sâmbătă, 13 august 2011

Timişoara / Piaţă comună pentru agricultorii români şi maghiari

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, Primaria Orasului Jimbolia, Camera Agricola a judetului Csongrad, Harena Nonprofit Ltd, Primaria Kistelek si Primaria Maroslele din Ungaria sunt parteneri in Proiectul «Dezvoltarea unei rețele regionale pentru siguranta alimentară pentru legume și fructe și a unei piețe comune a produselor», selectat in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007 – 2013, finantat de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, completat de co-finantarea nationala a celor doua state membre participante in program, Ungaria si Romania.
Proiectul s-a nascut din necesitatea rezolvarii problemele intampinate de catre producatorii agricoli in ceea ce priveste cultivarea, vânzarea si consumul legumelor si fructelor. Producătorii de fructe şi legume din cele două ţări se afla intr-o situaţie dificilă in asigurarea condiţiilor organizatorice şi tehnologice.
De aceea, obiectivul principal al proiectului este stabilirea unei piete comune a produselor iar beneficiarii directi sunt producatorii agricoli din regiunea transfrontaliera - mai ales cei care se ocupă de cultivarea solului in spatii deschise şi/sau sere, familiile de producători implicate in dezvoltarea si diversificarea activitatilor agricole si consumatorii finali (populatia) din regiunea vizata in proiect.
In cadrul proiectului se urmareste integrarea agricultorilor pe piata europeana cat si cresterea competitivitatii produselor acestora pe piata europeana.
Pentru aceasta, s-a realizat deja propunerea pentru o marca comerciala comuna ce va fi inregistrata la OSIM iar Primaria Jimbolia a demarat constructia serei unde se vor cultiva legume si fructe in regim bio si unde producatorii agricoli romani interesati vor putea participa la sesiuni de informare si instruire si la schimburi de experienta si bune practici cu agricultorii maghiari.

Timiş / Înfrăţire între Lugoj şi Lugo

La Ruga Lugojană, care se desfăşoară între 11 şi 15 august, este prezentă şi o delegaţie din Kriva Palanka, un oraş din nord-estul Macedoniei, cu care Lugojul se va înfrăţi, cu o populaţie de 21.000 locuitori, situat aproape de principalul punct de frontieră dintre Macedonia şi Bulgaria, în care 95% din populaţie sunt macedoneni, 1% sârbi şi 4 % alte etnii, populaţie majoritar ortodoxă.
În acelasi context, primarul Lugojului, Francisc Boldea, a precizat recent faptul că au demarat negocierile pentru înfrăţirea Lugojului cu localitatea Lugo din Spania. Oraşul Lugo este capitala provinciei Lugo, comunitatea autonomă Galicia, situată în nord-vestul Spaniei. Cu o populaţie de 97.000 locuitori, Lugo este cel mai mare oraş din provincie, fiind şi singurul oraş din Europa înconjurat de zidurile intacte ale unei cetăţi romane, ziduri care ating înălţimea de 10-15 metri.

vineri, 12 august 2011

Timişoara / Comuna Giroc, locul 2 pe ţară la Servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă

În zilele de 11 şi 12 august a.c., în municipiul Târgu Secuiesc, judeţul Covasna, a avut loc etapa naţională a concursului profesional al serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, confruntându-se 19 echipe din 16 judeţe şi municipiul Bucureşti.
În această ultimă fază a competiţiei participă serviciile clasate pe primul loc în etapa anterioară - interjudeţeană, serviciile câştigătoare ale etapei naţionale din anul precedent, serviciile câştigătoare ale etapei judeţene din judeţul organizator, precum şi serviciile sponsorilor principali.
Concurenţii s-au dovedit a fi foarte bine pregătiţi, iar competiţia a fost strânsă, în urma desfăşurării celor trei probe de concurs ('Pista de îndemânare şi viteză', 'Ştafetă 4x100 m' şi 'Dispozitivul de intervenţie') clasamentul general este următorul:
Servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă (SVSU):
Locul I: Comuna Brodina - judeţul Suceava;
Locul II: Comuna Giroc - judeţul Timiş;
Locul III: Comuna Sânmartin - judeţul Harghita.
Servicii private pentru situaţii de urgenţă (SPSU):
Locul I: SC Falck Fire Services SRL - filiala Piteşti - judeţul Argeş;
Locul III: SC Fireproof SRL Ploieşti - judeţul Prahova;
Locul III: SC Centrul Rivergate SRL Slatina - judeţul Olt.
Cupa fair-play a competiţiei a fost obţinută de echipajele SPSU a SC Consal Trade SRL Constanţa - judeţul Constanţa şi SVSU a comunei Ozun - judeţul Covasna.

Timişoara / Aparatură ultramodernă de depistare a consumului de alcool şi droguri în vestul ţării

În data de 12 august 2011, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş a avut loc o prezentare susţinută de reprezentanţii unei firme producătoare de echipamente pentru detecţia alcoolului şi a substanţelor narcotice.
În contextul preocupări permanente creşterii siguranţei în trafic s-a creat oportunitatea unui schimb eficient de informaţii între specialişti în lupta pentru prevenirea şi combaterea consumului de alcool şi droguri.
În cadrul întrunirii a fost prezentat un dispozitiv utilizat pentru depistarea persoanelor aflate sub influenţa substanţelor interzise prin analiza salivei, dar şi ultimele modele de aparate utilizate în detecţia alcoolului în aerul expirat.
Sistemul de testare a drogurilor prezentat este sigur şi uşor de utilizat, prin designul practic şi consumul mic de energie şi oferă o analiză rapidă şi precisă a probei prelevate. Spre deosebire de alte metode utilizate pentru a detecta prezenţa substanţelor narcotice în organism, echipamentul permite analiza probei la faţa locului prin metode non-invazive şi într-un timp scurt.
În perioada următoare, acesta va fi supus testării în zona de vest a ţării, respectiv judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara, în acţiunile organizate de Poliţia Rutieră, dar şi în alte împrejurări în care este necesară efectuarea unei astfel de testări.

Timişoara / Avocat din Baroul Caraş, reţinut de procurorii anticorupţie

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Timişoara efectuează acte de urmărire penală faţă de inculpata NIŢU MARIA CERASELA, avocat în Baroul Caraş, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la luare de mită, trafic de influenţă şi instigare la mărturie mincinoasă şi faţă de învinuitul PERIAN ION, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de mărturie mincinoasă.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:
În cursul lunii iunie 2011, inculpata Niţu Maria Cerasela, în calitate de avocat, i-a pretins unei persoane o sumă de bani neprecizată, promiţându-i că, în schimb, va interveni pe lângă un magistrat judecător din cadrul Judecătoriei Bozovici, pentru a-l determina să soluţioneze în mod favorabil acţiunea civilă exercitată de persoana respectivă, în sensul anulării unui proces - verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei la regimul circulaţiei rutiere.
La data de 12 iulie 2011, inculpata Niţu Maria Cerasela i-a pretins aceleiaşi persoane suma de 1.200 lei, din care 100 lei ar fi revenit unui martor mincinos care urma să susţină, în faţa instanţei, o versiune ce ar fi favorizat-o pe clienta avocatei, iar diferenţa de 1.100 lei urma să o dea judecătorului căruia i-a fost repartizată cauza civilă spre soluţionare.
La data de 9 august 2011, inculpata Niţu Maria Cerasela a primit de la persoana interesată în soluţionarea favorabilă a cauzei civile suma de 700 lei, în scopul de a o remite judecătorului. Precizăm ca inculpata Niţu Maria Cerasela primise anterior 500 de lei de la aceeaşi persoană cu titlu de onorariu. La aceeaşi dată, în prezenţa avocatei, Perian Ion, învinuit în prezenta cauză, a primit suma de 200 de lei pentru a susţine o depoziţie mincinoasă în faţa instanţei. La data de 12 august 2011, învinuitul Perian Ion, în calitate de martor, a relatat instanţei împrejurări nereale în legătură cu contravenţia constatată de organele de poliţie, susţinând că reclamanta nu s-ar face vinovată de fapta reţinută în sarcina sa de agenţii constatatori. Mărturia învinuitului Perian Ion a condus la admiterea plângerii contravenţionale şi anularea procesului - verbal de constatare de către Judecătoria Bozovici.
Inculpatei Niţu Maria Cerasela i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 12 august 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acesteia. La aceeaşi dată, inculpata este prezentată Curţii de apel Timişoara cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Timişoara / 262 de locuri de muncă disponibile, de la pictor la hingher

262 de locuri de muncă se găsesc pe lista AJOFM cu locurile de muncă vacante în judeţul Timiş.
Printre meseriile enumerate se află de la cea de pictor, până la hingher.
Dar iată în continuare ce meserii sunt căutate: Sef agentie bancara, manager in activitatea de turism, Programator, Consultant in informatica, Inginer instalatii pentru constructii, Inginer electroenergetica, Inginer masini termice, Logistician gestiune flux, Analist cumparari, manager relatii/cu clientii bancii/societate leasing, Ofiter bancar (credite, marketing, produse si servicii bancare), Referent relatii externe, Analist servicii client, Specialist in domeniul calitatii, Consilier/ expert/ inspector/ referent/ economist in ec.generala, Pictor, Maistru constructii civile, industriale si agricole, Tehnician electronica, transporturi, posta si telecomunicatii, Tehnician programare, lansare, urmarirea productiei, Operator dispecer sist.de monitorizare si pt.aparatura de control, Tehnician asigurarea calitatii, Asistent medical generalist, Agent vanzari, Asistent manager, Referent statistician, receptioner de hotel, Gestionar depozit, Programator productie, Bucatar, agent securitate, Vinzator, Lucrator comercial, Zidar rosar-tencuitor, Fierar betonist, Dulgher (exclusiv restaurator), Mozaicar (exclusiv restaurator), Montator pereti si plafoane din gips carton, confectioner tamplarie din aluminiu si mase plastice, instalator retele termice si sanitare, Electrician in constructii, Zugrav, vopsitor, sudor, Lacatus mecanic, Frezor universal, Rectificator universal, Strungar universal, Electrician echipamente electrice si energetice, Bobinator masini electrice rotative, Electrician mont.si rep. ap.el.de protectie, relee si automatiz., Brutar, Timplar universal, Timplar manual la imbinarea furnirelor, Operator chimist la prod.diverselor produse anorganice, Operator masini unelte semiautomate si automate, Operator confect. ind. imbracaminte-tesaturi, tricot., mat. sintetice, Croitor stantator piese incaltaminte, Masinist la masini de ambalat, Sofer de autoturisme si camionete, Sofer autocamion/masina de mare tonaj, Masinist pod rulant, ingrijitor spatii hoteliere, lucrator bucatarie (spalator vase mari), Ecariseur (hingher), Vidanjor - curatitor canale, Salubrizor, Muncitor necalificat in industria confectiilor, Muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor, Incarcator-descarcator, Manipulant marfuri.

CLICK AICI pentru Denumire agent economic, Meseria COR, Adresa loc muncă, Telefon, număr posturi, Studii, Vechime, Tip contract.

Timişoara / În numele trandafirului

Deoarece în ultima perioadă pe raza municipiului Timişoara s-a înregistrat o creştere a numărului de cazuri privind sustragerea sau deteriorarea materialului dendro-floricol poliţiştii locali au acordat o atenţie deosebită acestui aspect.
În data de 11 august, poliţiştii locali aflaţi în timpul executării serviciului de patrulare pe Bv.Take Ionescu, au depistat o persoană de sex masculin în timp ce rupea trandafiri din această zonă.
Întrucât persoana în cauză a refuzat să se legitimeze, a fost condusă la sediul Poliţiei Locale unde în urma identificării a fost luată măsura sancţionării contravenţionale cu amendă în valoare de 100 lei în conformitate cu Legea nr.61/1991 republicată privind liniştea şi ordinea publică precum şi cu amendă în valoare de 2000 lei, în conformitate cu HCL nr.371/2007 modificat privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul municipiului Timisoara.

Timişoara / Manager de proiect la OTIMMCT

Oficiul Teritorial pentru IMM si Cooperatie Timisoara organizeaza in perioada 22 – 26 august 2011, in Timisoara, cursul "Manager de proiect" acreditat de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor.
Cursul se adreseaza reprezentantilor institutiilor publice locale si centrale, IMM-urilor, atat coordonatorilor, cat si asistentilor de proiecte, precum si tuturor celor ce doresc sa dezvolte proiecte prin accesarea de Fonduri Structurale.Programul se adreseaza persoanelor cu studii superioare absolvite.
Cursul ofera posibilitatea dezvoltarii abilitatilor necesare initierii si implementarii oricarui proiect, indiferent de complexitatea acestuia. Cursul este bazat pe aplicatii practice si exemple concrete pentru toate etapele unui proiect de la initiere, planificare, urmarire si control pana la finalizarea lui.
Certificatul eliberat in urma absolvirii cursului Manager de proiect va ofera toate competentele profesionale de care aveti nevoie pentru ocuparea unei pozitii de manager in cadrul proiectelor finantate din fonduri structurale. Mai mult, autoritatile contractante solicita in documentatia de licitatie certificatul CNFPA pentru pozitiile cheie ale acestor proiecte.
Conditii de inscriere
Pentru inscriere completati formularul de pe site si sa-l trimiteti la adresa de e-mail oficiutimisoara@aippimm.ro sau prin fax la nr. 0256.292.739/0256.292.767.
Data limita de inscriere este 18 august 2011.

Timişoara / Cursuri de auditor extern

Lloyd`s Register Romania organizeaza in 24-28 Octombrie, in Timisoara, cursul ‘Auditor Extern ISO 9001’, inregistrat IRCA.
Prezenta serie are ca finalitate obtinerea diplomei de Auditor Extern ISO 9001. Cursul este certificat IRCA (International Register of Certificated Auditors) sub numarul A 7596, lector fiind Dan Stefanescu - Auditor Sef certificat IRCA, sub numarul A 005547. Diploma de absolvire este recunoscuta IRCA – Marea Britanie, JAZ-ANZ – Australia&Noua Zeelanda si RAB – SUA.
Certificatul de absolvire este dovada recunoasterii la nivel international ca auditor prin IRCA (Marea Britanie), JAZ-ANZ (Australia si Noua Zeelanda) si RAB (SUA), dar permite şi inregistrarea ca auditor in cadrul celor mai prestigioase organisme de certificare la nivel mondial.
Participantii care nu obtin punctajul minim necesar la testul final, primesc un certificat de participare, avand posibilitatea de a repeta examinarea finala.
Cursul se adreseaza specialistilor in domeniul calitatii care vor efectua audituri in cadrul propriei organizatii sau vor audita furnizorii acesteia, specialistilor care vor efectua audituri in numele unui organism de certificare şi specialistilor care efectueaza deja audituri, dar care doresc sa obtina recunoastere la nivel international.
Cursul are un caracter interactiv - in afara prezentarii cunostintelor teoretice, include o serie de studii de caz si exercitii ce se desfasoara pe baza unei documentatii care descrie sistemul de management al calitatii din cadrul unei organizatii fictive. Prin intermediul exercitiilor si studiilor de caz se parcurg toate subiectele prezentate initial in mod teoretic.
Pentru mai multe informatii puteţi contacta pe Simona Nan-0724.500.571, simona.nan@lr.org.

joi, 11 august 2011

România / Comisia Europeană a aprobat cererea Spaniei de a restricţiona temporar piaţa muncii pentru români

Comisia Europeană a anunţat, la 11 august, că Spania poate restricţiona piaţa forţei de muncă pentru cetăţenii români până la sfârşitul anului 2012. Solicitarea Spaniei a venit ca urmare a unor perturbări grave pe piaţa spaniolă a muncii, generate de criza economică.
În luna iunie 2011, Spania avea cel mai ridicat nivel al şomajului din Uniunea Europeană, de 21%, în condiţiile în care media pentru UE era de 9,4%, iar în zona euro de 9,9%.
Şomajul a fost cauzat de o scădere a PIB-ului de -3,9% între 2008 şi 2010. În primul trimestru al anului 2011, PIB-ul a crescut cu doar 0,3%, în raport cu trimestrul anterior, în condiţiile în care media UE pentru aceeaşi perioadă a fost de 0,8%.
Potrivit deciziei Comisiei Europene, restricţiile pe care Spania le va impune lucrătorilor români se vor aplica pentru toate activităţile şi în toate regiunile acestei ţări, dar ele nu îi vor afecta pe cetăţenii români care lucrează deja în Spania.
De altfel, o analiză efectuată de Comisie a arătat că 30% dintre cetăţenii români din Spania sunt şomeri. Statisticile mai arată că 191.400 de cetăţeni români care au lucrat în Spania au fost şomeri în primul trimestru al anului 2011, acesta fiind numărul de şomeri cel mai ridicat după cel al resortisanţilor spanioli, iar numărul angajaţilor români a scăzut în aceeaşi perioadă de timp cu 24%.
De precizat că între 1 ianuarie 2006 şi 1 ianuarie 2010, numărul resortisanţilor români cu reşedinţa permanentă în Spania a crescut de la 388.000 la 823.000.
Libera circulaţie a forţei de muncă a avut, însă, în general, un impact pozitiv la nivelul economiilor europene, ducând la creşterea economică a ţărilor destinatare. Potrivit unor estimări recente, între 2004 şi 2009 impactul pe termen lung al fluxurilor de populaţie asupra PIB-ului UE-15 s-a concretizat printr-un supliment de 0,9 %. Situaţia din Spania va fi îndeaproape monitorizată de Comisia Europeană, care îşi va putea oricând revoca sau modifica decizia, dacă va considera necesar.
După ce Comisia va informa mai departe Consiliul în legătură cu decizia luată, orice stat membru poate solicita Consiliului, în termen de două săptămâni, anularea sau modificarea acestei decizii.
La 28 iulie 2011, Spania a invocat clauza de salvgardare în ceea ce priveşte restricţionarea accesului lucrătorilor români pe piaţa muncii spaniolă, motivând problemele grave apărute pe această piaţă. Este pentru prima dată când clauza de salvgardare a fost invocată în domeniul liberei circulaţii a lucrătorilor.

Timişoara / Evaziune fiscală cu boabe de porumb

In data de 10 august 2011 ,în jurul orei 18, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor şi Serviciului Poliţiei Rutiere, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Serviciului Judeţean de Informaţii şi Protecţie Internă Timiş şi comisarilor Gărzii Financiare Timiş, au executat o acţiune pe D.N. 6-localitatea Izvin, ocazie cu care au oprit în trafic 3 autocamioane, în care erau transportate 75 de tone de cereale, fără a avea documentele necesare efectuării transportului.
Unul dintre camioane, care avea ataşată şi o semiremorcă, era condus de M. Florel, de 49 ani, din localitatea Giuvărăşti, judeţul Olt, angajat al unei societăţi comerciale din localitatea Variaş, judeţul Timiş. În autocamion şi semiremorcă erau încărcate 25.080 de kilograme de porumb boabe, conform avizului de însoţire a mărfii.
A.O. S, de 36 de ani, din localitatea Opătiţa, judeţul Timiş, angajat al aceleiaşi societăţi comerciale transporta cu un camion 25.200 de kilograme de porumb boabe, conform avizului de însoţire a mărfii.
Într-un un autotractor, condus de M. Marius, de 34 de ani, din Timişoara, angajat al unei societăţi comerciale din localitatea Oneşti, judeţul Bacău, era transportată cantitatea de 24.880 de kilograme de porumb boabe.
Cei trei conducători auto nu au putut prezenta facturi pentru cantităţile de cereale transportate, motiv pentru care verificările au continuat, stabilindu-se că, pentru cerealele transportate, nu au fost întocmite facturi fiscale.
S-a luat măsura confiscării întregii cantităţi de cereale în valoare de 75.160 de lei şi aplicarea unei sancţiuni contravenţionale de 5.0000 de lei.


Timişoara / Bombeto Pascaline Esther, spre competentă soluţionare

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Vujosevic Miljan, Dobrijevic Damir, Vrcelj Milan, cetăţeni sârbi, Bombeto Pascaline Esther, cetăţean congolez, Martinescu Ion, Cîrstea Eugen, Steici Emil Dan şi Barbosu Florin Marius, urmare a destructurării unui grup infracţional organizat, specializat în contrabanda cu ţigări.
În fapt, se reţine că, în cursul anului 2011, inculpaţii au introdus pe teritoriul României, prin sustragere de la controlul vamal, cantităţi însemnate de ţigări, provenind din Republica Serbia.
Ţigările erau introduse în ţară cu un autovehicul aparţinând corpului diplomatic, pentru evitarea controlului la frontieră, erau depozitate în diverse locaţii deţinute de către membrii grupării şi comercializate ulterior pe raza judeţului Timiş.
În noaptea de 12/13.06.2011, procurorii D.I.I.C.O.T. au depistat-o în flagrant delict pe inculpata Bombeto Pascaline Esther, în autoturismul acesteia fiind descoperită cantitatea de 18.500 pachete ţigări, introduse ilegal pe teritoriul ţării.
Cauza a fost trimisă spre soluţionare Tribunalului Timiş.

Timişoara / Weekend cu spectacole în Mica Vienă

În acest weekend, în Piaţa Unirii, în cadrul proiectului cultural "Timişoara - Mica Vienă" organizat de Primăria Municipiului Timişoara vor avea loc următoarele manifestări:
Sâmbătă, 13 august
•de la ora 20:30, va urca pe scenă Mădălin Luca, naist timişorean care abordează cu îndrăzneală diferite genuri muzicale - muzică tradiţională românească, muzică clasică, jazz, world music şi care a participat la diferite festivaluri şi concerte în Europa. Mădălin Luca este un căutător a noi modalităţi de exprimare muzicală, experimentând posibilităţile nedescoperite ale naiului. Muzicianul propune un univers sonor propriu, construind o lume muzicală complexă şi completă folosind naiul acustic şi procesat electronic, mijloace de expresie ale muzicii electronice, experimentale, diverse efecte sonore, vioară, drâmbă.
•de la 21:30, va avea loc proiecţia filmului dedicat Zilei Timişoarei, film din noua serie LEGENDELE BANATULUI, "istoria care nu se invaţă la şcoală", şi care vorbeşte despre alte legende uitate ale stăpânirii turceşti, şi, după cucerirea austriacă, despre sacrificiul generaţiei care a construit noua Timişoara in secolul 18, transformând fosta cetate turcească intr-un oraş civilizat al Imperiului.
LEGENDELE BANATULUI este un proiect al Primăriei Municipiului Timişoara şi al Radio Timişoara.
Tot sâmbătă, 13 august, între orele 11-13, în Piaţa Unirii va avea loc atelierul de păpuşi susţinut de artistul păpuşar Diana Boboc.
Duminică, 14 august
• de la ora 20:15 va concerta formaţia Moody Stuff care cântă din 1997 şi este in acest moment una dintre trupele cu cea mai valoroasă componenţă in jazz-ul din România.

Timişoara / 300 de angajaţi se vor perfecţiona în tehnologia informaţiei şi comunicării

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în parteneriat cu Universitatea de Vest Timişoara, Universitatea din Oradea și S.C. SIVECO SA România, derulează Proiectul ”Formarea profesională specializată şi promovarea utilizării noilor tehnologii în scopul creşterii adaptabilităţii şi mobilităţii angajaţilor şi managerilor din IMM-urile din Regiunile de Dezvoltare Vest şi Nord-Vest”, finanțat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, cofinanțat din Fondul Social European.
Proiectul, lansat în februarie 2011, are o durată de implementare de 34 de luni şi vizează în principal perfecţionarea profesională în vederea asigurării competenţelor necesare pentru managerii şi angajaţii din întreprinderi ocupaţi în funcţii de management strategic, tehnic şi economic care sunt interesaţi în utilizarea noilor tehnologii TIC (Tehnologia Informaţiei şi Comunicării).
Unul din beneficiile aduse IMM-urilor prin implementarea acestui proiect constă în instruirea a 300 de persoane, angajați și manageri din intreprinderi mici so mijlocii, din regiunile de dezvoltare Vest și Nord-Vest.
Pentru acestia, vor fi realizate proiecte didactice, programe de formare profesională autorizate de către Consiliul Național pentru Formarea Profesională a Adulților, suporturi şi manuale de curs, un portal de instruire şi management – care vor contribui la optimizarea procesului instructiv-educativ informatizat.
Experţii din cadrul proiectului au realizat curricula pentru cele 12 cursuri care cuprind un modul practic şi o platformă de e-learning ce va fi pusă la dispoziţia cursanţilor.
Cursurile vor începe în luna decembrie 2011, la Timișoara şi Oradea.
Inscrieri la cursuri si informații suplimentare la tel. 0374/160915, e-mail: dbuzatu@cciat.ro , Daiana Buzatu – manager de proiect.

Timişoara / Sărbătoarea primului canal navigabil din România

Luni, 15 august, Ziua Marinei Romane este sarbatorita si la Timisoara, pe malul Begai - primul canal navigabil din Romania construit intre anii 1728 si 1760.
La 255 de ani de la prima reglementare a navigatiei si comertului pe Bega, echipa D'Arc si partenerii sai, Primaria Municipiului Timisoara, Oficiul de Capitanie Timisoara, Garnizoana Timisoara, Directia Apelor Banat, Clubul Sportiv Municipal - sectia de navomodelism, Asociatia Filatelica Timisoara, 24-Fun pregatesc pe malul Begai, in zona vaporului D'Arc, un program "marinaresc", menit sa marcheze aceasta sarbatoare.
Ziua Marinei la Timisoara isi deschide oficial portile la ora 20, cand vor fi lasate la apa navomodele participante la concursuri nationale si internationale, piese de valoare ale Clubului Sportiv Municipal - sectia navomodelism, echipa de seniori a Clubului Sportiv Municipal avand multe titluri castigate la campionatele nationale si internationale.
Multe dintre navomodele le vom putea admira si in expozitia ce va fi deschisa publicului inca de dimineata, precum si expozitia de carti postale din vasta colectie a lui Octavian Lescu.
Seara continua cu un ceremonial militar la care vor fi prezente Garda de Onoare si muzica militara a Brigazii 18 Infanterie Banat, când va avea loc prezentarea Onorului, salutarea Drapelului de lupta, intonarea imnului de stat al Romaniei, dezvelirea unei placute comemorative dedicate aniversarii a 255 de ani de la prima reglementare a navigatiei si comertului pe Bega, lansarea la apa a ancorei de flori, in memoria eroilor marinari, concert sustinut de Fanfara Garnizoanei Timisoara.
Garda de Onoare prezenta la Ziua Marinei de la Timisoara este compusa din militarii cunoscuti drept Scorpionii Galbeni, cei care au reprezentant Romania in teatrele de operatii din Irak si Kosovo. Cei mai putin familiarizati cu termeni precum: "ahoi", "prova", "alimbare", "bandula" etc sau vor sa afle si alte sensuri ale cuvintelor "draga", "foc", "castel" etc, vor avea posibilitatea sa consulte Dictionarele Marinaresti pregatite de catre organizatori.

miercuri, 10 august 2011

Timiş / Soluţiile dispuse în cauzele fiilor primarului din Deta au fost legale şi temeinice

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, în urma controlului dispus cu privire la modul în care procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deta au soluţionat dosarele penale în care au fost implicaţi fiii primarului din Deta, a rezultat că Bogdan Daniel Roman şi Călin Roman au fost cercetaţi, în perioada 2009-2011, în patru dosare penale, având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de loviri sau alte violenţe, ameninţare, distrugere, soluţiile dispuse în cauzele verificate au fost legale şi temeinice, cauzele care au determinat soluţii de neurmărire penală dispuse la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Deta fiind determinate de impedimente de ordin procedural.
În trei dosare, procurorii din Deta au dispus neînceperea urmăririi penale, ca urmare a existenţei unor impedimente de ordin procedural - retragerea plângerii prealabile, lipsa plângerii prealabile, lipsa elementelor care să confirme existenţa faptei sesizate şi lipsa condiţiilor de fond şi formă.
O cauză penală înregistrată pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Deta, respectiv dosarul nr. 1253/P/2010, a fost soluţionată prin punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a celor doi fraţi.

Timişoara / Ruga bănăţeană de la Ronaţ

În faţa bisericii de pe strada Taborului din Timişoara se va desfăşura în 15 august, pentru a patra oară consecutiv, Ruga bănăţeană de la Ronaţ, prilejuită de hramul bisericii ortodoxe din cartier.
Sărbătoarea este organizată de către consiliul consultativ de cartier şi Casa de Cultură a municipiului, cu sprijinul Primăriei Timişoara şi al Consiliului Local.
Evenimentul va avea un specific tradiţional religios: va debuta la ora 9 cu Utrenia (serviciu religios) la biserica „Adormirea Maicii Domnului” de pe str. Taborului nr. 20, urmată de Sfânta Liturghie. La ora 12, în faţa bisericii vor avea loc tradiţionala tăiere a colacului şi binecuvântarea prinoaselor.
La ora 12,30 va avea loc un program artistic al copiilor de la Grădiniţa nr. 4 din cartier, urmat de o agapă frăţească. Seara de la ora 18, iubitorii de muzică populară sunt aşteptaţi la un spectacol susţinut de o serie de solişti vocali şi intrumentişti de muzică populară, coordonaţi de prof. Remus Grosu.

Timiş / Deviere a circulaţiei rutiere între Bacova şi Buziaş

Consiliul Judeţean Timiş anunţă că începând cu data de 17 august, circulaţia rutieră pe Drumul Judeţean 592, între localităţile Bacova şi Buziaş va fi deviată pe ruta Bacova-Sârbova-Hitiaş-Buziaş.
Devierea are loc din cauza lucrărilor pe DJ 592, la pasajul de cale ferată de la intrarea în localitatea Buziaş.
De asemenea, sucursala regională Timişoara a Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA a aprobat închiderea liniei de cale ferată 123 Lugoj-Buziaş pe o perioadă de 5 zile, între 22 august (ora 8.00) şi 26 august (ora 16.00).
Consiliul Judeţean Timiş este beneficiarul unei finanţări nerambursabile, din fonduri europene aferente Programul Operaţional Regional 2007-2013, pentru proiectul de „Reabilitare a Drumului Judeţean 592 Buziaş-Lugoj, km 25+000-54+200”, pe o lungime totală de 29,2 km.

Timişoara / Suspect în cazul jafului unei case de pariuri din Austria, prins în cartierul Plopi

Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş sub coordonarea procurorilor din cadrul DIICOT - Serviciul Teritorial Timiş, cu sprijinul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Timiş au reuşit depistarea a două persoane suspectate de săvârşirea mai multor tâlhării şi furturi în Austria, dar şi în România.
Începând din toamna anului 2009, poliţiştii, sub directa coordonare a procurorilor din cadrul DIICOT - Serviciul Teritorial Timiş, au început activităţi complexe de monitorizare şi documentare a activităţii infracţionale desfăşurate de cinci persoane constituite în grup infracţional organizat specializat în comiterea de furturi şi tâlhării atât în judeţul Timiş cât şi pe teritoriul altor state.
Au fost demarate activităţi de colaborare cu poliţia austriacă, fiind obţinute date şi informaţii cu privirea la săvârşirea de către membrii grupării a unei tâlhării cu mână armată la o casă de pariuri din localitatea Welz, Austria, de unde au sustras o sumă de bani.Pe teritoriul ţării, aceştia au comis mai multe furturi de autovehicule, dar şi din locuinţe şi societăţi comerciale, de unde au sustras aparatură electronică, bijuterii, obiecte de îmbrăcăminte dar şi diferite sume de bani.
În ziua de 31 ianuarie 2011, în baza datelor obţinute în cauză, au fost realizate nouă percheziţii simultane la mai multe locaţii din Timişoara şi alte localităţi din judeţul Timiş, de unde au fost ridicate în vederea confiscării arme albe folosite la comiterea infracţiunilor, bunuri provenite din săvârşirea acestor fapte (calculatoare, obiecte de îmbrăcăminte şi de încălţăminte, motoare, etc.) precum şi suma de 21.500 de euro, totodată fiind indisponibilizate şi trei autoturisme în valoare totală de peste 65.000 de euro. De asemenea într-unul din imobilele percheziţionate a fost găsit un recipient în care se găseau 2,5 Kg de mercur, care a fost ridicat în vederea expertizării.
De asemenea, în urma percheziţiilor desfăşurate, patru membrii ai grupării au fost depistaţi şi reţinuţi de poliţişti fiind prezentaţi judecătorilor din cadrul Tribunalului Timiş cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, tâlhărie şi furt calificat, instanţa emiţând mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile faţă de V.I.M., de 25 de ani şi B.A., de 32 de ani, faţă de T.I.M. de 22 de ani dispunând prin ordonanţă cercetarea în stare de libertate cu obligaţia de a nu părăsi localitate pe o perioadă de 30 de zile, iar P.C., de 40 de ani va fi cercetat în stare de libertate.
În baza probatoriului obţinut a fost începută urmărirea penală împotriva a opt persoane pentru aderare la grup infracţional şi în funcţie de participaţie pentru tâlhărie, furt sau tăinuire.
În baza datelor şi informaţiilor obţinute, poliţiştii sub directa coordonare a procurorilor D.I.I.C.O.T. au reuşit depistarea lui T. D. Remus, de 36 de ani, din Becicherecul Mic, şi a Adrianei I. H., de 29 de ani, din Timişoara, pe raza cartierului Plopi, din municipiul Timişoara.
În sarcina lui T.D. Remus au fost reţinute două infracţiuni de tâlhărie şi opt furturi comise pe raza judeţelor Timiş şi Mehedinţi, dar şi în Austria, iar H. I. Adriana este suspectă de comiterea infracţiunilor de aderare şi sprijinire a unui grup infracţional, favorizarea infractorului, furt şi tăinuire.
Cei doi suspecţi au fost reţinuţi pe bază de ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore urmând să fie prezentaţi, în cursul zilei de astăzi, Tribunalului Timiş cu propunerea de arestare preventivă de către D.I.I.C.O.T. Serviciul Teritorial Timişoara.

marți, 9 august 2011

Timişoara / Oraşul cu 177 de bovine

Primăriile din judeţul Timiş au fost informate că a apărut Ordinul M.A.D.R. nr. 165/2011 pentru modificarea O.M.A.D.R. 215/2010 privind stabilirea modului de implementare a conditiilor specifice, a criteriilor de eligibilitate si a termenelor de referinta pentru aplicarea schemelor de plati nationale directe complementare la specia bovine.
Astfel, persoanele care indeplinesc conditiile de acordare a primei pe exploatatie – specia bovine, sa se prezinte in perioada 15 iulie – 31 august 2011 la sediile locale sau judetean ale A.P.I.A., pentru depunerea cererii aferente anului 2011.
Conditiile de eligibilitate pentru acest an sunt urmatoarele: 1.Sa fie inscris in Registrul Fermierilor (A.P.I.A.); 2.Exploatatia sa fie de minimum 3 capete bovine in varsta de minimum 6 luni si atat exploatatia cat si efectivul de bovine sa fie înregistrate în Registrul naţional al exploataţiilor la data de: - 31 ianuarie 2008, sau - 31 ianuarie 2009, pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 1 februarie 2008 - 31 ianuarie 2009, sau - 31 ianuarie 2010, pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 1 februarie 2009 - 31 ianuarie 2010, sau - 14 iulie 2011, pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 1 februarie 2010 - 14 iulie 2011.
Documentele necesare sunt urmatoarele: Copie de pe B.I./C.I/C.U.I./C.I.F.; Copie de pe documentele care atestă provenienţa animalelor pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 1 februarie 2008 - 31 ianuarie 2009/1 februarie 2009 - 31 ianuarie 2010/ 1 februarie 2010 - 14 iulie 2011; Declaraţie pe propria răspundere că animalele pentru care se solicită prima nu au fost eligibile la plată pentru primă în anul 2008 şi/sau 2009 şi/sau 2010 pentru situaţiile prevăzute în art. 2 pct. 2, 3 şi 4, cu excepţia transferului integral al exploataţiei şi al animalelor; Copii ale documentelor care atestă schimbarea formei de organizare conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările ulterioare, dacă este cazul (transformarea in PFA, I.I. sau .I.F.); Copie de pe cardul de exploatatie; Un extras de cont sau orice document din care sa reiasa codul IBAN al contului bancar; Un dosar cu sina.
Cererea si lista animalelor sunt in forma pretiparita si se elibereaza de catre A.P.I.A. Viza asociaţiilor crescătorilor de bovine nu mai este necesară începând cu 1 august 2011. Termenul limită de depunere a cererilor este 31 august 2011.
După ultimele date statistice, în Timişoara există 177 de bovine.

Timişoara / PLAI 6 - Primul an cu spaţiu pentru camping

După cinci ediţii, PLAI este cel mai mare festival de world music din Europa organizat 100% de voluntari, fiind, în acelaşi timp, cea mai importantă manifestare de gen din România. Anul acesta, 100 de locuri de camping îi aşteaptă pe vizitatorii PLAI din afara Timişoarei.
A şasea ediţie a festivalului PLAI, care va avea loc în perioada 16‐18 septembrie 2011, la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, se va bucura anul acesta şi de un spaţiu special amenajat pentru camparea vizitatorilor PLAI, unde se va pune la dispoziţie 100 de locuri de campare, oferite printr‐un abonament PLAI + camping.
Preţul abonamentului PLAI plus camping este de 70 lei şi se poate achiziţiona, exclusiv în avans, din reţeaua Eventim până la data de 11.09.2011. Locurile sunt limitate, având în vedere spaţiul oferit de Muzeul Satului Bănăţean, spaţiu pe care echipa de voluntari PLAI ţine foarte mult să îl protejeze. Toate detaliile legate de campare, precum şi regulamentul festivalului se regăsesc pe www.plai.ro.
Mai mult decât un simplu festival de muzică, PLAI este un garant al calităţii artistilor invitaţi din toate colţurile lumii şi cel mai mare hub cultural din România, adunand peste 40 de organizaţii (ambasade, centre culturale, ONG‐uri) ce oferă, în total, în jur de de 200 de activităţi în cele trei zile de festival.

Timişoara / Oficial, 3.586 de străini locuiesc în judeţul Timiş

La nivelul judeţului Timiş, instituţia specializată pentru punerea în aplicare a regimului juridic al străinilor este Serviciul pentru Imigrări Timiş, aflat în subordinea Oficiului pentru Imigrări din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
În prezent, în evidenţa Serviciului pentru Imigrări Timiş se află un număr de 3.586 străini, din aceştia 1.260 sunt cetăţeni străini membri de familie ai cetăţenilor români, din care:
ˇ870 au drept de şedere temporară
ˇ390 au drept de şedere pe termen lung.
Ponderea pe cetăţeni este de 335 din Republica Moldova, 216 din Serbia, 176 din Siria, iar diferenţa din alte naţionalităţi.
De asemenea, în evidenţa Serviciul pentru Imigrări Timiş se află şi un număr de 2.170 cetăţeni din cadrul Uniunii Europene.
Sediul Serviciul pentru Imigrări Timiş se află în incinta Poliţiei Municipiului Timişoara, iar la numărul de telefon 0256 402432, puteţi solicita informaţii sau sesiza şederea ilegală a străinilor.

Timişoara / Festival de muzică electronică


A VIII-a ediţie a festivalului de muzică electronică House Parade se va derula de-a lungul a trei zile, între 12 şi 14 august, pe plaja Monte Carlo, din localitatea Şag, de lângă Timişoara. Manifestarea va beneficia de prezenţa lui DJ Flight, dar şi a suedezului Jonas Stenberg, la care se adaugă evident o listă întreagă de nume ale muzicii electronice româneşti şi străine.

Timişoara / Ataşatul Consulatului German a fost muşcat de un ciobănesc german

Poliţiştii din cadrul Secţiei 1 Politie Rurală Dumbrăviţa s-au deplasat pe strada Lunei din localitate unde a avut loc o agresiune a unui cetăţean german.
La faţa locului s-a stabilit că F. H. GUNTHER, de 56 de ani, ataşat al Consulatului German din Timişoara a fost muşcat de un câine din rasa ciobănesc german(metis). Câinele este proprietatea lui C. M. LUDOVIC, de 40 de ani, din comuna Dumbrăviţa şi se afla în supravegherea proprietarului în momentul producerii evenimentului.
Poliţiştii au procedat la sancţionarea contravenţională a proprietarului cu amendă de 200 de lei pentru lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri.
De asemenea, poliţiştii s-au deplasat la Spitalul Clinic Municipal Timişoara, unde se afla victima pentru acordarea de îngrijiri medicale şi i-au adus la cunoştinţă că are dreptul de a se prezenta la Institutul de Medicina Legala în vederea examinării şi eliberării unui certificat medico-legal şi că poate depune o plângere penală împotriva lui C. M. Ludovic în termenul prevăzut de lege.

Timişoara / Tarif unic de la 1 august la apă potabilă şi canalizare

Începând cu 1 august 2011 tarifele pentru serviciile prestate de societatea Aquatim în toate localităţile din aria de operare sunt următoarele:
Servicii.......Tarif.........TVA inclus
Apă potabilă...2,63 lei/m³... 0,026 lei/l
Canalizare.....2,29 lei/m³... 0,023 lei/l.
Tarifele pentru aceste servicii sunt întotdeauna avizate de autoritatea naţională de reglementare din domeniu (A.N.R.S.C.), după care sunt supuse aprobării administraţiei publice locale. Sistemul unic de tarifare a fost aprobat prin hotărârea Adunării Generale a Asociaţilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, în data de 26 iulie 2011.
Ajustarea tarifelor este în conformitate cu strategia de tarifare din contractul de delegare a gestiunii încheiat între ADI şi Aquatim şi planul anual de evoluţie a tarifelor. Creşterea şi unificarea preţului apei şi canalizării sunt condiţionalităţi pentru derularea proiectului finanţat din Fondul de Coeziune al UE. Amintim că judeţul Timiş va beneficia, prin acest proiect, de investiţii în valoare de 119 milioane de Euro pentru construirea de reţele de apă şi canalizare şi staţii de tratare şi epurare. Nu este prevăzută nicio altă creştere de tarif anul acesta.

luni, 8 august 2011

Timişoara / Ploaie de stele căzătoare

Curentul de meteori Perseide genereaza in fiecare an in preajma datei de 12 august o frumoasa "ploaie de stele cazatoare".
Cerul este brazdat de lumina meteorilor ce par a radia din constelatia Perseu. Meteorii se observa cu ochiul liber din zone situate departe de poluarea luminoasa a oraselor.
Anul acesta curentul de meteori Perseide va atinge maximum de activitate in noaptea de 12 spre 13 august. Din cauza luminii puternice a Lunii, aflata in faza de Luna Plina, numarul meteorilor vizibili va fi mai mic decat de obicei, dar oricum suficient de mare pentru a atrage atentia privitorilor. Activitatea curentului de meteori este mai importanta in perioada 8-14 august si se poate observa in fiecare noapte incepand cu ora 22:30 pana dimineata in zori.

Timişoara / Premierul Emil Boc, în vizită la autostrada Timişoara - Arad

Mâine, 9 august, premierul României, Emil Boc, și ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Anca Boagiu, vor face o vizită pe șantierul Autostrăzii Arad - Timișoara, unde vor face o declarație de presă, în jurul orei 11, la Kilometrul 37.

Timişoara / Supraveghere video pentru zonele periculoase rutier şi infracţional

Primăria Municipiului Timişoara a finalizat documentaţia tehnică pentru un proiect pe fonduri europene care vizează îmbunătăţirea fluxului rutier si a siguranţei cetăţeanului în Timişoara. Proiectul se numeşte "Trafic management şi supraveghere video", are o valoare de 43.762.900,14 leişi se încadrează în Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1. - "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor-poli urbani de creştere", Domeniul major de intervenţie 1.1.- "Planuri integrate de dezvoltare urbană", Sub-domeniul: "Poli de creştere".
Obiectivele proiectului sunt:
*Modernizarea şi extinderea sistemului de semaforizare;
*Dotarea zonelor identificate cu risc de infracţionalitate sau zone rutiere periculoase cu 230 echipamente noi de supraveghere;
*Îmbunătăţirea condiţiilor de siguranţă rutieră în Timişoara;
*Creşterea siguranţei cetăţenilor în spaţiul public, datorită unui sistem modern, operativ şi totodată discret de supraveghere video;
*Crearea unui Centru de Comandă şi Control unic, pentru coordonarea activităţilor de management trafic şi supraveghere video care să răspundă cerinţelor viitoare de dezvoltare a municipiului Timişoara;
*Reducerea timpului de deplasare în oraş şi implicit a consumului de combustibil şi a emisiilor de noxe;
*Creşterea încrederii, satisfacţiei călătorilor pentru transportul în comun şi implicit creşterea numărului de persoane care utilizează mijloacele de transport în comun;
*Creşterea siguranţei cetăţenilor şi reducerea ratei criminalităţii;
*Furnizarea de informaţii participanţilor la trafic despre condiţiile de trafic curente anterior pornirii şi în timpul deplasării acestora, pentru ca ei să poată adapta durata deplasării, modul de deplasare şi selecţia rutei dorite în funcţie de condiţiile de trafic actuale;
*Creşterea disciplinei în trafic şi aderarea la legislaţia cu privire la trafic, în scopul îmbunătăţirii siguranţei vehiculelor şi autovehiculelor în trafic.

Timişoara / Cum poţi ajunge recenzor pentru recensământul populaţiei?

Avand in vedere dispozitiile Hotararii de Guvern nr. 1502 din 2 decembrie 2009, actualizata, privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor din România în anul 2011, pentru recrutarea recenzorilor, persoanele care doresc sa isi exprime disponibilitatea de a detine aceasta functie si care indeplinesc conditiile prevazute (sa aiba cetatenia romana, să aibă cel puţin 18 ani împlinţi şi cel puţin studii medii, se cunoasca bine limba romana, sa aibă capacitate de efort, să aibă capacitatea să desfăşoare munca în teren şi să fie disponibil zilnic între orele 8-20 pe toată durata desfăşurării recensământului), pot depune solicitarea la Primaria Municipiului Timisoara, etajul 1, Camera Consilierilor, de luni pana vineri intre orele 10-14 iar in zilele de marti si joi si intre orele 15,30 – 17.
Depunerea solicitarilor se va face in perioada 16.08.2011 – 15.09.2011.
Solicitantii vor depune pentru inscriere cerere tip (în copie), actul de identitate (în copie), diploma de studii (în copie), cazierul judiciar (in original).

Timişoara / Tot mai mulţi africani pe drumuri bănăţene

Poliţiştii din cadrul Oficiului Român pentru Imigrări-Serviciul Imigrări Timiş, în cooperare cu Secţia 5 Poliţie Timişoara, au organizat în data de 4 august, o acţiune comună pentru depistarea străinilor cu şedere ilegală aflaţi pe raza teritorială a municipiului Timişoara.
În urma acestei acţiuni au fost depistaţi şase cetăţeni algerieni care nu respectau regimul juridic al străinilor în România.
Din verificările efectuate, reiese faptul că toţi străinii depistaţi sunt intraţi ilegal în ţară şi la finalizarea procedurii de azil, ca urmare a respingerii cererilor, aceştia nu au părăsit teritoriul României în termenul indicat de autorităţi.
Ca urmare a celor constatate, cetăţenii străini au fost conduşi la Centrul de Cazare şi Luare în Custodie Publică Arad.
Totodată a fost făcută propunerea de instituire a consemnelor de nepermitere a intrării în ţară, pentru o perioadă de cinci ani, conform Ordonanţei de Urgenţă 194 din 2002, privind regimul străinilor în România.

Timiş / De ce vin africanii în România?

La sfârşitul săptămânii, poliţiştii de frontieră timişeni au depistat 38 persoane care au trecut ilegal frontiera verde a României.
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Lunga, Moraviţa şi Jimbolia au depistat în zona de competenţă şapte grupuri de migranţi, formate din două până la nouă persoane, având naţionalităţi diferite (algerieni, marocani şi tunisieni).
Persoanele depistate nu aveau documente de identitate asupra lor şi nu vorbeau limba română. S-a procedat la conducerea persoanelor în cauză la sediile Sectoarelor Poliţiei de Frontieră în vederea clarificării situaţiei. Cu această ocazie s-a stabilit că este vorba de 36 algerieni, 1 tunisian şi 1 marocan cu vârste cuprinse între 19 şi 40 de ani, care au trecut ilegal frontiera din Serbia în România.
În timpul audierilor migranţii au solicitat acordarea unei forme de azil din partea statului român. Cei în cauză au declarat că au recurs la această metodă deoarece doreau să ajungă în Spaţiul Schengen şi nu posedau vizele necesare. Majoritatea persoanelor au relatat că s-au deplasat cu taxi sau cu autoturisme de ocazie până în apropierea frontierei sârbo - române, de unde şi-au continuat călătoria pe jos, pe câmp, până în momentul reţinerii lor de către autorităţile române.
Poliţiştii de frontieră au întocmit în toate cazurile lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere ilegala a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.
Şi în acest weekend cei mai mulţi migranţi au fost reţinuţi la Sectorul Poliţiei de Frontieră Lunga, 26 persoane.

duminică, 7 august 2011

Timiş / Ruga jimboliană

Biserica Ortodoxă „Buna Vestire” din Jimbolia şi naşii Rugii – familia Aurel şi Eleonora Câmpean vă invită să participaţi în data de 15 august 2011,de la ora 15,45 la Sfânta Slujbă prilejuită de Sărbătoarea Rugii. La ora 16, va
avea loc Slujba de Rugă la Biserica Ortodoxă din Jimbolia, urmată de o agapă în curtea Bisericii, la ora 16,30. Manifestarea va continua de la ora 18, la Teatrul de vară cu spectacolul formaţiilor de dansuri populare din Coşteiu,
Dudeştii Vechi, Kikinda, Torda şi Mako. De la ora 19, va fi prezentat un spectacol folcloric.

Timiş / Sărbătoare la Lugoj

Festivalul Internaţional de Folclor "Ana Lugojana", inclus în calendarul Consiliului Internaţional de Organizare a Festivalurilor de Folclor (C.I.O.F.F), este organizat de Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Municipal Lugoj si Consiliul Judeţean Timiş. Festivalul se desfăşoară, bienal, în perioada 11 - 15 August, până în anul 2009 desfăşurându-se 10 ediţii.
Programul Festivalului Internaţional de Folclor „Ana Lugojana”, ediţia a XI-a, 11 – 15 august 2011, cuprinde printre formaţiile participante ansambluri folclorice din străinătate ( ” Gruppo Folk Corale Rododendro”-ITALIA,”Rancho da Praça”-PORTUGALIA,”Terpsichore” –GRECIA,”KUD Crvena Stijena”- MUNTENEGRU), dar şi ansambluri folclorice din ţară ( ”Romanaţi”-Caracal,”Timişul”-Timişoara, “Doina Timişului”-Timişoara,”Dobrogeanca”-Ovidiu, ”Gugulanul”-Borlova,”Armenişana”- Armeniş,”Banatul”-Timişoara,”Bujorul”-Timişoara, „Izvoraşul”-Buziaş,”Păuniţa” –Sângeorz Băi,”Győngyvirág”-Lugoj,”Lugojana” -Lugoj).
Joi, 11 august 2011, de la ora 19, va avea loc spectacolul folcloric susţinut de Ansamblul de Copii şi Tineret „Lugojana”, vineri urmând ca de la ora 18.30 – parada portului popular (Traseu : str.I.Huniade-Primaria Municipiului Lugoj – Platoul Casei de Cultură a Sindicatelor), de la ora 19.00 – festivitatea de deschidere a festivalului, iar de la ora 19.30 – spectacole folclorice susţinute de ansamblurile : „Izvoraşul”-Buziaş, “Gruppo Folk Corale Rododendro”-Italia,“Doina Timişului”-Timişoara,”Terpsichore”-Grecia,”Lugojana”- Lugoj,”Dobrogeanca”- Ovidiu, ”Rancho da Praça”-Portugalia, “Timişul”-Timişoara, ”KUD Crvena Stijena”- Muntenegru.
Sâmbătă, 13 August, după o întâlnire a delegaţiilor artistice cu preşedintele festivalului, de la ora 10 , sunt programate spectacole folclorice stradale pe strada Mocioni, Universitate, Primăria Municipiului Lugoj, Piaţa Iosif Constantin Drăgan. Apoi, de la ora 19 – pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor - spectacole folclorice susţinute de ansamblurile "Dobrogeanca”- Ovidiu, ”Terpsichore”-Grecia,”Gugulanul”-Borlova,“Gruppo Folk Corale Rododendro”-Italia, ”Păuniţa”–Sângeorz Băi,”KUD Crvena Stijena”- Muntenegru, “Bujorul”-Timişoara, ”Rancho da Praça”- Portugalia,”Romanaţi”-Caracal.
Duminică, 14 august, la ora 19 – pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor - se vor derula spectacole folclorice susţinute de ansamblurile ”Păuniţa”–Sângeorz Băi,“Gruppo Folk Corale Rododendro”-Italia”Armenişana”-Armeniş” ”Terpsichore”-Grecia,Dobrogeanca”-Ovidiu,Győngyvirág”-Lugoj,”Romanaţi”-Caracal,”Rancho da Praça”-Portugalia, “Banatul”-Timişoara,”KUD Crvena Stijena”- Muntenegru.
Luni, 15 August, programul zilei include spectacole folclorice stradale (Ora 10 - Locaţii : Micro IV, Micro V, Micro II, ITL, Stadion), participarea delegaţiilor artistice la slujba religioasă – Biserica Adormirea Maicii Domnului (ora 11).
De la ora 18, deschiderea “Rugii Lugojene” va veni cu parada portului popular, spectacole folclorice susţinute de ansamblurile “Gruppo Folk Corale Rododendro”-Italia ,“Dobrogeanca”-Ovidiu, “Terpsichore”-Grecia,”Rancho da Praça”-Portugalia,”Păuniţa”–Sângeorz Băi,”KUD Crvena Stijena”Muntenegru, ”Romanaţi”-Caracal, înmânarea de diplome şi trofee, festivitatea de închidere a festivalului.

Timiş / Seră europeană la Jimbolia

Sera va fi construită pe o suprafata de aproximativ 0,2 ha şi va constitui atât un centru de inovaţie pentru agricultură cât şi un centru dezvoltator de afaceri, integrându-se în ideea europeană de realizare a unei reţele de siguranţa alimentelor şi de piaţă de desfacere regională pentru zarzavaturi şi fructe, în vederea consolidării economice agrare şi a competitivităţii sale pe termen lung.
Prin implementarea proiectului şi construirea serei, pe lângă rolul ei educativ şi de informare, s-a identificat şi un rol social, prin aprovizionarea cu legume crescute în regim ecologic a centrelor sociale pe care Consiliul Local Jimbolia le are în administrare.
Proiectul este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - Romania 2007-2013, şi are ca lider Camera de Comerţ Agrară din Csongrad, partenerii din acest proiect fiind Asociatia Nonprofit Harena Ungaria, Primăria Kistelek Ungaria, Primăria Maroslele Ungaria, Primăria Jimbolia, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timisoara.
Valoarea totală care îi revine oraşului Jimbolia este de 292.244 Euro.

România / Socoteala poliţiştilor : 2094 de corupţi în şase luni

În timpul unei acţiuni desfăşurată la nivel naţional de poliţiştii de investigarea fraudelor specializaţi pe linia prevenirii şi combaterii corupţiei, au fost depistate peste 2.000 de persoane suspectate de comiterea a aproximativ 3.100 de infracţiuni.
Astfel, în primul semestru al anului în curs, poliţiştii specializaţi să desfăşoare exclusiv activităţi de descoperire a infracţiunilor, de strângere a datelor în vederea începerii urmăririi penale şi de cercetare penală pe linia prevenirii şi combaterii corupţiei, au declinat în favoarea parchetelor 647 dosare penale, în care au fost cercetate 2094 persoane pentru săvârşirea a 3076 fapte penale.
Comparativ cu perioada similară a anului 2010 se înregistrează creşteri semnificative în ceea ce priveşte numărul infracţiunilor declinate prevăzute de Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, de la 990 în 2010, la 1402 în 2011.
În primul semestru al anului 2011, în domeniul administraţiei publice au fost deferite parchetelor 579 persoane, cercetate în 183 dosare penale pentru săvârşirea a 899 infracţiuni; în domeniul sănătăţii şi inspecţiei sanitare au fost depistate şi deferite parchetelor 406 persoane, cercetate în 93 dosare penale pentru săvârşirea a 587 infracţiuni; în domeniul educaţiei şi cercetării au fost depistate 147 persoane, cercetate în 31 dosare penale pentru săvârşirea a 227 infracţiuni; în domeniul transporturilor si lucrărilor publice au fost depistate 110 persoane, cercetate în 35 de dosare penale pentru săvârşirea a 153 de infracţiuni; în domeniul achiziţiilor publice au fost depistate 182 de persoane, cercetate în 32 de dosare penale pentru săvârşirea a 320 de infracţiuni; în domeniul obţinerii ilegale a unor fonduri alocate de UE sau schimbării destinaţiei acestora au fost depistate 120 de persoane, cercetate în 43 de dosare penale pentru săvârşirea a 171 de infracţiuni; în domeniul muncii şi protecţiei sociale au fost depistate 129 de persoane, cercetate în 19 dosare penale pentru săvârşirea a 224 de infracţiuni, iar în domeniul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor au fost depistate 153 de persoane, cercetate în 62 de dosare penale pentru săvârşirea a 247 de infracţiuni.

România / Premii de 2,8 milioane de euro la Loteria Română

Reportul înregistrat la categoria I a jocului Loto 6/49 se ridică la 2,8 milioane de euro (11,9 milioane lei) pentru tragerea de duminică, 7 august 2011, a anunţat Loteria Română.
De asemenea, tot pentru duminică, la jocul Joker se înregistrează un report de peste 1,3 milioane de euro (5,65 milioane lei), iar la jocul Noroc reportul cumulat se ridică la peste 556.000 de euro.
Potrivit Loteriei Române, duminică vor avea loc, începând cu ora 19:00, în cadrul emisiunii 'Lozul cel Mare', noi trageri la jocurile Joker, Noroc Plus, Loto 5/40, Super Noroc, Loto 6/49 şi Noroc.