comercial din Vestul Romaniei – Iulius Mall – expozanţii se vor întâlni în egală măsură cu slujitorii bisericii, dar şi cu numeroşii susţinători în credinţă ai acesteia.
Tematica expoziţiei: clopote, articole de argint şi alte metale, candelabre, cristelniţe, sfeşnice, vase sfinte, carte religioasă, muzică religioasă, sculpturi, vitralii, veşminte bisericeşti şi arhiereşti, maşini de cusut şi brodat veşminte, veşminte si obiecte liturgice, materiale pentru pictură, obiecte de cult, icoane, materiale pentru suveniruri, mir, tămâie, esenţe, ceramică religioasă, obiecte decorative, pictură religioasă, vin liturgic, sonorizări pentru biserici, sisteme de termoficare pentru biserici, iconostase, scaune arhiereşti, devoţionale, alimente pentru post.

Timişoara / Misiune economică la Stuttgart pentru brutari,cofetari şi patiseri

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada 22 – 25 octombrie 2011, la Stuttgart (Germania), o misiune economică de vizitare a expoziției de specialitate destinată brutarilor, cofetarilor și patiserilor.
Expoziția se organizează anual începând cu anul 1978 și este una dintre cele mai importante expoziții din domeniu din Germania și nu numai.
Ediția din acest an va prezenta o gamă diversificată de produse: Utilaje de panificație și pentru înghețată, Materii prime, Echipamente și design interior pentru brutării/cofetării, Tehnologii de refrigerare și climă, alimente congelate, Cafea, dulciuri, Amelioratori, Ambalaje, Servicii specifice, Publicații de specialitate.
Misiunea economică este organizată prin intermediul rețelei Enterprise Europe Network, cea mai largă rețea din Europa care oferă servicii de informare și consultanță pentru intreprinderi, având peste 600 de puncte de contact, unde activează 4000 de profesioniști cu experiență din 49 de țări.
Cu sprijinul partenerilor Enterprise Europe Network, participanților români li se vor organiza întâlniri prestabilite cu firme din Germania, în funcție de interes și domeniu de activitate.
Înscrieri de participare și informații suplimentare la Emőke-Iuliana Kiss, telefon 0374/160951sau e-mail: eunger@cciat.ro.

Timişoara / Expoziţii de antichităţi şi hand-made în Piaţa Unirii

Expo Timișoara Antichități și Expo Hand-Made, în perioada 26-28 august, este organizată la cererea unui grup important de firme şi persoane fizice care au ca principală activitate comerţul cu obiecte de tipul antichităţilor.
Este un târg în care puteţi să vă faceţi noi relaţii cu pasionaţii acestui domeniu şi să vindeţi produsele expuse în Piaţa Unirii din Timişoara.
Primele 15 ediţii s-au bucurat de participarea unui număr de 556 expozanţi din România (Timişoara, Arad, Reşiţa, Brăila, Oradea, Braşov, Bucureşti, Satu Mare, Târgu Neamţ, Mediaş, Cluj, Ramnicu Valcea, Craiova, Deva, Drobeta Turnu Severin, Iasi, Tirgu Mures, Baia Mare, etc. ) precum şi din străinătate ( Italia, Belgia, Ungaria, Suedia, Irlanda, etc. ).
Se expun: mobilier, tablouri, argintărie, obiecte mici, ceasuri de mână, ceasuri pendulă, porţelan, bijuterii, obiecte din bronz, obiecte hand – made, etc.

Timişoara / Ţiganiada de pe Bega se datorează... lipsei de personal şi carenţelor legislative

Astăzi, la sediul Poliţiei Locale Timişoara, a avut loc o întâlnire a primarului Gheorghe Ciuhandu şi a viceprimarului Adrian Orza cu şefii Poliţiei Locale, ai Poliţiei Municipiului Timişoara şi ai Jandarmeriei.
Întâlnirea, solicitată de către primarul Gheorghe Ciuhandu, viza purtarea unor discuţii pe tema liniştii şi ordinii publice din oraş precum şi colaborarea dintre instituţii în astfel de cazuri. Motivul principal, dar nu singurul, care a stat la baza acestei întâlniri este faptul că în ultimele săptămâni, în ceea ce priveşte comportamentul unor reprezentanţi ai etniei rome s-a ajuns la o situaţie intolerabilă, iar reacţia organelor abilitate, din păcate, lasă de dorit: „Oamenii aceştia nu au drepturi suplimentare faţă de ceilalţi cetăţeni ai Timişoarei doar pentru că sunt o minoritate, şi ei trebuie să înţeleagă acest lucru. Încălcarea legii pe care o fac pe domeniul public a ajuns să fie sfidătoare, de aceea vă cer să aveţi o atitudine mai fermă. Din partea Primăriei Municipiului Timişoara aveţi întreg sprijinul, dar nu vreau să mai văd reacţii întârziate sau chiar lipsă de reacţie în astfel de cazuri”, a declarat primarul Gheorghe Ciuhandu. De asemenea, primarul Timişoarei a solicitat o colaborare mai strânsă între toate instituţiilor în ceea ce priveşte apărarea liniştii şi ordinii publice, în domeniul rutier precum şi în prevenirea infracţionalităţii.
Reprezentanţii instituţiilor au pus pe tapet problemele cu care se confruntă, de la lipsa de personal până la carenţele legislative. În urma discuţiilor s-a hotărât constituirea unui grup de lucru format din conducătorii tuturor instituţiilor abilitate în domeniu care să se întâlnească periodic pentru a discuta modalităţile de colaborare, astfel încât reacţia comună să fie una mult mai eficientă şi, prin punerea în comun a bazei materiale, logistice şi a tuturor dispozitivelor existente să fie asigurată o acoperire cât mai mare a oraşului. Mai mult decât atât, primarul Gheorghe Ciuhandu şi viceprimarul Adrian Orza le-au solicitat reprezentanţilor poliţiei şi jandarmilor să vină cu propuneri pentru promovarea unor hotărâri de consiliu local care să acopere lipsurile legislative şi care să îi sprijine pe aceştia în activitatea pe care o desfăşoară.

Timişoara / Agricultorii timișeni într-un nou schimb de experiență la Szeged

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, partener coordonator al Proiectului "Bio-agricultura, păstrarea culturilor în comunitățile din zonele specializate în obținerea de produse agricole, zootehnie și pomicultură" alături de Asociaţia Camerelor de Comerţ și Industrie din Regiunea Vest şi Camera Agricolă şi Societatea de Utilitate Publică a judeţului Csongrád (Ungaria) organizează în perioada 18 - 20 septembrie 2011, o nouă vizită de studiu și documentare în județul Csongrad (Ungaria) a 10 firme timișene cu activitate în domeniul bioagriculturii, zootehniei şi pomiculturii.
Vor fi vizitate firme și asociații familiale cu preocupări în domeniul bioagriculturii: plantație viticolă, cramă, fermă de legume, livadă, culturi de cereale, fermă de animale.
Proiectul este implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanțarea națională a celor două state membre participante in program.
Proiectul vizează în principal intensificarea colaborării dintre comunităţile rurale transfrontaliere în scopul de a facilita dezvoltarea în domeniul bio–agro-alimentar.
Beneficiarii direcți ai proiectului sunt comunitățile și persoanele implicate în cultivarea produselor agricole bio, în domeniul zootehnic și pomicultură, comunitățile arondate zonelor în care se practică acest gen de activități, companiile din industria alimentară, instituțiile de învățământ superior care includ în curricula universitară agricultura bio.
Beneficiul pe termen lung pentru populatie este creșterea calității vieții prin consumarea de produse organice.
În cadrul proiectului, au fost organizate până în prezent două vizite de studiu (Szeged, 7-8 decembrie 2010; Timișoara, 12–13 aprilie 2011), Salonul România-Ungaria din cadrul Târgului Internațional de Agricultură TIMAGRALIM (Timișoara, 16-18 iunie 2011) și un ciclu de șase seminarii tematice. De asemenea, a fost elaborat un studiu care conține date comparative între tehnologiile folosite în bioagricultură în România și Ungaria - „Analiză comparativă privind procedurile și tehnologiile pentru bioagricultură, în regiunea transfrontalieră România – Ungaria”.
Toate cheltuielile legate de deplasare, cazare, masă și participarea la programul profesional sunt suportate prin proiect. Numărul de locuri este limitat (10 firme). Înscrierea se face pe principiul “primul venit, primul servit”. Data limita de inscriere este 2 septembrie 2011.

Timişoara / Demersuri pentru păstrarea Consulatului Germaniei

Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a primit recent înştiinţări din partea omologilor din oraşele înfrăţite Gera şi Karlruhe, în legătură cu necesitatea păstrării Consulatului german la Timişoara. Având în vedere intenţia Ministerului de Externe din Republica Federală de a închide consulatul în viitorul apropiat, primarul Timişoarei s-a adresat celor două oraşe înfrăţite, dar şi altor parteneri importanţi de pe teritoriul Germaniei, cu rugămintea de a susţine păstrarea instituţiei diplomatice germane în oraşul de pe Bega.
Atât primarul oraşului Gera, Norbert Vornehm, cât şi edilul-şef din Karlsruhe, Heinz Fenrich, au intervenit pe lângă autorităţile centrale germane, mai ales că Timişoara şi Karlsruhe vor sărbători anul viitor 20 de ani de cooperare, aşa cum instituţia diplomatică are deja două decenii de activitate în oraşul de pe Bega. „Cooperarea strânsă între Germania şi România la nivelul Uniunii Europene va avea de suferit dacă acest consulat, din regiunea cu cel mai reprezentativ boom economic din România, îşi va înceta activitatea”, menţionează primarul din Karlsruhe, care a mai subliniat că un consulat onorific nu va putea înlocui reprezentarea unei autorităţi competente şi profesionale, cu precădere în Banat - unde etnicii germani au rădăcini de peste 300 de ani. Mai mult decât atât, păstrarea funcţiilor complete ale consulatului din Sibiu (zonă în care trăiesc circa 20.000 de germani, comparativ cu 33.000 în Banat), în dauna celui de la Timişoara, nu este deloc justificată, mai consideră primarul din Karlsruhe.
După Bucureşti, regiunea Timiş - cu 40% din PIB realizat prin investiţii germane - este cel mai important partener de afaceri al Germaniei. Investiţiile vor fi încurajate şi prin cuprinderea în viitorul apropiat a Timişoarei la reţeaua europeană de autostrăzi.

marți, 23 august 2011

Reşiţa / Timişoara trece greu de F.C. Şcolar în Cupa României

Astăzi, în faza a IV-a din Cupa României la fotbal, de la ora 17, FC Şcolar Reşiţa a întâlnit pe Poli Timişoara pe stadionul "Mircea Chivu" din Reşiţa, scorul fiind de 0-0 după timpul regulamentar de joc şi după prelungiri. După penalty-uri, Timişoara se impune cu 4-3. Au transformat pentru Poli: Axente, Luchin, Sepsi şi Pătraş.
F.C. Timişoara: Lepmets, Dăruială, Scutaru, Luchin, Sepsi, Ricketts, Poparadu, Tameş, Rocha, Axente, Zăgrean.
Min.71: Iese Rocha, intră Pătraş.
Min.60: Iese Zăgrean, intră Jitaru.
Min.114: Intră Dorinel Rotariu, iese Dăruială.

Tot în Cupa României, de la ora 20,30: Poli Timişoara II - UTA (Timişoara, stadion "Dan Păltinişanu").
După loviturile de departajare scorul a fost 1 - 4.
După 90 de minute scorul a fost 0 - 0. 96/Drăghici şi 110/Mera au înscris în prelungiri. După care Mera a văzut cartonaşul roşu.
Poli II: Rusu, Belu, Mera, Ilie, Sandu, Zaluschi, Fuchs, Popa, Chiţu, Popovici, Boştină. A mai jucat Dobricean (în locul lui Fuchs), Damian l-a înlocuit pe Chiţu şi Szalkai pe Popa.

Timiş / Şedinţă ordinară a Consiliului Local din Lugoj

Joi, 25 august 2011, la orele 14, în Sala de Consiliu a Primariei Municipiului Lugoj va avea loc sedinta ordinara a Consiliului Local Municipal Lugoj. Cele mai importante Proiecte de hotarâre de pe ordinea de zi sunt urmatoarele:
- Aprobarea Regulamentului pentru stabilirea metodologiei cadru de repartizare a terenurilor atribuite în baza Legii nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala.
- Modificarea inventarului terenurilor disponibile care pot fi atribuite în folosinta gratuita pentru tineri sub 35 de ani.
- Aprobarea Planului de ocupare a functiilor publice din cadrul Directiei de asistenta sociala comunitara.
- Aprobarea Planului de ocupare a functiilor publice din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Lugoj.
- Trecerea din domeniul public în domeniul privat al municipiului Lugoj a unor corpuri de cladiri aferente Pietei Agroalimentare "George Cosbuc", în vederea demolarii acestora.
- Însusirea Raportului de evaluare al imobilelor - constructii cu baza sportiva, proprietate a S.C. "Timisul" S.A., aflate pe terenul proprietate a Statului Român.
- Situatia cheltuielilor salariale, structura fondului de salarii, situatia creantelor si a platilor restante realizate în luna iunie 2011 de S.C. Salprest S.A. Lugoj.

Exclusivitate / Topul investiţiilor străine în judeţul Timiş

Conform cifrelor obţinute de la Camera de Comerţ şi Industrie, judeţul Timiş este din punct de vedere economic cel mai important judeţ din ţară, bineînţeles după zona metropolitană Bucureşti-Ilfov.
După capitalul nominal subscris, investiţiile străine în judeţul Timiş se cifrau 899.137.211,27 euro la 31 martie 2011.
Dacă la nivel de capital subscris pe primul loc se află SUA, cu aproape 200 de milioane de euro, cu o participare financiară semnificativă se poate spune că mai sunt şi Olanda, Germania şi Italia, fiecare depăşind suta de milioane de euro investită în economia timişeană.
Totalul companiilor active cu capital străin, la 31 martie 2011, era de 7.795. La acest capitol, lider detaşat este Italia, cu aproape 3000 de firme, care-i urmată la nivel semnificativ de Germania.
Altfel spus, SUA are aproximativ 200 de firme şi a investit aproape 200 de milioane de dolari, în timp ce cele aproape 3000 de firme ale italienilor au adus în judeţul Timiş peste 115 milioane de euro.
Pe de altă parte, Olanda, care este pe locul 2 la banii investiţi în Timiş, nici măcar nu apare în Top 10 la numărul de firme. O altă pată de culoare la investiţiile străine o constituie Siria, cu cele 151 de firme fiind clar că judeţul Timiş reprezintă un punct de interes pentru zona Orientului Mijlociu.
1. SUA - 199.576.535,15 euro
2.Olanda - 164.486.526,46
3. Germania - 153.136.805,10
4.Italia - 115.675.470,61
5.Luxemburg - 93.102.117,35
6.Austria - 55.524.234, 71
7.Franţa - 28.119.521,53
8.Danemarca - 27.001.671,25
9.Elveţia - 11.521.767,74
10.Cipru - 8.475.784,94.
După numărul de firme, topul ţărilor care investesc în judeţul Timiş se prezintă astfel:
1.Italia - 2996
2.Germania - 1517
3.Austria - 550
4.Ungaria - 283
5.Franţa - 269
6.SUA - 206
7. Siria - 151
8. Spania - 144
9.Serbia - 112
10. Elveţia - 102.

Banat / Cod galben de caniculă în câmpia de Vest

Administratia Nationala de Meteorologie anunţă că miercuri si joi vremea va fi calduroasa in toate regiunile, caniculara in orele dupa-amiezelor in Campia de Vest, sud-vestul Transilvaniei si Campia Romana, unde se vor inregistra temperaturi maxime cuprinse intre 35 si 38 de grade. Indicele de confort termic (ITU) va depasi pragul critic de 80 in vestul si sudul tarii si local in restul teritoriului.

Timişoara / Belgienii, interesaţi de agricultura bănăţeană

La invitația Ambasadei Belgiei la București, CCIA Timiș a participat la un program de trei seminarii sub genericul „Situația agriculturii și a sectorului agro-industrial din România; Viitorul agriculturii românești în Uniunea Europeană”, prilejuit de vizita Asociației Boerenbond, cea mai mare organizație corporatistă a agricultorilor și operatorilor agro-industriali din Belgia.
Seminariile s-au desfășurat în prezența Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, și a Ambasadorului Belgiei în România, Philippe Beke. Din partea CCIA Timiș, la eveniment a participat Emil Mateescu - consilier al președintelui CCIAT, Georgică Cornu.
La 31 martie 2011, în județul Timiș erau înmatriculate 89 de firme belgiene (din total de 7.795 firme mixte), cu un capital social subscris de 2,7 mil. euro (din total de 899,1 mil. euro).
Au fost prezentate câteva din avantajele calitative și comparative ale județului Timiș, date generale, structura economiei, contribuția județului Timiș și a Regiunii Vest la economia României, structura cifrei de afaceri pe localități, investiții străine.
În ceea ce privește agricultura, au fost prezentate informații statistice referitoare la structura terenului agricol în județul Timiș, structura proprietății terenurilor agricole, producția agricolă vegetală la principalele culturi, efective de animale și producția animală obținută prin valorificări, situația exportului de animale etc.
Printre oportunitățile de investiții în sectorul agro-industrial prezentate, se numără înființarea unui centru de achiziție/desfacere/marketing a produselor agricole, construirea de obiective pentru procesarea produselor agrocole în domeniul vegetal, legumicol și bioenergetic, punerea în funcțiune a stațiilor de pompare a apei existente și realizarea de noi investiții pentru irigarea terenurilor, constituirea de depozite de mare capacitate, reabilitarea și modernizarea rețelei de drumuri pentru facilitarea legăturii între producători și procesatori, înființarea de ferme de animale, achiziționarea de terenuri agricole în vederea cultivării și valorificării de produse bio.
Problemele sesizate de agricultorii timișeni au făcut referire în principal la eficientizarea exploatațiilor agricole, cultivarea întregii suprafețe agricole, stimularea asocierii producătorilor agricoli în organizații productive și în clustere, stimularea absorbției fondurilor europene nerambursabile, credite bancare cu dobândă fixă și fără garanții imobiliare (garanție cu producția agricolă), sosirea la timp a subvențiilor, înlăturarea evaziunii fiscale din sectorul valorificării produselor agricole, selecționarea riguroasă a specialiștilor agricoli care reprezintă România în comisiile de specialitate ale Uniunii europene.

Timiş / Împăduriri de 559.000 lei la Dudeştii Vechi şi de 445.000 lei în Becicherecu Mic

Programul privind îmbunătăţirea calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate a consemnat la ultima evaluare proiecte în valoare de peste 101 milioane lei aprobate, echivalentul a 4.109 hectare, relevă datele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).
Astfel, în cadrul comitetelor de avizare a proiectelor depuse în sesiunea precedentă a programului derulat de către AFM, cele mai mari valori eligibile au fost acordate proiectelor din judeţul Vaslui, Bălăşeşti - 3,55 milioane lei, respectiv comuna Măldăieni (Teleorman) - 3,496 milioane lei.
Valori apropiate au fost aprobate pentru localitatea Mârşani(Dolj) - 3,49 milioane lei, comuna Dăbuleni(Dolj) - 3,46 milioane lei şi localitatea Celaru(Dolj) - cu 3,44 milioane lei.
La polul opus, cu finanţări mai mici, au fost aprobate proiecte ce se vor derula în comuna Dudeştii Vechi (Timiş) - 559.000 lei şi în comuna Becicherecu Mic (Timiş) - 445.000 lei.
AFM a demarat, în data de 18 iulie a.c., o nouă sesiune de depunere a dosarelor de finanţare nerambursabilă în cadrul Programului de îmbunătăţire a calităţii mediului prin împădurirea terenurilor degradate, reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor.
Deşi iniţial sesiunea trebuia să se încheie în data de 19 august, aceasta a fost prelungită până pe data de 31 august printr-un ordin semnat de către Gheorghe Popescu, preşedintele AFM.
Suma alocată sesiunii de finanţare este de 89.000.000 lei, iar fiecare proiect poate primi maxim 3.500.000 lei finanţare.
Banii se acordă în proporţie de până la 100% din cheltuielile eligibile ale unui proiect. Solicitanţii eligibili în cadrul Programului sunt unităţile administrativ-teritoriale care au în proprietate/administrare terenuri degradate, ce pot fi ameliorate prin lucrări de împădurire, în vederea protejării solului, a refacerii echilibrului hidrologic şi a îmbunătăţirii condiţiilor de mediu.

luni, 22 august 2011

Timişoara / Consulat onorific al Republicii Moldova

La 31 august 2011, la Timişoara, va avea loc inaugurarea unui Consulat Onorific al R. Moldova. Instituţia va avea sediul pe Bulevardul Revoluţiei din 1989, nr.20. Consulatul Onorific al R. Moldova va asigura sprijin şi consiliere pentru toţi basarabenii din regiunea de Vest a României.
„Prin existenţa acestui Consulat Onorific, relaţiile dintre cetăţenii Republicii Moldova şi România vor primi o nouă dinamică, în sensul intensificării schimburilor culturale, academice, economice, precum şi realizării unor proiecte în spiritul relaţiei speciale dintre R. Moldova şi România, conferite de comunitatea de limbă, istorie, cultură şi tradiţii. Deschiderea Consulatului Onorific de la Timişoara reiterează dezideratul integrării europene a Republicii Moldova, România fiind un veritabil susţinător al apartenenţei noastre la marea familie europeană», a declarat prof.univ.dr. Silviu Sofronie, Consul Onorific al R. Moldova în România.

Caraş-Severin / Siguranţa publică la meciul dintre F.C Şcolar Reşiţa şi F.C Timişoara

Marţi, 23 august a.c, aproximativ 18 jandarmi din cadrul Detaşamentului 1 Mobil Reşiţa, vor asigura ordinea publică în zona adiacentă Stadionului Mircea Chivu din municipiul Reşiţa, cu prilejul întâlnirii, dintre F.C ŞCOLAR REŞIŢA ŞI POLI TIMIŞOARA, din cadrul Cupei României la fotbal.
Jandarmii vor acţiona pentru asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică cu ocazia partidei de fotbal dintre echipele F.C Şcolar Reşiţa şi F.C Timişoara, din cadrul Cupei României la fotbal, ce se va desfăşura marţi, 23.08.2011, la Stadionul Mircea Chivu din municipiul Reşiţa, începând cu ora 17.30.
Jandarmeria solicită spectatorilor să respecte prevederile legale pe timpul deplasării către locul de desfăşurare a competiţiei sportive, în apropierea şi în interiorul stadionului/arenei sportive.

Timişoara / Dubova - capitala artei contemporane din Banat

Tabara Internationala de Creatie ”Mraconia – Dubova, I. Mercea”, editia a 29-a, se va desfasura in localitatea Dubova, in perioada 22– 28 august 2011. Tabara, cu o continuitate de 29 de ani, este organizata si in acest an de pictorul Ioan Mercea, presedintele Asociatiei Culturale DUN’Art.
Acolo unde Dunarea lupta sa invinga taria stancilor, in Cazanele involburate, pictorii se intalnesc in fiecare an, omagiind natura si creatia. Participa 25 de artisti valorosi din Romania, Ungaria, Germania si Serbia. Majoritatea artistilor invitati nu sunt la primul contact cu spiritul taberei si frumusetile locului, dar exista si prezente inedite, mai ales din strainatate.
„Traditia si forta acaparatoare a locului au reusit sa readuca in tabara, an de an, personalitati artistice deosebite, care s-au integrat ca intr-o adevarata familie. Cine vine o data in aceasta tabara se reintoarce cu multa bucurie in anul urmator”, afirma pictorul Ioan Mercea, presedintele DUN’Art.
Asociatia Culturala DUN’ Art doreste sa organizeze in fiecare vara acest eveniment dedicat pictorilor atat pentru a le hrani inspiratia acestor artisti talentati, cat si pentru a proteja valoarea initiativei originale de interesul epigonilor care au invadat locul, incercand sa ii diminueze importanta. „Din dragoste pentru pictura si pentru frumusetea unica a peisajului de la Dubova, organizatorii Taberei Internationale de Creatie Mraconia – Dubova, I. Mercea isi propun sa sustina arta autentica si spiritul artistic si uman care reusesc sa se contopeasca in paleta de culori a acestui spatiu caruia oamenii ii datoreaza admiratie si respect”, declara prof. dr. Dana Miclaus-Mercea, coordonator de proiect.

Timişoara / Încă un "pachet" de imigranţi ilegali la frontieră

La sfarsitul saptamanii, politistii de frontiera timiseni au depistat 20 persoane care au trecut, sau intentionau sa treaca ilegal frontiera verde a Romaniei. In toate situatiile au fost intocmite actele premergatoare savarsirii infractiunii de trecere, respectiv tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat.
Politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Lunga, Jimbolia, Sannicolau Mare si Beba Veche au depistat, in zona de competenta, sase grupuri de migranti, provenind din tari precum Maroc, Tunisia, Algeria, Turcia, Libia si Irak.
Persoanele depistate nu aveau documente de identitate asupra lor si nu vorbeau limba romana. S-a procedat la conducerea acestora la sediile Sectoarelor Politiei de Frontiera in vederea clarificarii situatiei. Cu aceasta ocazie s-a stabilit ca este vorba de 7 marocani, 5 algerieni, 5 tunisieni, un turc, un libian si un irakian cu varste cuprinse intre 21 si 39 de ani, care au trecut ilegal frontiera din Serbia in Romania, sau care au incercat sa ajunga ilegal in Ungaria.
In timpul audierilor, cei in cauza au declarat ca au recurs la aceasta metoda deoarece doreau sa ajunga in Spatiul Schengen si nu posedau vizele necesare. Totodata, migrantii au solicitat acordarea unei forme de azil din partea statului roman.
Politistii de frontiera au intocmit in toate cazurile lucrari penale sub aspectul savarsirii infractiunii de trecere, respectiv tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat, urmand ca la finalizarea cercetarilor sa fie luate masurile legale ce se impun.

Timişoara / Panouri informative cu afişaj electronic

Municipiul Timişoara a semnat contractul de finanţare nerambursabilă pentru proiectul Sistem de informare şi comunicare facil pentru cetăţeni – panouri informative.
Proiectul, în valoare de 4.522.865,00 lei (T.V.A inclus) urmează a fi implementat pe o perioadă de 12 luni.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă realizarea unui sistem de informare şi comunicare pentru accesul larg al cetăţenilor la informaţii de interes public, în vederea creşterea nivelului de informare al acestora cu privire la informaţiile locale relevante şi implicit îmbunătăţirii relaţiei administraţie publică locală-cetăţean.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt amplasarea a 29 de panouri cu afişaj electronic în principalele puncte strategice ale municipiului Timişoara, în vederea asigurării suportului fizic necesar pentru o mai bună informare a cetăţenilor.
Realizarea unui sistem informatic ce va îngloba cele 29 de panouri cu afişaj electronic într-o reţea unitară în vederea asigurării diseminării corecte şi în timp real a informaţiilor de interes public pe întreg teritoriul municipiului Timişoara.
Prin proiect administraţia locală îşi propune să pună la dispoziţia cetăţenilor un nou mijloc de informare şi comunicare, uşor accesibil şi la îndemâna oricărui cetăţean. În acest fel, ne dorim o transparentizare mai mare a administraţiei publice locale, cât şi o mai bună şi mai rapidă informare a cetăţenilor referitor la administraţia publică şi la viaţa comunităţii.
Pe cele 29 de panouri informative vor fi publicate informaţii exclusiv de interes public – de exemplu – proiecte de hotărâri de consiliu local, anunţuri privind organizarea de dezbateri publice, întâlniri ale consiliilor de cartier, informaţii utile (de ex., termene pentru plata taxelor şi impozitelor locale, facilităţi fiscale, lucrări publice, întreruperi temporare ale utilităţilor publice etc.), anunţuri despre acţiuni culturale şi sportive, anunţuri de interes public.
Implementarea proiectuluiva fi asigurată de Unitatea de Management a Proiectului (UMP), o structură constituită la nivelul Municipiului Timişoara, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului -Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional şi Organismul Intermediar pentru Programul Operaţional Regional în Regiunea de Vest.

Timişoara / Spânzurare ratată la Teremia Mare

Poliţiştii au fost sesizaţi prin intermediul apelului de urgenţă de către T. Ioan, din comuna Teremia Mare despre faptul ca ginerele său, P. VASILE, de 39 de ani, din aceeaşi localitate s-a spânzurat în ferma în care locuieşte.
A fost constituită o echipă operativă care s-a deplasat la fata locului unde s-a constatat că victima a fost dată jos din ştreang de socrul său şi a fost transportată la Spitalul Judeţean din Timişoara, deoarece în urma resuscitărilor efectuate de medici s-a stabilit că acesta are ritm cardiac.
Victima a fost internată în spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Timişoara / Poliţiştii au înăbuşit o manifestaţie anti-ţigănească

Poliţiştii din cadrul Secţiei 1 poliţie au intervenit, în data de 21 august, în jurul orei 19.30, pe Bulevardul C.D. Loga, din Timişoara pentru a menţine ordinea şi liniştea publică. La faţa locului s-a constatat că un grup de persoane făceau gălăgie şi scandau lozinci la adresa cetăţenilor de etnie rromă.
Poliţiştii au procedat la identificarea grupului format din 11 persoane care aveau asupra lor un steag şi un banner.
Împreună cu două echipaje din cadrul Secţiei 1 Poliţie persoanele în cauză au fost conduse la sediul secţiei unde au fost legitimate şi sancţionat contravenţional conform L 61/1991 pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

duminică, 21 august 2011

Timişoara / În judeţul Timiş, în 2010, s-au finalizat 1857 locuinţe

Locuinţele terminate (finalizate) de-a lungul anului 2010 în cele patru judeţe ale regiunii de dezvoltare Vest s-au cifrat la 2.966, pentru ca în primul trimestru al lui 2011 să fie finalizate 607, spune Institutul Naţional de Statistică.
Interesant este că doar 1337 au fost construite în mediul urban în 2010, iar în primul trimestru - 221, ceea ce înseamnă că se continuă "ruralizarea" populaţiei, cei mai mulţi bănăţeni zidindu-şi o casă departe de aglomeraţiile urbane.
În judeţul Timiş, în 2010 s-au terminat 1857 de locuinţe, iar în primul trimestru din 2011 - 413, din care în mediul urban 596, 104 în trimestrul I din 2011.
Tendinţa se schimbă când vine vorba de celelalte judeţe din Regiunea Vest.
Astfel, în judeţul Arad, dintre locuinţe terminate în 2010, 487, în mediul urban s-au finalizat 314.
Iar în judeţul Hunedoara, s-au terminat 378 de locuinţe, din care în mediul urban - 259.
Cele mai puţine locuinţe din Regiunea Vest au fost finalizate în judeţul Caraş-Severin, 244 de locuinţe terminate, dintre care în mediul urban - 168.
După cum uşor se poate observa, în timp ce în judeţul Timiş s-au finalizat 1857 de locuinţe în 2010, în celelalte trei judeţe împreună din regiunea Vest s-au terminat 1109 locuinţe.

Timişoara / Cupa tinerilor pescari

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş, împreună cu Asociaţia Judeţeană de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Timiş şi Consiliul Judeţean Timiş, organizează concursul de pescuit sportiv pentru copiii din judeţ CUPA TINERILOR PESCARI, Ediţia IV-a, în data de 26 august, începând cu ora 7.
Concursul de pescuit va fi organizat pe râul Timiş (între poduri) sau, în caz de timp nefavorabil ori datorită variaţiunilor de nivel al râului, la Complexul Pescăruşul din Lugoj.
La eveniment sunt aşteptaţi să participe copii cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani (neîmpliniţi) din întreg judeţul, având asupra lor permisul de pescuit sportiv eliberat de Asociaţia Judeţeană de Vânătoare şi Pescuit Sportiv sau Asociaţia Pescarilor Sportivi Timiş, şi certificatul de naştere. Concurenţii care se vor remarca prin capturile realizate, vor fi recompensaţi cu medalii, diplome şi premii substanţiale.

Timişoara / Razie la Gara de Nord

La data de 20 august, poliţiştii din cadrul Secţiei 4 Poliţie au organizat şi desfăşurat o razie în zona de competenţă pentru depistarea persoanelor care se sustrag urmăririi penale, care sunt suspecţi de comiterea unor fapte de natura penală sau contravenţională şi pentru menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
La acţiune au participat 43 de poliţişti, care au legitimat 111 persoane, dintre care 45 au fost conduse la sediul poliţie, iar 17 au fost amprentate şi introduse în bazele de date.
Poliţiştii au intervenit pentru aplanarea a două stări conflictuale, au aplicat 25 de avertismente şi au controlat 2 baruri.
De asemenea, au fost aplicate 39 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 4.183 de lei.
Dintre acestea 9 au fost aplicate la Legea 61 din 1991, 13 pentru nerespectarea normelor rutiere, 10 pentru persoanele care nu respectau prevederile privind domiciliul sau reşedinţa, iar 7 pentru alte acte normative.
Astfel, poliţiştii au depistat în zona Gării de Nord din Timişoara pe C. Reghina, de 29 de ani, din municipiul Baia Mare, care avea în braţe un copil minor de 4 ani şi apela în mod repetat la mila conducătorilor auto care aşteptau la semaforul electric de pe strada Gării.
S-a luat legătura cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, care a luat la cunoştinţă despre acest caz.
Poliţiştii i-au întocmit un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de cerşetorie.
Cu ocazia raziei, poliţiştii l-au depistat pe T. F. Constantin, de 22 ani din localitatea Gurghiu, judeţul Mureş, suspect că ar fi sustras un telefon mobil de la S. Nicolae care aştepta în staţia C.F. R. Timişoara Nord.
Acesta este cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

Timişoara / Copil de 13 ani înghiţit de apele Mureşului

Poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Sânnicolau Mare au fost sesizaţi prin apelul de urgenţă 112, la data de 19 august, în jurul orei 19.35, de către H. Camelia, din localitatea Periam, judeţul Timiş, despre faptul că în timp ce se afla pe râul Mureş împreună cu fiul ei şi cu B. A. Beniamin, de 13 ani, cel din urmă a dispărut în apele râului.
La faţa locului s-au deplasat echipaje din cadrul SMURD, Inspectoratului pentru Situaţii de urgenţă şi poliţişti, iar din verificările efectuate a reieşit faptul că minorul a dispărut în apa în urma unui vârtej.
Pompierii au efectuat căutări în apele râului Mureş însă fără succes.