miercuri, 19 octombrie 2011

Timis / Cherestea confiscata de politie cat sa incapa in 137 de camioane

De la începutul anului până în prezent, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş au organizat mai multe acţiuni, împreună cu reprezentanţii Inspectoratul Teritorial Regim Silvic şi Vânătoare Timiş pentru identificarea şi depistarea persoanelor care săvârşesc tăieri ilegale sau furturi de material lemnos, transportă sau comercializează material lemnos fără documentele legale prevăzute de lege.
Deşi prevederile legale în domeniu sunt cunoscute şi au fost intens mediatizate de poliţişti, în urma controalelor efectuate în această perioadă aceştia au întocmit 146 de dosare penale pentru diferite infracţiuni la regimul silvic şi au aplicat 190 de sancţiuni de contravenţionale în valoare de aproximativ 460.000 de lei (peste 100.000 de euro), totodată fiind ridicaţi în vederea confiscării 822 de mc de material lemnos (aproximativ 137 de camioane) care a fost predat ocoalelor silvice în vederea valorificării.
Daca se ia in considerare ca 1 metru cub de cherestea totalizeaza cam 10 m liniari de cherestea, ştiind că de regulă scândura se vinde la lungimea de 4 m şi grosimea (înălţimea) de 25 mm, inseamna cam 8.220 de metri.
Conform prevederilor Legii nr. 171/2010 ( art. 19 şi art. 20 ) transportul materialului lemnos fără acte de provenienţă legală sau cu documente legale de însoţire care nu sunt corect completate ori completate cu încălcarea dispoziţiilor legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, iar materialul lemnos este confiscat.
De asemenea, vânzarea şi/sau cumpărarea materialelor lemnoase fără provenienţă legală sau fără avize de însoţire ori documentele echivalente acestora, prevăzute în normele privind circulaţia materialelor în vigoare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, iar materialul lemnos este confiscat.
Totodată deţinerea de material lemnos fără documente legale de provenienţă, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, iar materialul lemnos este confiscat.
Fondul forestier al României este într-o scădere continuă, accelerată în ultimii 20 de ani, ajungându-se la o suprafaţă împădurită de doar 26% din suprafaţa ţării, faţă de 32% - media din UE.