sâmbătă, 6 august 2011

Femeia Săptămânii / Iulia Timoşenko - cătuşe şi putere

După cum se ştie, un tribunal din Kiev, care judecă dosarul fostului premier ucrainean şi opozant Iulia Timoşenko pentru abuz de putere, a dispus plasarea acesteia în arest provizoriu.
Imediat după comunicarea deciziei, Timoşenko a cerut să nu-i fie puse cătuşe în sala de tribunal. Ea a fost totuşi încătuşată după ce a fost evacuată de poliţişti din sala de judecată, în timp ce susţinători ai ei strigau: 'Ruşine, ruşine!'.
Iulia Timoşenko, cel mai înverşunat rival al actualului preşedinte Viktor Ianukovici, poate fi condamnată la aproape 10 ani de închisoare pentru abuz de putere în cursul încheierii acordurilor de comercializare a gazelor cu Rusia în 2009, când exercita funcţia de prim-ministru. Ea este acuzată, în această speţă, că şi-a încălcat atribuţiile de premier autorizând, fără aprobarea guvernului, semnarea unor contracte privind importul de gaz din Rusia la un preţ prea ridicat şi deci dezavantajos pentru Kiev.
Iulia Volodimirivna Timoșenko (în ucraineană Юлія Володимирівна Тимошенко, n. 27 noiembrie 1960, Dnipropetrovsk, RSS Ucraineană) este un politician și om de afaceri ucrainean.
Ea este fiica Ludmilei Nikolaevna Telegina și a lui Vladimir Abramovich Grigean. Tatăl ei a părăsit familia atunci cand Iulia avea doar trei ani.
În 1979 ea s-a măritat cu Oleksandr Timoșenko, fiul unui birocrat din cadrul partidului comunist. Cei doi au o fată Evghenia. Iulia a început să progreseze urcând treptele evoluției în cadrul organizației de tineret a partidului comunist, organizație denumită Komsomol. A absolvit Universitatea de stat din Dnipropetrovsk fiind licențiată în economie.
Înainte de a deveni prima femeie Prim-ministru, din Ucraina, a fost, alături de Viktor Iușcenko, unul din liderii importanți ai Revoluției Portocalii. În această perioadă unele dintre publicațiile din Occident au denumit-o Ioana D'Arc a acestei Revoluții.
Înainte de a face carieră în politică, Iulia Timoșenko a fost o femeie de afaceri de succes - dar controversată -, în domeniul industriei gazelor naturale, femeie care a devenit bogată. Revista Forbes o plasa, la 28 iulie 2005, pe locul al treilea în clasamentul celor mai puternice femei din lume, după secretarul de stat Condoleezza Rice și vicepremierul chinez Wu Yi.
Între decembrie 2004 și 8 septembrie 2005 a fost Prim-ministru al Ucrainei. A fost demisă de președintele Iușcenko, sub pretextul problemelor de corupție. În urma alegerilor parlamentare din 2007, blocul condus de Timoșenko și blocul Ucraina Noastră, susținut de președintele Viktor Iușcenko a câștigat majoritatea în legislativul ucrainean, iar Iulia Timoșenko a devenit din nou Prim-ministru al Ucrainei.

Timiş / ZILELE JIMBOLIENE 2011

Începând de ieri, 5 august 2011, se derulează ediţia a XIV-a a Zilelor Jimboliene.
Turneu de tenis de masă, tenis de câmp, istoria Jimboliei oglindită în presă, întâlnirea oaspeţilor germani, organizată de Asociaţia şvabilor jimbolieni din Germania şi Forumul German, serată muzicală la Biserica Catolică Jimbolia, lansare de carte - ”Rapsodiile române de George Enescu” de Mihaela Silvia Roşca, parada modei - au fost câteva din manifestările primei zile.
A doua zi , 6 august, a debutat cu turneele de handbal feminin şi de handbal masculin, urmând ca, după-amiază, să aibă loc deschiderea festivă a Muzeului Stefan Jäger după renovarea şi reamenajarea camerelor etnografice, expoziţie colectivă de pictură, expoziţie Mihail Sadoveanu la Biblioteca Orăşenească, lansare de carte Dragomir Ciobanu, concert Ştefan Bănică Jr.
Duminică, 7 august, programul va începe cu o liturghie solemnă şi concert de orgă cu Franz Müller, după-amiaza fiind programate finalele turneului de tenis de câmp, activităţi „Cerino”pentru copii, Festivalul Folcloric Banat Triplex Confinium şi spectacol folcloric susţinut printre alţii de soliştii Elena Jurjescu Todi şi Daniela Condurache.

Timiş / Şedinţă extraordinară a Consiliului Local din Lugoj

Consiliul Local Municipal se va întruni luni, 8 august 2011, ora 14, într-o noua sedinta extraordinara. Pe ordinea de zi sunt înscrise urmatoarele puncte:
1. Aprobarea Documentatiei de Avizare a Lucrarilor de Interventie "Înlocuire racorduri apa Str. 13 Decembrie".
2. Aprobarea Documentatiei de Avizare a Lucrarilor de Interventie "Înlocuire racorduri apa Str. Oltului, Comuna din Paris si Brânduselor".
3. Aprobarea Documentatiei tehnico - economice "Suplimentarea covorului elastic pe terenul de joc la Sala de sport Viitorul".
4. Aprobarea documentatiilor tehnico-economice ale unor lucrari de reparatii de interes public.
5. Rectificarea bugetului local pe anul 2011.
6. Acordarea unui mandat special reprezentantului municipiului Lugoj în Adunarea Generala a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Deseuri Timis.
7. Trecerea din domeniul public în domeniul privat al municipiului Lugoj a unor corpuri de cladiri aferente Pietei Agroalimentare "George Cosbuc", în vederea demolarii acestora.
8. Aprobarea unor masuri cu privire la procedura de expropriere în cazul a sapte terenuri aflate în proprietatea Municipiului Lugoj situate pe amplasamentul lucrarii de utilitate publica "Autostrada Lugoj - Deva".

Timiş / 17 cupluri lugojene sărbătoresc o jumătate de secol de căsnicie

În data de 9 august 2011, Primaria Municipiului Lugoj în colaborare cu Directia de Asistenta Sociala Comunitara organizeaza festivitatea de acordare a premiilor de fidelitate, de excelenta precum si a premiului "Vârsta de aur".
Festivitatea se va desfasura de la ora 11, când se va acorda premiul "Vârsta de aur" doamnei IACOB MARIA, nascuta la data de 5 martie 1910, cu domiciliul în Lugoj, Splaiul Campionilor bl S3 A, ap.7.
Apoi, de la ora 12, în incinta Teatrului Municipal "Traian Grozavescu" se va desfasura actiunea de acordare a premiilor de excelenta si de fidelitate pentru 17 cupluri care sarbatoresc 50 de ani de casatorie si 16 persoane vârstnice care au împlinit 90 de ani.

vineri, 5 august 2011

Timişoara / Modificări în circulaţia trenurilor

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA informează că, în perioada 8-26 august, pe anumite secţii de circulaţie de pe raza Centrelor Regionale de Exploatare, Întreţinere şi Reparaţii Cluj, Braşov şi Timişoara, se vor efectua lucrări la infrastructura feroviară.
Astfel, în cadrul Centrului Regional de Exploatare, Întreţinere şi Reparaţii Timişoara, în perioada 22-26 august, se vor executa lucrări de demolare a pasajului superior de la km 109+920, dintre staţiile Buziaş şi Sinia, intervenţie care presupune închiderea liniei curente Buziaş-Sinia în perioada menţionată, cu următoarele modificări în circulaţia trenurilor:
*în perioada 23-25 august, inclusiv, trenul 1812/-1 se anulează în relaţia Timişoara Nord-Buziaş-Sibiu;
*de la aceeaşi dată, circulă suplimentar trenul 12012, în relaţia Timişoara Nord-Recaş-Sibiu, cu plecare din staţia Timişoara Nord la ora 05.09 şi sosire în statia Sibiu la ora 11.53 ;
*în perioada 22-26 august, inclusiv, trenul 1811/-1 se anulează în relaţia Vinţu de Jos-Buziaş-Timişoara Nord şi va circula în relaţia Sibiu-Vinţu de Jos;
*în perioada 21-26 august, inclusiv, trenul 1814/-1 se anulează în relaţia Timişoara Nord-Buziaş-Vinţu de Jos şi va circula în relaţia Vinţu de Jos-Sibiu;
*în perioada 22/23-25/26 august, inclusiv, trenul 1813/-2 se anulează în relaţia Sibiu-Buziaş-Timişoara Nord;
*de la aceeaşi dată, circulă suplimentar tren 12013, în relatia Sibiu-Recaş-Timişoara Nord, cu plecare din staţia Sibiu la ora 17.41 şi sosire în staţia Timişoara Nord la ora 00.11 ;
*în perioada 22-25 august, inclusiv, trenul 1623/-2 se anulează în relaţia Sibiu-Recaş-Timişoara Nord ;
*de la aceeaşi dată, circulă suplimentar tren 12023, în relaţia Sibiu-Recaş-Timişoara Nord, cu plecare din staţia Sibiu la ora 15.45 şi sosire în staţia Timişoara Nord la ora 22.03 ;
*în perioada 22-26 august, inclusiv, trenul 1624/-1 se anulează în relaţia Timisoara Nord-Buziaş-Sibiu;
*de la aceeaşi dată, circulă suplimentar tren 12024, în relaţia Timişoara Nord-Recaş-Sibiu, cu plecare din staţia Timişoara Nord la ora 08.19 şi sosire în statia Sibiu la ora 14.45 ;
*în perioada 21/22-25/26 august, inclusiv, trenul 1837/-2 se anulează în relaţia Iaşi-Buziaş-Timişoara Nord;
*de la aceeaşi dată, circulă suplimentar tren 12037/-2, în relatia Iaşi-Recaş-Timişoara Nord, cu plecare din statia Iaşi la ora 20.16 şi sosire în staţia Timişoara Nord la ora 13.28 ;
*în perioada 22/23-25/26 august, inclusiv, trenul 1838/-1 se anulează în relaţia Timişoara-Buziaş-Iaşi;
*de la aceeaşi dată, circulă suplimentar trenul 12038/-1, în relaţia Timişoara Nord-Recaş-Iaşi, cu plecare din staţia Timişoara Nord la ora 17.30 şi sosire în statia Iaşi la ora 10.03.
Compania Naţională de Căi Ferate CFR S.A. recomandă publicului călător ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre graficul de circulaţie a trenurilor respective la staţiile şi agenţiile CFR locale sau la numărul de telefon 021/9521.

Europa League / Ianis Zicu împotriva lui Gigi Becali

Conform tragerii la sorţi desfăşurate la Nyon (Elveţia), în play-off-ul Europa League la fotbal (finala competiţiei este programată pe ''Naţional Arena'' din Bucureşti în data de 9 mai 2012):

Steaua Bucureşti - ŢSKA Sofia

Primul meci pe teren propriu, pe 18 august, iar returul cu echipa lui Ianis Zicu se va disputa pe 25 august.

Dinamo Bucureşti - Vorskla Poltava (Ucraina)

Rapid Bucureşti - WKS Slask Wrocław (Polonia)

FC Vaslui - Sparta Praga (Cehia)

Gaz Metan Mediaş - Austria Viena

Timişoara / 51,4% dintre locuinţele din judeţul Timiş au fost asigurate

Municipiul Bucureşti şi judeţele Constanţa şi Timiş reprezintă unităţile teritoriale unde s-au încheiat, până în prezent, cele mai multe asigurări de locuinţe.
Potrivit unui comunicat trimis de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), până la 30 iunie 2011 un procent de 64% dintre locuinţele aflate pe raza municipiului Bucureşti erau asigurate, fie prin asigurări facultative, fie prin poliţe obligatorii de asigurare emise în temeiul Legii nr.260/2008.
La data de 30.06.2011, 64% din locuințele din Municipiul București erau asigurate, fie prin asigurări facultative, fie prin polițe obligatorii de asigurare emise în temeiul Legii nr.260/2008.
Pe următoarele două locuri se situează județul Constanța, cu 53,1% dintre locuințe asigurate, și județul Timiș, cu un grad de cuprindere în asigurare de 51,4%.
Cele mai scăzute grade de cuprindere în asigurare a locuințelor se înregistrează în județele Vaslui (21%), Gorj și Maramureș (fiecare cu 29,3%), precum și Botoșani (29,5%).
La nivel național, numărul locuințelor asigurate era de 3.377.026, din care 2.793.628 prin asigurări facultative și 583.398 prin asigurări obligatorii, ceea ce înseamnă un grad total de cuprindere în asigurare a fondului locativ al României de 40,3%.
Președintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu, a declarat: „În luna iulie, vânzările de polițe obligatorii emise de PAID au continuat să crească, și chiar într-un ritm considerabil. Cel mai probabil același lucru s-a întâmplat și cu asigurările facultative, drept pentru care estimez că, în prezent, avem un grad total de cuprindere în asigurare în jur de 45%. Procentul este dublu față de cel înregistrat înainte de implementarea Legii nr.260/2008, a cărei necesitate am susținut-o întotdeauna, astfel că este evident faptul că introducerea obligativității asigurării a impulsionat și asigurările facultative. Am convingerea că trendul de creștere va continua, astfel încât tot mai mulți oameni să fie protejați prin asigurare”.
Se remarcă faptul că circa trei sferturi (73,7%) din asigurările facultative valabile la data de 30.06.2011 au fost încheiate pe parcursul primelor 6 luni ale anului curent, restul fiind contracte încheiate/reînnoite în anul anterior.
Primele brute subscrise în semestrul I al anului curent, aferente asigurărilor facultative încheiate pentru locuințe, au fost de 315,39 milioane lei, ceea ce înseamnă o primă medie pe contract de 153 lei (circa 36 euro).

România / Avem stadion, dar n-avem echipă

Bucureştenii vor putea vizita sâmbătă, începând cu ora 17, până noaptea, Naţional Arena, a anunţat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
Potrivit acestuia, inaugurarea oficială va avea loc în data de 6 septembrie la meciul cu selecţionata Franţei din preliminariile Campionatului European de Fotbal 2012, după care vor mai fi organizate două evenimente sportive sau culturale.

Timişoara / Intrare liberă la Grădina Zoologică

Ziua Internaţională a Grădinilor Zoologice este sărbătorită în fiecare an pe data de 9 august în întreaga lume. Aceasta este ziua în care grădinile zoologice ar trebui să se umple de vizitatori. Acesta fiind scopul permanent, Primăria vă invită în cadrul Grădinii Zoologice Timişoara, intrarea fiind gratuită pentru toţi vizitatorii.
Ca invitaţi speciali, clovni jucăuşi  o să ofere distracţii şi multe jocuri năstruşnice.
Grădina Zoologică a fost deschisă publicului timişorean în anul 1986. Adăpostea atunci aproximativ 30 de specii, majoritatea speciilor proveneau din fauna ţării.
În anul 2007, au fost finalizate lucrările la habitatele pentru emu, guanako, maimuţe capucin, canguri pitici, ştruţi, păsări de apă şi kinder-zoo.

Timişoara / 386 locuri de muncă disponibile în judeţul Timiş

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă dispune săptămâna aceasta de o listă de 386 de locuri de muncă disponibile în judeţul Timiş.
Printre cele mai căutate meserii sunt agent de securitate, brutari, croitor ştanţator piese încălţăminte, încărcător-descărcător, lucrător comercial, manager relaţii/cu clienţii băncii/societate leasing, muncitor necalificat în industria confecţiilor, operator confecţii îmbrăcăminte-ţesături, operator prelucrare mase plastice.

CLICK AICI pentru LISTA CU LOCURI DE MUNCĂ ÎN JUDEŢUL TIMIŞ
FIRME / ADRESE / TELEFOANE / POSTURI VACANTE

Timiş / Evaziune fiscală cu ...fier vechi. La 71 de ani

În urma unor activităţi desfăşurate de poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Jimbolia, l-au depistat pe A. Miron, de 71 de ani, din aceeaşi localitate care în perioada 2009-2011 a achiziţionat ilegal diferite cantităţi de materiale feroase şi neferoase pe care le-a predat unei societăţi comerciale din localitatea Săcălaz obţinând sume de bani fără a le declara.
Poliţiştii i-au întocmit dosar penal pentru evaziune fiscală, iar cercetările vor continua pentru documentarea activităţii sale infracţionale.

joi, 4 august 2011

Timişoara / FC Timişoara - FC Bihor, în prima etapă din liga secundă

Fotbal / Liga a II-a / Seria VEST 2011-2012

Etapa I - 20 august

Chindia Târgovişte - Gloria Bistriţa
Luceafărul Oradea - Mureşul Deva
FC Maramureş Baia Mare - FC Argeş
UTA - Juventus Bucureşti
Gaz Metan CFR Craiova - Arieşul Turda
Unirea Alba Iulia - CSM Rm. Vâlcea
FC Timişoara - FC Bihor
CSM Slatina - Alro Slatina

CLICK AICI pentru Programul Turului Ligii 2 la Fotbal

Timişoara / 1.752.493,86 lei pentru modernizare în Zona Polonă

“Zona Polonă” este situată în partea sud-vestică a municipiului Timişoara, chiar la intrarea în Timişoara dinspre localitatea Utvin. În partea de sud, zona de locuinţe este împrejmuită de terenuri virane, iar în partea de nord este delimitată de Fabrica de Zahăr la nord şi societatea Smithfield la vest. Pe toate sectoarele de drum, structura rutieră era inexistentă. Colectarea apelor pluviale nu se putea efectua, deoarece nu existau dispozitive de preluare a acestor ape.
În zona care a fost modernizată sunt asigurate dotările privind canalizarea, gazul metan, apa, instalaţiile electrice şi telefonice. Lucrările executate au urmărit îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie rutieră şi pietonală prin realizarea unei structuri rutiere moderne cu îmbrăcăminte din beton asfaltic. Lăţimea carosabilului este de 6 m, cu excepţia zonei situate pe partea dreaptă a străzii Polonă, unde lăţimea este de 4 m datorită construcţiilor existente şi a limitei parcelei destinate carosabilului, realizarea de trotuare, din pavaj de 8 cm dale din beton, adiacent fronturilor construite şi încadrarea acestora cu borduri din beton de 10x15 cm, amenajarea de parcaje ecologice. Scurgerea apelor de pe partea carosabilă se face prin intermediul pantelor transversale spre rigola executată pe ambele părţi ale carosabilului, iar în profil longitudinal, rigolele asigură evacuarea apelor pluviale spre gurile de scurgere realizate. De asemenea, au fost realizate marcaje şi au fost montate de indicatoare pentru reglementarea circulaţiei rutiere. Lungimea străzilor din zonă care au fost asfaltate este de 906,12 m. Valoarea contractată a lucrărilor: 1.752.493,86 lei (cu TVA).

Timişoara / Asalt african la frontiera de vest

*În ultimele 48 de ore, poliţiştii de frontieră au depistat şi reţinut 24 persoane, cetăţeni algerieni, marocani etc. care încercau să intre ilegal in Romania.
*20 migranţi au fost reţinuti de către poliţiştii de frontieră timişeni şi 4 migranţi au fost depistaţi de poliţiştii de frontieră din Caras Severin, împreună cu lucrători din cadrul O.R.I.
*În toate cazurile poliţiştii de frontieră au întocmit lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere ilegală a frontierei de stat.
*În perioada 03 - 04.08.2011, poliţiştii de frontieră timişeni au reţinut mai multe grupuri de migranţi din Algeria, Maroc, Tunisia, cu vârste cuprinse între 19 şi 37 de ani, care intenţionau să ajungă ilegal în spaţiul Schengen.
Astfel, în data de 03.08.2011, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Lunga au depistat, în zona de competenţă, zece persoane de sex masculin care nu vorbeau limba română şi nu aveau documente de identitate asupra lor. Lucrătorii noştri au procedat la conducerea persoanelor in cauza la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră în vederea clarificării situaţiei.
Cu această ocazie s-a stabilit că cele zece persoane, cu vârste cuprinse între 19 şi 37 de ani, sunt 6 cetăţeni algerieni, 2 marocani şi 2 tunisieni şi au trecut ilegal frontiera din Serbia în România.
Tot ieri, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectoarelor Poliţiei de Frontieră Moraviţa şi Cruceni au depistat, în zona de competenţă, două grupuri de migranţi, formate din şase persoane de sex masculin. În cadrul primelor cercetări s-a stabilit că bărbaţii, 6 cetăţeni algerieni, cu vârste cuprinse între 22 şi 33 de ani, au trecut ilegal frontiera din Serbia în România.
Şi poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P. F. Jimbolia au depistat, azi dimineaţă, în jurul orei 08.30, în zona de competenţă, patru migranţi, cetăţeni algerieni, cu vârste cuprinse între 20 şi 27 de ani, care au trecut ilegal frontiera din Serbia în România.
*În data de 03.08.2011, poliţiştii de frontiera din cadrul S.P.F. Naidas, judeţul Caraş Severin, au desfăşurat o acţiune pe linia combaterii migraţiei ilegale împreună cu Oficiul Roman pentru Imigrări Caraş-Severin.
Astfel, în jurul orei 14.00, la aproximativ 450 m de linia de frontieră au fost depistate, deplasându-se pe jos, patru persoane de sex masculin. Poliţiştii de frontieră au constatat că cei patru bărbaţi sunt cetăţeni străini şi nu posedă documente de identitate asupra lor, motiv pentru care aceştia au fost conduşi la sediul instituţiei pentru cercetări.

Timişoara / Rapid Bucureşti va plăti 25.000 lei pentru un meci de Europa League pe stadionul Dan Păltinişanu

Consiliul Judeţean Timiş a aprobat în şedinţa de astăzi, 4 august, tarifele pentru închirierea ocazională a Stadionului "Dan Păltinişanu" din Timişoara.
Astfel, pentru jocurile din Liga I închirierea stadionului va costa 21.000 de lei pentru un joc, în timp ce pentru meciurile din Europa League se va încasa 25.000 lei pentru o partidă de fotbal. Dacă se va închiria stadionul şi pentru meciuri din Champions League, se va plăti 34.000 de lei.
În astfel de condiţii, clubul de fotbal Rapid Bucureşti, care a solicitat punerea la dispoziţie a stadionului timişorean pentru a disputa primul joc din cadrul play-off-ului Europa League, va plăti 25.000 lei.
Pe de altă parte, chiria propusă pentru următorul an pentru FC Fotbal Club Timişoara va fi de 42.000 lei pe lună, chiar dacă locatarul a propus doar 25.000 lei.

miercuri, 3 august 2011

Timişoara / Licitaţii pentru lucrări la calea ferată

Compania Natională de Căi Ferate 'CFR' SA organizează, în această lună, 4 licitaţii deschise, astfel:
*lucrări de înlocuiri a traverselor de lemn necorespunzătoare cu traverse de lemn noi în curbe şi aliniament - linia 120 între staţiile CARANSEBEŞ - REŞIŢA NORD;
*lucrări de recondiţionare a traverselor de beton - linia 123 între staţiile LUGOJ - BUZIAŞ - km. 87+000-97+500;
*lucrări de înlocuiri traverse speciale necorespunzătoare pe aparatele de cale pe linia 116 D I, II';
*proiectare - reparaţie capitală linia cf 116 Filiaşi - Simeria, interval Pui-Baru Mare, fir II, km. 44+300-51+020.
Licitaţia pentru atribuirea contractului Înlocuiri traverse lemn necorespunzătoare cu traverse de lemn noi în curbe şi aliniament - linia 120 CARANSEBEŞ - REŞIŢA NORD se va desfăşura în data de 04.08.2011, ora 10, la sediul Sucursalei Regionale de Căi Ferate Timişoara, ofertele putând fi depuse la sediul autorităţii până în ziua desfăşurării procedurii, la ora 09.00. Valoarea totală estimată a achiziţiei este de 459.459 lei, fără TVA.
Termenul de finalizare a lucrării este de 4 de luni de la atribuirea contractului, iar criteriul de atribuire este în mod exclusiv, preţul cel mai scăzut.
Licitaţia pentru atribuirea contractului Lucrări de recondiţionare a traverselor de beton - linia 123 între staţiile LUGOJ - BUZIAŞ - km. 87+000-97+500 se va desfăşura în data de 04.08.2011, ora 12, la sediul Sucursalei Regionale de Căi Ferate Timişoara, ofertele putând fi depuse la sediul autorităţii până în ziua desfăşurării procedurii, la ora 09.00. Valoarea totală estimată a achiziţiei este de 229.358 lei, fără TVA.
Termenul de finalizare a lucrării este de 4 de luni de la atribuirea contractului, iar criteriul de atribuire este în mod exclusiv, preţul cel mai scăzut.
Licitaţia pentru atribuirea contractului Înlocuiri traverse speciale necorespunzătoare pe aparatele de cale pe linia 116 D I, II se va desfăşura în data de 18.08.2011, ora 10, la sediul Sucursalei Regionale de Căi Ferate Timişoara, ofertele putând fi depuse la sediul autorităţii până în data de 17.08.2011, la ora 16.00. Valoarea totală estimată a achiziţiei este de 229.742 lei, fără TVA.
Termenul de finalizare a lucrării este de 4 de luni de la atribuirea contractului, iar criteriul de atribuire este în mod exclusiv, preţul cel mai scăzut.
Licitaţia pentru atribuirea contractului Proiectare - Reparaţie capitală linia cf 116 Filiaşi - Simeria, interval Pui-Baru Mare, fir II, km. 44+300-51+020 se va desfăşura în data de 24.08.2011, ora 9, la sediul Sucursalei Regionale de Căi Ferate Timişoara, ofertele putând fi depuse la sediul autorităţii până în data de 23.08.2011, la ora 16.00. Valoarea totală estimată a achiziţiei este de 130.000 lei, fără TVA.
Termenul de finalizare a lucrării este de 90 de zile de la atribuirea contractului, iar criteriul de atribuire este în mod exclusiv, preţul cel mai scăzut.

Timişoara / ÎPS Nicolae Corneanu, preşedinte de onoare al revistei "Banatul -jurnal al primăriilor din Banatul istoric"

Începând de luna viitoare, Înaltpreasfinția Sa dr. Nicolae Corneanu Mitropolitul Banatului, va fi Preşedintele de onoare al revistei "Banatul -jurnal al primăriilor din Banatul istoric". Înalt Prea Sfințitul Nicolae a raspuns pozitiv la propunerea senatului Uniunii Jurnaliştilor din Banatul Istoric, instituție care editeaza publicatia. Decizia Înaltpreasfinției Sale aduce o contributie importanta in preocupările Uniunii pentru păstrarea culturii, tradiţiei, a spiritualităţii bănăţene prin editarea unui număr impresionant de publicaţii lunare şi periodice cu sprijinul administraţiilor locale, a unor instituţii de cultură sau organizaţii neguvernamentale.
Uniunea Jurnaliştilor din Banatul Istoric s-a intrunit în data de 11 mai 2011 la hotelul Parc din staţiunea Buziaş pentru a înmâna premiile organizaţiei pentru anul 2010. In urma deciziei luate de către Senatul Uniunii au fost acordate un numar de 20 de distincţii, unor personalităţi din judeţele Arad, Caraş Severin, Timiş şi din spaţiul Banatului de dincolo de hotar.

Timişoara / 25 de străini, intraţi ilegal în ţară

Poliţiştii din cadrul Oficiului Român pentru Imigrări - Serviciul pentru Imigrări Timiş, în cooperare cu structuri ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, au organizat la data de 1 august 2011, o acţiune comună de depistare a străinilor cu şedere ilegală aflaţi pe raza teritorială a municipiului Timişoara.
Cu această ocazie au fost depistaţi 25 de cetăţeni străini dintre care 9 din Tunisia, 8 din Algeria, 5 din Maroc, 2 din Republica Moldova şi 1 din Palestina, care nu respectau regimul juridic al străinilor în România.
Din verificările efectuate a reieşit faptul că toţi străinii depistaţi sunt intraţi ilegal în ţară şi la finalizarea procedurii de azil, ca urmare a respingerii cererilor aceştia nu au părăsit României în termenul indicat de autorităţi.
Ca urmare acelor constatate, 11 străini au fost conduşi la Centrul de Cazare a Străinilor luaţi în Custodie Publică - Otopeni, în vederea îndepărtării sub escortă de pe teritoriul României, 6 au fost conduşi Centrul de Cazare a Străinilor luaţi în Custodie Publică - Arad, iar 8 străini au fost îndrumaţi pentru a-şi reglementa situaţia juridică.
Totodată a fost făcută propunerea de instituire a consemnelor de nepermitere de intrare în ţară pentru o perioadă de 5 ani, conform Ordonanţei de Urgenţa a Guvernului României 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată.

Timişoara / Ambulatoriul de la "Victor Babeş" este gata

Cu şase luni înainte de termen au fost finalizate lucrările de reabilitare a ambulatoriului Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeş". De asemenea, ambulatoriul beneficiază şi de echipamente medicale noi, de ultimă generaţie, necesare bunei funcţionări.
Valoarea proiectului este de 3.790.045,72 lei, iar partea de cofinanţare a Primăriei Municipiul Timişoara este de 95.348,73 lei.
În urma lucrărilor au rezultat 18 cabinete în suprafaţă utilă de 526,70 mp, echipate şi dotate la standarde europene. Condiţiile de lucru ale personalului medical încadrat în ambulatoriile de specialitate respectiv Ambulatoriul de Boli Infecţioase şi cel de Pneumologie al spitalului, au fost îmbunătăţite, creând un mediu ambiant propice pentru prestarea serviciilor medicale în incinta acestuia. Totodată, datorită echipamentelor performante, de ultimă generaţie cu care ambulatoriul a fost echipat, implementarea acestui proiect va conduce la sporirea gradului de accesibilitate al cetăţenilor la o infrastructură de sănătate aliniată la standarde europene.
Ca urmare a reabilitării şi dotării ambulatoriului, centrul de greutate al tratamentului medical se va muta din spital (unde costurile sunt mari) către ambulatoriu, astfel încât majoritatea cazurilor să fie rezolvate în acesta, iar internările să se facă în cazurile grave, chirurgicale, cât mai aproape de ziua intervenţiei, reducându-se astfel durata spitalizării.
Un proiect finanţat din fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 - Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul major de intervenţie 3.1 -Reabilitarea/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate.

La mulţi ani, Timişoara!

În dimineaţa zilei de 2 august 1919 a sosit la Timişoara un detaşament de 480 de jandarmi români de la Arad, iar în după-amiaza aceleiaşi zile, un detaşament de 500 de jandarmi de la Lugoj.
A doua zi, 3 august 1919, unităţi ale armatei române, aflate sub comanda colonelului Virgil Economu şi-au făcut intrarea în Timişoara.
Sosirea armatei era anunţată pentru ora 8,30. Străzile erau deja inundate de o mulţime de zeci de mii de oameni, postaţi de-a lungul trotuarelor încă de la ora 8. Armata română a intrat în Timişoara pe fosta cale a Recaşului, azi Calea Dorobanţilor, pe sub un splendid arc de triumf, apoi s-a deplasat până în piaţa care de atunci, se numeşte Piaţa Unirii, unde s-a desfăşurat solemnitatea oficială de primire. La primirea oficială făcută în Piaţa Unirii au luat cuvântul protopopul ortodox al Timişoarei, Ioan Oprea, apoi primarul oraşului Iosif Gemml, care a salutat armata română în numele tuturor locuitorilor oraşului, indiferent de naţionalitate, apoi fostul vicecomite din partea şvabilor, colonelul Karl von Moller; din partea populaţiei maghiare – ziaristul Albert Marton, iar în numele sârbilor protopopul Novacovici. A răspuns din partea armatei române colonelul Virgil Economu, care a asigurat populaţia, indiferent de naţionalitate, de bunele intenţii ale ostaşilor români.
Ziua Timişoarei, 3 August, a devenit ziua oraşului prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217 din 1999 şi marchează ca zi a oraşului momentul intrării trupelor româneşti în Timişoara, la 3 august 1919 şi instaurarea administraţiei româneşti.

marți, 2 august 2011

Timişoara / Expoziţia „Zidul Berlinului – O graniţă în inima Germaniei”

Timp de 28 de ani a împărţit în două un oraş şi o lume întreagă. În acelaşi timp a destrămat familii şi prieteni. În 13 august se împlinesc 50 de ani de la construcţia Zidului Berlinului. O expoziţie de fotografii, care au imortalizat transformările de la frontieră poate fi vizitată la Timişoara până în data de 3 septembrie 2011.
Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la construcţia Zidului Berlinului, săptămânalul german „Banater Zeitung” din cadrul cotidianului „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien”, împreună cu Consulatul Republicii Federale Germania la Timişoara şi Iulius Mall Timişoara organizează în perioada 4 august – 3 septembrie expoziţia „Die Mauer – Eine Grenze durch Deutschland” („Zidul Berlinului – O graniţă în inima Germaniei”).
Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 4 august, orele 18, la centrul comercial Iulius Mall, la parter. În deschidere va vorbi Klaus-Christian Olasz, consulul Germaniei la Timişoara.
Proiectul a fost realizat de Fundaţia federală pentru studierea dictaturii PSU (Partidul Socialist Unitar), împreună cu editura Axel Springer, care au pus laolaltă 20 de fotografii de arhivă cu tema Zidul Berlinului.
În data de 13 August 1961 a început construcţia Zidului Berlinului, un simbol al Războiului Rece, având ca scop separarea Berlinului Occidental de Republica Democrată Germană. În timpul construcţiei Zidului, soldaţii Armatei Naţionale Populare (NVA) aveau ordin clar de a împuşca pe oricine, care ar fi încercat să fugă în Vest. Numeroase familii au fost astfel despărţite timp de ani de zile. Mulţi est-germani au fost opriţi să-şi
mai desfăşoare activitatea în Berlinul Occidental. Pentru un plus de siguranţă, a fost instituit de-a lungul Zidului şi un coridor suplimentar, numit "Fâşia Morţii", acesta fiind intens supravegheat. Zidul Berlinului a căzut la data de 9 noiembrie 1989.

Timişoara / 3,57% persoane cu handicap din cei 678.795 locuitori ai judeţului Timiş

Potrivit datelor statistice, dacă la finele anului 2008, ponderea persoanelor cu handicap era de 2,93% din populaţia României, respectiv 631.199 persoane, aceasta a crescut la 3,17% la finele lui 2009 (681.558 persoane), la 3,21% în 2010 (689.680 persoane), ajungând la 3,22% la finele lunii martie a acestui an (691.482 persoane), pe fondul unei scăderii a populaţiei României de la 21,537 milioane, la finele lui 2008, la 21,462 milioane, la 31 martie 2011.
Din cele patru judeţe ale regiunii Vest, conform datelor statistice publicate pe site-ul DGPH la 31.03.2011, ponderea cea mai mare a persoanelor cu handicap (persoane adulte şi copii) o deţine judeţul Hunedoara, cu 4,44% raportată la 463.102 locuitori, comparativ cu judeţul Timiş unde ponderea este de 3,57% raportată la 678.795 locuitori sau la judeţul Arad unde ponderea este de 2,74% raportată la 455.477 locuitori.
La nivelul judeţului Hunedoara din cele 13 centre aflate în subordinea DGASPC-ului, niciunul nu este Centru de recuperare, reabilitare neuropsihiatrică (majoritatea sunt Centre de Îngrijire şi Asistenţă), în condiţiile în care judeţul Arad, care are un număr mult mai mic de persoane cu handicap (respectiv 12.256 faţa de 20.572), dispune de două astfel de Centre de recuperare.

Timişoara / Vin africanii, nu se mai opresc

Azi dimineata, politistii de frontiera timiseni au depistat 8 persoane care intentionau sa treaca ilegal frontiera verde a Romaniei. In toate situatiile au fost intocmite actele premergatoare savarsirii infractiunii de trecere ilegala a frontierei de stat.
Politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Moravita si Jimbolia au depistat in zona de competenta doua grupuri de migranti, formate din patru persoane fiecare.
Persoanele depistate nu aveau documente de identitate asupra lor si nu vorbeau limba romana. Lucratorii nostri au procedat la conducerea persoanelor in cauza, la sediile Sectoarelor Politiei de Frontiera, in vederea clarificarii situatiei. Cu aceasta ocazie s-a stabilit ca este vorba de 8 algerieni cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani, care au trecut ilegal frontiera din Serbia in Romania.
In timpul audierilor migrantii au solicitat acordarea unei forme de azil din partea statului roman. Cei in cauza au declarat ca au recurs la aceasta metoda deoarece doreau sa ajunga in Spatiul Schengen si nu posedau vizele necesare.
Politistii de frontiera au intocmit in toate cazurile lucrari penale sub aspectul savarsirii infractiunii de trecere ilegala a frontierei de stat, urmand ca la finalizarea cercetarilor sa fie luate masurile legale ce se impun.

Timişoara / Apa potabilă va fi monitorizată la standarde europene

Anul trecut, laboratorul Aquatim de urmărire a calităţii a fost recunoscut de Ministerul Sănătăţii ca laborator care realizează prelevarea probelor şi monitorizarea de control a apei potabile. Aceasta a fost una din etapele necesare pentru acreditarea după standardul ISO de referinţă, acreditare care a fost obţinută recent, de la RENAR, asociaţia de profil din România.
Pentru a obţine certificarea RENAR, trebuie îndeplinite mai multe condiţii, legate de dotările tehnice, dar şi de calitatea serviciilor prestate.
Laboratorul Aquatim a participat astfel în fiecare an la programe internaţionale de comparare între laboratoare de acelaşi profil, numite scheme de încercări de competenţă. Anul trecut, spre exemplu laboratorul a participat la trei scheme de acest fel, organizate de instituţii din România, Ungaria şi Marea Britanie. Aquatim a obţinut punctaje foarte bune, pentru fiecare rundă şi pentru fiecare indicator, ceea ce probează acurateţea analizelor efectuate aici.
În laboratorul Aquatim se fac analize de calitate pentru apa potabilă de la staţiile de tratare şi din reţelele de distribuţie, dar şi pentru apa uzată, din reţelele de canalizare, din toată aria de operare a societăţii. Spre exemplu, în Timişoara sunt verificate periodic peste 100 de firme, printr-un program de monitorizare şi combatere a deversărilor poluante din reţeaua de canalizare, program implementat în anul 2005.
În cadrul acţiunilor organizate de primărie cu ocazia Zilei Timişoarei, în data de 3 august la ora 13, în prezenţa oficialităţilor se va face inaugurarea noii clădiri a laboratorului, de pe strada Mistral nr. 1. Execuţia clădirii a fost finanţată din fonduri europene, prin proiectul ISPA prin care a fost reabilitată şi Staţia de epurare din Timişoara.

Timişoara / Criminalul din Jimbolia şi lampa celulei

Bărbatul care a ucis o fetiţă de 10 ani în Jimbolia după ce a violat-o, Andrei Giarmaty, a murit marţi, la Spitalul Municipal Timişoara, după ce, luni, a încercat să se sinucidă cu un cearşaf legat de lampa celulei din arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, unde era reţinut de două luni.
'Bărbatul fusese adus la spital în stare de stop cardio-respirator, în comă de gradul IV, cu şanse aproape nule de supravieţuire. I s-au făcut toate manevrele care se practică în astfel de situaţii, inclusiv de medicii de pe ambulanţă, dar nu a mai putut fi salvat', a declarat marţi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal timişorean, Ramona Gâdea.
La Poliţia Timiş, a fost deschisă o anchetă administrativă internă pentru a vedea cum s-a întâmplat acest incident.
În urmă cu două luni, Monica, de 10 ani, s-a dus la bunicii săi din Jimbolia, pentru câteva zile de vacanţă. După două zile, ea se îndrepta spre gară, pentru a reveni la părinţi, dar pe drum l-a întâlnit pe agresor, care era cu bicicleta. Întrucât era un vecin al bunicilor, în momentul în care el i-a propus să urce pe bicicletă că o va duce la gară, fetiţa l-a ascultat, dar el s-a îndreptat spre una din bălţile de la periferia oraşului, unde i-a propus să facă o baie. A urmat violarea micuţei, iar, când bărbatul şi-a dat seama ce a făcut, a strangulat-o. Acesta şi-a ascuns fapta câteva zile şi chiar s-a oferit să ajute familia micuţei pentru a o găsi. Anchetatorii au ajuns la concluzia că el este autorul faptelor, l-au chemat la audieri şi bărbatul şi-a recunoscut vina. A fost arestat şi dus în arestul Inspectoratului de Poliţie Timiş.

Timişoara / S-au semnat două contracte de finanţare din portofoliul de proiecte al Polului de Creştere Timişoara

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest in calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operational Regional in Regiunea Vest anunta semnarea a doua contracte de finantare in cadrul axei prioritare 1 "Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - poli urbani de crestere", domeniului major de interventie 1.1 "Planuri integrate de dezvoltare urbana", sub-domeniul "Poli de crestere" al Regio - Programul Operational Regional.
Cele doua proiecte pentru care s-au semnat contractele de finantare sunt:
* proiectul "Infrastructura regionala de afaceri si inovare in sectorul IT&C";
* proiectul "Sistem de informare si comunicare facil pentru cetateni-panouri informative".
Proiectele apartin Primariei Municipiului Timisoara si se vor implementa pe parcursul a 24, respectiv 12 luni.
Proiectul "Infrastructura regionala de afaceri si inovare in sectorul IT&C" are o valoare totala de aproximativ 19,16 milioane lei (4,65 milioane euro) si o valoare aproximativa a finantarii nerambursabile de 7,22 milioane lei (1,75 milioane euro).
Proiectul vine in sprijinul antreprenorilor locali si regionali ce desfasoara activitati in domeniul Tehnologiei Informatiilor si Comunicatiilor (IT&C), un domeniu cu o pondere importanta in regiunea vest. Astfel, in cadrul proiectului se va construi un imobil - pe strada Circumvalatiunii din Timisoara, in imediata vecinatate a pasajului Jiul - ce va gazdui o structura de sprijinire a afacerilor in domeniul IT&C, microintreprinderi aflate in faza demararii si/sau consolidarii afacerilor, si se vor asigura dotarile si serviciile de suport necesare acestor companii.
Imobilul ce va fi construit in cadrul proiectului mai sus mentionat va avea o suprafata de 5.489 mp si va gazdui pentru un numar maxim de 66 de companii ce activeaza in domeniul IT&C. Cladirea va avea spatii pentru birouri, spatii de receptie, sali de conferinta, sali de sedinta, o sala expozitionala, sali de seminar, spatii pentru servicii specializate - consultanta in afaceri sau contabilitate -, precum si spatii informale. Realizarea acestei structuri de afaceri va determina aparitia de noi locuri de munca. Numarul locurilor de munca nou aparute va creste treptat, proiectul vizand crearea a cel putin 495 de locuri de munca incepand cu anul cinci de functionare.
Proiectul "Sistem de informare si comunicare facil pentru cetateni-panouri informative" are o valoare totala de aproximativ 4,52 milioane lei (1,10 milioane euro) si o valoare a finantarii nerambursabile de 3,56 milioane lei (0,86 milioane euro).
Proiectul vizeaza realizarea unui sistem de informare si comunicare pentru accesul larg si constant alcetatenilor la informatii de interes public. Acest sistem presupune amplasarea a 29 de panouri cu afisaj electronic in principalele puncte strategice ale municipiului Timisoara. Panourile vor beneficia de un sistem de protectie cu monitorizare video.

luni, 1 august 2011

Timişoara / Şedinţă ordinară la Consiliul Judeţean Timiş

Consiliul judeţean Timiş a fost convocat în şedinţă ordinară în data de 4 august 2011, de la ora 10, în sala consiliului din Palatul Administrativ situat în Timişoara, B-dul Revoluţiei din 1989, nr. 17, cu următoarea ordine de zi:
1)Întrebări, interpelări.
2)Proiect de hotărâre privind constatarea încetării de drept a mandatului unui consilier judeţean.
3)Proiect de hotărâre privind aprobarea participării Judeţului Timiş la constituirea Asociaţiei „Timişoara, Capitală Culturală Europeană”.
4)Proiect de hotărâre privind aprobarea Protocolului de colaborare cu Ministerul Administraţiei şi Internelor prin Direcţia Generală Anticorupţie.
5)Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de Analiză şi Acoperire a Riscurilor din judeţul Timiş.
6)Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii CJT nr. 80/2011 privind participarea Judeţului Timiş la constituirea Asociaţiei „Timiş – Torontal – Bârzava.
7)Proiect de hotărâre privind aprobarea promovării proiectului „Achiziţionare echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă şi pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi primului ajutor calificat în Regiunea Vest” – Etapa a II-a.
8)Proiect de hotărâre privind aprobarea promovării proiectului „Parcul judeţean pentru producţie de energie fotovoltaică – Covaci”.
9)Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării şi completării tarifelor pentru serviciile prestate de SC „Aviaţia Utilitară” SA Timişoara.
10)Proiect de hotărâre privind aprobarea achitării cotizaţiei către Asociaţia „Baschet Club Timişoara”
11)Proiect de hotărâre privind finanţarea unor structuri sportive.
12)Proiect de hotărâre privind numirea directorului executiv la Camera Agricolă a Judeţului Timiş.
13)Proiect de hotărâre privind numirea directorului executiv adjunct la Camera Agricolă a Judeţului Timiş.
14)Solicitarea Instituţiei Prefectului – Judeţul Timiş privind revocarea Hotărârii C.J.T. nr. 96/2011.
15)Diverse.

Timişoara / Monitorul Timişoarei, la numărul 100

În luna august, îşi face apariţia numărul 100 din seria nouă a Monitorului Primăriei Municipiului Timişoara. Cu această ocazie, de la 1 august, timişorenii vor putea accesa şi varianta online a ziarului pe www.primariatm.ro.
Varianta online, care există pe siteul Primăriei a fost refăcută în baza contractului de mentenanţă existent pentru portalul www.primariatm.ro şi nu face altceva decât să ofere o variantă atractivă a ziarului municipalităţii, spre o mai bună informare a celor care preferă internetul în locul ziarului de hârtie. Spre deosebire de vechiul format, în noul format se vor face actualizări zilnice, cu informaţii nu doar din administraţie, ci şi despre viaţa consiliilor de cartier, a societăţii civile, personalităţi de marcă a Timişoarei, momente remarcabile din istoria oraşului etc.
Prima apariţie a ziarului Primăriei Timişoara, sub denumirea de Varosi Kozlony – Buletinul Oraşului Timişoara – a fost în anul 1898 şi a durat până în anul 1917. După o lungă pauză de şapte ani, în anul 1924, apare din nou sub denumirea de Buletinul Municipiului Timişoara, editat de Primărie. În anul 1928 îşi schimbă denumirea în Monitorul Municipiului Timişoara apoi în Buletinul Oficial al Municipiului Timişoara. În anul 1931 apare din nou sub denumirea de Monitorul Municipiului Timişoara, este editat de Primărie şi apare săptămânal. Probabil a apărut până în perioada celui de al doilea război mondial şi după o perioadă de întrerupere de circa 50 de ani, Primăria ia hotărârea să editeze din nou Monitorul.

Timişoara / PROGRAMUL ZILEI TIMIŞOARA – 3 AUGUST 2011

*ORA 10:00 ŞEDINŢA FESTIVĂ A CONSILIULUI LOCAL
Acordarea de Diplome de Excelenţă:
SC RETIM ECOLOGIC SERVICE SA - pentru performanţele deosebite obţinute în decursul celor 100 de ani de salubrizare la Timişoara;
SC AQUATIM SA - pentru performanţele deosebite în modernizarea infrastructurii de apă-canal prin atragerea fondurilor europene;
TEATRUL MAGHIAR CSIKY GERGELY- pentru meritele deosebite obţinuţe în munca artistică recunoscute prin premii şi distincţii ale Uniunii Teatrale din România, ale altor instituţii din ţară şi străinătate, precum şi pentru contribuţia adusă la promovarea artei timişorene pe plan naţional şi internaţional;
TEATRUL GERMAN DE STAT - pentru meritele deosebite obţinute în munca artistică recunoscute prin premii şi disţinctii ale Uniunii Teatrale din România, ale altor instituţii din ţară şi străinatate, precum şi pentru contribuţia adusă la promovarea artei timişorene pe plan naţional şi internaţional;
DL CRISTEA SANDU TIMOC - pentru întreaga activitate dedicată păstrării identităţii şi spiritualităţii româneşti;
ECHIPA DE FOTBAL FC POLITEHNICA TIMIŞOARA JUNIORI A- campioană naţională a României, ediţia 2010-2011;
SELECŢIONATA JUDEŢEANĂ DE FOTBAL TIMIŞ JUNIORI UNDER 16 ANI- campioană naţională a României, ediţia 2010-2011;
ECHIPA DE FOTBAL LPS BANATUL TIMISOARA JUNIORI B- campioană naţională a României, ediţia 2010-2011;
ECHIPA DE HANDBAL LPS BANATUL TIMIŞOARA JUNIOARE V- campioană naţională a României, ediţia 2010-2011;
ECHIPA DE VOLEI CSS BEGA TIMIŞOARA JUNIORI III- campioană naţională a României, ediţia 2010-2011;
ECHIPA DE BASCHET CSS BEGA TIMIŞOARA JUNIORI UNDER 20 ANI- vicecampioană naţională a României, ediţia 2010-2011;
ECHIPA DE BASCHET CSS BEGA TIMIŞOARA JUNIORI UNDER 16 ANI- vicecampioană naţională a României, ediţia 2010-2011

PREMIEREA CÂŞTIGĂTORILOR CONCURSULUI FOTO „TIMIŞOARA MEA”

ORA 12:00 ALEEA PERSONALITĂŢILOR

În urmă cu trei ani, municipalitatea timişoreană inaugura Aleea Personalităţilor din Parcul Central cu un dublu scop: pe de-o parte crearea unui spaţiu dedicat memoriei înaintaşilor, iar pe de altă parte, unul educativ destinat generaţiilor tinere, care în acest fel pot învăţa într-un mod plăcut mai multe lucruri despre istoria oraşului lor. Anul acesta pe Aleea Personalităţilor vor fi amplasate patru busturi:
Ioachim Miloia (1897-1940) erudit cărturar bănăţean,doctor în istoria artelor, litere şi filozofie la Universitatea din Roma, primul director al Arhivelor Bănăţene (1937), director al Muzeului Banatului (1928-1940) şi fondator al revistei Analele Banatului, preşedinte al Societăţii de Istorie şi Arheologie din Banat, a organizat pe baze ştiinţifice Muzeul Banatului şi a înfiinţat secţia de etnografie. A întemeiat Biblioteca Timişoarei. Devotat culturii şi istoriei Banatului , în calitate de pictor a realizat şi restaurat numeroase biserici din Timişoara şi de pe cuprinsul Banatului, iar ca istoric a publicat numeroase studii de istorie şi cultură bănăţeană. Donaţie a familiei Miloia. Lucrare realizată de sculptorul Gheorghe Groza
Carol Telbisz (1853 – 1914) Primar al Timişoarei (1885-1914), doctor în drept administrativ la Universitatea din Viena, absolvent al Facultăţii de Drept din Budapesta. A condus timp de trei decenii Primăria Timişoara şi a reuşit sa ridice urbea la un nivel de oraş european. Este cel mai longeviv şi cel mai important primar al Timişoarei din toate timpurile. Sub administraţia sa, la sfârşitul secolului XIX s-a decis demolarea vechilor fortificaţii din Timişoara, iar oraşul s-a dezvoltat după planul urbanistic vest european, al marilor metropole. A introdus în oraş canalizarea, alimentarea cu apă, iluminatul electric stradal, transportul public electric, asfaltarea străzilor, a construit marile bulevarde, a industrializat oraşul. A inaugurat, în Timişoara, primul tramvai din România în 1899 şi prima stradă asfaltată din România 1895. Donaţie a Fundaţiei Culturale “PG33”. Lucrare realizată de sculptorul Laurenţiu Bâlcă
Romul Ladea (1901 - 1970) sculptor bănăţean, profesor la Universitatea din Cluj-Napoca, fondatorul şcolii româneşti de sculptură modernă şi al Şcolii de Arte Decorative din Timişoara(1940), artist şi maestru emerit al artei, în anul 1933 se mută cu Şcoala de Arte Frumoase din Cluj Napoca la Timişoara. Format la "şcoala" lui Constantin Brâncuşi şi Auguste Rodin este unul dintre continuatorii sculpturii figurative moderne, calea pe care a urmat-o fiind:”studierea atentă cu pasiune şi veneraţie a artei noaste populare ”. Lucrare realizată de sculptorul Peter Jecza
Iancu de Hunedoara (1387 - 1456) guvernator al Banatului şi Crişanei (1445-1456), voievod al Transilvaniei, ban al Severinului, regent al Ungariei, comandant de oşti şi cavaler al luptei antiotomane, " născut pentru a se ilustra în meşteşugul armelor şi în conducerea bătăliilor", a transformat Timişoara într-o tabără militară permanentă unde îşi concentra oştirea înainte de a pleca în campaniile militare de la sud de Dunăre, astfel acordând Timişoarei un rol important în cruciadele antiotomane. A reconstruit vechiul castel al Timişoarei, între 1443-1447. La Dieta din februarie 1445 a primit în guvernare Transilvania, Banatul şi Crişana, Timişoara rămânând în posesia familiei sale până în 1490. Lucrare realizată de sculptorul Remus Irimescu

Ora 13:00 INAUGURAREA LABORATORULUI DE ANALIZE LA SC AQUATIM SA

La 3 August 1919, ing. Stan Vidrighin a fost primul primar român al Timişoarei. Dar Stan Vidrighin a rămas în istoria oraşului nostru ca cel care a întocmit proiectele de alimentare cu apă și canalizare ale Timișoarei, implicându-se apoi direct în realizarea lor, precum şi în realizarea primei Staţii de Epurare a Apelor Uzate. Lucrările la prima Staţie de Epurare a Apelor Uzate au început în anul 1911. La 100 de ani distanţă, în iulie 2011, o nouă Staţie de Epuarare a Apelor Uzate, o investiţie de 30 de milioane de euro a fost inuagurată la Timişoara.
Parte a acestei investiţii este şi Laboratorul de Analize, o clădire nouă unde se testează zilnic peste 20 de parametri de calitate, înainte de pomparea apei în reţeaua oraşului.

Ora 14 :00 INAUGURAREA AMBULATORULUI LA SPITALUL VICTOR BABEŞ

Într-o ţară cu un sistem medical deficitar, Timişoara îşi respectă tradiţia: oraşul care avea la 1745 spital municipal (cu 37 de ani înaintea Budapestei şi cu 25 de ani înaintea Vienei), dă în folosinţă un ambulatoriu modern, complet echipat, investiţie realizată cu fonduri europene. Ambulatoriul de la Spitalul Victor Babeş este o investiţie de aproape 3.800.000 lei, cu ajutorul căreiacentrul de greutate al tratamentului medical se va muta din spital (unde costurile sunt mari) către ambulatoriu, astfel încât majoritatea cazurilor să fie rezolvate în acesta, iar internările să se facă în cazurile grave, chirurgicale, cât mai aproape de ziua intervenţiei, reducându-se astfel durata spitalizării.

Timişoara / Sara Bănăţană

Miercuri, 3 august, de la ora 19:30, în cadrul celei de-a 11-a ediții, Sara Bănățană vă invită la o dezbatere despre semnificația zilei de 3 august pentru Timișoara și cât de potrivită este această dată pentru a fi proclamată ca zi a urbei. Invitatul Serii Bănățene este dr. ist. Ioan Hațegan.
Dezbaterea se va desfăşura pe strada Emanuil Ungureanu, nr. 15 (Bierhaus).

Timişoara / 10 poliţişti "disfuncţionali" la Deta

În dimineaţa zilei de 24 iulie a.c., conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş a dispus de îndată efectuarea de verificări cu privire la modul de acţiune al poliţiştilor din Deta. La finalizarea primelor cercetări, a fost dispusă declanşarea procedurii cercetării prealabile faţă de cinci poliţişti, în scopul stabilirii unor eventuale abateri disciplinare, raportat la art. 57 lit. b din Legea 360/2002 privind Statutul poliţistului, respectiv 'neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate de lege'.
În legătură cu modul de acţiune al poliţiştilor la evenimentul produs în localitatea Deta, la data de 24 iulie a.c., s-a stabilit faptul că poliţiştii care au executat intervenţia au respectat prevederile legale şi procedurile de lucru, punându-şi în pericol integritatea corporală, pentru aplanarea conflictului. Acest lucru a fost atestat de numeroasele probe administrate în cadrul procedurii disciplinare, care au infirmat fără echivoc susţinerile unora dintre părţi, potrivit cărora efectivele de poliţie nu şi-ar fi făcut datoria.
În baza normelor interne a fost dispusă efectuarea unui control tematic la nivelul Poliţiei oraşului Deta, având ca obiect evaluarea activităţii profesionale desfăşurate de către efectivele subunităţii în semestrul I al anului curent, comparativ cu perioada similară al anului 2010.
Activitatea de evaluare s-a desfăşurat în perioada 25 - 29 iulie a.c., la finalizarea acesteia, pe fondul disfuncţionalităţilor constatate dispunându-se declanşarea cercetării prealabile faţă de zece poliţişti, respectiv trei ofiţeri şi şapte agenţi de poliţie.
Cercetarea se va efectua în perioada următoare de ofiţerii Direcţiei Control Intern din cadrul I.G.P.R..
Aspectele de natură disciplinară reţinute în sarcina şefului Poliţiei oraşului Deta vor fi verificate în momentul reluării cercetării prealabile, aceasta fiind suspendată întrucât ofiţerul de poliţie se află în concediu medical, fiind internat în spital.

Timişoara / Africa de peste gârlă

Poliţiştii de frontieră timişeni au depistat, la sfârşitul săptămânii trecute, 28 persoane care intenţionau să treacă ilegal ,,frontiera verde' a României. În toate situaţiile au fost întocmite actele premergătoare săvârşirii infracţiunii de trecere ilegală a frontierei de stat respectiv tentativă de trecere ilegală a frontierei.
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Lunga, Moraviţa şi Beba Veche au depistat în zona de competenţă, nouă grupuri de migranţi, formate din două până la cinci persoane, având naţionalităţi diferite (algerieni, marocani şi tunisieni).
Persoanele depistate nu aveau documente de identitate asupra lor şi nu vorbeau limba română. Lucrătorii noştri au procedat la conducerea persoanelor în cauză, la sediile Sectoarelor Poliţiei de Frontieră, în vederea clarificării situaţiei. Cu această ocazie s-a stabilit că este vorba de 17 algerieni, 7 tunisieni şi 4 marocani cu vârste cuprinse între 15 şi 40 de ani, care au trecut ilegal frontiera din Serbia în România.
În timpul audierilor migranţii au solicitat acordarea unei forme de azil din partea statului român. Cei în cauză au declarat că au recurs la această metodă deoarece doreau să ajungă în spaţiul Schengen şi nu posedau vizele necesare.

Timişoara / Spânzurat cu un cearceaf în arestul Poliţiei

În ziua de 1 august 2011, în jurul orei 10.10, poliţiştii din cadrul Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş au descoperit într-una din camerele de reţinere un bărbat de 40 de ani, spânzurat cu un cearceaf.
La faţa locului s-a deplasat un echipaj medical care au efectuat manevre de resuscitare timp de mai multe minute, persoana fiind transportată la spital în vederea primirii de îngrijiri medicale.
În cauză s-a constituit imediat o echipă operativă formată dintr-un judecător, procuror, medic legist şi poliţişti de investigaţii criminale care efectuează cercetări pentru a stabili împrejurările în care a survenit decesul lui G. Andrei, de 40 de ani, din Jimbolia, judeţul Timiş, care se afla reţinut în stare de arest preventiv, fiind suspect de comiterea infracţiunilor de omor şi viol a fetiţei de 10 ani de la Jimbolia.

duminică, 31 iulie 2011

Timişoara / Nu se înghesuie nimeni să construiască parcări subterane

Prin hotărârea nr. 6/2011 Consiliul Local al Municipiului Timişoara a hotărât atribuirea directă, prin contract de concesiune, către SC Administrarea Domeniului Public SA, pe o perioadă de 49 de ani, a unor suprafeţe de teren în vederea realizării unor parcări subterane.
Concesiunea terenurilor este condiţionată de semnarea contractului de asociere în participaţiune în termen de 6 luni de la data adoptării hotărârii.
Comisia de negociere a contractelor de asociere în participaţiune, ce se vor încheia de către SC Administrarea Domeniului Public SA cu alte societăţi comerciale în vederea construirii şi exploatării de parcări în municipiul Timişoara, numită în baza Hotărârii Consiliului Local nr.
459/15.12.2009, a aprobat Caietul de sarcini şi modelul Contractului de asociere în participaţiune. De asemenea, Comisia a stabilit datele limită de depunere a ofertelor pentru selecţia partenerului şi negocierea contractului de asociere în participaţiune pentru realizarea şi exploatarea de parcări publice.
În urma mai multor şedinţe Comisia a constatat că nu au fost depuse oferte. Ca atare, la şedinţa din data de 19.07.2011 s-a hotărât prelungirea termenului prevăzut la art. 4 din HCL nr. 6/2011 cu încă 12 luni.
Astfel încât, s-a propus modificarea art. 4 din HCL nr. 6/2011 cu următorul conţinut: ,,Se prelungeşte termenul pentru semnarea contractului de asociere cuîncă 12 luni de la data adoptarii prezentei hotărâri, în caz contrar contractul de concesiune va fi nul de drept”.

România / Câştigaţi o excursie de o săptămână în China!

Ambasada Chinei în România vă invită să participaţi în perioada 1 august -10 septembrie la cea de-a II-a ediţie a concursului 'Cine ştie, câştigă?'Fascinanta Chină 2011'. Concursul constă în 20 de întrebări despre China, dintre care 15 întrebări cu alegerea variantei corecte, 5 întrebări de completat în spaţiile libere. Aceste întrebări le găsiţi pe site-ul Ambasadei Chinei, www.chinaembassy.org.ro.
Trimiteţi răspunsurile dumneavoastră până la data de *10 septembrie 2011*, data limită a concursului, la adresa de e-mail *fascinantachina@gmail.com*. Juriul format din personalul Ambasadei va evalua răspunsurile participanţilor.
Cele care conţin răspunsuri corecte la toate întrebările concursului vor intra în tragerea la sorţi pentru câştigarea premiilor puse în joc. Vor fi acordate următoarele premii:
*Marele Premiu constând într-o excursie de o săptămână pentru 2 persoane în China (Beijing, Suzhou, Hangzhou AYi Shanghai), la începutul lunii octombrie;
*1 premiu I constând într-un Laptop Lenovo ThinkPad EDGE ;
*4 premii II a câte un telefon mobil Huawei sau ZTE;
*6 premii III constând în câte o bicicletă DHS 2642 18V;
*50 de suveniruri ca premii de consolare a câte un stick USB Netac de 4GB.
Tragerea la sorţi va avea loc în data de 13 septembrie. Pentru a asigura corectitudinea şi transparenţa extragerii, 10 participanţi la concurs vor fi invitaţi să ia parte în juriul de omologare. Răspunsurile corecte şi numele câştigătorilor vor fi publicate pe site-ul Ambasadei la data de *14 septembrie 2011*, iar decernarea premiilor va avea loc pe 29 septembrie 2011, în cadrul recepţiei dedicate Zilei Naţionale a Chinei, la sediul Ambasadei (Azos. Nordului nr. 2, sector 1, Bucureşti). Precizăm faptul că premiile vor fi înmânate pe baza cărţii/buletinului de identitate.

Timişoara / Şedinţă comună cu Consiliul Local din Szeged

În baza relaţiilor de înfrăţire dintre Municipiul Timişoara şi oraşul Szeged din Ungaria, s-au organizat alternativ la Timişoara şi la Szeged întâlniri periodice – anual sau la fiecare doi ani - între reprezentanţii autorităţilor publice locale din cele două oraşe. În cadrul acestor întâlniri au loc şedinţe comune ale celor două consilii locale, aprobarea unor proiecte comune, discuţii între reprezentanţi ai unor departamente omoloage din cele două Primării cu privire la proiectele de colaborare în curs şi propuneri de colaborare în noi domenii de interes pentru oraşe, precum şi diverse acţiuni cu caracter cultural.
Organizarea acestor evenimente creează un cadru favorabil pentru dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor de înfrăţire dintre oraşe şi contribuie totodată la promovarea Municipiului Timişoara în Euroregiunea DKMT. Astfel de şedinţe au avut loc în anul 2003 la Timişoara, în 2005 la Szeged, în 2007 la Timişoara şi în 2010 la Szeged. Anul acesta, şedinţa comună a consiliilor locale urmează să aibă loc la Timişoara, în a doua jumătate a anului 2011, perioada urmând a fi stabilită de comun acord.
Consiliul Local al oraşului Szeged are un număr de 29 membri – inclusiv primarul şi un viceprimar şi se estimează că la şedinţa comună va participa un număr de aproximativ 35 de reprezentanţi ai oraşului Szeged.
Pentru vizita la Timişoara a Consiliul Local al oraşului Szeged a fost estimat că va fi necesară suma de 42.000 lei.

Timişoara / Împrumut de 50 milioane de euro pentru tramvaie noi

Consiliul Local al municipiului Timişoara va supune votului în plen un proiect de hotărâre privind aprobarea contractării unei finanţări rambursabile interne/externe în valoare de maxim 50 milioane euro în vederea achiziţionării de tramvaie şi modernizarea depoului.
Finanţarea în valoare de maxim 50 milioane euro, cu o maturitate cuprinsă între 15 şi 20 ani, se face pentru realizarea investiţiilor publice de interes local.
Investiţia este necesară în condiţiile în care majoritatea tramvaielor care se află în circulaţie pe liniile din Timişoara sunt depăşite din punctul de vedere al funcţionalităţii, fiind achiziţionate cu ani în urmă ori din donaţii, ori la second hand.