sâmbătă, 18 iunie 2011

Timişoara / Epidemie de antrax în Serbia, la graniţa cu judeţul Timiş

În urma declarării epidemiei de Antrax în Serbia, zona Novi Becej, satele Bocear şi Novo Milosevo, la 60 de Km de graniţa cu România, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.), dr. Radu ROATIŞ-CHEŢAN, a dispus conducerilor D.S.V.S.A. Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi şi Arad intensificarea măsurilor de control strict al circulaţiei de animale vii, produse şi subproduse, provenite din zona respectivă.
În scopul prevenirii oricărui risc, preşedintele A.N.S.V.S.A. a dispus, de asemenea, monitorizarea foarte atentă a tuturor mişcărilor interjudeţene de animale, din zona Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi şi Arad. Medicii veterinari din zonele respective sunt mobilizaţi şi acţionează conform procedurilor „Programului strategic al acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2011”, precum şi a celor din „Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2011”.
„Situaţia este sub control, colegii nostri din Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi şi Arad sunt în stare de alertă şi acţionează conform celor stabilite prin Programele Strategice. Asigurăm opinia publică din România, mai ales din zonele de la graniţa cu Republica Serbia, că medicii veterinari sunt la datorie, ca întotdeauna, şi fac tot ceea ce trebuie pentru ca animalele şi oamenii să nu fie în pericol!”, a declarat preşedintele A.N.S.V.S.A.

România / PNŢCD spre "Calea Dreaptă"

Fostul premier Victor Ciorbea a fost ales, la Congresul extraordinar al PNŢCD, organizat la Palatul Parlamentului, preşedintele partidului.
Din 567 de buletine de vot, 529 au fost pentru moţiune, 4 împotrivă şi 34 au fost anulate.
În moţiunea intitulată "Calea dreaptă - Naţional- Ţărănismul Creştin Democrat, Civic şi Monarhic, întemeiat pe Moralitate, Dreptate Socială şi Justiţie", prezentată de Victor Ciorbea, se susţine reunificarea PNŢCD şi revenirea acestui partid pe scena politică, prin crearea coaliţiei Calea Dreaptă.
Totodată, la congres, delegaţii din 41 de organizaţii ale PNŢCD i-au ales şi pe prim-vicepreşedintele partidului, funcţie pentru care a candidat Andrei Dimitru, pe preşedintele CNC - Gheorghe Ciuhandu, şi pe secretarul general - Mihai Grigoriu. Pentru funcţiile de vicepreşedinţi au candidat 36 de membri ai PNŢCD, printre care şi Radu Sârbu.

Timişoara / Biblioteci în aer liber

În perioada 20 - 26 iunie 2011, Mediateca André François a Institutului Francez şi Biblioteca Centrului Cultural German din Timişoara se mută în Piaţa Unirii, unde vă invită să citiţi sau să răsfoiţi cărţi şi reviste în limbile franceză şi germană, să ascultaţi muzică şi să descoperiţi oferta de filme artistice şi documentare premiate la festivalurile de specialitate.
Pentru cei mai mici dintre cititori, s-a pregătit un spaţiu special amenajat pentru lectură, desen şi jocuri.
Prin această acţiune, se doreşte promovarea bibliotecii moderne cu fonduri actualizate şi atragerea publicului spre lectură prin ştergerea imaginii perimate a bibliotecii şi a bibliotecarului.
Pentru cei care doresc să devină abonaţi, în perioada 20-26 iunie, se oferă o reducere de 20% la achiziţionarea unui abonament Cardul Confluenţa Culturilor, valabil 1 an la ambele biblioteci, plus alte beneficii la partenerii culturali. Pentru detalii vizitaţi www.ccftimisoara.ro.

Timişoara / Servicii sociale pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale severe

Fundaţia „Pentru Voi” va organiza în 18-19 octombrie, la Timişoara, conferinţa naţională cu participare internaţională cu tema „Servicii sociale pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale severe”. Evenimentul face parte din proiectul Economia socială - o şansă pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - „Investeşte în oameni!”. Locaţia de desfăşurare a evenimentului va fi anunţată ulterior.
Reforma în domeniul asistenţei sociale este o prioritate asumată a Guvernului. Aceasta nu trebuie să însemne reduceri de costuri în detrimentul persoanelor cu dizabilităţi severe, care continuă să fie cea mai marginalizată categorie socială. O politică socială responsabilă trebuie să direcţioneze resursele financiare în mod eficient către acei membri ai societăţii care au nevoie de sprijin pentru a duce o viaţă demnă, în spiritul coeziunii sociale. Acesta este şi unul din cei trei piloni ai Stategiei Europa 2020 pe care România trebuie să şi-o asume alături de celelalte state membre.
Prin această conferinţă ne propunem să dezbatem importanţa şi revizuirea conceptului de stat social în contextul crizei economice actuale, împreună cu specialişti de marcă din Marea Britanie, Olanda şi Suedia, cu o vastă experienţă în domeniul politicilor şi serviciilor sociale pentru adulţi cu dizabilităţi intelectuale severe şi autism. Totodată vom aborda modalităţi practice de sprijinire a persoanelor cu dizabilităţi severe.
Conferinţa se adresează profesioniştilor implicaţi în incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale severe/economie socială.
Înscrierile se pot face online până cel târziu vineri, 23 septembrie. Organizatorii vor acoperi costurile de transport, cazare şi masă. Pentru a afla regulamentul de decontare a cheltuielilor, formularul de înscriere şi alte informaţii despre conferinţă accesaţi www.pentruvoi.ro sau contactaţi-ne la tel: 0256228062, e-mail: pentruvoi@pentruvoi.ro. Persoana de contact este Nicoleta Foica.

vineri, 17 iunie 2011

Timişoara / În judeţul Timiş, în 2011, s-au investit în sănătate 12 637 000 lei. Mai puţin ca în Galați...

Conform Raportului Ministerului Sănătăţii, în anul 2008, la nivel naţional, consiliile judeţene şi primăriile au alocat pentru investiţiile din unităţile sanitare prevederi bugetare în valoare de 53,6 milioane de lei. În anul 2009, suma creşte la 99 milioane de lei, pentru ca în anul 2010 aceasta să îşi majoreze valoarea de peste 5 ori, ajungând la 290,7 milioane de lei. Anul acesta, autorităţile locale au prevăzut pentru cheltuielile cu spitalele pe care le administrează suma de 344, 4 milioane de lei. În 2011, până la 31 mai au fost cheltuite peste 105 milioane de lei din prevederile bugetare ale autorităţilor locale pentru sistemul sanitar.
În anul 2008, media naţională a sumelor investite pe cap de locuitor prevăzută de autorităţile locale a fost de doar 3,2 lei/cap de locuitor, cea mai mică rată de investiţie. În 2009, suma a crescut nesemnificativ la 4,5 lei/cap de locuitor. În 2010 aveam înregistrată 12,6 lei medie naţională /cap de locuitor. La un an după descentralizare, în 2011 înregistrăm o creştere a mediei naţionale de investiţii/cap de locuitor la 16,1 lei.
După descentralizare, atât în anul 2010, cât şi anul acesta, o treime din suma alocată de către autorităţile locale pentru spitale a fost utilizată pentru funcţionarea administrativă a unităţilor (apă, lumină, canalizare, carburanţi, materiale sanitare etc). Este vorba despre 104 902 000 lei în 2010, respectiv 111 317 000 lei în 2011. Pentru dotări cu aparatură medicală s-au alocat aproximativ 90 000 000 lei pe an.
În anul 2010, consiliile locale şi primăriile din judeţele Olt, Vrancea, Botoşani, Buzău, Dâmboviţa, Teleorman, Ialomiţa, Gorj, Caraş Severin, Tulcea, Călăraşi, Brăila, Vâlcea, Giurgiu au repartizat cele mai puţine fonduri pentru unităţile sanitare pe care le administrează. În acelaşi an, la polul opus s-au aflat autorităţile din Bucureşti, Cluj, Ilfov, Prahova, Braşov, Covasna, Hunedoara, Timiş, Mureş, Maramureş.
În 2010, cele mai multe fonduri au fost investite de autorităţile din Bucureşti, 129 701 000 lei, urmate de cele din Cluj cu 18 450 000 lei, Ilfov şi Prahova cu 11 521 000 lei, respectiv 11 411 000 lei.
În anul 2011, codaşe la prevederi bugetare alocate unităţilor spitaliceşti sunt Vrancea, cu 70 000 lei, Teleorman cu 205 000 lei, Ialomiţa, 340 000 lei, Călăraşi, cu 519 000 lei, Dâmboviţa 533 000 lei, Vaslui 695 000 lei.
Şi în 2011, din nou autorităţile Capitalei au investit cei mai mulţi bani pentru Sănătate, 118 051 000 lei (mai puţin decât în 2010), Cluj, 18 413 000, Bacău 17 989 000 lei, Ilfov, 14 270 000 lei, Prahova, 13 612 000 lei, Galaţi 13 262 000 lei, Timiş 12 637 000 lei, Iaşi 11 919 000 lei, Maramureş 8 745 000 lei.

Timişoara / Patriarhul Daniel vrea mânăstiri agro-ecologice în România

Agricultor, scriitor, filosof şi gânditor francez de origine algeriană, Pierre Rabhi, prezent săptămâna aceasta la Timişoara, la invitaţia Institutului Francez, este considerat unul dintre pionierii agro-ecologiei. Fondator al Mişcării COLIBRIS - mişcare pentru pământ şi umanism, iniţiator al proiectului Amanins - asociaţie care vrea să reconcilieze ecologia şi economia, este autorul multor lucrări, printre care „Parole de Terre", „Du Sahara aux Cévennes", „Conscience et Environnement" sau „Graines de Possibles", unde îl are coautor pe Nicolas Hulot. Din 1981, Pierre Rabhi transmite cunoştinţele sale în ţările aride din Africa, în Franţa şi în Europa, căutând să le redea populaţiilor locale autonomia alimentară. În prezent este un recunoscut expert internaţional în securitatea alimentară şi a participat la elaborarea Convenţiei Naţiunilor Unite pentru lupta împotriva deşertificării.
Venit la Timişoara pentru a susţine o conferinţă pe tema pământului şi a umanismului, Pierre Rabhi a povestit cum i-a ajutat pe membrii unei comunităţi religioase de la un schit să treacă la agro-ecologie, mai simplu spus să producă legume şi fructe fără să folosească de acum tradiţionalele substanţe chimice care ajută la dezvoltarea plantelor.
Se pare că a reuşit acest lucru în mare măsură, în condiţiile în care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a rugat, după cum a mărturisit Pierre Rabhi, să vină şi să implementeze agro-ecologia şi la mânăstirile din România.

Timişoara / Şedinţă ordinară la Consiliul Judeţean Timiş

În data de 23 iunie, de la ora 10, în Sala consiliului din Palatul Administrativ va avea loc şedinţa ordinară a CJ Timiş, cu următoarea ordine de zi:
1.Întrebări, interpelări
2.Proiect de hotărâre privind modificarea anexei la Hotărârea CJT nr. 116/2010 privind aprobarea vânzării subsolului imobilului situat în municipiul Timişoara, str. Iancu Văcărescu, nr. 23
3.Proiect de hotărâre privind modificarea anexei la Hotărârea CJT nr. 115/2010 privind aprobarea vânzării subsolului imobilului situat în municipiul Timişoara, Bd. Victor Babeş nr. 21
4.Proiect de hotărâre privind propunerea de aprobare a Studiului de Fezabilitate pentru proiectul de investiţie ”Pod pe DJ 609 B, la km 16+800, la Cutina”
5.Proiect de hotărâre privind modificarea “Programului de transport judeţean de persoane prin curse regulate pentru perioada 01.07.2008-30.04.2013”
6.Proiect de hotărâre privind arondarea oraşului Ciacova la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Ciacova
7.Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării şi completării Programului Strategic al Consiliului Judeţean Timiş
8.Proiect de hotărâre privind aprobarea promovării proiectului „Management în comun pentru prevenirea riscurilor în situaţii de urgenţă în aria de cooperare transfrontalieră româno – sârbă”
9.Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului de investiţie “Valorificarea potenţialului turistic transfrontalier incluzând piste de cicloturism de-a lungul râului Bega, în aval de Timişoara ”
10.Proiect de hotărâre privind aprobarea promovării proiectului „Studiul privind valorificarea potenţialului turistic de-a lungul canalului Bega RO-SE şi promovarea investiţiilor prioritare transfrontaliere comune”
11.Proiect de hotărâre privind aprobarea promovării proiectului „Consolidarea capacităţii de monitorizare şi intervenţie în cazul producerii calamităţilor naturale în regiunea transfrontalieră româno-sârbă”
12.Proiect de hotărâre privind aprobarea acţionării în instanţă a S.C. „Prospero” S.R.L. Timişoara
13.Proiect de hotărâre privind aprobarea eşalonării la plată a redevenţei datorate de S.C "Pan Sarmis" S.R.L
14.Proiect de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind condiţiile de folosinţă a terenului şi infrastructurii SC „Aviaţia Utilitară” SA Timişoara
15.Raport de activitate al Camerei Agricole a Judeţului Timiş, în perioada 01.03.2010 – 01.06.2011
16.Diverse.

joi, 16 iunie 2011

Timişoara / 570.000 de ovine şi caprine din judeţul Timiş aşteaptă fonduri de la APIA

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în data de 15 iunie s-a încheiat Campania de primire a cererilor de acordare a plăţilor naţionale directe complementare (PNDC) în sectorul zootehnic, pentru speciile ovine/caprine.
Astfel, a fost depus un număr de 48.000 de cereri, pentru un efectiv de peste 7,7 milioane capete ovine/caprine. Cele mai multe animale pentru care au fost primite cereri au fost înregistrate în judeţele: Sibiu (aprox. 570.000 capete / 2.100 cereri), Timiş (aprox. 570.000 capete / 1.680 cereri), Cluj (aprox. 340.000 capete / 1.700 cereri), Constanţa (aprox. 300.000 capete / 1.600 cereri) şi Tulcea (aprox. 300.000/ 1.500 cereri).
Numărul de cereri a cunoscut o creştere de 6% faţă de anul trecut, când au fost înregistrate 45.460 cereri, la fel ca şi numărul total de capete pentru care au fost solicitate primele pe cap de animal, în 2010 acesta fiind de 6.922.655 capete.
Este important de menţionat că, începând cu anul 2010, dacă în urma verificărilor se constată diferenţe între numărul animalelor solicitat la plată şi numărul animalelor eligibile, se aplică reduceri sau excluderi de la plată.
Pentru situaţia în care diferenţa dintre animalele solicitate şi cele determinate (eligibile) este mai mică sau egală cu 3%, nu se aplică nicio penalizare.
Dacă diferenţa este mai de 3%, prima totală se reduce astfel:
- cu 5% - dacă raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mic sau egal cu 10%;
- cu 10% - dacă raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mare de 10% dar mai mic sau egal cu 20%;
- cu 15% - dacă raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mare de 20% dar mai mic sau egal cu 30%;
- cu 20% - dacă raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mare de 30% dar mai mic sau egal cu 50%.
Dacă raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mare de 50%, solicitantul este exclus de la plata pentru anul în care se face solicitarea primei pe cap de animal.

România / Centrele de sănătate multifuncţionale, în structura spitalelor judeţene sau municipale

La propunerea Ministerului Sănătăţii, în şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobată Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea art. 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 70/2002 privind administrarea unităţilor sanitare publice de interes judeaţean şi local.
Conform actului normativ, consiliile judeţene sau cele municipale vor putea înfiinţa centre de sănătate multifuncţionale, ca unităţi fără personalitate juridică, în structura spitalelor judeţene sau municipale.
'Centrele de sanatate multifuncţionale sunt puncte de lucru ale spitalelor judeţene sau municipale care vor prelua din presiunea exercitată, zilnic, pe unităţile sanitare. Acestea reprezintă structuri de prim ajutor şi de supraveghere, cu internare de zi. Unităţile nou înfiinţate nu vor avea în structură paturi de spitalizare continuă şi vor fi înfiinţate de autorităţile locale, cu aviz din partea Ministerului Sănătăţii. În strategia de reorganizare a sistemului spitalicesc avem în vedere realizarea unor astfel structuri flexibile care să răspundă nevoilor populaţiei, în care pacienţii să primească asistenţă medicală la nivel bazal. După consult, dacă bolnavii necesită internare vor fi preluaţi în structurile de spitalizare continuă', a declarat ministrul Sănătăţii, CSEKE Attila.
Centrele de sănătate multifuncţionale pot avea o structură formată din cabinete de specialitate, între 5 şi 20 paturi pentru spitalizarea de zi, compartiment de primire a urgenţelor, laborator de analize medicale şi/sau laborator de radiologie imagistică.
Centrele de sănătate multifuncţionale vor fi conduse de un medic şef.
Centrele de sănătate multifuncţionale vor fi finanţate în cadrul contractelor pe care spitalele de care aparţin le încheie cu casele de asigurări de sănătate.
În termen de 7 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Ministerul Sănătăţii va emite normele metodologice privind organizarea şi funcţionarea centrelor de sănătate multifuncţionale.

Timişoara / Doar 196 de locuri de muncă disponibile în judeţul Timiş

Numărul locurilor vacante din judeţul Timiş aflate pe lista publică de pe siteul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş au ajuns la 196, fiind cele mai puţine locuri de muncă oferite în judeţ de multe luni de zile încoace.
Dintre locurile de muncă listate de AJOFM Timiş, unele sunt rămase neocupate din săptămânile trecute.
Lista cu locurile de muncă disponibile, cu firmele şi adresele lor, posturile vacante, numerele de telefon la care puteţi apela şi obţine informaţii direct de la sursă, dar şi locurile de muncă disponibile în săptămânile trecute, toate acestea le găsiţi accesând AICI.

Timişoara / Bega Bulevard

Primăria Municipiului Timişoara vă invită la cea de-a patra ediţie a Festivalului Bega Bulevard care se va desfăşura in perioada 17-19 iunie 2011 intre Podul Tinereţii şi Podul Traian.
Agenda festivalului va cuprinde o serie de concerte, spectacole şi acţiuni pentru copii dintre care amintim: atelier de pictură pe basorelief, modelaj cu lut, teatru şi confecţionare de păpuşi.
Vineri, 17 iunie, Asociaţia FunkForum organizează seara germană “Germanii revin in Banat” . Vor urca pe scenă: formaţia “Timişoara Big Band”, ansamblul de seniori al Forumului German din Timişoara “Bunter Herbstreigen” şi “Temeswarer Liederkranz”, Cocktail Band, ansamblul “Banater Rosmarein” , ansamblul germanilor din Ungaria, fanfara “Original Banater Dorfmusikanten” din Munchen şi alţii.
Sâmbătă, 18 iunie,de la ora 10, va avea loc emisiunea pentru copii – PitiShow.
Seara, incepând cu ora 19.00 Formaţiunea de Intervenţie Rapidă pe bază de Voluntariat “SALVO” care aparţine Compartimentului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara va face o demonstraţie in domeniul situaţiilor de urgenţă constând in salvare şi prim ajutor, căutare cu ajutorul scafandrilor, salvări de la inălţime, activităţi de dresaj cu căini rescue precum şi prezentarea tehnicii din dotare.
De la ora 20.00 vor concerta formaţiile Mircea Bunea Trio, Bega Blues Band şi Adi Bărar Band.
Seara se va incheia cu un spectacol cu foc susţinut de trupa Shadows.
Duminică, 19 iunie, copiii vor avea parte, de la ora 11.00, de un spectacol susţinut de Teatrul Merlin şi vă aşteptăm la deja traditionala cursă a răţuştelor care va avea loc de la ora 16, pe râul Bega, intre Podul Tinereţii şi Podul Traian. Evenimentul este organizat de cluburile Rotaract din Timişoara (Rotaract Timişoara, Rotaract Timişoara Cetate, Rotaract Timişoara Ripensis), cu susţinerea cluburilor Rotary şi Interact din Timişoaraşi îşi propune să implice întreaga comunitate - copii, părinţi, societăţi comerciale şi instituţii - într-o activitate cu scop caritabil.
Fondurile strânse în cadrul acestui proiect vor fi folosite pentru reamenajarea şi dotarea secţiei de ATI din cadrul Clinicii de Chirurgie Generală Oncologică II, a Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara.
Au fost puse in vanzare 2000 de răţuşte suvenir şi 5000 de bilete. Un bilet reprezintă o răţuşcă de concurs „adoptată”. Posesorii de bilete a caror serie va corespunde cu seria primelor 20 de răţuşte ajunse la linia de sosire vor câştiga premii substanţiale: premiul I - un set de cauciucuri, premiul II - o excursie în Grecia şi premiul III – un curs pentru şcoala de şoferi, categoria B. Menţiunile includ vouchere de reducere pentru electrocasnice, servicii de stomatologie, cartele telefonice, 5 bonuri de 200 de lei pentru servicii de croitorie, sevicii de înfrumuseţare .

Timişoara / Cursuri intensive de primărie pentru femeile liberale

Organizaţia Femeilor Liberale anunţă lansarea programului de pregătire politică „Femeile liberale pot ajuta România”. Acest program va avea două etape. În prima parte, care se va desfăşura în lunile iunie-iulie, va avea loc o pregătire politică a femeilor din Partidul Naţional Liberal ce sunt membre ale Organizaţiei Femeilor Liberale. A doua parte a programului va fi o pregătire tehnico-administrativă a candidatelor femei pentru funcţia de consilier local, consilier judeţean şi primar. În prima parte a programului, liberalele vor fi instruite de către traineri specializaţi în management organizaţional, comunicare şi activităţi specifice organizaţiilor politice.
A doua parte a acestui program de pregătire pentru femeile din Partidul Naţional Liberal se va desfăşura în lunile octombrie-noiembrie şi va consta în pregătirea candidatelor nominalizate pentru candidaturile de consilieri locali, consilieri judeţeni şi primari.
Prima parte a programului se va desfăşura în patru ediţii, pentru regiunile Transilvania, Banat-Oltenia, Muntenia-Dobrogea şi Moldova. Doamnele liberale din judeţele Timiş, Arad, Hunedoara, Caraş Severin, Vâlcea, Gorj, Olt, Mehedinţi se vor întâlni la Băile Herculane în perioada 2-3 iulie. Din partea judeţului Timiş vor participa la programul de pregătire de la Băile Herculane următoarele doamne liberale: Gina Grigorie - preşedinte OFL Timiş, Adriana Corbeanu – vicepreşedinte OFL Timiş, Anca Dragomirescu - vicepreşedinte OFL Timiş, Elena Crainic - vicepreşedinte OFL Timis, şi Adina Simionescu - preşedinte OFL Timişoara.

miercuri, 15 iunie 2011

Timişoara / DNA:Dosarul Moraviţa trimis la Curtea de Apel, cu 41 de inculpaţi

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 41 de inculpaţi, din care unul în stare de arest preventiv, ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră, lucrători vamali la Punctul de Trecere a Frontierei (P.T.F.) Moraviţa şi persoane implicate în traficul cu ţigări, în legătură cu remiterea unor sume de bani pentru a înlesni, la trecerea frontierei de stat a României, traficul ilegal cu ţigări provenite din Serbia, a căror valoare în vamă este de aproximativ 3,3 milioane de euro.
Astfel, au fost trimişi în judecată inculpaţii:
Un ofiţer şi 14 agenţi de poliţie de frontieră:
DRĂGHIŢĂ SORIN, ofiţer de poliţie de frontieră, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: aderare la un grup infracţional organizat şi luare de mită,
BAUL ALIN-DIMITRIE, BUTTA LIVIU DĂNUŢ, MIHALAICHE NICOLAE, STRĂUŢ SERGIU, SVERGINSKI ADRIAN SEBASTIAN, DRĂGAN SEBASTIAN, RADA ION, TOMA MARIAN COSMIN, MATEŞ CIRPRIAN MARIUS în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni: aderare la un grup infracţional organizat, luare de mită şi complicitate la contrabandă calificată, DUDUMAN DUMITRU-LUCIAN în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, MANCIU MARIUS în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de aderare la un grup infracţional organizat, luare de mită şi dare de mită, PALIMARU CORINA în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de aderare la un grup infracţional organizat, complicitate la săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi complicitate la infracţiunea de contrabandă calificată, CHEVEREŞAN OLIWER în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: aderare la un grup infracţional organizat, luare de mită, dare de mită şi complicitate la infracţiunea de contrabandă calificată, BLAJ MARIAN-AUREL în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: aderare la un grup infracţional organizat şi complicitate la infracţiunea de luare de mită;
9 lucrători vamali din cadrul Biroului vamal Moraviţa:
FENEŞAN MIHNEA-ION, în stare de arest preventiv, GALEANCU IOAN, NĂDĂBAN ANICA-FLORICA, RADU ZACHEI, DRAGACICHI SAVA, PETRUŢA MARIUS HORAŢIU în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de: aderare la un grup infracţional organizat, luare de mită şi contrabandă calificată, STOIAN VELIMIR în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: aderare la un grup infracţional organizat, două infracţiuni de luare de mită şi contrabandă calificată, GRIGUŢA RADU HORAŢIU şi CĂNCESCU CLAUDIU - DANIEL în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de: două infracţiuni de aderare la un grup infracţional organizat, două infracţiuni de luare de mită şi contrabandă calificată;
16 persoane implicate în traficul cu ţigări:
AVĂDANEI CRISTIAN, BUSSE ANGELICA-FLORICA, OPREA CLAUDIU - MIHAIL, TURLEA EMIL, ZEGREAN ADRIAN IOAN, DOBREA IOAN, BRATOSIN DUMITRU IRIN în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de: aderare la un grup infracţional organizat, dare de mită şi contrabandă calificată, BORCHEŞ PETRU în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: constituire a unui grup infracţional organizat, dare de mită şi contrabandă, DAN SAVA în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: dare de mită şi contrabandă calificată, RĂUŢI CLAUDIA şi DOROBANŢU GHEORGHE CĂTĂLIN în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de: aderare la un grup infracţional organizat şi dare de mită, ZEGREAN RADU CASIAN în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de aderare la un grup infracţional organizat şi contrabandă, SAMOILĂ ALEXANDRU VICTOR şi CIUŞ CIPRIAN în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de: aderare la un grup infracţional organizat, dare de mită şi două infracţiuni de contrabandă, JIVOIN VIOLETA în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de:două infracţiuni de aderare la un grup infracţional organizat, două infracţiuni de dare de mită şi contrabandă, RUS MARIA în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită şi CIZMAŞ MIOMIR - DOBRIVOI, primarul comunei Foeni, judeţul Timiş, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de dare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul Punctului de Trecere a Frontierei (P.T.F.) Moraviţa din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (I.J.P.F.) Timiş a existat un grup infracţional organizat format din poliţişti de frontieră, lucrători vamali şi persoane implicate în activităţi de trafic ilegal cu ţigări provenite din Serbia. Inculpaţii au constituit sau, după caz, au aderat ori sprijinit acest grup infracţional organizat. Un alt grup infracţional organizat a fost constituit, cu o structură similară, la nivelul P.T.F. Foeni, existând persoane (în principal, lucrători vamali din Biroul Vamal Moraviţa) care au desfăşurat acţiuni în ambele grupări criminale. Membrii acestor grupări infracţionale au acţionat coordonat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi de contrabandă pentru a obţine importante beneficii materiale.
În schimbul unor sume de bani remise cu titlu de mită, cu o frecvenţă aproape zilnică, poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali îşi încălcau atribuţiile de serviciu referitoare la constatarea şi sancţionarea contravenţiilor, confiscarea mărfurilor introduse ilegal şi constatarea de infracţiuni. Pentru traficanţii de ţigări care făceau parte din grupare, poliţiştii de frontieră şi vameşii nu efectuau practic niciun fel de control de frontieră, iar singura interacţiune consta în primirea sumei de bani prestabilită pentru a fi dată cu titlu de mită.
Decizia de a permite introducerea în ţară a ţigărilor era luată de către lucrătorii vamali în acord cu poliţiştii de frontieră după ce se asigurau că există un risc minim de a fi surprinşi de acţiunile de control, astfel că traficanţii erau lăsaţi să introducă fraudulos ţigările în ţară pe o perioadă determinată de timp.
În cadrul grupului, rolurile erau clar delimitate, astfel că unii dintre funcţionarii corupţi aveau sarcina de a ţine legătura cu mituitorii, alţii supravegheau zona, în timp ce altcineva se preocupa să manevreze camerele de luat vederi amplasate în punctul de trecere a frontierei, pentru a nu fi înregistrate anumite imagini, ori erau responsabili de încasarea mitei.
Potrivit înţelegerii între traficanţi şi funcţionarii publici, aceştia din urmă primeau câte 50 de euro pentru fiecare bax de ţigări. Suma dată era calculată în funcţie de numărul de baxuri cu ţigări declarate de traficanţi. În alte situaţii, cantitatea era aproximată de vameşi şi poliţişti în funcţie de capacitatea de stocare a autoturismului. Concret, în timp ce vameşul se prefăcea că face controlul autoturismului (urmărind ca gesturile sale să fie înregistrate de camerele de luat vederi amplasate în perimetrul punctului de trecere a frontierei), traficantul remitea suma de bani destinată pentru coruperea poliţiştilor şi a vameşilor, de cele mai multe ori acest lucru având loc în toneta vameşilor amplasată pe sensul de intrare în ţară.
Sumele de bani astfel colectate erau împărţite, în mod egal, de regulă la sfârşitul programului de lucru, între şeful de tură al vameşilor şi şeful de tură sau de grupă al poliţiştilor. Pentru a evita suspiciunile privitoare la împărţirea corectă a acelor foloase, poliţiştii de frontieră şi vameşii ţineau distinct evidenţa numărului de baxuri de ţigări care au fost deţinute de traficanţi. În general, poliţiştii de frontieră şi vameşii încasau între 100 şi 900 de euro pe fiecare tură.
La rândul său, în data de 22 septembrie 2010, inculpatul Cizmaş Miomir Dobrivoi, primarul localităţii Foeni, a ajutat doi traficanţi de ţigări să remită suma de 300 de euro poliţiştilor de frontieră şi vameşilor din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Foeni II pentru a introduce ilegal în ţară baxuri cu ţigări.
În prezentul dosar penal, 15 inculpaţi au fost cercetaţi în stare de reţinere şi arest preventiv pentru diferite perioade de timp: Chevereşan Oliwer, Rada Ion, Toma Marian Cosmin, Mateş Ciprian Marius, Dorobanţu Gheorghe Cătălin, Drăgan Sebastian, Manciu Marius, Butta Liviu Dănuţ, Stoian Velimir, Petruţa Marius, Dan Sava, Străuţ Sergiu, Căncescu Claudiu Daniel, Drăghiţă Sorin.
În vederea recuperării prejudiciului cauzat ca urmare a infracţiunii de contrabandă şi pentru a confisca sumele de bani primite cu titlu de mită, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor.
La instrumentarea cauzei, procurorii au colaborat cu lucrători din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Jandarmeriei Române.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Timişoara.

Timişoara / Doar Centrul de Reproducere Umană Asistată Gynatal SRL acceptat în programul de fertilizare in vitro

Până în prezent, un număr de 6 unităţi medicale au îndeplinit criteriile pentru a derula programul, gratuit, de fertilizare in vitro şi embriotransfer pe care Ministerul Sănătăţii l-a demarat în primăvara acestui an.
Două dintre acestea sunt unităţi sanitare publice, Spitalul de Obstetrică Ginecologie prof. dr. Panait Sârbu din Bucureşti şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, iar restul fiind unităţi private din Timişoara, Braşov, Sibiu şi Bucureşti.
Cele 6 unităţi sanitare au fost selectate de către o Comisie a Ministerului Sănătăţii, din 16 unităţi medicale care au accesat programul.
Unităţi sanitare acceptate în program, la data de 15 iunie 2011: Spitalul de Obstetrică Ginecologie prof. dr. Panait Sârbu din Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, Centrul Medical VIVAMED Braşov, Centrul de Reproducere Umana Asistata Gynatal SRL Timişoara, Centrul de Fertilizare in vitro SC Polisano SRL Sibiu, Centrul Medical Internaţional DACIA Bucureşti.
'Lista este deschisă. Dacă din cele 10 unităţi sanitare care au aplicat, dar care nu au fost selectate pentru că nu îndeplinesc la această dată toate criteriile, există unele care îşi vor completa dosarele cu documentele solicitate, atunci vor putea intra în program, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie. Până atunci, aşa cum am promis, începând de astăzi cuplurile pot depune dosarele la sediul unităţilor sanitare admise,', a declarat CSEKE Attila, ministrul Sănătăţii.


Click aici pentru
criteriile de eligibilitate şi ce trebuie să cuprindă dosarele

Timişoara / Agricultură, zootehnie şi alimentaţie la TIMAGRALIM

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, impreuna cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, in parteneriat media cu revista ”Ferma”, organizeaza in perioada 16-19 iunie, cea de a IX-a editie a expozitiei internationale de echipamente si produse din domeniul agriculturii, zootehniei si alimentatiei – TIMAGRALIM. Locul de desfasurare a manifestarii TIMAGRALIM este Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului (Calea Aradului, nr. 119), iar deschiderea oficiala va avea loc joi, 16 iunie 2011, la ora 11. Programul de vizitare este de joi pana duminica intre orele 10– 19. Intrarea este libera.
Conceputa ca o manifestare focalizata pe dezvoltarea si promovarea sectorului agricol in zona transfrontaliera, expozitia TIMAGRALIM reuneste peste 170 companii, institutii de profil, fermieri, producatori traditionali si de produse bio care isi vor expune oferta pe o suprafata de 1.200 mp in interior si 5.000 mp exterior.
Varietatea si multitudinea expozantilor prezenti la aceasta editie a TIMAGRALIM a determinat organizarea lor in 5 saloane distincte:
Ø salonul ROMANIA-UNGARIA: 41 de firme si producatori traditionali;
Ø salonul de agricultura: 15 firme cu produse si servicii conexe agriculturii;
Ø salonul zootehnie: 60 de asociatii profesionale si crescatori individuali de animale;
Ø salonul de mecanizare: 25 de firme cu masini agricole si utilaje;
Ø salonul horticultura: 5 producatori privati;
Ø salonul de alimentatie publica: 10 firme cu preparate culinare traditionale;
Alaturi de acestea, vizitatorii vor regasi poligonul de culturi agricole – ce reuneste 20 de firme, institute si statiuni de cercetare, precum si zona de demonstratii cu utilaje in camp.
Expozitia va avea un bogat program conex ce cuprinde seminarii tematice si workshop-uri, demonstratii zilnice cu utilajele in camp, prezentari de loturi de culturi experimentale in cadrul Zilelor Campului, expozitie de animale cu acordare de premii, spectacol ecvestru, degustari de produse traditionale si tombola vizitatorului.

Timişoara / Comemorarea a 60 de ani de la deportarea în Bărăgan

Asociaţia Foştilor Deportaţi în Bărăgan organizează sâmbătă, 18 iunie, la Monumentul din Parcul Justiţiei din Timişoara, comemorarea a 60 de ani de la deportarea în Bărăgan.
Deportarea este o politică a regimurilor totalitare care au dobândit o amploare de masă în U.R.S.S. în timpul dictaturii staliniste. În România, după ocuparea tării de către
sovietici, aceste practici au fost activate în anul 1951, când peste 12791 de familii, respectiv 40320 de persoane au fost deportate din vestul tării, în câmpia Bărăganului, din sud - est. Au fost deportati, români, germani, bulgari, unguri, sârbi (bănuiti pentru simpatii în favoarea regimului maresalului Iosif Broz Tito dezident fată de Comintern: (Internationala
comunistă controlată sever de Stalin), aromâni (populatie de origine romanică refugiată din Balcani) si evrei. Pentru realizarea deportării au fost folosite efective militare formate din trupe de grăniceri, militie si securitate (fosta politie politică) pentru operatiunile de blocare, ridicare si escortă.
Totalul militarilor utilizati a fost de 20106, cifră impresionantă, mai cu seamă că erau înzestrati cu armament si munitie de război.
Îmbarcarea familiilor s-a făcut în vagoane de marfă sub directa supraveghere a activistilor de partid comunist, militienilor si securistilor.
Oamenii credeau că se îndreaptă în Siberia, s-au oprit însă în Bărăgan. Precizăm faptul că stepa Bărăganului are multe caracteristici geografice (cu o climă severă iarna si toridă vara) si social economice asemănătoare Siberiei.
Din anul 1951 până în anul 1956 mii de oameni au suferit în Stepa Bărăganului.
Aici deportatii au fost obligati să-si construiască case din pământ bătut, acoperite cu stuf sau paie, fiind distribuiti în 18 sate nou înfiintate.
În Bărăgan acesti oameni nu au uitat nici o clipă cine sunt, nici de unde au fost smulsi cu forta, purtându-si cu demnitate cătusele deportării si credinta în Dumnezeu.

Timişoara / Cursuri gratuite de Windows 7, Office 2010, Access şi AutoCAD finanţate de Uniunea Europeană

S.C. ETA2U S.R.L. Timisoara a demarat incepand cu 01.01.2011 proiectul "Actualizarea cunostintelor TIC ale angajatilor din Regiunea V Vest factor de crestere ecomonica in regiune" cofinantat de Uniunea Europeana din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investeste in oameni!, Axa prioritara 3 "Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor", Domeniul major de interventie 3.2 Formare profesionala si sprijin pentru intreprinderi si angajati pentru promovarea adaptabilitatii.
Proiectul este implementat de ETA2U in parteneriat cu "Universitatea Politehnica" din Timisoara si se va derula pe o perioada de 24 de luni, pana in 31.12.2012, in Regiunea V Vest, in localitatile Timisoara, Arad, Deva si Resita.
Obiectivul proiectului il reprezinta cresterea gradului de adaptabilitate si mobilitate al angajatilor din Regiunea Vest prin furnizarea de programe de formare profesionala acreditate in domeniul noilor tehnologii de comunicatie si prelucrare a informatiei.
In cadrul proiectului vor beneficia de cursuri gratuite un numar de 375 de angajati si manageri din companii, din Regiunea Vest. Programe de instruire derulate prin proiect sunt:
MS - Noutati in Windows 7 si Office 2010, in cadrul caruia vor fi prezentate noutatile aparute fata de versiunile anterioare Windows XP si Office 2003, utilizate inca in multe companii ce isi propun in perioada urmatoare trecerea la noile versiuni ale acestor programe.
ACC - Baze de date Access, in cadrul caruia vor fi prezentate modalitatile de creare si gestionare a bazelor de date proprii si cu un accent pus pe exploatarea instrumentelor Access de analiza a datelor, de extragere a acestora din baze de date mari si prezentarea lor in forme cat mai apropiate utilizatorilor si managementului.
CAD - Tehnici CAD de realizare a documentatiei grafice ingineresti, in care este prezentat cel mai puternic si flexibil software din domeniu instrumentelor de proiectare 2D si 3D - programul AutoCAD.
Cursurile se vor derula in 25 de serii in cele patru locatii de desfasurare ale proiectului: Timisoara, Arad, Resita si Deva.
Pentru detalii suplimentare, va puteti adresa doamnei Mariana Radu, Manager de proiect, S.C. ETA2U S.R.L., str. C. Brediceanu, nr. 8, telefon: 0256-277644, fax: 0256- 499508 sau pe adresa de e-mail: mradu@eta2u.ro, pagina web: www.eta2u.ro.

Timişoara / Întâlnire între jurnalişti din Europa centrală şi de est

Timişoara este în acest an locul de întâlnire a unor jurnalişti din Europa centrală şi de est, foşti bursieri ai programului „Medien - Mittler zwischen den Völkern“/„Mass-Media – Punte de legătură între popoare“ organizat de Şcoala de jurnalism din Berlin şi finanţat de către Fundaţia Robert Bosch. Bursa pe o durată de trei luni se adresează jurnaliştilor din Europa centrală şi de est din state precum: Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Cehia, Estonia, Georgia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Moldova, România, Slovacia, Slovenia, Ucraina şi Ungaria. Programul are loc anual începând din 2003. În prezent există 150 de foşti bursieri, dintre care în jur de 15-20 participă în fiecare an la întâlnirile special organizate. Timişoara se alătură astfel oraşelor europene care au găzduit aceste întâlniri: Berlin, Budapesta, Ljublijana sau Vilnius. Întâlnirile se organizează cu ajutorul jurnaliştilor, foştilor bursieri de la faţa locului. În cadrul evenimentelor se dezbat teme de interes general din lumea jurnalismului.
16 foşti bursieri ai programului “Mass-Media – Punte de legătură între popoare” vor fi prezenti la Timişoara la sfârşitul acestei săptămâni şi vor discuta despre diferite teme. Tema acestui an este încercarea statului de a îngrădi libertatea presei bazându-se printre altele pe exemple concrete: Urmările legislaţiei mass-media din Ungaria asupra televiziunii maghiare, libertatea presei în Republica Moldova, influenţa mass-media înaintea alegerilor din Bulgaria ş.a. Discuţiile vor avea loc sâmbătă şi duminică în mansarda internatului Nikolaus Lenau (str. Doctor Iosif Nemoianu Nr.5) şi vor decurge în limba germană. Discursul de deschidere pe tema libertăţii presei îl va ţine în limba engleză jurnalista timişoreană Mariana Cernicova.
Din redacţia cotidianului şi săptămânalului de limbă germană Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien/Banater Zeitung iau parte la această întâlnire a fundaţiei Robert Bosch jurnalistele Raluca Nelepcu (bursieră anul 2009), Andreea Oance (2010) şi Ana Sălişte (2011).

Timişoara / Sistem transfrontalier de alarmare şi monitorizare în caz de dezastre naturale

Consiliul Judeţean Timiş este beneficiarul unei finanţări nerambursabile din fonduri structurale pentru proiectul intitulat „Sistem de alarmare şi monitorizare în caz de dezastre naturale”, finanţat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia.
Proiectul beneficiază de un buget total de 1.150.000 Euro, din care 977.500 Euro (85%) reprezintă fonduri IPA, 149.500 Euro (13%) reprezintă cofinanţare nerambursabilă de la Bugetul de Stat al României şi 23.000 Euro (2%) reprezintă contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Timiş.
Activităţile se desfăşoară în parteneriat cu Municipalitatea Vršac din Serbia, în cadrul unei cooperări româno – sârbe în domeniul situaţiilor de urgenţă, şi vor fi finalizate la sfârşitul anului 2011.
Obiectivul urmărit prin proiect este de a contribui la diminuarea pagubelor produse de inundaţii şi alte calamităţi naturale în zona transfrontalieră româno-sârbă a bazinului hidrografic Bârzava, precum şi la asigurarea unei siguranţe sporite a populaţiei din această zonă.
Printre beneficiarii indirecţi ai rezultatelor de proiect se numără Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Banat” al judeţului Timiş, care este instituţia cu rol operativ desemnată pentru intervenţiile în cazul situaţiilor de urgenţă. Prin finanţare se va asigura implementarea, în cadrul acestei instituţii, a unui sistem complex de monitorizare şi alarmare cu scopul de a îmbunătăţi capacitatea de prognozare şi atenţionare la risc şi de a spori eficienţa intervenţiei la nevoie.

România / Eclipsă de lună, la noapte

În noaptea de miercuri spre joi, majoritatea locuitorilor din emisfera nordică au posibilitatea să vadă cea mai îndelungată eclipsă de lună din ultimii 11 ani, potrivit astronomia.org.
Eclipsa va putea fi observată în mare parte din Europa, inclusiv România, Asia de Sud şi ţările din regiunea Oceanului Indian. În schimb, fenomenul nu va putea fi observat în Canada şi SUA.
Fenomenul va debuta la 20h24 /ora României/, când Luna intră în conul de penumbră, iar sfârşitul eclipsei este aşteptat către 02h00 /ora României/ . Faza completă va dura o oră, 40 de minute şi 12 secunde.
În decursul ultimului secol au fost doar trei eclipse mari de lună, dintre care cea mai lungă datează din 16 iulie 2000, cu o durată de 107 minute. Aceasta este prima din cele două eclipse aşteptate în 2011, transmite Agerpres.

marți, 14 iunie 2011

Timişoara / Cursa răţuştelor pe Bega

Duminică, 19 iunie 2011, la ora 16, pe canalul Bega, între Podul Traian şi Podul Tinereţii, va avea loc a patra ediţie a Cursei Răţuştelor. Evenimentul organizat de cluburile Rotaract din Timişoara (Rotaract Timişoara, Rotaract Timişoara Cetate, Rotaract Timişoara Ripensis), cu susţinerea cluburilor Rotary şi Interact din Timişoara, se desfăşoară în timpul Festivalului Bega Bulevard şi îşi propune să implice întreaga comunitate - copii, părinţi, societăţi comerciale şi instituţii - într-o activitate cu scop caritabil.
Fondurile strânse în cadrul acestui proiect vor fi folosite pentru reamenajarea şi dotarea secţiei de ATI din cadrul Clinicii de Chirurgie Generală Oncologică II, a Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara.
Începând de joi, 9 iunie, au fost puse in vanzare 2000 de răţuşte suvenir şi 5000 de bilete. Un bilet reprezintă o răţuşcă de concurs „adoptată”. Posesorii de bilete a caror serie va corespunde cu seria primelor 20 de răţuşte ajunse la linia de sosire vor câştiga premii substanţiale: premiul I - un set de cauciucuri, premiul II - o excursie în Grecia si premiul III – un curs pentru şcoala de şoferi, categoria B. Menţiunile includ vouchere de reducere pentru electrocasnice, servicii de stomatologie, cartele telefonice, 5 bonuri de 200 de lei pentru servicii de croitorie, servicii de înfrumuseţare, etc.
Preţul răţuştelor suvenir şi al biletelor este de 5 lei. Acestea pot fi achiziţionate la punctele de vânzare de pe strada Alba Iulia (din dreptul Infopoint-ului Turistic), din Piaţa Unirii (vis-a-vis de Palatul Brück) şi din incinta holului Iulius Mall.

Timişoara / Parcul copiilor, pionierii şi Gingko biloba

Începând cu data de 14 iunie 2011 s-a emis ordinul de începere a lucrărilor de reamenajare din Parcul Copiilor din Timişoara, botezat oficial şi Ion Creangă. Finalizarea modernizării parcului este prevăzută în cel mult şase luni de zile.
Datele istorice găsite până în prezent menţionează anul 1858 ca dată a începutului de amenajare a primelor două parcuri în Timişoara, între care şi Parcul Copiilor “Ion Creangă”, denumit atunci Parcul Franz Josef. Denumirile ulterioare au fost: după 1919 - Parcul Mihai Eminescu, după 1950 - Parcul Pionierilor, iar din 2006 poartă denumirea de Parcul Copiilor “Ion Creangă”.
Tot datele istorice menţionează că parcul, a cărui amenajare a început în anul 1858, a fost finalizat în anul 1891, cu prilejul expoziţiei agroindustriale.
Parcul în ansamblu a fost conceput şi realizat ca un parc peisager, şi se bucură de existenţa unui exemplar monumental de arborele pagodelor (Gingko biloba), precum şi de existenţa câtorva exemplare de stejar a căror vârstă depăşeşte 100 de ani la limita vestică a parcului.
În anul 2009 s-a întocmit Studiul de fezabilitate pentru Parcul Copiilor “Ion Creangă”, studiu care prevede reamenajarea şi modernizarea acestuia. În cadrul acestui proiect se vor realiza zone de joacă pentru diferite grupele vârstă, cum ar fi: Visul zborului, Muntele fermecat, Ţara piticilor, Ţara uriaşilor, Ţara indienilor, Leagănul cerului, Câmpia neastâmpăraţilor, Fântâna din poveşti, etc., se va reamenaja teatrul în aer liber, vor fi reabilitate aleile, va fi amenajat un sediu administrativ, o mică clădire pentru recreere şi toalete, se va instala un sistem de irigat.
La finele anului 2010 a fost întocmit proiectul tehnic şi documentaţia tehnică pentru autorizaţia de construire iar în data de 18.02.2011 a fost emisă Autorizaţia de Construire nr. 188. Ca urmare a licitaţiei organizate în data de 31.03.2011 s-a încheiat cu SC Horticultura SA – lider de asociere Contractul de Execuţie Lucrări nr. 88 / 24.05.2011.
În data de 24 mai 2011 s-a întocmit procesul – verbal de corelare şi predare a amplasamentului la lucrarea “Reamenajarea şi Modernizarea Parcului Copiilor Ion Creangă - Timişoara”.

Timişoara / Cea mai mare suprafaţă solicitată la plata sprijinului financiar este din judeţul Timiş - 523.424 ha

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat vineri, 10 iunie 2011, campania de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă, pentru anul 2011.
Astfel, în intervalul 1 martie - 10 iunie 2011, au fost depuse 1.087.842 cereri, pentru o suprafaţă de 9.813.107 hectare. Din totalul cererilor 98,5% au fost depuse utilizând aplicaţia electronică IPA Online, pentru 99% din suprafaţa solicitată la plata sprijinului financiar pe suprafaţă.
Cele mai multe cereri au fost depuse în judeţele Suceava (57.598 cereri), Dolj (55.511 cereri), Olt (46.156 cereri) şi Botoşani (42.801 cereri). Totodată, cele mai mari suprafeţe solicitate la plată se regăsesc în judeţele Timiş (523.424 ha), Constanţa (483.334 ha), Dolj (425.699 ha) şi Teleorman (424.076 ha).
Perioada de depunere a cererilor a fost 1 martie - 15 mai 2011, pentru intervalul 16 mai - 10 iunie fiind percepute penalizări de 1 % pentru fiecare zi de întârziere. Nicio cerere de sprijin depusă după data de 10 iunie 2011 nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.
Sprijinul financiar pe suprafaţă este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

România / CARTEA NEAGRĂ A FRATRICIDULUI DIN 13-15 IUNIE 1990

Duminică 12 iunie 2011, la sediul Asociatiei 21 Decembrie 1989 a avut loc o dezbaterea publică moderată de Teodor Mărieş, prilejuită de împlinirea a 21 de ani de la fratricidul din 13 - 15 iunie 1990, la care au participat Monica Macovei, Vladimir Tismăneanu, Mihai Şora, Sorin Ilieşiu, general-magistrat Dan Voinea, Andrei Oişteanu, Antonie Popescu, Nicolae Constantinescu, Ana Ţuţuianu, Ecaterina Evanghelescu, Bogdan Cristian Iacob, Romeo Moşoiu şi alţii.
În cadrul dezbaterii au fost prezentate cazuri de victime din dosarul Mineriadei care vor fi incluse în 'CARTEA NEAGRĂ A FRATRICIDULUI DIN 13-15 IUNIE 1990' - autori: dr. Alin Rus şi conf.univ. dr. Sorin Ilieşiu - , aflată în curs de elaborare de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) condus de Vladimir Tismăneanu şi Ioan Stanomir, în colaborare cu Asociaţia 21 Decembrie 1989.

Click aici pentru Mărturii
din CARTEA NEAGRĂ A FRATRICIDULUI DIN 13-15 IUNIE 1990

Timişoara / Festivalul Indiei

În perioada 15-19 iunie, una din cele mai fascinante ţări ale lumii, India, îşi deschide larg porţile la Casa Tineretului. A doua ediţie a festivalului “Namaste India” a ales să poposească în Timişoara, oraş multicultural prin excelenţă care se mândreşte cu o deosebită diversitate etnică şi confesională.
Printre atracţiile principale ale evenimentului se numără spectacole de muzică şi dans, lansări de carte, târg de produse indiene, specialităţi culinare, arta îmbrăcării sari-ului, arta mehndi (decorarea cu henna) impresii de călătorie, expoziţii de fotografie, proiecţii de filme.
Pe toată perioada festivalului va fi deschis publicului un târg cu produse indiene ce va aduce la Timişoara o bucată din această bogăţie de tradiţii şi miresme: sari-uri, salwar kameez, kurta, obiecte decorative, îmbrăcăminte şi accesorii, bijuterii, remedii şi suplimente ayurvedice, filme, muzică, ş.a.

Click aici pentru Programul complet al Festivalului Indiei

luni, 13 iunie 2011

Timiş / Buziaş, inima diabetologiei pediatrice româneşti

Publicaţia de specialitate "Viaţa medicală" a dedicat o pagină, din numărul apărut săptămâna trecută, Centrului de evaluare şi recuperare pentru copii şi tineri „Cristian Şerban“ din Buziaş, un interviu-reportaj despre şi cu prof. dr. Viorel Şerban, copreşedinte fondator (alături de dna prof. dr. Margit Şerban, soţia dsale) al Fundaţiei „Cristian Şerban“, interviu-reportaj realizat de Iftimie Nesfântu.
Doar la cazurile de diabet zaharat al copilului, spune prof. dr. Viorel Şerban, la Buziaş au fost 12.477 de internări în perioada 1997–2009. Plus, pentru aceeaşi perioadă, 3.069 de internări pentru hemofilici. În fiecare an, se mai adaugă 1.200 de internări pentru copii cu diabet (circa 80% din internări sunt pentru diabetici, 20% pentru hemofilici). Se poate spune, per total, că s-a depăşit 17.000 de internări. Fiecare pacient cu diabet revine la Buziaş, în medie, cam de patru ori.
În registrul diabetului zaharat din România, întocmit pentru anul 2010, există un număr de 2.318 copii cu diabet zaharat. Şi asta cu excepţia judeţelor Vaslui şi Giurgiu, care nu au binevoit să trimită datele.

Reportajul integral, click aici
Buziaş, inima diabetologiei pediatrice româneşti

Timişoara / Consilierul Ambasadei Congo din Serbia, trafic cu ţigări în judeţul Timiş

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Timisoara au destructurat un grup infractional organizat, constituit din 14 persoane, cetateni romani si sarbi, specializat in savarsirea infractiunii de contrabanda.
În fapt, se retine ca, in cursul anului 2011, invinuitii au constituit un grup infracţional organizat, in scopul introducerii pe teritoriul României, prin sustragere de la controlul vamal, a unor cantitati insemnate de tigari.
Ţigările erau introduse în ţară prin punctul de trecere al frontierei Moraviţa, de către invinuita Bombeto Pascaline Esther, respectiv de soţul acesteia, invinuitul Marc Marius Itela Elombola, având funcţia de consilier 2 in cadrul Ambasadei Republicii Congo in Serbia.
Invinuiţii foloseau in acest scop un autovehicul apartinând corpului diplomatic, pentru a evita controlul la frontieră.
Tigarile erau depozitate in diverse locaţii din judeţul Timis, deţinute de catre membrii gruparii.
In noaptea de 12/13.06.2011, invinuita Bombeto Pascaline Esther a fost depistată in flagrant delict, in autoturismul de teren, marca Chrysler, fiind gasită cantitatea de 18.500 pachete ţigari, introduse ilegal pe teritoriul tarii.
Procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 9 perchezitii domiciliare in muninicipiul Timisoara si in judeţul Timis.
Procurorii D.I.I.C.O.T au dispus reţinerea pentru 24 de ore a invinuitei si a altor 3 invinuiţi, cetăţeni sârbi, urmând a fi dispuse măsurile legale si faţă de ceilalţi membri ai grupării, cetăţeni români.

duminică, 12 iunie 2011

Timişoara / Liberalii vor ca biserica să fie finanţată de la bugetul de stat

Senatorul PNL de Timiş Nicolae Robu, preşedintele PNL Timiş, spune într-un comunicat de presă: "Constatând că, în ultimii ani, tot mai mulţi politicieni care nu au nimic sfânt -aparţinând mai ales PDL - încearcă să-şi crească notorietatea şi să obţină voturi aducând fonduri de la bugetul de stat la diverse parohii condiţionat de implicarea acestora partizană în politică de partea partidelor lor - mai ales în procesele electorale! -, am iniţiat o propunere legislativă de completare a Legii 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor. Prin această iniţiativă urmează să se creeze un cadru de finanţare a bisericilor mai imun la politizare decât cel actual, pe care-l consider extrem de vulnerabil".
Conform propunerii legislative, în Legea 489/2006 se introduce un articol nou care prevede că: „Pentru finanţarea bisericilor, sumele de la bugetul de stat sunt alocate organismelor naţionale de conducere ale cultelor recunoscute şi ale unităţilor de cult. Cultele şi unităţile de cult distribuie sumele alocate către parohii, în teritoriu, după propriile reguli şi priorităţi”.
Co-iniţiatori ai propunerii, alături de Nicolae Robu, sunt senatorii PNL: Cristinel Bîgiu, Minerva Boitan, Mircea Diaconu, Emilian Frâncu, Marius Nicoară, Mario Oprea, Liviu Paşca, Cornel Popa şi Cristian Ţopescu.

Timişoara / Campanie de promovare a securităţii şi sănătăţii la locul de muncă

Uniunea Judeţeană C.N.S.L.R. Frăţia - Timiş, împreună cu partenerii de proiect S.C. Casablanca Services S.R.L. şi Asociaţia Colfasa continuă seria evenimentelor destinate transferului de bune practici europene din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Astfel, zilele trecute, expertul italian PAOLO NARDOZZA, consultant în formare pe tema securităţii şi sănătăţii în muncă, a organizat o serie de seminarii şi întâlniri cu reprezentanţii sindicatelor şi angajaţi din diverse sectoare de activitate în vederea schimbului de bune practici cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă pe şantierele de construcţii şi alte sectoare de activitate, unde rata accidentelor de muncă continuă să se menţină ridicată: exploatare forestieră, siderurgie etc.
Programul expertului italian a cuprins două seminarii pe tema managementului calităţii şi securităţii în muncă, desfăşurate la Timişoara şi Reşiţa şi două mese rotunde cu reprezentanţi ai sindicatelor din Timişoara şi Hunedoara.
Această activitate se va finaliza cu un Manual de bune practici, ce va fi distribuit partenerilor sociali şi tuturor celor interesaţi. De asemenea, acesta va fi disponibil în format electronic şi pe site-ul proiectului „Securitatea şi sănătatea în muncă”(www.securitateainmunca.eu), cât şi în format imprimat, la Infochioşcul deschis la sediul Uniunii Judeţene CNSLR Frăţia Timiş de pe strada dr. Liviu Gabor, nr.4, Timişoara.
Proiectul „Securitatea la locul de muncă”, cu un buget de 1.781.158 lei, se desfăşoară pe o perioadă de doi ani, între octombrie 2009 şi septembrie 2010, în cele patru judeţe din Regiunea de Dezvoltare Vest. Obiectivul general al proiectului constă în susţinerea capacităţii partenerilor sociali şi a organizaţiilor societăţii civile din regiune pentru a contribui la îmbunătăţirea calităţii muncii şi la consolidarea integrării sociale prin participarea activă la procesele decizionale şi prin dialog social.

Timişoara / Ultimul concert simfonic al stagiunii la Filarmonica Banatul

Vineri, 24 iunie, de la ora 19, Filarmonica Banatul din Timişoara va găzdui ultimul concert simfonic al stagiunii. Maestrul Radu Popa, dirijorul concertului, propune publicului din Timişoara, Aria din Suita nr.3 în re major BWV 1068, pentru orchestră de coarde de Johann Sebastian Bach, Concertul pentru vioară şi orchestră în re major op.61 de Ludwig van Beethoven şi Suita „Visul unei nopţi de vară” de Felix Mendelssohn-Bartholdy.
Bach a compus Suita a III-a pentru Prinţul Leopold von Anhalt-Köthen. Conţine cinci părţi, a doua fiind celebra Arie care se va asculta la concert.
Iniţiativa de a reasculta concertul pentru vioară compus de Beethoven îi aparţine violonistei Corina Belcea, care va oferi vineri seara varianta sa interpretativă. Deşi a compus 5 concerte pentru pian, Beethoven a scris un singur concert pentru vioară (în proiectele anului 1792 a mai existat un concert în do major, dar a rămas doar la nivel de fragmente şi schiţe) terminat în 1806. Autorul celor 10 Sonate pentru vioară şi pian şi al Romanţelor pentru vioară, a ştiut să pună în valoare toată gama resurselor expresive ale viorii.
În 1842, Mendelssohn compune muzica de scenă la „Visul unei nopţi de vară” după William Shakespeare. Lucrarea a fost comandată de Regele Frederik William al IV-lea al Prusiei, care dorea o muzică a bucuriei şi visării. Într-adevăr, compozitorul a reuşit să poetizeze viaţa, să penduleze mereu între real şi vis. Drept uvertură, a folosit piesa cu acelaşi nume, scrisă cu 16 ani în urmă, uvertură interpretată de orchestra timişoreană, tot sub conducerea maestrului Radu Popa, la 14 ianuarie 2011.

Timişoara / Asocieri și parteneriate comerciale - soluții la îndemână pentru bugetul și afacerea ta

KAS a lansat pe piață rețeaua națională de distribuție și consum RND|KAS - prima platformă comercială și de afaceri, realizată prin asocieri profesionale între firme și consumatori. Asocierea este destinată celor care doresc să se implice și să susțină în mod activ dezvoltarea rețelei și activitatea comercială a firmelor românești din grup, pentru a obține în permanență beneficii financiare - sub forma unei cote părți, din rulajele lor.
Pentru a afla detaliile afacerii și beneficiile financiare ale acestei afaceri poţi participa marți, 14 iunie, între orele 19-20, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara, sala Bega - la evenimentul cu tema "Asocieri și parteneriate comerciale - Soluții la îndemână pentru bugetul și afacerea ta" eveniment sprijinit de CCIAT, Intesa Sanpaolo Bank, CEC Bank, Club PARTY, ANPCPPSR și Asociația Partenerilor KAS - APK, Asociația Școala Mamei Junior.
La întâlnire sunt așteptați persoane fizice și juridice care doresc sa-și crească veniturile prin deținerea unei cote parți din veniturile rețelei ; administratori de societăți comerciale/ reprezentanții lor - care doresc să devină furnizori ai rețelei; membri ai comunității și ai administratiei locale - care doresc sa sprijine mediul de afaceri autohton; persoanele care doresc să-și demareze o afacere independentă în franciză sau ca parteneri ai rețelei; absolvenții care sunt în căutarea unui loc de muncă; persoane dinamice care vor să câștige bani prin dezvoltarea unei activități independente în parteneriat cu firmele din grup.
Prin participării la eveniment, vei afla cum te poți implica activ sau pasiv, în activitățile rețelei, precum și în afacerile firmelor din grup; ce benifici financiare poți avea în calitate de membru, colaborator sau partener al singurei rețele de distributie din Europa, dezvoltată pe consumul general de produse și servicii, prin asocierea dintre comercianți și consumatori.
Participanții la eveniment vor obține în mod gratuit statutul de MEMBRU al comunității de afaceri dezvoltată în cadrul rețelei RND|KAS. Poţi afla răspunsuri și soluții la întrebările și problemele cu care te confrunți. Fiecare PARTENER al rețelei va primi ca bonus din partea organizatorilor, un sejur de 7 nopți în Tenerife. Devino membru sau partener al rețelei și contribuie la dezvoltare comunității de afaceri în orașul tău, sub sigla RND. Beneficii suplimentare: fiecare participant va primi si o afacere la cheie, în domenil vacantelor și acces in cea mai mare rețea de vacante din Europa, cu peste 65 milioane de oferte la zi.

Timişoara / Belieforama – diversitate religioasă şi anti-discriminare

În context european, aspectele legate de diversitatea religioasă şi discriminare au o importanţă aparte în dinamica relaţiilor. Religiile şi credinţele din Europa sunt din ce în ce mai diverse – având potenţialul dezvoltării unor relaţii interculturale pozitive dar fiind, în acelaşi timp, şi o sursă a conflictelor interculturale.
În contextul provocărilor actuale cu privire la coeziunea socială, generate de diversitatea de religii şi credinţe, proiectul Belieforama îşi propune să ofere o alternativă educaţională pentru înţelegere, acceptare şi respect reciproc.
Dimensiunea spirituală este o caracteristică specifică existenţei umane. Aceasta se poate manifesta prin apartenenţa la una dintre religiile lumii sau prin simpla credinţă că există ceva dincolo de aspectele pur fizice ale vieţii.
Prin activităţile prevăzute în cadrul proiectului se urmăreşte sensibilizarea publicului larg cu privire la diferenţele religioase şi culturale; oferirea unui spaţiu de discuţie între credincioşi şi necredincioşi; dezvoltarea de abilităţi pentru crearea de medii incluzive; confruntarea prejudecăţilor; sprijinirea dezvoltării profesionale sau personale.
Proiectul a fost conceput pornind de la două proiecte anterioare: un proiect Grundtvig (2004-2006) în care a fost dezvoltat modulul de formare Diversitate Religioasă şi Anti-Discriminare, premiat de Comisia Europeană şi un proiect Transversal (2007-2009) pentru diseminarea şi exploatarea materialelor dezvoltate anterior.
Scopul proiectului este de a dezvolta şi pilota noi metode şi materiale, precum şi de a crea o Comunitate de Practicieni în domeniul educaţiei pentru diversitate religioasă şi anti-discriminare.
În cadrul acestui proiect puteţi participa la cursuri de formare de formatori pe temele:
*Diversitate religioasă şi anti-discriminare (în limbile engleză, franceză şi germană);
*Combaterea islamofobiei şi antisemitismului (în limba engleză);
*Diversitate religioasă şi roluri de gen (în limba engleză);
*Diversitate religioasă, facilitare şi acţiune socială (în limba engleză).
Detalii despre cursuri sunt disponibile la: www.ceji.org/education şi www.belieforama.eu.
De asemenea, pentru asigurarea calităţii realizării acestor programe de formare, precum şi a iniţiativelor la nivel local, se va dezvolta în cadrul proiectului o Comunitate de Practicieni în formarea în domeniul diversităţii religioase, care va servi ca punct de referinţă în domeniu în sectoarele educaţionale, profesionale şi politice.
Seminariile anuale, oportunităţile de învăţare continuă prin cursurile de formare tematice şi o platformă online interactivă, sunt câteva dintre elementele cheie ale acestui proiect. De asemenea, vor fi dezvoltate o serie de noi materiale în domeniu şi vor fi colectate în cadrul atelierelor locale şi europene, aspecte problematice emergente cu privire la diversitatea religioasă. Acestea vor fi analizate în scopul redactării unor propuneri de politici publice, care vor fi prezentate instituţiilor europene. O broşură cu 50 de studii de caz va reflecta modalităţile prin care elementele învăţate la cursuri sunt aplicate în diferite medii sociale, în viaţa personală şi profesională. Această iniţiativă este o potenţială sursă de inspiraţie şi idei practice – care arată că este posibil să găseşti strategii creative, inovatoare şi eficiente de a trăi şi munci în medii în care diversitatea religioasă este prezentă.
În România au fost realizate în perioada 2009-2010 o serie de ateliere de sensibilizare. În anul 2010, Institutul Intercultural a fost reprezentat la seminarul internaţional al formatorilor în domeniul diversităţii religioase şi anti-discriminării, iar în 2011 acest seminar se va organiza la Timişoara în luna septembrie.
Între timp însă se vor organiza încă trei ateliere pe această tematică în cadrul Festivalului Namaste India (http://namasteindia.ro), la care vă invităm cu drag să participaţi: „Ritualuri de trecere”, „Reflecţie cronologică” şi „Care e poziţia ta?” Aceste activităţi îşi propun să creeze un spaţiu deschis pentru schimburi culturale şi pentru cunoaşterea celuilalt dar în aceeaşi măsură deschis pentru cunoaşterea de sine şi pentru reflectare asupra modalităţilor în care putem avea, fiecare dintre noi, un rol pozitiv în vieţile celorlalţi.
Proiectul Belieforama este realizat de CEJI – A Jewish Contribution to an Inclusive Europe/Belgia (coordonator), Multifaith Centre, University of Derby/Marea Britanie, Novas Scarman Group/ Marea Britanie, DVV International/Germania, Partners Bulgaria, Institutul Intercultural Timişoara/ România, Extravaleren / Olanda.

Oana Neştian