sâmbătă, 22 octombrie 2011

Timisoara / Rahmaninov, Wagner si Strauss la Filarmonica Banatul

Dirijorul Misha Katz va conduce concertul de vineri, 28 octombrie, de la ora 19, al Filarmonicii „Banatul”, când propune spre audiţie lucrări celebre, iubite pentru felul în care declanşează în public şi în orchestră deopotrivă, o amplă manifestare estetică a sentimentelor: Concertul nr.3 în re minor op.30 pentru pian şi orchestră de Serghei Rahmaninov, Richard Wagner — Preludiu la actul I al operei „Lohengrin” şi Suita de concert „Cavalerul Rozelor” de Richard Strauss.
Al treilea concert compus de Rahmaninov a fost scris la Dresda, unde autorul s-a retras în mod prudent pentru a nu suferi împreună cu familia consecinţele de a fi fost simpatizant al insurgenţilor în mişcarea revoluţiei ruse din 1905.
Vineri seara, toate calităţile concertului vor fi puse în valoare de pianistul Timur Sergeyenia.
Va urma un Preludiu la actul I al operei „Lohengrin” de Richard Wagner, inspirat dintr-o veche legendă medievală din secolul X, din Brabant, premiera operei avand loc la 18 august 1850.
Concertul de la Capitol se va încheia cu celebra suită Cavalerul rozelor, născută din muzica operei cu acelaşi nume a lui Strauss, a cărui premiera a avut loc la 26 ianuarie, 1911, la Dresda.