*Motorul de căutare Google şi-a modificat logo-ul, inserând imagini ale unor opere ale lui Constantin Brâncuşi, pentru a marca 135 de ani de la naşterea sculptorului, personalitate de vârf a artei universale. În pagina de deschidere, Google publică imagini ale celor mai reprezentative sculpturi ale lui Brâncuşi, între care ''Domnişoara Pogany'', ''Sărutul'', ''Muză adormită în bronz'', ''Pasăre în spaţiu'', ''Prometeu'' sau ''Leda''. Constantin Brâncuşi s-a născut la 19 februarie 1876, în satul Hobiţa, din comuna Peştişani, judeţul Gorj.
*Economia României a scăzut cu 1,2% anul trecut, mai puţin decât estimările oficiale, care anticipau o reducere de 1,9-2%, iar în trimestrul IV PIB a avansat uşor, cu 0,1%, în termeni reali, faţă de trimestrul anterior.
*Gazoductul Nabucco, care ar trebui să transporte gaz din Marea Caspică spre Europa, ocolind Rusia, va costa mai mult de 7,9 miliarde de euro, cât a fost prevăzut iniţial, prin prelungirea către Irak şi nu va fi pus iî funcţiune mai devreme de sfârşitul lui 2015. În final, conducta va măsura 3900 km.
*Vânzările de vehicule au crescut în ianuarie cu 24,8%, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, la 5.441 unităţi, însă au scăzut cu 33% faţă de luna anterioară, potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile. La autoturisme, livrările din ianuarie s-au majorat cu 16% comparativ cu luna similară a anului trecut, la 4.399 unităţi, dar faţă de decembrie 2010 au scăzut cu 35%.
*Mai mult de trei sferturi (76%) din respondenţii unui sondaj IRES au afirmat că preferă să lucreze cât mai puţin cu banca, în timp ce mai puţin de jumătate dintre clienţi au încredere în instituţiile de credit.
Pe de altă parte, 90% sunt de acord total sau parţial cu faptul că «contractele dintre bănci şi clienţi sunt în avantajul băncilor», iar 89% cu afirmaţia că «oamenii nu sunt atenţi atunci când intră sub contract cu băncile.
*Cea mai mare bancă italiană, UniCredit, intenţionează să deschidă în următorii cinci ani 900 de sucursale în Europa Centrală şi de Est, din care 300 în România. Banca are în prezent circa 520.000 de clienţi activi şi o reţea teritorială formată din 235 de sucursale.
*Norvegia acordă finanţări nerambursabile României prin intermediul a două programe, EEA Grants şi Norway Grants. După o prima etapă care a însemnat finanţarea a 29 de proiecte cu 48 de milioane de euro, cea de-a doua va aduce, începând cu anul viitor, 305 milioane de euro proiectelor româneşti.
*Rata anuală a inflaţiei a coborât la 6,99% în ianuarie 2011, după ce s-a situat la nivelul de 7,96% la finalul anului trecut. Însă, preţurile s-au majorat în prima lună din 2011, în general, cu 0,77%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.
*Consiliul Concurenţei a amendat Orange România şi Vodafone România cu 63 milioane de euro, pentru abuz de poziţie dominantă. Companiile nu au dorit să recunoască faptul că au făcut abuz de poziţie dominantă, situaţie în care amenzile primite s-ar fi putut reduce cu circa 25%.
*Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea pentru modificările aduse Codului Muncii. Potrivit premierului Emil Boc, o decizie în acest sens va fi luată după discuţiile în rândul coaliţiei.
*România a făcut unele progrese în lupta împotriva corupţiei, dar trebuie să se axeze pe accelerarea judecării cazurilor de corupţie la nivel înalt şi pe consolidarea politicii generale anticorupţie, până în vara acestui an, când este aşteptată următoarea evaluare a Comisiei Europene, se arată în Raportul de Monitorizare pe Justiţie.
*Potrivit unei analize a Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie, un top al încrederii românilor în băncile româneşti arată cam aşa: BCR - 34%, BRD - 18%, Banca Transilvania - 13%, Raiffeisen Bank - 11%, Bancpost - 5%, ING - 5%, CEC Bank - 4%, UniCredit Tiriac Bank - 2%, Alpha Bank - 2%, Banca Comerciala Carpatica - 1%, Banca Romaneasca - 1%.
sâmbătă, 19 februarie 2011
joi, 17 februarie 2011
Salariul mediu net în județul Timiș este de 1533 de lei
Câștigul salarial mediu brut la nivelul județului Timiș în luna decembrie 2010, spune Institutul Național de Statistică, a fost de 2106 lei /persoană, iar cel net de 1533 lei /persoană, ambele în creștere față de luna precedentă cu 6,6%, respectiv cu 7,0%. Câștigul salarial nominal brut cuprinde salariile, respectiv drepturile în bani și în natură cuvenite salariaților pentru munca efectiv prestată (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar) potrivit formei de salarizare aplicată, sporurile și indemnizațiile acordate ca procent din salariu sau în sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele plătite pentru timpul nelucrat (indemnizațiile pentru concediile de odihnă și studii, zile de sărbătoare și alte zile libere, sumele plătite din fondul de salarii pentru concediile medicale), premiile, primele de vacanță si alte sume plătite din fondul de salarii conform actelor normative sau contractelor colective de muncă, sumele plătite din profitul net și alte fonduri (inclusiv tichetele de masă). Câștigul salarial nominal net se obține prin scăderea din câștigul salarial nominal brut a: impozitului, contribuției salariaților pentru asigurările sociale de sănătate, contribuției individuale de asigurări sociale de stat și a contribuției salariaților la bugetul asigurărilor pentru șomaj. Interesant la capitolul câștigurilor salariale ar fi se facă publică și o structură a numărului de salariați în funcție de venituri. Pentru că nu știu alții cum sunt, dar realitatea este că sunt enorm de mulți care abia trec de salariul minim pe economie. Ceea ce ar însemna compensații în cealaltă parte a balanței. Pe de altă parte, efectivul salariaților a fost de 195403 persoane la sfârșitul lunii decembrie 2010, cu 1935 persoane mai mic decât în luna noiembrie 2010. Numărul șomerilor înregistrați la sfârșitul lunii decembrie 2010 (care au declarat a fi în căutarea unui loc de muncă, fiind beneficiari sau nu de drepturi bănești), potrivit datelor furnizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a fost de 12367 persoane, în scădere față de luna noiembrie cu 805 persoane. Comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, numărul șomerilor e mai mic cu 2747 persoane (18,2%). Din numărul total al șomerilor înregistrați, femeile reprezintă 45,9%. Rata șomajului la sfârșitul lunii decembrie 2010, pe total, a fost de 3,7%.
Dintre cele 275 de regiuni ale Uniunii Europene, Regiunea Vest se situează pe locul 249
La data de 7 februarie la Timişoara şi respectiv 10 februraie la Szeged a avut loc lansarea oficială a publicatiei „Asemănări şi deosebiri între Regiunea Ungară Dél-Alföld şi Regiunea Românească Vest”. Publicaţia este rodul unei colaborări între Direcţia Regională de Statistică Timiş şi Direcţia similară din Szeged, colaborare prin care s-a reuşit, pe parcursul unui an, elaborarea unui material cu date comparabile în ceea ce priveşte cele mai importante aspecte sociale şi economice din cele două regiuni. Astfel, PIB-ul pe cap de locuitor în Regiunea Vest a fost de 6695 euro/persoană, iar cel al Regiunii Dél-Alföld de 6572 euro/persoană(2007). Referitor la PIB-ul pe cap de locuitor în anul 2007, dintre cele 275 de regiuni existente în UE, Regiunea Vest este clasată pe locul 254, iar Regiunea Dél-Alföld pe poziţia imediat următoare. La nivel naţional, din cele 8 regiuni ale României, Regiunea Vest se află pe locul 2, după Regiunea Bucureşti – Ilfov cu 12800 Euro/locuitor. Regiunea Dél-Alföld se clasează pe locul 5 dintre cele 7 regiuni ale Ungariei. Metodologia Eurostat calculează şi PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în PPS (puterea standard de cumpărare). PPS reprezintă o monedă comună, calculată la nivelul Eurostat, ce elimină diferenţele de nivel ale preţurilor dintre ţări/regiuni, permiţând astfel comparaţii semnificative între acestea care, calculate în mărimi absolute, ar fi semnificativ diferite. PIB –ul pe cap de locuitor în PPS este o variabilă cheie pentru determinarea eligibilităţii regiunilor în cadrul politicii structurale a Uniunii Europene.Este de reţinut că indicatorul, calculat în PPS, este destinat în special pentru comparaţiile între ţări/regiuni, şi nu pentru comparaţii temporale. În anul 2007, din cele 275 de regiuni ale Uniunii Europene, Regiunea Vest se situează pe locul 249, cu 12000 PPS/locuitor, în timp ce Regiunea Dél-Alföld se află pe poziţia 257 cu 10400 PPS/locuitor. În anul 2008, din punct de vedere al ratei de ocupare a forţei de muncă, în Regiunea Vest 59,3% din populaţia cu vârsta între 15 – 64 ani aparţinea grupului activ din punct de vedere economic, în timp ce în Regiunea Dél-Alföld procentul a fost de 54,5%. La nivel naţional, Regiunea Vest ocupa locul 5 dintre cele 8 regiuni ale României, iar Regiunea Dél-Alföld locul 4 în cele 7 regiuni ale Ungariei. În anul 2008, Regiunea Vest a avut o rată a şomajului de 5,7%, ocupând locul locul 4 intre cele 8 regiuni ale României. Rata şomajului în Regiunea Dél-Alföld în anul 2008 a fost de 8,8 %, rată ce a clasat-o pe poziţia a 4 –a din cele 7 regiuni ale Ungariei.
miercuri, 16 februarie 2011
INFOTIMIŞOARA
*SIF Banat-Crişana a înregistrat în 2010 un profit brut de 62,99 milioane lei, în scădere cu circa 44% comparativ cu anul 2009, când profitul net a ajuns la 112,18 milioane lei, potrivit datelor publicate de companie. Veniturile au totalizat 113,51 milioane lei în 2010 comparativ cu 180,53 milioane în 2009, în scădere cu 37,13%, iar cheltuielile au scăzut de la 62 milioane la 48 milioane lei în 2010. Capitalurile proprii ale societăţii se ridicau, la finele anului, la 538,54 milioane lei, iar provizioanele la 54,08 milioane lei, în timp ce datoriile totalizat, la 31 decembrie 2010, 63 milioane lei.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)