sâmbătă, 10 septembrie 2011

Timişoara / Derbiul licenţelor pierdute

În etapa a 4-a din Liga II (seria II), la meciul Gloria Bistrita - FC Politehnica, programat pentru luni, 12 septembrie, de la ora 19, arbitru de centru va fi bucuresteanul Alexandru Deaconu, asistenti- Ionel Popa (Pascani) si Sebastian Eugen Gheorghe (Suceava). Arbitru de rezerva a fost delegat Gheorghe Mihai Prodan (Cluj), iar observator de arbitri, Laszlo Sajtos (Sibiu).
Săptămâna trecută, Nicolas Gorobsov si Mario Kirev au fost imprumutati de la echipe din campionatul italian, sa puna umarul la revenirea Politehnicii in elita fotbalului românesc.
Gorobsov, detinut de AC Torino si Cesena, este mijlocas central, "dar ca profil de jucator aduce cu Pirlo", a spus Stanciu, in timp ce Kirev a fost a treia optiune de goalkeeper la Juventus.
Kirev (1,99 metri inaltime) s-a nascut la 15 august 1989 la Dupnitsa (Bulgaria). Provine de la Slavia Sofia, a fost amanetat de Juventus si intre timp a mai fost imprumutat in Elvetia la Grasshoppers Zurich si FC Thun.
Nicolas Gorobsov (nascut pe 25 noiembrie 1989, la San Pedro-Argentina), mijlocas de 1,77 metri, a mai evoluat la Vicenza, Torino si Cesena.
Kirev a fost remarcat la un meci de juniori Romania-Bulgaria 1-1, in timp ce Gorobsov este de la varsta de 15 ani in Europa.

Timişoara / Curs de formare pentru personalul de conducere al IMM-urilor

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis este partener alaturi de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Finas Consulting, Camera de Comert si Industrie Prahova, Camera de Comert si Industrie Neamt, Camera de Comert Industrie si Agricultura Teleorman, Scoala Româna de Afaceri Galati si Scoala Româna de Afaceri Brasov al proiectului „Dezvoltarea competentelor manageriale si antreprenoriale pentru IMM in vederea imbunatatirii eficientei organizationale si valorificarii oportunitatilor de afaceri”.
Obiectivul principal al proiectului este imbunatatirea competentelor manageriale si antreprenoriale ale personalului de conducere al IMM-urilor si intreprinzatorilor, cresterea capacitatii managerilor si intreprinzatorilor de materializare a noilor idei de afaceri si de consolidare a afacerilor deja existente, dezvoltarea si promovarea culturii antreprenoriale in companii.
In cadrul acestui proiect, CCIA Timis organizează, in perioada 7-12 octombrie 2011, la Buzias, Cursul de formare pentru personalul de conducere al IMM-urilor, care include module de formare, ateliere practice si bune practici.
Participarea la curs este gratuita, se asigura cazare, masa si se deconteaza cheltuielile de transport.
Cursul se adreseaza personalului de conducere din IMM-uri cu maxim 249 de angajati, din judetele Regiunii Vest.
In cadrul celor sase zile de curs, participantii vor parcurge pachetul „Competente manageriale si antrerenoriale pentru dezvoltarea si consolidarea noilor intreprinderi” care va include urmatoarele teme: a)Strategii de dezvoltare a firmei si ciclurile economice, managementul calitatii, strategii de reorganizare institutionala; b) Marketing antreprenorial; c) Management financiar; d) Fundamentarea afacerii: decizia economica - calcul actuarial, analize cost - beneficiu; e) Finantarea afacerii - restructurarea/majorarea capitalurilor, accesare surse imprumutate, metode combinate; f) Module speciale: dezvoltare durabila, politici de resurse umane, eficieta organizationala etc.
Lectorii sunt experti ai SC Finas Consulting, partener in proiect.
Programul de formare se va derula pe perioada a 6 zile, programul zilnic fiind de 8 ore.
Inscrierea se face prin e-mail, la adresele: lbarbu@cciat.ro sau amilin@cciat.ro.
Informatii suplimentare la dna Alina MILIN, tel. 0374 160 954, 0256 490 771/2, e-mail: amilin@cciat.ro.

Timişoara / Consiliile Administrative ale instituţiilor publice de cultură de interes judeţean

Structura consiliilor de conducere ale instituţiilor publice de cultură de interes judeţean a fost stabilită prin Hotărârea C.J.T. nr. 43/2002, acestea fiind formate din 5 membri, din care un consilier judeţean, un reprezentant din aparatul de specialitate al consiliului judeţean, o personalitate în domeniu, directorul (managerul) şi contabilul şef al instituţiei.
Având în vedere modificarea denumirii consiliului de conducere în consiliu administrativ şi modificările intervenite în structura de conducere a instituţiilor publice de cultură, precum şi modificarea atribuţiilor de serviciu ale unor persoane din aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Timiş, este necesară modificarea denumirii şi componenţei consiliilor de conducere.
Consierii judeţeni vor supune în plen următoarea componenţă a Consiliilor Administrative ale instituţiilor publice de cultură:
I. Muzeul de Artă Timişoara
1.TOLCEA MARCEL – manager - Muzeul de Artă Timişoara
2.COMAN IRINA – contabil şef - Muzeul de Artă Timişoara
3.UNGUREANU CORNEL – profesor universitar
4.GAITA OANA-DANA - consilier judeţean
5.TĂRÎLĂ DOINA-ADRIANA – consilier I superior – Compartimentul Monitorul Oficial şi Transparenţă Decizională
II . Muzeul Banatului Timişoara
1.CIOBOTARU DAN LEOPOLD – manager - Muzeul Banatului Timişoara
2.VUIA MIRELA CECILIA – contabil şef - Muzeul Banatului Timişoara
3.BRÂNZEU PIA – profesor universitar
4.MUNTEANU SORIN - consilier judeţean
5.IOSIM RADOVAN – inspector I principal – Direcţia Cooperare şi Informatică
III . Muzeul Satului Bănăţean Timişoara
1.ILAŞ CLAUDIU – manager - Muzeul Satului Bănăţean Timişoara
2.TICAN GABRIEL – contabil şef - Muzeul Satului Bănăţean Timişoara
3.SZENTMIKLOSI ALEXANRDU – istoric
4.BOJIN MIHĂIŢĂ - consilier judeţean
5.POPA ADELA MARINELA – inspector I principal – Direcţia Cooperare şi Informatică IV . Teatrul pentru Copii şi Tineret ,, Merlin’’ Timişoara
1.MEGYES LABADI EVA – manager - Teatrul pt. Copii şi Tineret Merlin
2.BENEA CRISTIANA – contabil şef - Teatrul pt. Copii şi Tineret Merlin
3.BACIU ALINA – director – Centrul Cultural German
4.BOLOGA GHEORGHE – consilier judeţean
5.POLEN LILIA – consilier I superior – Serviciul Resurse Umane, Organizare, Salarizare
V . Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş
1.CIPU CIPRIAN – manager – Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş
2.BAŞTEA MĂRIUŢA – contabil şef - Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş
3.PAPANĂ OVIDIU – conferenţiar universitar
4.HEHN DORIN OLIMPIU – consilier judeţean
5.HRENOSCHI RĂZVAN – director executiv – Direcţia Cooperare şi Informatică
V I. Biblioteca Judeţeană Timiş
1.CREŢU TUDOR – manager – Biblioteca Judeţeană Timiş
2.MOLDOVAN MIOARA – contabil şef - Biblioteca Judeţeană Timiş
3.MARINEASA VIOREL - scriitor
4.NEGOITĂ ADRIAN VALENTIN – consilier judeţean
5.CIOBAN AUREL – consilier I superior - Direcţia Cooperare şi Informatică.

Timişoara / Consiliul Judeţean îşi ia mâna de pe DRUMCO

Prin Hotărârea Consiliului Judeţean Timiş nr. 15/01.06.1998 a fost aprobată înfiinţarea S.C. DRUMCO S.A. Timişoara prin reorganizarea Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Timiş, având ca acţionar unic Consiliul Judeţean Timiş.
În anul 2001 s-a aprobat majorarea capitalului social al societăţii prin asocierea cu S.C. STRABAG AG, şi, în conformitate, cu Hotărârea Consiliului Judeţean Timiş nr. 39/14.06.2001 capitalul social al societăţii era de 2.852.588 USD, din care Consiliul Judeţean Timiş deţinea 51% - respectiv 1.454.820 USD şi S.C. STRABAG AG deţinea 49 % - respectiv 1.397.768 USD.
Motivat de necesitatea extinderii activităţii şi la propunerea acţionarului S.C. STRABAG AG , Consiliul Judeţean Timiş prin Hotărârile nr. 51/18.06.2003 şi nr. 91/11.12.2003 dă acordul de majorare a capitalului social al societăţii astfel încât cotele de participare ale acţionarilor să fie modificate, Consiliul Judeţean Timiş 30% - respectiv 1.454.820 USD , iar S.C. STRABAG AG 70 % - respectiv 3.394.580 USD.
Ca urmare a constatării că nici una din societăţile comerciale unde Consiliul Judeţean Timiş deţine acţiuni nu realizează profit, s-a decis analizarea şi stabilirea strategiei Consiliului Judeţean Timiş faţă de aceste societăţi, astfel prin Hotărârea nr. 2/19.01.2010 s-a constituit o comisie specială în acest scop.
După mai multe întâlniri comisia specială a făcut propunerea de vânzare a pachetului de acţiuni deţinute la S.C. DRUMCO S.A. Timişoara şi s-a făcut oferta de vânzare către S.C. STRABAG AG.
În urma întâlnirii din data de 20.07.2011 s-a transmis către S.C. STRABAG S.R.L. Bucureşti adresa nr. 9714/22.07.2011 prin care se insistă ca pachetul de 388.705 acţiuni reprezentând 30% din capitalul social al S.C. DRUMCO S.A. Timişoara deţinut de Consiliul Judeţean să fie vândut la valoarea nominală de 1.454.820 USD şi nu la valoarea propusă de către STRABAG prin adresa înregistrată la C.J.T. sub nr. 5995/16.05.2011, de 855.776,40 USD. Urmare a acestor demersuri S.C. STRABAG AG acceptă preţul de 1.454.820 USD.

Timişoara / Punctul Muzeal Traian Vuia va trece în administrarea Muzeului Banatului

În localitatea Traian Vuia, Consiliul Judeţean Timiş, prin Muzeul Banatului, a realizat o construcţie D+P+1E cu denumirea de „Punct Muzeal Traian Vuia”, investiţia fiind finalizată, urmând ca imobilul să fie înscris în CF şi înregistrat în contabilitatea Consiliului Judeţean Timiş.
Valoarea investiţiei realizată în perioada anilor 2009 – 2011 este de 2.821.649,18 lei.
Ţinând cont că investiţia a fost finalizată şi recepţionată, construcţia este de interes public şi este normal să facă parte din domeniul public al judeţului Timiş.
Astfel, un proiect de hotărâre, care va fi supus aprobării consilierilor judeţeni, propune însuşirea apartenenţei la domeniul public al judeţului Timiş a construcţiei, completarea „Inventarului bunurilor care aparţin domeniului public al judeţului Timiş” şi darea în administrare către Muzeul Banatului.

Timişoara / Cursuri de dansuri populare pentru adulţi

Compania D’arte din Timisoara organizeaza din data de miercuri14 septembrie si sambata 17 septembrie 2011 noi serii de cursuri de dansuri populare pentru adulti.
DANSURILE pe care propuse spre invatare:
•Dansuri din zona de campie a Banatului:pre loc, soroc, intoarsa, lenta, ardelene
•Dansuri din zona de munte a Banatului:hora, doi, ardeleana, brau de baieti,brau
•Daca participantii la curs isi doresc la cerere se pot invata si dansuri din celelalte zone ale tarii precum: Moldova, Oltenia, Dobrogea, Ardeal cu cateva subzone ale sale - Bihor, Maramures, Oas, Fagaras, etc.
•Locul desfasurarii: Casa Tineretului Timisoara
•Profesor: Gheorghe Ancuta – prim solist la Ansamblul Profesionist „Banatul” Timisoara si coregraf pentru diferite grupuri de dans popular
Cursul de dansuri populare incepe cu modulul de 1 luna si poate continua pe structura modulelor de 1 luna, la cererea participantilor pana se ajunge la nivel avansat
•1 atelier dans popular - 2 h/saptamana
•4 ateliere dans popular / luna
•25 RON/ atelier (2 ore) x 4 ateliere / luna = 100 RON/luna
•12,50 RON pe ora x 8 ore/luna
•Data inceperii unor noi cursuri de dans popular pentru incepatori adulti:
•Miercuri 14 septembrie orele 19:00 – 21:00
•Sambata 17 septembrie orele 11:00 – 13:00
•Pentru inscriere si informatii suplimentare contactati-ne:
•Email : companiadarte@gmail.com // companiadarte@yahoo.com
•Tel. 0720762073 // 0723297456 // 0766413937
•Website: http://cursuridearte.wordpress.com
•http://www.companiadearte.com/cursuri-arte.

Timişoara / Târg internaţional de imobiliare în Europa Centrală și de Sud-Est

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, prin Biroul de Promovare Comercial-Economică al Ambasadei Rromâniei la Viena, informează că, în perioada 22 - 23 mai 2012, se va desfășura la Viena cea de-a 7-a ediție a Târgului International pentru Sectorul Imobiliar REAL VIENNA 2011,
eveniment care reunește firme specializate în constructii civile și industriale, investitori de renume din Europa și de pe alte continente, oferind posibilitatea unui dialog profesionist cu privire la tendințele de dezvoltare a sectorului imobiliar în Europa Centrală și de Sud-Est.
Ediția din 2011 (24 - 25 mai) a înregistrat un număr de 6.463 de participanți profesioniști, atât expozanți cât și investitori de top, precum AXA Investments Managers(Germania), Affine si AEW Europe(Franta), SEB Investment(Germania), Aberden Asset Managers(Elveția), DPGS Frankfurt, VIP Asset Management(Elveția), Sato(Finlanda), Pramerica Real Estate Investors(Marea Britanie), The Four Capital Group KFT(Ungaria), SEE Property Fund(Albania), Credit Agricole CIB(Cehia).
Au fost reprezentate 150 de regiuni, orașe și companii specializate din 23 de țări. Spațiile de expunere, servicii și conferințe au însumat 11.000 mp.
În condițiile în care în primăvara anului 2010, urmările crizei economice și financiare erau încă vizibile în sectorul imobiliar din Europa Centrală și de Sud-Est, pe perioada târgului REAL VIENNA 2011 au apărut semne de revenire și s-a manifestat un optimism demn de luat în considerație. Conform părerilor exprimate de participanți, din punct de vedere al băncilor, bilanțul celei de-a 6-a ediții a târgului a fost unul pozitiv, constatându-se că "acul barometrului" care indică dispoziția de a contracta noi proiecte imobiliare arată o direcție de revenire a pietei.
Cu ocazia acestui târg, s-a consolidat "Rețeaua Parteneri-Vânzări" în toate regiunile Europei Centrale și de Sud-Est prin sistemul propriu al organizatorului (Reed MIDEM), cu precădere în Ungaria, Federația Rusă, România, Slovenia, Croația, Muntenegru, Serbia, Slovacia și Ucraina.
Firmele interesate să participe la acest târg pot solicita informații suplimentare la tel. 0256/490771,0374160951,e-mail:eunger@cciat.ro, Emoke Kiss – consilier DRE.

vineri, 9 septembrie 2011

Timiş / Divizia D la fotbal, etapa 5

În Diviziei D la fotbal, echipele din judeţul Timiş vor juca sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 11, în cadrul etapei cu numărul 5 din sezonul competiţional 2011/2012.

AS AVANTUL BOBDA - CS DUMBRAVITA
AS POBEDA DUDESTII VECHI - CS PROGRESUL GATAIA
AS FC DETA - FC REAL DRAGSINA
FC AUTO TIMISOARA - AS FC SPARTAK GOTTLOB
AS ARSENAL BUCOVAT - CS TIMISUL SAG
C.S.F. CFR 1933 TIMISOARA - CS FC CHISODA
AS UNIREA CERNETEAZ - AS FC BABAN MARCEL JIMBOLIA
AS BANATUL NERAU - CSM LUGOJ
AS JUVENTUS PISCHIA - AS PECIU NOU

Clasament

1CSM LUGOJ 4 4 0 0 18-1 12p
2CHISODA 4 4 0 0 18-2 12p
3BANATUL NERAU 4 3 0 1 11-3 9p
4CFR TIMISOARA 4 3 0 1 14-6 9p
5TIMISUL SAG 4 3 0 1 8-5 9p
6DUMBRAVITA 4 2 1 1 11-6 7p
7REAL DRAGSINA 4 2 1 1 7-6 7p
8JIMBOLIA 4 2 1 1 5-5 7p
9SPARTAK GOTTLOB 4 2 0 2 7-8 6p
10AVANTUL BOBDA 4 2 0 2 7-7 6p
11POBEDA DUDESTII VECHI 4 2 0 2 6-7 6p
12UNIREA CERNETEAZ 4 2 0 2 6-8 6p
13DETA 4 1 1 2 5-11 4p
14ARSENAL BUCOVAT 4 1 0 3 7-19 3p
15JUVENTUS PISCHIA 4 1 0 3 3-16 3p
16PROGRESUL GATAIA 4 0 0 4 4-10 0p
17AUTO TIMISOARA 4 0 0 4 2-9 0p
18PECIU NOU 4 0 0 4 7-17 0p

Timişoara / 536 de locuri de muncă disponibile în judeţul Timiş

Potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) sunt înregistrate 10.336 locuri de muncă, în săptămâna 9-15 septembrie 2011.
Situaţia locurilor de muncă vacante, în fiecare judeţ:
Municipiul Bucureşti- 1.063; Cluj- 755; Iaşi- 722; Timiş- 536; Hunedoara- 524; Braşov- 411; Neamţ- 351; Harghita- 347; Bihor- 335; Alba- 330; Arad- 320; Mureş- 302; Vâlcea- 285; Constanţa- 262; Ilfov- 250; Gorj- 246; Vrancea- 223; Sibiu- 223; Bistriţa-Năsăud- 210; Bacău- 207; Suceava- 190; Vaslui- 183; Brăila- 172; Sălaj- 171; Dolj- 167; Călăraşi- 161; Teleorman- 154; Argeş- 151; Maramureş- 136; Satu Mare- 120; Giurgiu- 118; Tulcea- 111; Prahova- 100; Galaţi- 90; Buzău- 86; Olt- 79; Botoşani- 72; Dâmboviţa- 61; Mehedinţi- 60; Covasna- 25; Ialomiţa- 19; Caraş-Severin- 8.
La nivel naţional, pentru persoanele cu studii superioare sunt oferite 626 locuri de muncă, după cum urmează: ingineri şi subingineri (inginer mecanic - 38, inginer construcţii civile, industriale şi agricole- 18, proiectant inginer mecanic- 15, inginer electrotehnist-14, inginer producţie- 14 etc.), contabil şef- 37, programator- 24, inspector asigurări- 16, analist servicii client- 14, inspector protecţia muncii- 12, specialist resurse umane- 11 etc.
Pentru studii medii, profesionale şi lucrători necalificaţi sunt disponibile 9.710 locuri de muncă.

CLICK AICI pentru locuri de muncă disponibile în judeţul Timiş
Denumire agent / firmă, Meseria COR, Adresa loc munca, telefon, Locuri, Studii, Tip contract

Timişoara / Poli dă piept cu echipa lui Pinalty în Cupa României

Vineri, 9 septembrie, a avut loc la Casa Fotbalului tragerea la sorți a ”șaisprezecimilor” Cupei României-Timișoreana. Programul jocurilor este următorul:
1.CS Juventus București – FC Rapid București
2.SC Vaslui – Voința Livezile
3.FC Steaua București – FC Sănătatea Cluj
4.CF Brăila – CS Gaz Metan Mediaş
5.FC Dinamo București – FC Luceafărul Oradea
6.FC Oltchim Rm. Vâlcea – FC Oțelul Galați
7.FC Dunărea Galați – FC Sportul Studențesc
8.CSU Voința Sibiu – CS Otopeni
9.FC Timișoara – FC Ceahlăul Piatra Neamț
10.CS Pandurii Tg. Jiu – CS Vișina Nouă
11.FC Gaz Metan Severin – CS Mioveni
12.FC Brașov – FCM Bacău
13.FCM Tg. Mureș - CS Viitorul Constanța
14.FC Astra II Giurgiu – FC Universitatea Cluj
15.FC Petrolul Ploiești – CS Concordia Chiajna
16.FC Astra Ploiești – FC CFR 1907 Cluj
Jocurile se vor desfășura în zilele de 20, 21 și 22.09.2011 în sistem eliminatoriu, într-o singură manșă, pe terenul primei echipe.
În cazul jocurilor care se televizează în direct și sunt programate în nocturnă, dacă clubul organizator nu dispune de un stadion dotat cu instalație de iluminat, jocul va fi programat pe terenul celeilalte echipe. Dacă nici aceasta nu are stadion cu nocturnă, Federația Română de Fotbal va programa jocul pe o altă arenă care are asemenea dotare și care să fie situată, pe cât posibil, cât mai aproape de sediul clubului care a fost desemnat ca organizator prin tragere la sorți (conform art. 31.6.2 din ROAF).
În caz de egalitate după 90 de minute, se procedează la prelungiri și, după caz, la executarea loviturilor de departajare din punctul de pedeapsă (conform art. 31.9 din ROAF). Echipele pot efectua trei înlocuiri de jucători și nu sunt obligate să folosească jucători sub 21 de ani.

Caraş-Severin / Timişean prins la Naidăş cu ţigări de contrabandă

Politistii de frontiera din cadrul I.J.P.F. Caras Severin au retinut in vederea confiscarii 12.260 tigarete cu timbru sarbesc si fara documente de provenienta, in valoare de 3.065 lei.
In data de 8 septembrie, in jurul orei 22, un echipaj format din politisti de frontiera din cadrul Sectorului P.F. Naidăş a depistat la aproximativ 200 m de frontiera de stat cu Serbia ascunse in vegetatia inalta, doua persoane care aveau asupra lor doua genti de voiaj.
Politistii de frontiera au procedat la identificarea acestora in persoana lui B.G.M., de 32 de ani, din jud. Timis, si S.G.M., de 34 de ani, din Resita, iar in cele doua genti de voiaj a fost descoperita cantitatea de 12.260 tigari cu timbru sarbesc.
Cele 12.260 tigarete in valoare de 3.065 lei au fost ridicate in vederea confiscarii, iar pe numele celor doua persoane politistii de frontiera au intocmit actele premergatoare inceperii urmaririi penale pentru savarsirea infractiunilor de contrabanda calificata si evaziune fiscala, fapte prevazute si pedepsite de art. 274 raportata la art. 270 alin. 1 si 3 din Legea 86/2006 modificata si completata prin OUG 54/2010 si art. 296 ind. 1 lit. L din legea 571/2003 completata si modificata de OUG 54/2004.

Timişoara / Certificate de radioamator şi de operator radio

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), prin directiile sale regionale din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis, organizeaza, in perioada 22 septembrie – 26 octombrie 2011, sesiunea ordinara de examinare in vederea obtinerii certificatelor de radioamator si certificatelor de operator radio in serviciul mobil terestru.
Aceste certificate se elibereaza de catre ANCOM in urma unui examen, organizat in doua sesiuni ordinare, in lunile aprilie si octombrie ale fiecarui an, de catre Directiile Regionale ale ANCOM.
Sesiunile de examinare pentru obtinerea certificatelor de operator radio in serviciul mobil terestru vor avea loc in 27 – 28 septembrie 2011 la Timisoara. Mai multe detalii pot fi accesate pe pagina de internet a ANCOM dedicata personalului operator al statiilor de radiocomunicatii.
Examenele pentru obtinerea certificatelor de radioamator vor avea loc in data de 4 octombrie la Timisoara.
Utilizatorii specifici ai retelelor de radiocomunicatii mobile terestre de uz privat – care trebuie sa obtina un certificat de operator radio pentru a putea opera statiile de radicomunicatii – sunt atat mici intreprinzatori, cat si mari companii ale caror activitati economice necesita comunicatii radio proprii. In Romania , au fost emise si sunt valabile peste 15.700 de certificate de operator pentru statiile de radiocomunicatii din serviciul mobil terestru.
Radioamatorismul este practicat in principal ca activitate de agrement, avand insa si o importanta dimensiune competitionala la nivel local si international, fapt ce permite practicantilor afirmarea in cadrul diferitelor probe si competitii internationale de profil. In Romania exista in momentul de fata peste 5.400 de radioamatori autorizati de catre ANCOM.

România / Atenţie la mesajele spam!

Numărul mesajelor spam purtătoare de programe periculoase a crescut dramatic în ultima perioadă, deşi acum câteva luni părea să fi dispărut de tot, atrag atenţia experţii Bitdefender. La nivel local, o creştere spectaculoasă a fost înregistrată de spamul în limba română de tip pharma. Totodată, a luat amploare un val de mesaje nesolicitate care promovează cursuri de învăţare a limbilor străine.
"În România, la momentul de faţă, aproximativ 85-90% din totalul de e-mailuri trimise sunt mesaje spam. Cu toate acestea, mesajele de tip spam în limba română nu sunt foarte răspândite, procentul fiind undeva sub 5%. În schimb, majoritatea spamului primit de români este în limba engleză, provenit din ţări precum SUA sau Rusia", a arătat Carmen Mitrică, Head of Antispam Lab Bitdefender.
Potrivit Bitdefender, recent, a fost identificat un val periculos de mesaje spam purtătoare de malware, provenit din Statele Unite ale Americii. Mesajele păreau a fi trimise din partea Automated Clearing House (ACH), un serviciu financiar din Statele Unite oferit de NACHA, asociaţia de plăţi electronice. Pentru a fi cât mai convingătoare, ele erau trimise de pe un cont de e-mail @nacha.org. Mesajul era însoţit de un ataşament ce conţinea o arhivă zip, care aparent oferea mai multe detalii despre o tranzacţie eşuată şi îi invita pe utilizatori să o deschidă. Cu toate acestea, fişierul arhivat avea o extensie dublă (pdf.exe), astfel încât, deşi arăta ca un document PDF, în realitatea era un fişier executabil.
În momentul lansării în execuţie, ameninţarea instalează un downloader - o componentă periculoasă al cărei scop este să descarce pe dispozitivul infectat alte ameninţări. În acest caz, downloaderul caută şi instalează o variantă a troianului Zeus, precum şi un alt troian ce răspândeşte mesaje spam, numit Trojan.Generic.6152125.
În timp ce backdoor-ul Zeus monitorizează tranzacţiile financiare electronice şi combinaţiile de tip nume de utilizator/parolă de la conturile bancare, cel de-al doilea troian este responsabil cu trimiterea de mesaje spam. Bot-ul de spam combină mesaje promoţionale de la servicii afiliate, precum furnizori de genţi şi bijuterii false sau medicamente 'canadiene', cu mesaje spam proprii, precum cel descris aici, care caută să infecteze alţi utilizatori din întreaga lume
Victimele acestei înşelătorii riscă atât să rămână fără bani în cont, cât şi să piardă controlul asupra propriului calculator, care va fi transformat într-o unealtă la dispoziţia atacatorilor.

Timişoara / Agricultorii timișeni într-un nou schimb de experiență la Szeged

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, partener coordonator al Proiectului "Bio-agricultura, păstrarea culturilor în comunitățile din zonele specializate în obținerea de produse agricole, zootehnie și pomicultură" alături de Asociaţia Camerelor de Comerţ și Industrie din Regiunea Vest şi Camera Agricolă şi Societatea de Utilitate Publică a judeţului Csongrád (Ungaria) organizează în perioada 18 - 20 septembrie 2011, o nouă vizită de studiu și documentare în județul Csongrad (Ungaria) a 10 firme timișene cu activitate în domeniul bioagriculturii, zootehniei şi pomiculturii.
Vor fi vizitate firme și asociații familiale cu preocupări în domeniul bioagriculturii: plantație viticolă, cramă, fermă de legume, livadă, culturi de cereale, fermă de animale.
Proiectul vizează în principal intensificarea colaborării dintre comunităţile rurale transfrontaliere în scopul de a facilita dezvoltarea în domeniul bio–agro-alimentar.
Beneficiarii direcți ai proiectului sunt comunitățile și persoanele implicate în cultivarea produselor agricole bio, în domeniul zootehnic și pomicultură, comunitățile arondate zonelor în care se practică acest gen de activități, companiile din industria alimentară, instituțiile de învățământ superior care includ în curricula universitară agricultura bio.
Beneficiul pe termen lung pentru populatie este creșterea calității vieții prin consumarea de produse organice.

Timiş / Firmă din Făget, suspectată de trucarea unei licitaţii din Giurgiu

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la patru companii producătoare de lactate participante la procedura de achiziţie publică organizată de Consiliul Judeţean Giurgiu pentru atribuirea contractelor de 'furnizare produse lactate pentru elevi şi preşcolari'. Cele patru companii la care s-au desfăşurat inspecţiile sunt SC Dorna SA Suceava, SC Albalact SA Alba, SC Lacta SA Giurgiu şi SC Simultan SRL Făget Timiş.
Inspecţiile inopinate au avut loc în cadrul investigaţiei declanşate de Consiliul Concurenţei privind o posibilă înţelegere între cele patru companii de a participa cu oferte trucate la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Giurgiu în data de 2 septembrie 2010. Valoarea totală a contractelor, încheiate cu cele patru companii pentru perioada 2010 -2014, este de 17,9 milioane lei (aproximativ 4,2 milioane euro).
'Suspectăm că ar exista o înţelegere între companiile inspectate de a participa cu oferte formale la licitaţie. În acest fel, contractele au fost adjudecate prin rotatie, fiecare din cele patru companii, câştigând cel putin un contract. În domeniul achiziţiilor publice concurenţa se manifestă în momentul participării la licitaţii. De aceea, este foarte important să depistăm şi să corectăm disfuncţionalităţile din acest domeniu, astfel încât în final să avem o cheltuire eficientă a fondurilor publice' a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor. Reamintim că din septembrie 2009, autoritatea română de concurenţă a adoptat noile instrucţiuni privind politica de clemenţă, instrucţiuni care se aplică atât înţelegerilor orizontale, cât şi restricţionărilor verticale foarte grave.
Legea concurenţei (nr. 21/1996) interzice orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenţei, în special cele care urmăresc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte.

Banat / 22 de pompieri militari, la exerciţiu pentru DKMT Rescue Team

22 de pompieri militari de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Timiş, Arad şi Caraş - Severin vor participa, în perioada 9 - 11 septembrie, la un exerciţiu internaţional la Szeged, Ungaria.
Pregătiţi cu autospeciale, autoturisme de teren, o autospecială de cercetare CBRN, ambarcaţiuni, ATV-uri, proiectoare, generatoare de curent, instalaţii de iluminat tip balon şi echipamente de protecţie, pompierii militari români, împreună un echipaj salvamont din Caraş- Severin, sub coordonarea colonelului Nicuşor ŞTEFAN din cadrul I.S.U. Timiş, au trecut graniţa spre Ungaria vineri dimineaţă.
La Szeged, ei se vor alătura colegilor lor din Serbia şi Ungaria, membri ai echipei DKMT Rescue Team (echipă de intervenţii pentru gestionarea în comun a problemelor legate de inundaţii), pentru a participa la un amplu exerciţiu de protecţie civilă, în cadrul euroregiunii DKMT. Cooperarea în cadrul Euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa (DKMT) se realizează între diferite regiuni din România, Ungaria şi Serbia.
Scopul acestui exerciţiu este constituirea unei echipe complexe care să poată interveni pentru limitarea şi înlăturarea eficientă a efectelor inundaţiilor, la nivel interregional, pentru apărarea cetăţenilor. Activităţile se vor desfăşura continuu, pe durata a două zile, inclusiv pe timp de noapte. Programul detaliat al îndeplinirii sarcinilor va fi înmânat participanţilor doar înainte de exerciţiu, odată cu alertarea, la fel ca în situaţiile reale.

Timiş / Moartea căprioarei la Cruceni

Politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Cruceni au depistat un pui de caprioara impuscat si doi barbati care aveau asupra lor o arma de vanatoare.
Ieri,în jurul orei 15, o patrula a politiei de frontiera, in timp ce isi desfasura activitatea in zona de competenta, a auzit doua focuri de arma, pe directia localitatii Pustiniş.
S-a demarat o actiune, in urma careia au fost descoperite doua persoane de sex barbatesc, fara documente de identitate asupra lor. Barbatii aveau asupra lor o arma de vanatoare marca SKB, calibru 16 mm, aflata in toc.
Din verificarile efectuate s-a stabilit ca este vorba de doi cetateni romani, in varsta de 53, respectiv 63 ani, domiciliati in judetul Timis. In urma cercetarii zonei, la aproximativ 1 km distanta de locul retinerii persoanelor, aruncate intr-un canal, au fost gasite trei tuburi de cartuse de vanatoare de calibru 16 mm. si un caprior de aproximativ 30 kg, impuscat.
Persoanele in cauza au declarat ca se aflau in zona pentru a verifica terenul agricol si ca nu au legatura cu animalul impuscat.
Bunurile retinute si capriorul impuscat au fost predate lucratorilor din cadrul I.P.J Timis, iar cercetarile in cauza sunt continuate de catre lucratorii Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase.

joi, 8 septembrie 2011

România / Cutremur în Vrancea

În ziua de 8 septembrie 2011, ora 16:50:30 (ora României) s-a produs în zona Vrancea un cutremur cu magnitudinea 4,4 pe scara Richter, la adâncimea de 140 km şi cu intensitatea în zona epicentrală III pe scara Mercalli.
Cutremurul nu s-a simţit la Bucureşti.

Timişoara / Cursuri de toamnă la Institutul Francez

*Franceza EXPRESS – sesiune de cursuri intensive
Cursurile se adresează unui public de nivel începător sau mediu şi propun un start rapid în dobândirea sau reactualizarea unor competenţe de comunicare ce pot servi unei multitudini de obiective legate de viaţa personală sau profesională.
Cursurile se vor desfăşura în perioada 12.09 – 10.10.2011. Înscrieri până în 12.09.2011.
*Sesiunea de cursuri standard şi intensive – franceza generală şi de specialitate : 10.10 – 10.12.2011
-FRANCEZA GENERALĂ
-Cursuri pentru preşcolari, copii, adolescenţi (module de 13,5 ore sau 27 de ore)
-Cursuri standard sau intensive de limba franceză (module de 54 de ore)
-Cursuri de conversaţie propuse de francezi nativi (module 27 ore)
-Cursuri de comunicare orală - nivel începător şi mediu (module de 27 ore)
-Cursuri de perfecţionarea scrisului (module de 27 ore)
-Test de orientare lingvistică gratuit la înscriere
-Certificat de asiduitate la sfârşitul modulului
-Atestat de sfârşit de nivel european de cunoaştere a limbii franceze (A1, A2, B1, B2) în urma unor examene orale şi scrise
*FRANCEZA SPECIALIZATĂ, în domeniile: medical, juridic, economic / comercial, secretariat, relaţii europene, turism şi industria hotelieră
-SIMULARE / ANTRENAMENT pentru diplomele DELF/DALF(12, 18 sau 24 de ore)
-CURSURI DE LIMBA ROMÂNĂ pentru francofoni
-TUTORAT pentru Centre National d’Enseignement à Distance(CNED) din Franţa
*SERVICIU DE INTERPRETARIAT ŞI TRADUCERI
*EXAMENE PENTRU OBŢINEREA DE DIPLOME DE LIMBĂ RECUNOSCUTE INTERNAŢIONAL : DELF/DALF, DFP Medical, DFP Juridic, DFP Afaceri, DFP Turism & Industrie hotelieră, DFP Stiinţific şi Tehnic
*TESTE : TEF, TEF a Québec, TCF, TCF pentru Québec.
Informaţii suplimentare şi înscrieri la Institutul Francez - Bd. C.D.Loga no. 46, tel : 0256 20 14 53 / 20 14 39 / 49 05 44.

Gigi Căciuleanu: „Nu am dansat niciodată la Timişoara, întotdeauna mi-am dorit, iar acum îmi văd visul realizat”

”Intalnirile JTI” vin pentru prima data la Timisoara. Invitații acestei editii speciale a ”Intalnirilor” sunt celebrul coregraf Gigi Caciuleanu si Compania Nationala de Balet din Chile, care vor sustine spectacolul Noche Bach, pe muzica lui Johann Sebastian Bach, pe 11 septembrie,de la ora 19, la Teatrul National Timisoara.
„Pentru mine Timisoara inseamna in primul rand (eram in 1989 la Paris si descopeream la televizor orasul si simbolul pe care-l reprezenta) amintirea senzatiei ca prima scanteie de speranta de ceva schimbare in soarta tarii mele de bastina a fost asociata cu orasul occidental al Romaniei: Timisoara. Apoi inseamna bucuria de a fi vazut acum cativa ani, la Venetia, in aeroport, anuntat zborul Venetia-Timisoara. Mi-am zis : „da, finalmente am revenit la normal: o cursa directa si fara probleme intre doua (superbe!) orase europene.” Asa ceva n-ar fi fost nici macar un vis in anii in care a „iesi” din tara era ori de neconceput, ori un act de tradare....
Si mai curand, acum un an, la Santiago de Chile, dupa unul din spectacole am primit acest mesaj, pe o minunata carte postala, continand un mini CD cu „Timisoara 360° Virtual Tour”:
Ce mica e lumea!!! Si ce curios: nu am dansat niciodata la Timisoara, intotdeauna mi-am dorit-o, iar acum imi vad visul realizat! Sper din tot sufletul ca Andreea & Norbert, precum si organizatorii Festivalului PLAI sa fie prezenti la spectacolul meu cu Baletul National Chilian si sa pot raspunde intr-un viitor cat mai apropiat calduroasei lor invitatii.”, declara Gigi Caciuleanu.
”Intalnirile JTI” continua traditia de 12 ani, de a aduce in Romania cele mai mari personalitati ale lumii dansului. Primul invitat al ”Intalnirilor”, in anul 2000, a fost Bejart Ballet. Au urmat apoi Compania Nacional De Danza, Cullberg Ballet, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theatre, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem și Russell Maliphant. Dirijorul Seiji Ozawa, Filarmonica „George Enescu”, pianistii Dmitri Alexeev si Valentin Gheorghiu au fost, de asemenea, oaspeți ai „Intalnirilor”.
Este pentru a treia oară când „Intalnirile JTI” se desfăşoară sub egida prestigiosului Festival Internaţional „George Enescu”. Ca de obicei, „Intalnirile JTI”, eveniment devenit un reper de traditie pentru viata culturala din Romania, va fi organizat de Fundatia ”Art Production”.

Timişoara / 32 de bănăţeni înşelaţi cu false locuri de muncă în Anglia

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale - Compartimentul Urmăriri, judeţul Timiş, au depistat şi reţinut, la data de 8 septembrie, în jurul orei 9, un bărbat pe numele căruia Judecătoria Caransebeş a emis un mandat de arestare preventivă.
În fapt, J.M., de 44 de ani, din localitatea Berzovia, judeţul Caraş-Severin, este suspectat că, în cursul lunii februarie, a indus şi menţinut în eroare 32 de persoane din diferite localităţi din judeţul Caraş - Severin, Timiş şi Arad, cărora le-a promis locuri de muncă în Anglia.
Bărbatul ar fi încasat de la aceştia câte 160 de euro, reprezentând contravaloarea transportului până la destinaţie, dar au fost abandonaţi pe raza localităţii Caransebeş, creând un prejudiciu de peste 5.000 de euro.
La data de 28 februarie, Judecătoria Caransebeş a emis un mandat de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune.
Persoana în cauză a fost încarcerată în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş.

Timişoara / Naşterea Maicii Domnului

Sfânta Fecioara Maria s-a născut în familia sfinţilor şi drepţilor Ioachim şi Ana din Nazaret. După tatăl ei Ioachim se trăgea din seminţia lui Iuda şi avea ca strămoş pe regele David. Ana provenea din seminţia preoţească iudaică a lui Levi.
Ea era fiica cea mai mică a preotului Matihian din neamul lui Aaron, împlinindu-se astfel profeţia că Mesia va avea o dublă descendenţă: împărătească şi preoţească. Pentru că nu aveau copii, Ioachim şi Ana au fost supuşi oprobriului public deoarece la evrei familiile care nu aveau copii erau considerate că nu au binecuvântare de la Dumnezeu din cauza păcatele lor sau ale strămoşilor lor. Astfel, o veche tradiţie arată că un evreu din seminţia lui Ruben l-a umilit pe bunul Ioachim în timp ce se afla în templu spunându-i: 'De ce aduci darurile tale înaintea altora? Eşti nevrednic, pentru că nu ai copii, pentru cine ştie ce păcate ascunse'. Cuvintele acestea l-au afectat foarte mult pe Dreptul Ioachim, precum şi pe Ana, atunci când auzi cele întâmplate. Într-o zi de mare sărbătoare, slujnica Iudit văzând-o iarăşi plângând pe Sfânta Ana, s-a apropiat de ea şi i-a spus: 'Acum nu e bine să te întristezi pentru că a sosit ziua Domnului'. Ana tresări la auzul acestor cuvinte şi îmbrăcându-se în haine de sărbătoare a ieşit în grădină, unde la umbra unui dafin stătea şi se ruga lui Dumnezeu. Ascultându-i rugăciunile, Dumnezeu trimite pe îngerul Său care îi vesteşte Sfintei Ana că va avea un copil. Ioachim încă nu ştia nimic, deoarece se afla în mijlocul turmelor sale, unde întristat fiind, se dusese pentru a fi singur. Aflând vestea bucuriei, s-a întors acasă cu nădejde în Dumnezeu. La vremea cuvenită s-a împlinit cuvântul îngerului, iar Ana cea stearpă a născut pe Sfânta Fecioară Maria.
Sfântul Noul Mucenic Atanasie
Deoarece nu a vrut să renunţe la credinţa în Domnul nostru Iisus Hristos a murit în anul 1774, în Tesalonic. La acea vreme Grecia era sub ocupaţie otomană.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfinţii Mucenici fraţi buni Ruf şi Rufian şi pe Sfântul Mucenic Sever.

miercuri, 7 septembrie 2011

Timişoara / Femei de succes în judeţul Timiş

În 8 septembrie, de la ora 9.30, în Sala Multifuncţională a Palatului Administrativ va avea loc seminarul intitulat „Femei de succes în judeţul Timiş”, desfăşurat în cadrul proiectului Gender4Growth.
Acest proiect este , finanțat din fonduri europene prin programul INTERREG IV C, în care Consiliul Județean Timiş este partener alături de Ile de France (Franța), Veneto (Italia), Catalunia (Spania), Lindköping (Suedia), Kethi (Grecia), Budapesta (Ungaria).
Obiectivul Gender4Growth este actualizarea politicilor economice ale partenerilor, cu accent pe problematica egalității de șanse între genuri, prin identificarea politicilor economice de succes în domeniu, transferul acestora către parteneri şi asigurarea comunicării și influenței la nivel mai înalt, în scopul adoptării măsurilor corespunzătoare.
Programul evenimentului: 9 – Înregistrarea participanţilor, 9:30 – Cuvântul de bun-venit al lui Constantin Ostaficiuc, Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, şi al Marianei Eftimie, manager proiect Gender4Growth, 9:40 – Scurtă prezentare a proiectului Gender4Growth, Mirela-Carina Sinca, asistent manager proiect Gender4Growth, 9:50 – Lansarea expoziţiei şi broşurii „Femei de succes în judeţul Timiş”, Transferul cu succes a bunei practici de la Regiunea Ile-de-France, 10:30 – Regiunea Ile-de-France, motor de succes al proiectului, Francoise Belet, manager proiect Gender4Growth, 10:45 – Mărturiile unor femei de succes din judeţul Timiş, 11:30 – Prezentarea a 7 studii de gen, Adela Dinu, Asociaţia pentru Promovarea Femeii din România, Ateliere de lucru în paralel - Atelier 1: Stereotipuri de gen (accesul la finanţare, condiţii de muncă, educaţie), Excluziune socială din perspectiva accesului la muncă, Atelier 2: Condiţiile de muncă din sectorul public, Dezvoltarea carierei şi siguranţa locului de muncă, Accesul femeilor la finanţare, Atelier 3: Femeile în STIM (ştiinţă, tehnologie, inginerie, matematică), Educaţie şi învăţare în mediul preuniversitar, 14:30 – Prezentarea rezultatelor celor 3 ateliere. Concluzii. Recomandări, 15:30 – Sesiune de întrebări şi răspunsuri. Intervenţii, 16 – Încheierea seminarului.

Timişoara / Expoziţie ALL 4 KIDS la Iulius Mall

Camera de Comert, Industrie si Agricultura organizeaza, la Centrul Comercial Iulius Mall, in perioada 9 - 11 septembrie 2011, expoziţia ALL 4 KIDS, dedicata copiilor de toate varstele.
Locatia deosebit de moderna, cu un grad ridicat de vizitare, ofera expozantilor posibilitatea de a-si expune si promova produsele si serviciile intr-un mod cat mai eficient.
Acest eveniment, aflat la a treia editie, este special dedicat celor mai mici membri ai familiei.
Expozitia prezinta, prin firmele participante, noi metode de educatie, de divertisment si de petrecere a timpului liber. De asemenea, vizitatorii se vor bucura de o gama larga de produse si servicii pentru copiii lor, cum ar fi articole pentru nou nascuti, jucarii, carti, rechizite, cluburi educationale si servicii stomatologice.
Expozitia ALL 4 KIDS va reuni un numar de peste 20 de expozanti care vor prezenta produse si servicii de calitate pentru copii si care vor oferi cumparatorilor oportunitatea de a face cea mai buna alegere.
Momentul de maxim interes pentru cei mai mici vizitatori va fi reprezentatia de teatru de papusi ce va avea loc sambata, 10 septembrie, de la ora 17.
Expozitia va fi deschisa publicului in intervalul orar 10-22, in zona de demisol a centrului comercial, intrarea fiind libera.
Informatii suplimentare la tel. 0374160817, 0729/887063, Anemaria Toth – organizator expo DET.

Arad / Seminar regional de agricultură biologică

Asociaţia Camerelor de Comerţ și Industrie din Regiunea Vest, partener al proiectului ”Bio-agricultura, păstrarea culturilor în comunităţile din zonele specializate în obtinerea de produse agricole, zootehnie şi pomicultură”, finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013, alături de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş şi de Camera Agricolă şi Societatea de Utilitate Publică a judeţului Csongrád (Ungaria) organizează, în data de 8 septembrie 2011, ora 14, la Expo Arad International, în cadrul Târgului International AGROMALIM 2011, un seminar de informare pe teme de agricultură biologică.
Programul constă din următoarele prezentări:
1.Scurtă prezentare a proiectului „Bio-agricultura, păstrarea culturilor în comunităţile din zonele specializate în obtinerea de produse agricole, zootehnie şi pomicultură”
Ana-Maria Kormany, Director Executiv ACCIRV, consilier DRE / CCIAT
2. Prezentarea studiului „Analiză comparativă privind procedurile și tehnologiile pentru bioagricultură, în regiunea transfrontalieră Romania-Ungaria”
Cătălin Mirea, expert realizare studiu / CCIAT
3. Apicultura BIO
Lucian Voicu-Dungan, Director General. S.C. Puffas S.R.L Timișoara
4. Agricultura BIO, o necesitate a pieței
Mihai Galai, biolog S.C. Puffas S.R.L Timișoara
Prezentările se adresează în special comunităţilor şi persoanelor implicate în cultivarea produselor bioagricole, zootehnie şi pomicultură, comunităţilor arondate zonelor în care se practică acest gen de activităţi, companiilor din industria alimentară, instituţiilor de învăţământ superior care includ în curricula universitara agricultura bio.
În cadrul proiectului, au fost organizate până în prezent două vizite de studiu și documentare, la Szeged (7-8 decembrie 2010) și Timișoara (12–13 aprilie 2011), participarea firmelor maghiare la Salonul România-Ungaria și un ciclu de 6 seminarii tematice în cadrul TIMAGRALIM (Timișoara, 16-18 iunie 2011).
În perioada 18-20 septembrie 2011, CCIAT organizează un nou schimb de experiență în județul Csongrad unde 10 firme timișene vor vizita firme și asociații familiale cu preocupări în domeniul bioagriculturii: plantație viticolă, cramă, fermă de legume, livadă, culturi de cereale, fermă de animale.
Informații suplimentare la tel. 0374160950, e-mail akormany@cciat.ro, Ana-Maria Kormany – consilier DRE.

Timişoara / Electrocutat la 15 ani

În data de 6 septembrie, poliţiştii au fost sesizaţi prin apelul de urgenţă 112 despre faptul că în aproprierea localităţii Fădimac un minor a fost electrocutat.
La fata locului s-a deplasat un echipaj de politie din cadrul Secţiei 5 Poliţie Rurală Belinţ, iar din primele verificări s-a stabilit G. I. Lucian, de 15 ani, se afla la cules de fructe de pădure cu bunica sa N. Terezia, când s-a urcat pe un stâlp de medie tensiune şi a căzut de la aproximativ 10 metri după ce s-a electrocutat.
Acesta a fost transportat la Spitalul Judeţean Timişoara pentru acordarea îngrijirilor medicale de specialitate.

Banat / Zilele Oraşului Băile Herculane

Primaria statiunii Baile Herculane organizeaza anul acesta 4 zile de petrecere si voie buna in centrul orasului. Nedeea sau "nigeea la Bani" cum i se spune in regionalism festivitatii, Zilele Orasului Baile Herculane incep pe data de 8 septembrie 2011 odata cu marea sarbatoare religioasa a Nasterii Maicii Domnului si se termina duminica, cuprinzand intreg week-endul. Zilele orasului Baile Herculane se vor desfasura ca in fiecare an in centrul istoric al statiunii balneare de pe Valea Cernei, in parcul Central. Strada din centrul statiunii va fi inchisa, iar traficul rutier va fi deviat, urmand ca pe intreaga zona sa fie amplasate terase.
ZILELE ORASULUI BAILE HERCULANE - PROGRAM:
JOI 8 septembrie 2011:Ora 9-11 SLUJBA RELIGIOASA, Ora 13-17 MUZICA AMBIENTALA, Ora 17-22 MIRELA PETREAN, Ora 22-23 CONCERT MINODORA
VINERI 9 septembrie 2011: Ora 12-17 MUZICA AMBIENTALA, Ora 17-22 MIRELA PETREAN, Ora 22-23 CONCERT IMPACT
SAMBATA 10 septembrie 2011: Ora 12-17 MUZICA AMBIENTALA, Ora 17-22 NICU NOVAC, Ora 22-24 CONCERTE CARMEN TRANDAFIR SI TALISMAN
DUMINICA 11 septembrie 2011: Ora 12-17 MUZICA AMBIENTALA, Ora 17-22 GHITA CALTUN BRANCU, Ora 22-24 CONCERTE DJ RINNO & SILVIA SI ANDREEA BALAN, Ora 0-0:30 JOC DE LUMINI + JOC DE ARTIFICII, Ora 0:30 INCHEIEREA FESTIVITATILOR.

România, ce mişto! / Marcel Pavel şi FRF, amendaţi că au greşit Imnul Naţional

Prefectul capitalei, Mihai Atănăsoaei, a declarat miercuri că va amenda Federaţia Română de Fotbal (FRF) şi pe cântăreţul Marcel Pavel cu câte 5.000 de lei fiecare, pentru intonarea Imnului de stat cu un alt text decât cel original.
"Am fost pe stadion şi am constat că s-a intonat greşit Imnul naţional. Am verificat şi am observat că este contravenţie. Astăzi voi face procesul verbal de amendă, conform legii. Dacă noi în ţară nu respectăm valorile noastre naţionale cum putem fi respectaţi la campionate sportive internaţionale. Drapelul, imnul şi stema sunt simboluri ale statului român", a declarat pentru AGERPRES, prefectul Atănăsoaei.
Potrivit Legii 75/94, prefectul Capitalei poate constata săvârşirea unei contravenţii, şi anume intonarea Imnului naţional cu alt text decât cel prevăzut de lege, putând să aplice amenzi.

Timiş / 100 de tone de grâu ... ilegal

În urma unei acţiuni organizate în data de 6 septembrie pe linia combaterii ilegalităţilor ce se comit în domeniul transportului, depozitării şi comercializării cerealelor, ofiţerii din cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor, împreună cu comisari ai Gărzii Financiare şi poliţişti din cadrul Serviciului Rutier şi Secţiei 3 Politie Rurală Sânandrei, au confiscat 100.140 de kilograme de grâu care erau transportate fără documente legale de provenienţă.
Cu aceasta ocazie au fost identificate în trafic, pe DN 6, în localitatea Şuştra, patru autotractoare care aparţin unei societăţi comerciale din judeţul Arad în care era transportat grâu furajer.
În urma măsurătorilor efectuate la faţa locului s-a stabilit că în cele patru autocamioane sunt transportate 100.140 de kilograme de grâu furajer pentru care nu existau documente legale din care să rezulte provenienţa cerealelor.
Cele 100 de tone de grâu furajer, în valoare de 45.063 de lei, au fost confiscate, fiind dispusă sancţionarea contravenţională a societăţii cu amenda în valoare de 3.000 de lei.

Timiş / Şedinţă extraordinară la Consiliul Local din Lugoj

Consiliul Local Municipal al municipiului Lugoj se va întruni miercuri, 7 septembrie, de la ora 14, într-o nouă sedinta extraordinara.
Ordinea de zi cuprinde: trecerea din domeniul public în domeniul privat al municipiului Lugoj a unor corpuri de cladiri aferente Pietei Agroalimentare "George Cosbuc", în vederea demolarii acestora; însusirea Raportului de evaluare al imobilelor - constructii cu baza sportiva, proprietate a S.C. " Timisul" S.A., aflate pe terenul proprietate a Statului Român; rectificarea bugetului local pe anul 2011, aprobarea Studiului de Fezabilitate al lucrarilor de investitie "Parcari si sistematizare rutiera, Cartier Tesatori - D.A.L.I.+C.S.+ D.A.C.+P.T."; schimbarea destinatiei unor imobile situate în municipiului Lugoj, str. Buziasului nr. 35, fost sediu al Grupului Scolar "Aurel Vlaicu", aprobarea participarii a doi consilieri locali la manifestarea "Sarbatoarea Culesului de Vii - Balul Strugurilor" ce se va desfasura la Vârset - Serbia; aprobarea deplasarii unei delegatii la manifestarea "Sarbatoarea Culesului Viei" ce se va desfasura la Szekszard - Ungaria.

marți, 6 septembrie 2011

Fotbal / Meci alb pe Brazda Naţională

Primul mare meci din această toamnă al echipei naţionale de fotbal, România-Franţa, din cadrul preliminariilor Campionatului European ediţia 2012, a marcat şi inaugurarea celui mai nou şi spectaculos stadion din România - Naţional Arena din Bucureşti. Chiar dacă după primul meci poate fi denumit cu uşurinţă şi Brazda Naţională.
România: Ciprian Tătăruşanu - Srgian Luchin, Vlad Chiricheş, Dorin Goian, Răzvan Raţ (căpitan) - Alexandru Bourceanu - Bănel Nicoliţă, Răzvan Cociş, Costin Lazăr (42/Bogdan Stancu), Cristian Tănase - Ciprian Marica(90/Gheorghe Bucur). Selecţioner: Victor Piţurcă.
Rezerve: Costel Pantilimon - Marius Niculae, Iasmin Latovlevici, Bogdan Stancu, Gheorghe Bucur, Cosmin Moţi.
Franţa: Hugo Lloris (căpitan) - Bacary Sagna, Adil Rami, Éric Abidal, Patrice Evra - Yohan Cabaye(75/Samir Nasri) , Yann M'Vila - Mathieu Valbuena (71 / Loic Rémy), Marvin Martin, Franck Ribéry - Karim Benzema. Selecţioner: Laurent Blanc.
Rezerve: Steve Mandanda - Laurent Koscielny, Samir Nasri, Anthony Réveillere, Florent Malouda, Alou Diarra, Loic Rémy.
Arbitru: Howard Webb; arbitri asistenţi: Darren Cann, Jake Collin; arbitru de rezervă: Stuart Attwell (toţi din Anglia).

Bosnia and Herzegovina - Belarus 1-0
Luxembourg - Albania 2-1

1 France 8...5...2...1...11-3...17
2 Bosnia 8...5...1...2...11-7...16
3 Romania 8...3...3...2...10-6...12
4 Belarus 9...3...3...3...6-5...12
5 Albania 8...2...2...4...6-10...8
6 Luxembourg 9...1...1...7...3-16...4

Timişoara / Poli aşteaptă "granzii" din prima ligă în Cupa României

În faza a VI-a din Cupa României la fotbal, Naţional Sebiş a fost depăşită la pas de Politehnica Timişoara, cu 2 - 1. Urmează şaisprezecimile, când intră în scenă şi echipele din prima ligă.
Min 88:Popovici, Min 20: Tameş - de la 11 metri / Min 10: Băd
Politehnica Timişoara: Lepmets, Scutaru, Mera, Ilie, Sepsi, Popovici, Zaluschi, Tameş, Curtean, Goga, Axente
Rezerve: Ostafie, Dăruială, Sava, Fuchs, Pătraş, Rocha, Zăgrean
Min 65: Iese Curtean, intră Pătraş.
Min 76: Iese Axente, intră Zăgrean.
Min 90: Iese Tameş, intră Rafael Rocha.

Timişoara / Tânărul care s-a sinucis din cauza bacalaureatului era fiul directorului Muzeului Naţional de Arheologie din Chişinău

Marius Sava, tânărul de 19 ani din Republica Moldova care se pare că s-a sinucis din cauză că nu a luat bacalaureatul, va fi înmormântat miercuri, 7 septembrie.
La înmormântare va fi prezent tatăl tânărului, Eugen Sava, nimeni altul decât directorul Muzeului Naţional de Arheologie din Chişinău.
În data de 4 septembrie, în jurul orei 10.30, poliţiştii au fost sesizaţi prin intermediul apelului de urgenţă cu privire la faptul că în curtea unei clădiri aflată în construcţie de pe Calea Torontalului, din municipiul Timişoara, a fost găsită o persoană decedată.
În urma verificării îmbrăcămintei, poliţiştii au găsit actele de identitate, stabilind că persoana decedată este Sava Marius, de 19 ani, cetăţean moldovean cu domiciliul în Timişoara. În urma necropsiei, s-a stabilit că S. Marius a decedat din cauza leziunilor interne suferite, leziuni care ar fi putut fi produse în urma unei căderi de la înălţime.

Timişoara / "Creativity today... Creați-vă viitorul"

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează, în data de 16 septembrie, între orele 14-16, la Terasa D’arc (Podul Mihai Viteazul, în spatele Catedralei Mitropolitane), evenimentul de lansare a cărții "Creativity today... Creați-vă viitorul".
Rezultatul unui proiect de 2 ani, această carte de studii și aplicații practice ajută persoanele, firmele și organizațiile să inoveze, putând fi utilizată de oricine, în orice moment, pentru a-și descoperi propria gândire creativă, pentru a organiza o sesiune de brainstorming profesionistă sau pentru a crea un mediu creativ.
Pe fondul unei competitivități tot mai acerbe și a provocărilor globale, practicile inovatoare și soluțiile creative reprezintă o trambulină către dezvoltare pentru întreprinderi și bunăstarea regiunii.
Cartea este disponibilă în 4 limbi: română, engleză, italiană și maghiară.
Celor prezenți la eveniment li se va oferi câte un exemplar al cărții. Participarea este gratuită.
Informații suplimentare la tel. 0374/160901, e-mail: atrulea@cciat.ro, Alexandra Trulea – referent de specialitate DRE.

Timişoara / Fonduri europene pentru informatizarea companiilor

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în colaborare cu compania EuroCom Pro organizează, în data de 13 septembrie, de la ora 11, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bd. Eroilor de la Tisa nr. 22 – Sala Mureș, seminarul dedicat informării firmelor cu privire la sursele de finanțare pentru informatizarea companiilor, optimizarea, automatizarea și armonizarea proceselor în cadrul companiilor, instituțiilor publice și a administrațiilor locale prin implementarea conceptului IT, BPM (Business Process Management).
Temele vor fi susținute de Ioan MUNTEAN, Director General EuroCom Pro, şi Octavian CULDA, Director Centrul de Informare Tehnologică CCIAT.
Participarea la seminar este gratuită.
Informații suplimentare la tel. 0256/490711, 0374/160949, e-mail: rcolban@cciat.ro, Rafaela Colban – consilier DRE.

Timişoara / Concert live la hang, bansuri, sitar şi djembe

Joi, 8 septembrie, de la ora 21, Jazz Office (lângă tribunal) vă invită la concertul live "Silent improvisations" susţinut de Mantrayana.
Mantrayana, sau "calea mantrelor, calea rostirilor sacre" in limba sanskrita, este calea exprimarii de dincolo de cuvinte, a limbajului ce-si transcende granitele spatiului geografic, a muzicii care are o singura tema: Sacrul. Explorand adancurile sufletului pe aripile invizibile ale unor instrumente muzicale precum hang - o inventie recenta cu o forma inedita ca de OZN, incununat de un sound ambiental, eteric, meditativ, sau alte intrumente de o mare bogatie armonica precum bansuri (flaut indian), sitar (india), djembe (percutie orientala) sau altele, Mantrayana isi gaseste o adanca influenta in cultura traditionala din spatiul balkanic si oriental fiind o expresie moderna a valorilor nemuritoare ale muzici modale traditionale.
Mantrayana ii are ca membri pe Claudiu Lazarciuc (hang, djembe) si Szilamer Farkas (voce, flaut, bansuri, fluier, 12-strings guitar).

România / MODIFICĂRI ADUSE CODULUI FISCAL ȘI CODULUI DE PROCEDURĂ FISCALĂ

1.Depunerea trimestrială a declarației unice în loc de depunerea lunară a acesteia de către firmele mici care au 3 angajați exclusiv și cifra de afaceri de până la 100.000 euro.
- aproximativ 54% din totalul firmelor din România vor beneficia de aceste prevederi.
2.Eliminarea obligaţiilor de completare şi de depunere a fişelor fiscale de către plătitorii de venituri din salarii începând cu veniturile anului 2012.
3.Scutirea de la plata penalităților de întârziere a firmelor care își achită până în 31 decembrie 2011 datoria principală și dobânda aferentă acesteia.
 - se aplică prevederea pentru datoriile principale existente la 31 august 2011.
4.Reducerea cu 50% a penalităţilor în cazul plăţii principalului şi dobânzii aferente până la 30.06.2012
- se aplică prevederea pentru datoriile principale existente la 31 august 2011.
5.Anularea penalităților la plata obligațiilor fiscale pentru contribuabilii care finalizeaza programul de eșalonare la plată, conform graficelor de plată stabilite de administrația fiscală
6.Modificarea ordinii de stingere a obligațiilor fiscale în sensul stingerii cu prioritate a tuturor obligațiilor principale în ordinea vechimii acestora și apoi a accesoriilor în ordinea vechimii acestora pentru a se evita acumularea de noi datorii în sarcina contribuabilului.
2009..............2010 ..................... 2011
500 lei...........500 lei....................500 lei
280 principal.....320........................450
220 accesoriu.....180........................50
(majorări)
7.Reglementarea posibilității organului fiscal de a înscrie în certificatul de atestare fiscală atât datoriile, cât si creanțele față de instituțiile statului.
8.Eliminarea obligaţiei de a colecta TVA la expirarea unei perioade de un an, de la data începerii lucrărilor sau de la ultima decontare, urmând ca TVA-ul să fie colectat la întocmirea şi acceptarea situaţiilor de lucrări, pentru serviciile care determină decontări sau plăţi succesive.
Exemplu: lucrările de construcţii montaj
9.Menținerea, și în anul 2012, a sistemului actual de impozitare a clădirilor și mijloacelor de transport.
10.Acordarea competenţei consiliilor locale de a hotărî scutiri de la plata impozitului pentru clădirile reabilitate termic şi arhitectural
11.Reglementarea obligaţiei organului fiscal de a include în raportul de inspecţie fiscală atât punctul de vedere al contribuabilului cu privire la constatările inspecţiei fiscale cât şi opinia sa, argunentată în drept şi în fapt, faţă de acest punct de vedere.

Timişoara / Piaţa Iosefin va deveni cea mai mare şi cea mai modernă

Proiectul de reabilitare a Pieţii Iosefin prevede realizarea unei piete agro-alimentare de cartier, suprafata de teren ocupata de piata fiind de 1645 mp.
Piata va functiona intr-o cladire etajata. Suprafata totala a pietei (desfasurata) este de 6940 mp, iar volumul general este de 27000 mc.
Functiunile sunt urmatoarele:
-Subsol:S= 526 mp,
zona de servicii: 12 boxe depozitare temporara marfa, depozit general, încapere cu rezervor de apa si statia de pompe, incapere pentru Post Trafo
zona grupuri sanitare (accesibila publicului)
- Parter:S= 1590 mp,
zona comert/desfacere marfa: platforma libera cu cca.250 mese pentru comercializarea de zarzavaturi, legume si fructe, cuve si fantani pentru spalarea zarzavaturilor, legumelor si fructelor, circulatii pe verticala (2 scari, 1 lift panoramic pentru persoane, 2 lifturi pentru marfa, 2 lifturi pentru marfa/persoane) scara de serviciu, grup sanitar pentru persoane cu handicap
zona de deservire:incapere aprovizionare cu marfa, incapere colectare/depozitare deseuri, incapare TGD si TD-parter, incapere grup electrogen, birou dispecerat, incapere depozitare cantare
- Supanta: S= 1390 mp,
zona comert/desfacere marfa: 28spatii/ unitati separate prin pereti de grilaj metalic (loc de expunere si comercializare pentru flori si fructe), sectorul pentru vanzare de cereale cu 8 unitati si sectorul pentru vanzare de peste cu 10 unitati, circulatii pe verticala (2 scari, 1 lift panoramic pentru persoane), terasa vanzare /expunere flori pe timp favorabil, un punct de apa pentru sectorul de flori si unul pentru sectorul peste/cereale.
Fiecare din unitatile de vanzare de la sectorul alimentatie publica va fi legata la alimentare cu apa (chiuvete individuale), la canalizare si vor fi prevazute separat cu alimentare cu energie electrica
zona de serviciu: spatiu aprovizionare marfa cu 2 lifturi si spatiu de colectare/depozitare deseuri, vestiare, incapere TD, un depozit, scara si 2 lifturi de serviciu pentru marfa/persoane, 2 incaperi spatiu tehnic
- Etaj 1: S= 1585 mp,
zona comert/desfacere marfa: 32 spatii/unitati pentru comercializare de produse proaspete (lactate, carne si produse derivate). Fiecare unitate este prevazuta cu un mic vestiar cu chiuveta, terasa vanzare/expunere pe timp favorabil, circulatii pe verticala (2 scari, 1 lift panoramic pentru persoane), un punct pentru apa (fantana)
Fiecare din unitatile de vanzare de la sectorul alimentatie publica va fi legata la alimentare cu apa (chiuvete individuale), la canalizare si vor fi prevazute separat cu alimentare cu energie electrica
zona de serviciu: spatiu aprovizionare marfa cu 2 lifturi si spatiu de colectare/depozitare deseuri, vestiare, incapere TD, un depozit, scara si 2 lifturi de serviciu pentru marfa/persoane
- Etaj 2: S= 1585 mp,
zona comert/desfacere marfa:sectorul de alimentatie publica (tip “fast-food”) cu 12 spatii/unitati aferente, 22 spatii/unitati pentru comercializare de marfuri nealimentare de uz casnic si gospodaresc, circulatii pe verticala (2 scari, 1 lift panoramic pentru persoane), un punct pentru apa (fantana)
Fiecare din unitatile de vanzare de la sectorul alimentatie publica va fi legata la alimentare cu apa (chiuvete individuale), la canalizare si vor fi prevazute separat cu alimentare cu energie electrica
zona de serviciu: spatiu aprovizionare marfa cu 2 lifturi si spatiu de colectare/depozitare deseuri, vestiare, incapere TD, un depozit, scara si 2 lifturi de serviciu pentru marfa/persoane
- Etaj tehnic: S= 264 mp,
- la cota +15,015, este prevazuta o platforma pe care se amplaseaza incaperea centralei termice (cu echipamentele aferente acesteia) si in aer liber, centrala de tratare a aerului si chiller-ului). Scara de serviciu si unul dintre lifturile de serviciu ajung la aceasta cota.
Cladirea ce se va realiza in 2 tronsoane si are o structura in cadre (stalpi, grinzi, plansee din beton armat) permite o repartizare flexibila a spatiilor interioare si posibilitati de modificari ulterioare. Fundatia este tip radier de beton sub zonele cu subsol si cu grinzi de fundare in restul cladirii.
Valoarea lucrarilor de constructie este de 11.892.160 lei (exclusiv TVA), iar termenul de executie este de 12 luni.

Timişoara / Zilele Cartierului Calea Martirilor

Manifestările se vor desfăşura între Stadionul „Dan Păltinişanu” şi Casa Tineretului, după următorul program:
*Sâmbătă, 10 septembrie
Ora 9 - competiţii sportive: concurs pe role, biciclete şi cros
Ora 10 - târg de adopţii canine - douăzeci de câini deparazitaţi, vaccinaţi, sterilizaţi, microcipaţi şi cu carnete de sănătate, dornici de afecţiune, vor aştepta nerăbdători noii stăpâni faţă de care să-şi arate devotamentul şi recunoştinţa. Târgurile de adopţii canine organizate sub deviza „Şi mie îmi stă bine în lesă!” vor continua, fiind organizate bilunar în scopul promovării adopţiilor şi a creşterii responsabile a animalelor de companie
Ora 11 - demonstraţie de dresaj cu câini (echipa SALVO)
Orele 14-19 - karting cu demonstraţii şi curse de divertisment pentru copii şi adulţi
Ora 18 - concert cu fanfara Timişoara Big Band
Ora 19 - concert pop rock cu formaţiile Chiroptera, Cocktail Band şi Vest
*Duminică, 11 septembrie
Orele 10-13 şi 14-19 – karting - demonstraţii şi curse de divertisment
Ora 17 - Piti show: spectacol pentru copii organizat de Teatrul „Merlin”
Ora 18 - Spectacol de muzică populară cu Ansamblul Timişul.

Timişoara / Românii au talent: la aruncat câinii de la etajul 4...

În data de 5 septembrie, în jurul orei 7.50, la sediul Secţiei 2 Poliţie s-a prezentat G. E. Cătălina, care a reclamat faptul că în dimineaţa zilei, în jurul orei 6, C. Cătălin, cu care petrecuse o parte din noapte, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, i-a aruncat pe geam, de la etajul 4, căţelul rasa Chihuahua, care a decedat.
În urma verificărilor efectuate poliţiştii au stabilit că reclamanta a petrecut în noaptea de 4/5.09.2011, între orele 4-6, împreună cu o prietenă şi cu G. Ştefan, de 29 ani, din Bucureşti, şi C. Cătălin, de 31 ani, din Bucureşti, împreună cu care a consumat diferite băuturi alcoolice. De asemenea s-a mai stabilit că reclamanta i-a cunoscut pe cei doi tineri la un concurs naţional,Românii au talent, care a fost organizat la sfârşit de săptămână în Timişoara, cei doi făcând parte din echipa de organizatori.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omorârea animalelor prin cruzime, faptă pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă de la 1.000 la 10.000 de lei.

Timişoara / Tehnologia modernă provoacă scandaluri... feminine

Poliţiştii din cadrul secţiei 1 au fost sesizaţi în data de 5 septembrie, în jurul orei 23, de către B. Mariana, să se deplaseze în Timişoara, pe strada L. Bânciu, unde a avut loc un scandal între vecinii aflaţi într-o curte comună.
La faţa locului s-a constatat că scandalul a izbucnit între S. Ana, I. Ioan, C. Roxana şi R. Rodica, pe de o parte şi B. Mariana, pe de altă parte, care a folosit un aparat de fotografiat digital pentru a filma mai multe persoane care nu locuiau în imobil şi erau venite în vizită la familia Anei S., provocând indignarea celor filmaţi.
În urma conflictului a rezultat distrugerea aparatului de fotografiat şi vătămarea corporală a reclamantei.

Timiş / Zona Deta - paradisul contrabandei cu ţigări şi alcool

De o vreme încoace, nu trece săptămână fără să nu fie prins în sudul judeţului Timiş, mai ales în zona axată pe direcţia Moraviţa - Deta, câte un transport de ţigări sau de alcool.
Astfel, în ziua de 5 septembrie, în jurul orei 17.15, poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Deta, au oprit pentru control pe DN 59, între localităţile Deta şi Denta, un autoturism, condus de R. O. DANIEL, de 27 de ani, din comuna Jebel.
În urma controlului autoturismului s-a stabilit că şoferul transporta cantitatea de 42 de pachete de ţigări cu timbru sârbesc şi şase litri de alcool de provenienţă Serbia, fără a avea acte de provenienţă.
Întreaga cantitate de ţigări şi alcool a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor, urmând să fie aplicată sancţiunea contravenţională de către Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale.

luni, 5 septembrie 2011

Femeia Zilei / Alexandra Stan îi cucereşte pe britanici

Astazi a aparut prima coperta cu Alexandra Stan, in premiera internationala, pentru revista FHM UK, urmand a fi preluata si de FHM Germania in luna Octombrie.
Prima coperta se datoreaza succesului international rasunator pe care Alexandra l-a avut cu single-ul ,,Mr.Saxobeat”, cu care a cucerit topurile internationale si cu care a reusit performante unice.
Alexandra Stan s-a nascut la data de 10 iunie 1989 in Constanta. A urmat studiile la Liceul Teoretic Traian din orasul in care s-a nascut si acum este studenta in anul II la Facultatea de Management Andrei Saguna. A participat la diferite concursuri pe teme muzicale cu o aparitie notabila la Festivalul de la Mamaia sectiunea interpretare.

Timişoara / Deschidere de stagiune şi la Teatrul German

Teatrul German de Stat Timişoara (TGST) deschide stagiunea 2011/2012, sâmbătă, 10 septembrie 2011, la ora 20, cu spectacolul „Mountainbikerii“, de Volker Schmidt, în regia lui Radu-Alexandru Nica. Producţia timişoreană va fi prezentată totodată în această toamnă în cadrul Festivalului Naţional de Teatru la Bucureşti.
Prima premieră a noii stagiuni va vedea luminile rampei la mijlocul lunii octombrie: „Urâtul“ de Marius von Mayenburg este pus în scenă de Theodor - Cristian Popescu, aflat la prima sa creaţie regizorală la Timişoara. Din echipa de producţie fac parte scenografa Velica Panduru, coregraful Florin Fieroiu, compozitorul Vlaicu Golcea şi light-designer-ul Lucian Moga.
În septembrie se vor mai juca următoarele spectacole: „Grăsani în fustă“, în 16 septembrie; „Don Carlos“, în 20 septembrie; „Sunetul Muzicii“, în 22, 24 şi 26. septembrie; „Omul invizibil”, în 25 septembrie, şi „Prima iubire”, în 28 septembrie.
Casa de bilete este deschisă din nou de la 1 septembrie. Toate spectacolele din luna septembrie vor începe la ora 20 şi se vor traduce în limba română. Mai multe informaţii pe www.teatrulgerman.ro

Timiş / Se lucrează "bituminos" pe 7 drumuri judeţene

În prezent, prin Direcţia pentru Administrarea Drumurilor şi Podurilor Judeţene, în Timiş sunt în derulare următoarele proiecte de infrastructură rutieră, finanțate de la bugetul local:
- ”Îmbrăcăminte bituminoasă ușoară pe DJ 588A Gătaia – Rovinița Mare, km 4+900 – 15+925, L = 11,025 km” – lucrări executate de S.C. Confort S.A., termen de finalizare: octombrie 2011;
- ”Îmbrăcăminte bituminoasă ușoară pe DJ 592B Nițchidorf – Cadar, L = 4,6 km ” – lucrări executate de asociația S.C. Drumuri Municipale S.A. și S.C. CHINCO S.R.L., termen de finalizare: anul 2011;
- ”Îmbrăcăminte bituminoasă ușoară pe DJ 691A Sintar – Comeat, L = 2,3 km” – lucrări executate de S.C. Agma Tiucă Construct S.R.L., termen de finalizare: anul 2011;
- ”Îmbrăcăminte bituminoasă ușoară pe DJ 584A Găvojdia – Știuca, L = 4,8 km” – lucrări executate de S.C. Technocer S.R.L., termen de finalizare: anul 2011;
- ”Îmbrăcăminte bituminoasă ușoară pe DJ 684 în Luncanii de Jos, L = 1,4 km” – lucrări executate de S.C. Technocer S.R.L., termen de finalizare: anul 2011;
- ”Îmbrăcăminte bituminoasă ușoară pe DJ 592C Darova – Sacoșu Mare, L = 5,0 km” – lucrări executate de S.C. Nimb S.A., termen de finalizare: anul 2011;
- ”Îmbrăcăminte bituminoasă ușoară pe DJ 680 Măguri – Cireșu, L = 3,4 km” – lucrări executate de S.C. Technocer S.R.L., termen de finalizare: anul 2011;
Bugetul alocat în acest an pentru investiții în infrastructură rutieră este de: 12.798 mii lei, iar pentru lucrări de întreținere și reparații este de 12.347 mii lei.

Timişoara / Încă o încercare de a închiria spaţiile din Bastionul Theresia

Consiliul Judeţean Timiş organizează o nouă licitaţie publică pentru închirierea de spaţii din imobilul Bastionul „Theresia”, în data de 12 septembrie, de la ora 13. Depunerea ofertelor se poate face până la data de 9 septembrie ora 14.
Toţi cei interesaţi pot achiziţiona caietele de sarcini de la sediul Consiliului Judeţean Timiş, Palatul Administrativ – Corp Anexă, biroul E08.
De asemenea, CJ Timiş anunţă organizarea negocierii directe pentru concesionarea imobilului situat în municipiul Lugoj, str. Banatului nr. 8A. Şedinţa publică de negociere va avea loc în data de 12 septembrie, la ora 14, la sediul Consiliului Judeţean Timiş.

Timişoara / Expoziţie de gravură italiană la Muzeul de Artă

Muzeul de Artă Timişoara gazduieşte vernisajul expoziţiei "De la Ugo da Carpi la Parmigianino. Grafică italiană din secolele XVI - XVIII", miercuri, 7 septembrie, de la ora 18, cu gravuri din Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române din Bucureşti. Curatori: Cătălina Macovei (Bucureşti), Marius Cornea (Timişoara).
În 1874, D.A.Sturdza , prim-ministru şi fondator al Societăţii Academice, precum şi scriitorul viitor preşedinte al Academiei, Alexandru Odobescu, donează primele gravuri reprezentând portretele Domnitorilor Români, executate de autori cunoscuţi ai graficii universale şi albume de gravuri. În 1901, colecţia se îmbogăţeşte cu desene reprezentative ale plasticii româneşti provenind din colecţiile Colegiului Sfântul Sava, după ce în 1894 într-o şedinţă a Academiei se prezenta un desen italian din secolul al XVI-lea atribuit lui Giulio Romano. El a constituit nucleul viitoarei colecţii de desene străine.
Din momentul formarii Bibliotecii Academiei Române se constituie, prin donaţii şi achiziţii, viitoarea secţie - Cabinetul de Stampe, Desene, Hărţi şi Fotografii , în care se vor aduna lucrări din şcoala de gravură romanească începând cu secolul al XIX-lea şi până astazi, desene ale celor mai reprezentativi artişti plastici români, gravuri originale şi desene din şcoli europene şi orientale (sec XVI- XX ). Fondul de stampe numără circa 95.000 de piese şi 43.000 de desene. O colecţie aparte o formează cele peste 300.000 de fotografii, reprezentative pentru şcoala românească şi străină, pentru toate tehnicile fotografice.
Hărţile şi planurile gravate sau desenate completează colecţia.

Timişoara / Deschiderea stagiunii artistice la Opera Naţională Română

Spectacolul programat de Opera Naţională Română Timişoara, în deschiderea stagiunii artistice 2011 – 2012, va fi spectacol de operă în 3 acte, ADRIANA LECOUVREUR de F. Cilea, care va avea loc duminică, 25 septembrie 2011, ora 18.
Miercuri, 28 septembrie 2011, de la ora 18, va urma MY FAIR LADY de Fr. Loewe, musical în 3 acte şi 17 tablouri, iar vineri, 30 septembrie 2011, ora 18, se va pune în scenă spectacolul de operă în 4 acte CARMEN de G. Bizet.
Sâmbătă, 10 septembrie 2011, de la ora 18, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Lugoj, musicalul MY FAIR LADY de Fr. Loewe. Biletele se vor gasi de vănzare la Casa de Cultură a Sindicatelor din Lugoj.

Timişoara / Artă modernă maghiară la Muzeul de Artă

Muzeul de Artă din Timişoara (Palatul Baroc) găzduieste, în perioada 9 septembrie-31 octombrie, cea mai mare expoziţie de artă modernă maghiară dîn România.
Expoziţia Colecţia Körmendi-Csák conţine lucrări de pictură, grafică, sculptură, basorelief, ceramică sau mozaic semnate de artişti maghiari în activitate în secolele XX şi XXI: Tihamér Gyarmathy, Jenő Kerényi, Zoltán Szabó Angyalföldi, István Birkás, Zsuzsa Katona şi mulţi alţii.
Curatorul expoziţiei este semnatarul consideraţiilor despre Galerie, eminentul critic de artă maghiar Wehner Tibor.
Cele peste 250 de lucrări vor putea fi admirate în perioada sus-menționată, zilnic între orele 10-18 (lunea inchis).

Timişoara / "Mascaţii" timişeni, cei mai buni din ţară la raidurile în noapte

Poliţiştii din cadrul Serviciului Intervenţie Rapidă Timiş si-au demonstrat încă odată abilităţile pe care le au ocupând şi în acest an un loc pe podium cu ocazia organizării la nivel national a Cupei Structurilor Speciale de Intervenţie.
Începând cu anul 2006, unde echipa forţelor speciale a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş a ocupat un loc fruntaş la Braşov în prima ediţie a Olimpiadei Echipelor Tactice de Intervenţie organizată de unitatea ACVILA la nivel naţional, premiile au continuat să vină, în anul 2008, la a doua ediţie organizată la Bucureşti, la care au participat şi echipe din Ungaria şi Bulgaria, au ocupat locul al treilea devansând celelalte structuri teritoriale şi internaţionale.
În anul 2010, cu ocazia organizării primei ediţii a Cupei Structurilor Speciale de Intervenţie, luptătorii Serviciului de Intervenţie Rapidă Timiş au obţinut medalia de aur, arătând tuturor că sunt cei mai buni din domeniu din cele 43 de echipe participante.
Tot în anul 2010 au mai fost premiaţi ca fiind cei mai buni în cadrul concursului Tactical SWAT Competition, organizat la Bucureşti.
În anul 2011, în cadrul Cupei Structurilor Speciale de Intervenţie, ediţia a II, au fost medaliaţi cu aur la proba Raid în Noapte şi cu argint la clasamentul general.
De asemenea la începutul acestui an ei au participat şi la competiţia internaţională de tir organizată de International Police Association - regiunea Timiş, unde au concurat cu echipe din toată Europa şi au ocupat locul secund.

Timişoara / Primăriţa din Periam, trimisă în faţa justiţiei de DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:
BOANCĂŞ RODICA, primar al comunei Periam, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată, RUSAN VINTILĂ şi HOJDA SAMSON, consilieri locali la data săvârşirii faptelor, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi IURESCU LAURA, secretară la Primăria Periam, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada iunie 2007, inculpata Boancăş Rodica, în calitate de primar al comunei Periam, i-a determinat pe coinculpaţii Rusan Vintilă şi Hojda Samson, la acea vreme consilieri locali, să folosească şi să prezinte, în cadrul procedurilor A.P.I.A. privind acordarea de plăţi directe pe suprafaţă pe anul 2007, documente în care au consemnat date false, inexacte, în sensul că deţin şi utilizează păşunea comunei Periam în suprafaţă de 199,84 ha. Aceste demersuri au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene nerambursabile pentru agricultură în sumă totală de 30.950 lei. În vederea obţinerii sumelor nerambursabile, inculpata Boancăş Rodica a falsificat două contracte de întreţinere a păşunii încheiate cu Hojda Samson pentru suprafaţa de 131,92 ha şi cu Rusan Vintilă pentru suprafaţa de 67,92 ha, în sensul că a consemnat date nereale privind întreţinerea păşunii. Contractele de întreţinere a păşunii încheiate între Primăria Periam şi inculpaţii Hojda Samson şi Rusan Vintilă au fost antedatate şi înregistrate ca atare în registrul primăriei, activităţi sprijinite şi de inculpata Iurescu Laura.
În cadrul procedurilor A.P.I.A. privind acordarea de plăţi directe pe suprafaţă pe anul 2008, inculpaţii Rusan Vintilă şi Hojda Samson au prezentat acte în care au consemnat date false în sensul că deţin şi utilizează suprafaţa de 67,92 ha, respectiv de 131,92 ha din păşunea comunei Periam şi prin care au intenţionat să obţină pe nedrept fonduri nerambursabile pentru agricultură, în sumă de 15.437 lei, faptă rămasă în forma de tentativă.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoriei Sânnicolau Mare.

Timişoara / Asalt nesfârşit al africanilor la frontiera de vest

La sfârşitul săptămânii, poliţiştii de frontieră timişeni au depistat 10 persoane care intenţionau să treacă ilegal frontiera verde a României.
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectoarelor Poliţiei de Frontieră Lunga, Jimbolia şi Sânnicolau-Mare au depistat în zona de competenţă, trei grupuri de migranţi, de diferite naţionalităţi. Persoanele depistate nu aveau documente de identitate asupra lor şi nu vorbeau limba română. Lucrătorii nostri au procedat la conducerea persoanelor în cauză, la sediile Sectoarelor Poliţiei de Frontieră, în vederea clarificării situaţiei. Cu această ocazie s-a stabilit că este vorba de patru algerieni, doi tunisieni şi patru marocani cu vârste cuprinse între 20 şi 34 de ani, care au trecut ilegal frontiera din Serbia în România sau care intenţionau să treacă ilegal frontiera în Ungaria.
În timpul audierilor migranţii au solicitat acordarea unei forme de azil din partea statului român. Cei în cauză au declarat că au recurs la această metodă deoarece doreau să ajungă în Spaţiul Schengen şi nu posedau vizele necesare.
S-au întocmit în toate cazurile lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere, respectiv tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.

Timişoara / Deces suspect pe Calea Torontalului

În data de 4 septembrie, în jurul orei 10.30, poliţiştii au fost sesizaţi prin intermediul apelului de urgenţă cu privire la faptul că în curtea unei clădiri aflată în construcţie de pe Calea Torontalului, din municipiul Timişoara, a fost găsită o persoană decedată.
La faţa locului s-a deplasat de urgenţă o echipă operativă, unde echipajul medical al Ambulanţei a constatat decesul persoanei.
În urma verificării îmbrăcămintei, poliţiştii au găsit actele de identitate, stabilind că persoana decedată este S. Marius, de 19 ani, cetăţean moldovean cu domiciliul în Timişoara. În urma unei examinării exterioare a cadavrului s-a stabilit că victima prezintă mai multe leziuni la nivelul capului.
În desfăşurarea anchetei poliţiştii au în vedere două situaţi, una conform căreia tânărul s-a sinucis deoarece acesta era foarte deprimat pentru a picat examenul de bacaluareat pentru a doua oară în cursul acestui an, iar a doua ipoteză este cea formulată de către medicul legist, sosit la faţa locului, conform căreia tânărul ar fi fost victima unui accident rutier, ipoteză formulată după leziunile identificate pe corp.
După finalizarea cercetării locului faptei, corpul neînsufleţit a fost depus la morgă pentru efectuarea necropsiei în vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor decesului.
În urma necropsiei, s-a stabilit că S. Marius, de 19 ani, cetăţean moldovean cu domiciliul în Timişoara, a decedat din cauza leziunilor interne suferite, leziuni care ar fi putut fi produse în urma unei căderi de la înălţime.

duminică, 4 septembrie 2011

Timişoara / Sincron antidrog cu măşti veneţiene

CIADO Romania organizeaza in data de 3 octombrie 2011 in centrele universitare din Bucuresti, Timisoara, Arad cel mai mare sincron antidrog organizat in Europa.
Scopul sincronului este constientizarea tinerilor studenti asupra riscurilor consumului de droguri, dar si oferirea de alternative la consum.
Studentii vor primi 5000 de masti venetiene, de la celebra firma producatoare La Maschera del Galeone.
Se aşteaptă o participare de 2000 studenti în Bucuresti, 2000 în Timisoara si 1000 în Arad.
De asemenea CIADO Romania, in parteneriat cu agentii economici locali, va organiza evenimente multiple de la impartirea de materiale informative pana la distractii cu tematica prestabilita.
CIADO va desfasura toate campaniile in concordanta cu profilul psihologic al tanarului secolului XXI, opinand ca este importanta sa oferi tinerilor campanii vii, atractive si distractive si nu plicitisitoare sau lipsite de interes.

Timişoara / Visul lui Burattino cu Teatrul Merlin

Spectacolul care va deschide stagiunea 2011-2012 a Teatrului Merlin este Visul lui Burattino, programat duminică, 11 septembrie, în Piata Victoriei. Regia spectacolului este semnata de Eva Labadi Megyes, noul director al Teatrului Merlin.
Programul cuprinde: ora 11 - 11,35 - spectacol Visul lui Burattino; ora 11,40-12 - dans cu publicul; ora 11,50 - se imparte paine la copiii spectatori; ora 12,10 - in fata Catedralei se face imbarcarea in caruta si plecarea spre Teatrul Merlin; ora 13,00 - sosirea la Teatrul Merlin si concert Incanto Quartetto in sala Teatrului Merlin; ora 13,30-14,00 - parada papusilor pe scena, prezentarea spectacolelor stagiunii 2011-2012, iar la plecare, copiii vor primi vata de zahar verde; ora 19,00 - Elephantpeople (spectacol pentru tineri peste 15 ani); Aventurile miraculoase ale domnisoarei Simonetta si ale Juliei La Fleur, spectacol pentru tineret - lectura - performance - multimedia show, sustinut de trupa de actori ai Circus 3000, din Karlsruhe (Germania).

Timişoara / Bal caritabil al Serviciului de Ajutor Maltez

Sambata, 10 septembrie, incepand cu ora 18, in incinta salii Bavaria a Hotelului Continental, va avea loc cea de-a IV-a editie a Balului Caritabil Maria, organizat de catre filiala Timisoara a Serviciului de Ajutor Maltez in Romania. Pe langa posibilitatea de a se distra in mod traditional, invitatii pot participa la consacrata licitatie organizata in cadrul balului.
Licitatia va oferi dornicilor 44 de piese de colectie, printre care un set de bijuterii cu piatra semipretioasa oferite de catre artista Mihaela Tarhuna si o pianina la care a cantat insusi celebrul Brahms.
La fel ca in editiile precedente, se va organiza o tombola cu premii constand in excursii, tratamente stomatologice sau de infrumusetare, precum si bijuterii sau tablouri. Fondurile stanse in urma intregului eveniment vor servi pentru reabilitarea Centrului Social Maltez Timisoara de pe str. Gheorghe Baritiu nr.18. Pretul unei invitatii este 200 lei, suma care include consumatia si o donatie in scop filantropic. Invitatiile sunt puse in vanzare in numar limitat la Biroul Maltez de pe strada Ciprian Porumbescu nr. 32.

Timiş / Gală de folk în Covaci

În 23 și 24 septembrie, de la ora 19, Pensiunea Anette din satul Covaci, judeţul Timiș, va găzdui gala folk ”Romanță de toamnă” . Manifestarea se va desfășura pe două secțiuni: concurs și recitaluri. Printre numele deja confirmate se numără Magda Puskas, Cristi Buică, Dinu Olărașu, Cătălin Ungureanu, Vasile Mardare, toți foști membri ai Cenaclului Flacăra, gemenii Adrian și Cristian Ilie.

Timişoara / Caravana ONGFest, în Piaţa Unirii

Cu o saptamana inainte de inceperea Caravanei ONGFest, peste 400 de organizatii din intreaga tara si-au anuntat participarea. La Timişoara, caravana va fi prezentă în zilele de 8 şi 9 octombrie, în Piaţa Unirii.
Evenimentele din cadrul ONGFest - Targul Economiei Sociale se vor derula in perioada 9 septembrie - 16 octombrie in 10 orase din intreaga tara. In fiecare weekend, locuitorii din Bucuresti, Iasi, Bacau, Miercurea - Ciuc, Sibiu, Craiova, Cluj - Napoca, Oradea, Timisoara si Constanta vor avea ocazia de a interactiona cu reprezentantii organizatiilor participante. In plus, doritorii vor putea participa la o serie de seminarii si workshopuri interesante si utile, pe diverse teme.
Caravana ONGFest este o platforma unica de comunicare directa, la nivel naţional, pentru toate cele trei sectoare (public, de afaceri, nonprofit). In acest mod, este facilitata dezvoltarea parteneriatelor intre ONG-uri, instituţii publice şi companii.

Timiş / Tabără la Surduc pentru copiii din centrele de reeducare

În perioada 5 - 9 septembrie, 20 de copii din Centrul de Reeducare Buziaş vor participa la tabăra şcolară organizată la Centrul de Studii Biblice al Asocieţie Precept Ministries de la Surduc, în judeţul Timiş, ca recompensă pentru rezultatele obţinute la activităţile de instrucţie şcolară şi la cele educative.
După ce în această vară copiii de la Centrul de Reeducare din Buziaş au beneficiat de un program de activităţi dens, atât educativ, cât şi recreativ, ei vor avea ocazia să petreacă cinci zile alături de alţi 30 de copii din centrele de reeducare din Găeşti şi Târgu Ocna.
Pe perioada taberei, copiii vor participa la cursuri de studiu biblic, competiţii sportive şi diverse concursuri de pictură şi de creaţie literară, activităţi care ajută la formarea şi dezvoltarea unor deprinderi şi atitudini necesare reintegrării în comunitate şi dobândirii unui comportament pro-social.

Banat / Încă 11 africani la frontiera de vest

Poliţiştii de frontieră aradeni au depistat si reţinut 11 persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera romano-ungara pentru a ajunge în Spaţiul Schengen. Migranţii provin din Algeria, Tunisia şi Maroc.
În data de 4 septembrie, în jurul orei 00.15, o patrulă a poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Nădlac a observat, cu ajutorul aparaturii cu termoviziune, un grup de nouă persoane de sex masculin care se deplasau pe jos spre Ungaria.
Acestea au fost retinute la aproximativ 100 metri interior faţă de teritoriul statului vecin, în marginea de vest a localităţii Nădlac, în vegetaţia din apropierea liniei de frontieră.
Deoarece persoanele în cauză nu îşi justificau prezenţa în zonă, nu aveau documente de identitate asupra lor şi nu vorbeau limba română, lucrătorii noştri au procedat la conducerea lor la sediul Sectorului, pentru verificări.
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că este vorba despre cinci cetăţeni algerieni cu vârste cuprinse între 21 şi 41 ani, trei cetăţeni tunisieni cu vârste cuprinse între 21 şi 25 ani şi un cetăţean marocan în vârstă de 54 ani care intenţionau să ajungă în Franţa.
Persoanele sus-mentionate au declarat că au recurs la această metodă întrucât nu deţineau viză pentru Spaţiul Schengen.
Cu două zile înainte, în jurul orei 19.15, o altă patrulă a poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Nădlac a observat, cu ajutorul aparaturii din dotare, două persoane de sex masculin care se deplasau pe jos spre Ungaria.
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că este vorba despre doi cetăţeni algerieni în vârstă de 28, respectiv 21 de ani care intenţiona să ajungă în Franţa.
Pe numele celor 11 persoane, politistii de frontiera aradeni au întocmit actele premergătoare în vederea începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşiriii infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, , urmând ca la finalizarea cercetărilor sa fie dispuse măsurile legale ce se impun.