sâmbătă, 30 iulie 2011

Fotbal / România contra Olanda, Turcia, Ungaria, Estonia şi Andorra

Naţionala României face parte din Grupa D, alături de Olanda, Turcia, Ungaria, Estonia şi Andorra, în preliminariile Cupei Mondiale de fotbal din 2014, care va avea loc în Brazilia, în urma tragerii la sorţi efectuate sâmbătă, la Marina del Gloria din Rio de Janeiro.
România a făcut parte din urna a patra valorică în zona europeană.
EUROPA are cel mai mare număr de ţări participante, 53, cu un sistem de calificare bazat pe grupe preliminare. Sunt opt grupe de câte cinci echipe şi una de şase formaţii. Câştigătoarele celor 9 grupe se califică direct la turneul final, cele mai bune 8 formaţii de pe locul 2 vor susţine patru meciuri de baraj (tur-retur), de unde echipele câştigătoare vor merge şi ele în Brazilia.
Preliminariile europene se vor desfăşura în perioada 7 septembrie 2012 - 15 octombrie 2013.
Grupa A: Croaţia, Serbia, Belgia, Scoţia, Macedonia, Ţara Galilor,
Grupa B: Italia, Danemarca, Cehia, Bulgaria, Armenia, Malta
Grupa C: Germania, Suedia, Irlanda, Austria, Insulele Feroe, Kazahstan
Grupa D: Olanda, Turcia, Ungaria, ROMÂNIA, Estonia, Andorra
Grupa E: Norvegia, Slovenia, Elveţia, Albania, Cipru, Islanda
Grupa F: Portugalia, Rusia, Israel, Irlanda de Nord, Azerbaidjan, Luxemburg
Grupa G: Grecia, Slovacia, Bosnia-Herţegovina, Lituania, Letonia, Liechtenstein
Grupa H: Anglia, Muntenegru, Ucraina, Polonia, Republica Moldova, San Marino
Grupa I: Spania, Franţa, Belarus, Georgia, Finlanda

Timişoara / 428 locuri de muncă disponibile în judeţul Timiş

Potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) sunt înregistrate 9.842 locuri de muncă, în săptămâna 29 iulie - 4 august 2011.
Situaţia locurilor de muncă vacante, în fiecare judeţ:
Municipiul Bucureşti- 1.213; Cluj - 1.064; Iaşi- 566; Hunedoara- 482; Timiş- 428; Constanţa- 348; Călăraşi- 305; Sibiu- 297; Arad- 289; Harghita- 265; Bihor- 263; Bacău- 250; Neamţ- 247; Alba- 237; Argeş- 216; Braşov- 214; Satu Mare- 213; Mureş- 211; Gorj- 200; Brăila- 189; Vaslui- 183; Tulcea- 177; Vâlcea- 164; Buzău- 164; Maramureş- 159; Dâmboviţa- 138; Teleorman- 134; Bistriţa-Năsăud- 133; Ilfov- 130; Vrancea- 121; Dolj- 109; Olt- 106; Prahova- 100; Suceava- 98; Sălaj- 86; Braşov- 67; Galaţi- 66; Ialomiţa- 63; Mehedinţi- 61; Giurgiu- 42; Covasna- 32, Caraş-Severin- 12.

CLICK AICI pentru LOCURILE DE MUNCĂ DISPONIBILE ÎN JUDEŢUL TIMIŞ,
FIRME, ADRESE, TELEFOANE, POSTURI VACANTE

Timişoara / Săptămâna sondajelor PSD - PNL în judeţul Timiş

După ce cu o săptămână înainte, PNL Timiş făcuse publice câteva informaţii din sondajul realizat la nivelul judeţului Timiş, săptămâna aceasta a venit rândul PSD Timiş să facă acelaşi lucru.
În acelaşi timp, însă, PNL Timiş a dat publicităţii rezultatele integrale ale sondajului.

CLICK AICI
Iată în continuare rezultatele sondajului PNL Timiş în întregime şi, după aceea, rezultatele parţiale pe care le-au făcut publice PSD Timiş.

Timişoara / Festivalul "Blues pentru Timişoara", în Piaţa Unirii

Primăria municipiului Timişoara, Consiliul Local şi Casa de Cultură a Municipiului vă invită in zilele de 6-7 august la cea de-a VI-a ediție a Festivalului "Blues pentru Timişoara", în Piaţa Unirii.
În program, sâmbătă, 6 august, de la ora 20, figurează Blues Project, Crosswinds şi Blue Family (Serbia), iar duminică, 7 august, de la 23,30, vor intra pe scenă Bega Blues Band, Mircea Bunea Trio şi Joint Venture Quartet (Slovacia).

Timişoara / Peste 1.000 de tuburi de spray şi 100 de kg de vopsea la Festivalul Internaţional de Graffiti

Festivalul Internaţional de Graffiti, organizat de Facultatea de Arte şi Design din Timişoara împreună cu Fundaţia Timişoara ’89 şi alţi parteneri, se va desfăşura la Timişoara în perioada 15-17 septembrie 2011.
Acest eveniment va fi constituit din două secţiuni: “Secţiunea Graffiti/Street Art” şi “Secţiunea de comunicări relaţionate cu Graffiti/Street Art”.
Graffitiul va fi celebrat ca artă stradală, timp de trei zile, în capitala Banatului. Nu mai puţin de 8 locaţii vor găzdui desenele participanţilor, în total, aproximativ 3000 de metri pătraţi.
Organizatorii estimează că vor fi folosite peste 1.000 de tuburi de spray şi 100 de kilograme de vopsea de exterior.

Femeia Zilei / Larisa Popa - Miss Universe România 2011

Concursul Miss Universe România şi-a desemnat, vineri seară, câştigătoarea în persoana Larisei Popa, în cadrul unui eveniment care a avut loc la hotelul Residence din Bucureşti. Ea va reprezenta România, pe 12 septembrie, la Sao Paulo, Brazilia, la cea de-a 60-a ediţie a prestigiosului concurs de frumuseţe Miss Universe.
Larisa Popa are 24 de ani, este din Slatina şi are dimensiunile 88/62/93 şi o înălţime de 1,75 metri. Tânăra care este la a doua participare consecutivă la concursul Miss Universe România, a primit coroana de Regină a frumuseţii de la Maria Golban, finalistă a concursului din 2010.
Cea mai tânără concurentă, Emanuela-Elena Radu, în vârstă de 18 ani, a obţinut locul trei, Beatrice-Julia Hack, de 20 de ani, s-a clasat pe locul doi, iar orădeanca Alexandra Camelia Hadade, în vârstă de 21 de ani, a câştigat locul întâi.
Câştigătoarea titlului de Miss Universe România 2011 este absolventă a Facultăţii de marketing din cadrul Universităţii Spiru Haret şi a Şcolii Postliceale Medicale - specialitatea asistent de farmacie.

vineri, 29 iulie 2011

Timişoara / La Primărie curge doar miere



În data de 28 iulie, voluntarii din cadrul Formaţiunii de Intervenţie Rapidă pe Baz de Voluntariat din cadrul Compartimentului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit la solicitarea Poliţiei Locale pentru degajarea unui roi de albine situat pe faţada Primăriei Municipiului Timişoara .

Timişoara / Atenţie la iarba pârloagelor!

Prezenţa speciilor vegetale invadatoare şi colonizatoare poate perturba echilibrul ecosistemelor. Pentru ţara noastră sunt menţionate 73 de specii invazive (autohtone şi alohtone), lemnoase şi ierboase.
Globalizarea şi dezvoltarea transporturilor, a comerţului şi turismului au furnizat oportunităţi ca speciile invazive sǎ fie rǎspândite accidental sau deliberat. Frecvent seminţe sau fragmente din corpul vegetativ al unor plante strǎine ajung prin intermediul mǎrfurilor la distanţe mari de locul de origine. Degradarea habitatelor naturale, ecosistemelor şi câmpurilor agricole care a avut loc în întreaga lume a fǎcut sǎ fie mult mai uşor pentru speciile strǎine sǎ se stabileascǎ şi sǎ devinǎ invazive.
O plantă invazivă este caracterizată de modalităţi rapide de propagare, producerea a numeroşi germeni anual, mijloace de reproducere vegetativă, creştere rapidă, tulpină groasă, organe subterane puternice şi este evitată de animalele fitofage.
Schimbarea climaticǎ globalǎ este, de asemenea, un factor semnificativ care contribuie la rǎspândirea şi stabilirea speciilor invazive strǎine. Una dintre cele mai întâlniteplante invazive este Ambrosia artemisiifolia.
Ambrosia artemisiifolia (iarba pârloagelor) se găseşte frecvent de-a lungul şoselelor şi al căilor ferate, atât în intravilan, cât şi în extravilanul localităţilor. Ea este o specie invazivă, inclusă în lista oficială a buruienilor de carantină, caracterul nociv al speciei fiind cauzat de afecţiunile alergice pe care le provoacă în perioada înfloririi.
Ambrosia artemisiifolia este o plantă originară din America de Nord, prezenţa ei fiind remarcată încă din 1853 în Germania şi din 1870 în Elveţia. La noi în ţară, s-a aclimatizat recent, putând fi întâlnită cu precădere pe Valea Mureşului, în Banat, în judeţele Bihor, Vaslui, Giurgiu. În contextul încălzirii globale a crescut foarte mult producţia de polen de ambrozie; cantitatea de polen se dublează în perioadele de secetă şi temperaturi crescute, planta având o perioadă lungă de înflorire (din iulie până la sfârşitul toamnei). Ea reprezintă una dintre cauzele principale ale rinitelor alergice din Canada, SUA şi Europa. Polenul acestei plante este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic la sfârşitul verii.
Biologul orădean Ana Marossy recomandă smulgerea din rădăcini a ambroziei înainte ca inflorescenţele să ajungă la maturizare, deoarece acestea provoacă alergii la nivelul căilor respiratorii.
În Ungaria şi Austria, combaterea ambroziei este reglementată prin lege de mai mult de 10 ani, cetăţenii unguri riscând amenzi de 200.000 de forinti (aprox. 3000 lei) dacă nu o distrug din grădinile proprii sau din jurul imobilelor.
Primăria Municipiului Timişoara efectuează periodic lucrări de cosire, smulgere şi erbicidare a buruienii alergogene Ambrosia artemisiifolia din spaţiile verzi puternic infestate. De asemenea,se încearcă identificarea terenurile virane afectate de răspândirea acestei buruieni pentru luarea măsurilor necesare.
Pe această cale, se solicită colaborarea persoanelor fizice şi juridice din Timişoara, în eradicarea acestei buruieni, prin cosirea şi smulgerea ei pe terenurile aflate în administraţia / proprietatea lor, ceea ce ar spori considerabil eficienţa măsurilor luate de Primăria Municipiului Timişoara.
Primăria Municipiului Timişoara a reglementat prin Hotărârea de Consiliu Local nr.206/2009, care modifică şi completează Hotărârea de Consiliu Local nr.371/2007 HCL 371 din 2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe raza municipiuluiTimisoara, următoarele: Art.25, alin. x) „constituie contravenţie „nedistrugerea buruienilor şi în mod special a celor cu potenţial alergen (iarba pârloagelor-Ambrosia artemisiifolia, pelinul – Artemisia sp.) de pe spaţiile verzi, prin scoaterea rădăcinilor, smulgere, cosire.”
De asemenea, Regulamentul privind factorii de mediu din zona metropolitană Timişoara, la Cap.I, Art. A, alin. i) prevede că: persoanele fizice şi juridice au obligaţia de „distrugere a buruienilor şi în mod special a celor cu potenţial alergen (iarba pârloagelor - Ambrosia artemisiifolia, pelinul – Artemisia sp.) de pe spaţiile verzi, prin scoaterea rădăcinilor, smulgere, cosire”.

Timişoara / Şedinţă extraordinară a Consiliului Local de Ziua Timişoarei

Consiliul Local al Municipiului Timişoara se va întruni în ŞEDINŢĂ EXTRAORDINARĂ, în data de 3 august, de la ora 10, în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timişoara din B-dul C.D. Loga nr.1, cu ocazia aniversării Zilei de 3 August - Ziua Timişoarei.
Pe ordinea de zi figurează:
1. Decernarea Diplomei de Excelenţă pentru:
- S.C. RETIM ECOLOGIC SERVICE S.A.
- S.C. AQUATIM S.A.
- TEATRUL GERMAN DE STAT TIMIŞOARA
- TEATRUL MAGHIAR DE STAT „CSIKY GERGELY”
- DOMNUL CRISTEA SANDU TIMOC
- ECHIPA DE FOTBAL F.C. POLITEHNICA TIMIŞOARA JUNIORI A
- SELECŢIONATA JUDEŢEANĂ DE FOTBAL TIMIŞ JUNIORI UNDER 16 ANI
- ECHIPA DE FOTBAL LPS BANATUL TIMIŞOARA JUNIORI B
- ECHIPA DE HANDBAL LPS BANATUL TIMIŞOARA JUNIOARE V
- ECHIPA DE VOLEI CSS BEGA TIMIŞOARA JUNIORI III
- ECHIPA DE BASCHET CSS BEGA TIMIŞOARA JUNIORI UNDER 20 ANI
- ECHIPA DE BASCHET CSS BEGA TIMIŞOARA JUNIOARE UNDER 16 ANI
- ECHIPA DE FOTBAL „FC POLI 2002” TIMIŞOARA JUNIORI A
- ECHIPA DE FOTBAL FC POLITEHNICA TIMIŞOARA JUNIORI D
2. Aprobarea Procesului –Verbal al Şedinţei Extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Timişoara din data de 26.07.2011.
3. Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului “Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea Cantinei de Ajutor Social Timisoara pentru dezvoltarea unui Centru Social de Urgenta pentru Persoane fără Adăpost”, a Documentaţiei tehnico-economice si a Analizei cost-beneficiu, precum si a cheltuielilor legate de proiect ce revin Municipiului Timisoara, în vederea accesării fondurilor nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 aferent Axei prioritare 1. - „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor-poli urbani de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1. – „Planuri integrate de dezvoltare urbana”, Sub-domeniul: „Poli de creştere”.
4. Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului complex de investiţii „Trafic management şi supraveghere video”, a documentaţiei tehnico-economice şi a analizei cost-beneficiu, precum şi a cheltuielilor legate de proiect ce revin Municipiului Timişoara, în vederea accesării fondurilor nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 1.- „ Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor poli – urbani de creştere”, Domeniul Major de intervenţie 1.1 – „ Planuri integrate de dezvoltare urbană”, Sub-domeniul: „Poli de creştere”.
5. Proiect de hotărâre privind aprobarea contractării unei finanţări rambursabile interne/externe în valoare de maxim 50 milioane euro în vederea achiziţionării de tramvaie şi modernizarea depoului.
6. Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea componenţei Comisiei de negociere a contractelor de asociere în participaţiune, ce se vor încheia de către S.C. Administrarea Domeniului Public S.A. cu alte societăţi comerciale, în vederea construirii şi exploatării de parcări în Municipiul Timişoara, numită prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Timişoara nr. 459/2009.
7. Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Timişoara nr. 6/2001 – privind atribuirea directă prin contract de concesiune către S.C. Administrarea Domeniului Public S.A. a unor suprafeţe de teren în vederea amenajării unor parcări subterane.
8. Raportul Comisiei Locale de Ordine Publică privind evoluţia organizatorică şi rezultatele obţinute în semestrul I – 2011 de către Direcţia Poliţiei Locale Timişoara.

Timişoara / Parcă-i graniţa cu Africa

Poliţiştii de frontieră timişeni au depistat şase pesoane care au trecut ilegal frontiera în România. În toate situaţiile au fost întocmite actele premergătoare săvârşirii infracţiunii de trecere ilegală a frontierei de stat.
În perioada 28-29 iulie, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Lunga au depistat în zona de competenţă, trei grupuri de migranţi formate din 6 de persoane. Persoanele nu aveau documente de identitate asupra lor şi nu vorbeau limba română. Lucrătorii noştri au procedat la conducerea persoanelor în cauză, la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră, în vederea clarificării situaţiei. Cu această ocazie s-a stabilit că este vorba de şase cetăţeni algerieni, cu vârste cuprinse între 20 şi 31 ani, care au trecut ilegal frontiera din Serbia în România.
În toate cazurile au fost întocmite lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere ilegală a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale ce se impun.
Ultima săptămână a fost o perioadă activă pentru poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Lunga, aceştia depistând 11 grupuri de migranţi (42 de persoane), care au intrat ilegal în România pe la 'zona verde'.
În topul celor care au intrat ilegal în România sunt cetăţeni din Algeria, Maroc şi Tunisia.

joi, 28 iulie 2011

Reşiţa / Un tânăr de 26 de ani a vrut să fure salam dintr-un supermarket ascunzându-l în pantaloni

Joi, 28 iulie, în jurul orei 12, dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş Severin a fost sesizat de către agenţii de pază dintr-un supermarket, despre faptul că o persoană a sustras produse din magazin.
Efective din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Caraş Severin s-au deplasat la faţa locului, unde l-a identificat pe Marius Daniel C., în vârstă de 26 de ani, din Reşiţa, care profitând de neatenţia personalului, a sustras mai multe bucăţi de salam pe care le-a ascuns în pantaloni. Acesta după ce a reuşit să treacă de casa de marcat, a fost oprit de agenţii de pază ai supermarketului, care au observat neregula, sesizând imediat oamenii legii.
În urma celor constatate, jandarmii au întocmit celui în cauză actele premergătoare fiind susceptibil de comiterea infracţiunii de 'furt calificat', dosarul fiind înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Reşiţa în vederea continuării cercetărilor, prejudiciul fiind recuperat şi predat reprezentantului supermarketului.

Timişoara / Război şi pace la USL Timiş

Conferinţa de presă a PSD Timiş a fost susţinută de cei doi viitori candidaţi la şefia Consiliului Judeţean Timiş şi cea a Primăriei Timişoara, Titu Bojin şi Sorin Grindeanu - viceprimarul în exerciţiu.
Subiectul unic a fost cel al sondajului realizat la nivelul judeţului Timiş. Astfel, 59 la sută dintre timişeni au declarat că o duc mai rău decât în urmă cu trei ani, în jur de 52 la sută şi-au manifestat interesul de a se prezenta la urne la viitoarele alegeri, iar vreo 64 la sută s-au manifestat împotriva ideii de a se desfiinţa judeţul Timiş.
Dacă alegerile ar avea loc în prezent, USL ar obţine la Consiliul Judeţean aproape 50 la sută dintre voturile cetăţenilor din Timiş. La nivel de preşedinte de Consiliu Judeţean, Constantin Ostaficiuc şi Titu Bojin sunt foarte aproape unul de celălalt.
La nivelul municipiului Timişoara, în afara faptului că PSD se situează pe primul loc la preferinţele politice ale locuitorilor, conform sondajului, într-o ierarhie individuală în frunte se află Gheorghe Ciuhandu(PNTCD), urmat de Nicolae Robu(PNL) şi Sorin Grindeanu(PSD). Ceea ce ar infirma sondajul PNL, unde Nicolae Robu ar fi în faţa lui Gheorghe Ciuhandu cu un singur procent, iar Sorin Grindeanu nici n-ar mai conta în ierarhie.
Oricum, la puţin timp mai târziu, PNL Timiş a făcut publice rezultatele sondajului liberal, deşi discuţia în USL se concentrase pe o coroborare şi o colaborare între rezultatele celor două sondaje, astfel încât în cele din urmă să se obţină o cât mai reală evaluare a situaţiei electorale.

Timişoara / Ziua Imnului Naţional al României

La Timişoara, manifestările organizate vineri, 29 iulie, cu ocazia Zilei Imnului Național al României, vor avea loc în Piața Libertății (în fața catargului de arborare a drapelului național), cu începere de la ora 10.
Pe de altă parte, şi Centrul Regional Reţea Poştală din Timişoara sărbătoreşte, mâine, 29 iulie, la fel ca toţi românii, Ziua Imnului Naţional „Deşteaptă-te române”.
Clienţii Centrului Regional Reţea Poştală Timişoara vor mai putea asculta, mâine, după ora 10, în holul Poştei Mari, muzică clasică românească.
Imnul de stat al României este alcătuit din unsprezece strofe. La ocazii festive se interpretează strofele 1, 2, 4 şi 11.

Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani!
Acum ori niciodată croieşte-ți altă soarte,
La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!
Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,
Și că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
Triumfător în lupte, un nume de Traian!
Înalţă-ţi lata frunte şi caută-n giur de tine,
Cum stau ca brazi în munte voinici sute de mii;
Un glas ei mai aşteaptă şi sar ca lupi în stâne,
Bătrâni, bărbaţi, juni, tineri, din munţi şi din câmpii!
Priviţi, măreţe umbre, Mihai, Ștefan, Corvine,
Româna naţiune, ai voştri strănepoţi,
Cu braţele armate, cu focul vostru-n vine,
„Viaţă-n libertate ori moarte!” strigă toţi.
Pre voi vă nimiciră a pizmei răutate
Și oarba neunire la Milcov şi Carpaţi!
Dar noi, pătrunşi la suflet de sfânta libertate,
Jurăm că vom da mâna, să fim pururea fraţi!
O mamă văduvită de la Mihai cel Mare
Pretinde de la fii-şi azi mână d-ajutori,
Și blastămă cu lacrimi în ochi pe orişicare,
În astfel de pericol s-ar face vânzători!
De fulgere să piară, de trăsnet şi pucioasă,
Oricare s-ar retrage din gloriosul loc,
Când patria sau mama, cu inimă duioasă,
Va cere ca să trecem prin sabie şi foc!
N-ajunse iataganul barbarei semilune,
A cărui plăgi fatale şi azi le mai simţim;
Acum se vâră cnuta în vetrele străbune,
Dar martor ne e Domnul că vii nu o primim!
N-ajunse despotismul cu-ntreaga lui orbie,
Al cărui jug din seculi ca vitele-l purtăm;
Acum se-ncearcă cruzii, în oarba lor trufie,
Să ne răpească limba, dar morţi numai o dăm!
Români din patru unghiuri, acum ori niciodată
Uniţi-vă în cuget, uniţi-vă-n simţiri!
Strigati în lumea largă că Dunărea-i furată
Prin intrigă şi silă, viclene uneltiri!
Preoţi, cu cruce-n frunte! căci oastea e creştină,
Deviza-i libertate şi scopul ei preasfânt.
Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
Decât să fim sclavi iarăşi în vechiul nost' pământ!

Versurile și aranjamentul aparțin lui Andrei Mureșanu (1816 - 1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluția de la 1848.
Poemul „Un răsunet” al lui Andrei Mureșanu, redactat și publicat în timpul Revoluției de la 1848, a fost pus pe note în ziua în care autorul l-a recitat câtorva prieteni brașoveni, fiind cântat pentru prima oară la Brașov, într-o grădină din Șchei, și nu în data de 29 iulie 1848 la Râmnicu Vâlcea, așa cum este îndeobște cunoscut (deși nu se precizează care era acel cântec patriotic, cântat de cei prezenți, s-a presupus fără dovezi că era vorba despre acesta).
Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului, dar melodia pe care Andrei Mureșanu a pus versurile sale avea o largă circulație în epocă și nu i se cunoaște cu certitudine autorul. O versiune spune că însuși Andrei Mureșanu este autorul melodiei, iar alta susține că de fapt era o melodie cântată pe un text religios, ce purta numele Din sânul maicii mele.
De atunci, acest imn a fost cântat cu ocazia fiecărui conflict în România, datorită mesajului de patriotism și de libertate pe care îl poartă în el. Acesta a fost și cazul în timpul Revoluției române din 1989, când practic instantaneu și generalizat a fost cântat ca un adevărat imn național, înlocuind imnul comunist „Trei culori”.
Timp de câțiva ani „Deșteaptă-te, române!” a fost și imnul național al Moldovei, dar a fost înlocuit în 1994 cu „Limba noastră”.

Timişoara / Nici o bănăţeancă la finala Miss Universe România

Dintre cele 95 de semifinaliste au fost alese 20 de concurente, care intră în linie dreaptă în competiţia pentru câştigarea celei mai râvnite coroane a frumuseţii. Opt ardelence, cinci muntence, patru moldovence, o maramureşeancă, o dobrogeancă şi o olteancă au intrat in cantonamentul Miss Universe Romania 2011.
Felicia Băducu - Bucureşti, Bădulescu Claudia - Predeal, Borcheş Andrada - Oradea, David Cristina Elena - Brebu, jud. Braşov, Dumitrescu Monica Iulia - Cluj - Napoca, Dumitrescu Oana Maria - Braşov, Dumitru Andreea Roxana - Sibiu, Enea Mihaela - Moineşti, jud. Bacău, Enache Ioana Magdalena - Sighetu Marmaţiei, Hack Beatrix Julia - Tîrgu Mureş, Hadade Alexandra Camelia - Oradea, Hodor Elena Sabina - Piatra Neamţ, Holban Ionela Adriana - Bucureşti, Mitu Angelica - Constanţa, Popa Maria Larisa - Slatina, Radu Emanuela Elena - Bacău, Savu Anca Ştefania - Potlogi, jud. Dâmboviţa, Shanabli Jihan - Bucureşti, Tihulcă Adelina - sat Rotunda, jud. Suceava şi Vasiloiu Diana Ioana - Câmpulung Muscel, vor petrece acest sfârşit de săptămână într-unul dintre cele mai luxoase hoteluri boutique din capitală - Residence Domenii Plaza - unde se vor pregăti pentru marea finală.

Timişoara / Suspendare 6 luni şi 150.000 lei amendă pentru Marian Iancu

Marian Iancu, preşedintele Consiliului de Administraţie al clubului FC Timişoara, a fost suspendat de Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal pe o perioadă de 6 luni şi amendat cu 150.000 lei, în urma declaraţiilor calomnioase făcute la adresa lui Viorel Duru, directorul de licenţiere al FRF, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Federaţia Română de Fotbal.
Pe de altă parte, la sesizarea Secretariatului General al FRF, Comisia a constatat faptul că Universitatea Craiova nu îndeplineşte condiţiile financiare de participare în competiţii, nefăcând dovada modalităţilor de soluţionare a obligaţiilor financiare ale clubului.

Timişoara / Consilierul judeţean PSD Viorel Matei a demisionat de la conducerea Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România

Viorel Matei a demisionat de la conducerea Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), iar Asociaţia Producătorilor Agricoli de Cereale şi Plante Tehnice (APACPT) Timiş s-a retras din Federaţie, informează Agroinfo.
Referitor la retragerea sa din postul de preşedinte al FNPAR, Viorel Matei afirmă, în scrisoarea de demisie din data de 26 iulie a.c., că „nu este nevoie de motivări şi explicaţii, la timpul potrivit am fost omul potrivit, pentru a înfiinţa şi conduce această organizaţie, dar trăim alte vremuri şi trebuie şi vă rog să înţelegeţi că este nevoie de un suflu nou”.
APACPT Timiş, membru fondator şi activ al FNPAR, nu a fost invitată să participe la Adunarea Generală din 28 iulie a.c.
Retragerea APACPT Timiş din Federaţie, al cărei preşedinte este Viorel Matei, este motivată, însă, de faptul că Asociaţia, deşi este membru fondator şi activ al FNPAR, nu a fost invitată de Consiliul Director să participe la Adunarea Generală a FNPAR, din data de 28 iulie a.c..
„Având în vedere că Asociaţia Producătorilor Agricoli de Cereale şi Plante Tehnice Timiş, în calitate de membru fondator al FNPAR, cât şi de membru activ, atât prin plata cotizaţiilor la timp şi în momentele grele, nu am fost invitaţi de a participa la Adunarea Generală din data de 28.07.2011, considerăm că grupul de iniţiativă ne-a exclus, de aceea vă aducem la cunoştinţă că ne retragem din FNPAR”, precizează preşedintele Asociaţiei, Viorel Matei, în scrisoarea adresată în 26.07.20 Consiliului Director al Federaţiei.

miercuri, 27 iulie 2011

Timişoara / Cine-i singura timişoreancă admisă la Miss Universe România 2011?

Miss Universe Romania 2011 a fost de un amatorism feroce, de la aşa-zisele preselecţii făcute de-a lungul şi de-a latul ţării. Chiar şi cele 95 de "semifinaliste" postate pe siteul oficial, selecţionate dintre frumuseţile patriei, confirmă încă odată amatorismul de Dâmboviţa al organizatorilor, încă de la fotografiile postate, care ar fi trebuit să fie făcute de profesionişti şi nu la miştocăreală.
De altfel, şi numărul de voturi a fost pe măsură, "cea mai frumoasă" abia dacă a avut ceva peste o sută de voturi în semifinala Miss Universe Romania 2011 care s-a desfasurat miercuri, 27 iulie, unde publicul a votat trimitand un SMS cu numarul intrarii in concurs la 1261. Tariful unui SMS este de 1 euro (+TVA).
În finala Miss Universe Romania 2011 de vineri, 29 iulie 2011, 19.00 - 21.30, vor fi admise 20 de concurente.
Miss Universe 2011 se va desfăşura pe 12 septembrie în Sao Paulo, Brazilia.
Singura timişoreancă admisă printre cele 95 de "semifinaliste" a fost Iov Marinela, în vârstă de 21 ani, dimensiuni: 82/60/84, înălţime: 1.74 m, care la întrebarea "De ce iti doresti sa devii Miss Universe?" se pare că ar fi răspuns: "Deoarece tot timpul am fost atrasa de moda, stil, eleganta, de frumos in sine, iar apropiatii m-au sfatuit sa particip deoarece e o sansa unica si eu ma incadrez in cerinte".

Timişoara / Vreţi un câine microcipat şi sterilizat?

Primăria vă invită în data de 30 iulie în parcul Pădurice, zona situată pe str. Uranus, între orele 10-12, la a V-a ediţie a târgului de adopţii canine, organizat de Primăria Municipiului Timişoara, prin Direcţia de Mediu. Douăzeci de câini deparazitaţi, vaccinaţi, sterilizaţi, microcipaţi şi cu carnete de sănătate, dornici de afecţiune vor aştepta nerăbdători noii stăpâni faţă de care să-şi arate devotamentul şi recunoştinţa. Târgurile de adopţii canine organizate sub deviza „Şi mie îmi stă bine în lesă!” vor continua, fiind organizate lunar în scopul promovării adopţiilor şi a creşterii responsabile a animalelor de companie.

Timişoara / Invazie africană la frontiera de vest

Poliţiştii de frontieră timişeni au depistat patru migranţi care au încercat să treacă ilegal frontiera din România în Ungaria, pentru a ajunge în Franţa. Alţi şaptesprezece migranţi au fost prinşi după ce au trecut ilegal frontiera din Serbia în România.
* În dimineaţa acestei zile, în jurul orei 05.40, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sânnicolau Mare au depistat în zona de competenţă, un grup de patru persoane care se deplasau pe jos, pe câmp, spre frontiera cu Ungaria.
Având în vedere că cele patru persoane, toţi bărbaţi, nu aveau documente de identitate asupra lor şi nu vorbeau limba română, au fost conduse la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră, în vederea clarificării situaţiei. Cu această ocazie s-a stabilit că este vorba de doi cetăţeni tunisieni şi doi algerieni, cu vârste cuprinse între 17 şi 29 de ani, care au încercat să trecă ilegal frontiera din România în Ungaria, dorind să ajungă în Franţa.
În cauză a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat.
* Tot în această dimineaţă, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Lunga au depistat, în zona de competenţă, trei grupuri de migranţi, formate din 17 persoane. Persoanele nu aveau documente de identitate asupra lor şi nu vorbeau limba română. Lucrătorii noştri au procedat la conducerea persoanelor în cauză, la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră, în vederea clarificării situaţiei. Cu această ocazie s-a stabilit că este vorba de şaptesprezece cetăţeni algerieni, cu vârste cuprinse între 22 şi 40 de ani, care au trecut ilegal frontiera din Serbia în România.

marți, 26 iulie 2011

Timişoara / Evaziune fiscală cu autocamioane şi 42 de tone de grâu

În urma unor activităţi specifice, ofiţerii de investigare a fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş au depistat două autocamioane care transportau peste 42 de tone de grâu producţie 2011, fără documente legale.
În noaptea de 25/26 iulie 2011, în jurul orei 02.30 cu ocazia unui control în trafic, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, au depistat două autocamioane în care erau transportate peste 42.000 de kg de grâu, producţie 2011 în valoare de aproximativ 34.000 de lei, fără a avea documente de provenienţă sau act de vânzare - cumpărare.
În urma verificărilor efectuate de poliţişti a reieşit faptul că cerealele erau transportate de camioanele aparţinând unei societăţi comerciale din localitatea Valea Lăpuşului, judeţul Maramureş, pentru două societăţi comerciale din Constanţa.
Întreaga cantitate de cereale a fost ridicată de poliţişti în vederea confiscării totodată fiind aplicate şi două sancţiuni contravenţionale în valoare de 5.000 de lei fiecare.
Combaterea evaziunii fiscale în domeniul transportului şi comercializării cerealelor constituie o prioritate a poliţiştilor tiumişeni, astfel că de la începutul anului până în prezent au fost ridicate în vederea confiscării peste 155 de tone de cereale.

Banat / Cu turcul în portbagaj

Politistii de frontiera aradeni au depistat un cetatean turc care intentiona sa iasa ilegal din Romania, ascuns sub bagajele aflate in portbagajul unui autoturism cu care calatoreau doi cetateni bulgari.
In dimineata zilei de 25.07.2011, in jurul orei 06.45, la Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac, s-a prezentat pentru a iesi din tara, conducand un autoturism marca "VW PASSAT" cetateanul bulgar Ibrahim I., in varsta de 45 ani, avand ca pasager in mijlocul de transport cetateanul bulgar Sotir K., in varsta de 54 ani.
La controlul specific efectuat de politistii de frontiera cei doi au declarat ca in portbagajul autoturismului "VW PASSAT" transporta numai bagajele personale si au ca destinatie Germania.
In urma verificarilor efectuate asupra mijlocului de transport s-a constatat faptul ca in portbagajul masinii era ascunsa o persoana de sex masculin. Din cercetari, a rezultat ca cel in cauza se numeste Halil A., in varsta de 39 ani, este cetatean turc si intentiona sa ajunga ilegal in Germania.

Timişoara / Intervenţii mai rapide în situaţii de urgenţă în Regiunea de Vest

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (ADIVEST), înfiinţată prin asocierea judeţelor Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş din Regiunea Vest, a semnat în data de 10.03.2010 contractul de finanţare pentru proiectul “Achiziţionare echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă şi pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, în Regiunea 5 Vest”.
Valoarea totală a proiectului este de 49.721.769,92 lei, din care 40.178.039,93 lei reprezintă valoarea finanţării nerambursabile.
Obiectivul proiectului vizează îmbunătăţirea capacităţii de răspuns a instituţiilor abilitate în situaţii de urgenţă şi creşterea gradului de siguranţă a populaţiei, dezvoltarea bazei operaţionale regionale şi îmbunătăţirea bazelor judeţene existente prin dotarea acestora cu echipamente specializate pentru situaţii de urgenţă.
În urma implementării proiectului, numărul unităţilor mobile de intervenţie în situaţii de urgenţă la nivelul Regiunii Vest va creşte cu 41,12% (de la 107 unităţi la 151 unităţi). De asemenea, se preconizează o scădere a timpului mediu de răspuns al unităţilor mobile, în zonele rurale - de la 41 minute la 28 minute (reducere de 30,7%), în zonele urbane - de la 22 minute la 13 minute (reducere de 40,9%).
În data de 29 iulie, începând cu ora 11, la sediul Consiliului Judeţean Timiş, se va face predarea şi recepţia echipamentelor achiziţionate până la această dată în cadrul proiectului şi anume 4 ambulanţe de prim ajutor, 5 ambulanţe de reanimare şi un centru mobil de comandă echipat şi dotat.
ECHIPAMENTE ACHIZIŢIONATE PRIN PROIECT ŞI REPARTIZAREA LOR PE JUDEŢE
Echipamente.................................AR.....CS..... HD..... TM
Autospeciale pentru lucrul cu spumă......... 4..... 3..... 3..... 4
Autospeciale de intervenţie la accidente colective pentru salvări urbane
.............................................1..... -..... -..... 1
Autospeciale de cercetare NBCR...............1..... 1..... .1..... 1
Autospeciale pentru descarcerări grele.......1..... 1......1......1
Autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă..........................3..... 2......3......3
Ambulanţe de prim ajutor.....................1..... 1......1......1
Ambulanţe de reanimare.......................1..... 1......1......2
Centru de comandă şi control echipat..............................1
TOTAL........................................12.....9......10.....13 + 1

Timişoara / Invazie de metcalfa pruinosa şi păduche lânos în Banat

Condiţiile climatice din ultimul timp au favorizat apariţia şi dezvoltarea unor dăunători şi boli la plante (arbori şi arbuşti ornamentali) din parcuri, scuaruri dar şi în grădinile particulare. Din numeroasele monitorizări efectuate pe raza municipiului Timişoara, s-a constatat apariţia în număr mare a unui dăunător nou (Metcalfa pruinosa), dar şi o extindere accentuată a păduchelui lânos (Eriosoma lanigerum) în parcurile şi spaţiile verzi ale oraşului.
Metcalfa pruinosa este o cicadă polifagă, considerată potenţial dăunător pentru un mare număr de plante, deoarece se hrănesc pe mai bine de 200 de specii de plante lemnoase, în special ornamentale.
Aceasta este o specie originară din estul Americii de Nord, larg răspândită în Canada, Statele Unite ale Americii, Mexic şi Cuba. În Europa a fost menţionată, semnalizată pentru prima dată în 1979 în Italia, pe diferite specii de arbori şi arbuşti ornamentali. Dovedind o capacitate de aclimatizare deosebită în absenţa prădătorilor şi parazitoizilor specifici, Metcalfa pruinosa s-a răspândit rapid în vestul, centrul şi estul Europei.
Conform monitorizărilor efectuate pe raza municipiului Timişoara, împreună cu specialişti din cadrul Facultăţii de Horticultură şi Silvicultură Timişoara, Departamentul de Silvicultură-Entomologie forestieră, s-a constatat prezenţa acestui dăunător în Parcul Justiţiei, Parcul Rozelor, Parcul Botanic, Parcul Alpinet, str. Salciei, Parcul Doina, str. Haga, str. Liniştei, str. Mangalia, str. G. Lazăr.
Prevenirea răspândirii se poate face prin stropiri în crapăturile scoarţei plantelor gazdă sau la baza lujerilor (ramurilor tinere) cu insecticide recomandate de specialişti în domeniu, însă, ţinând cont de numărul mare de plante gazdă, de capacitatea ridicată de migrare, de protecţia ceroasă a larvelor, controlul chimic este dificil de realizat. Datorită rezistenţei ridicate a dăunătorului la substanţele uzuale folosite, se recomandă repetarea tratamenzului o dată la cinci zile.
Eriosoma lanigerum – Păduchele lânos, de 2 mm lungime; corpul are o culoare roşiatică sau maronie; sunt ascunşi într-o substanţă eliminată în timpul creşterii lor, care este albă şi asemănătoare ca aspect cu lâna, de aici provenind şi denumirea lor. Specia provine din America şi s-a extins în şi din zonele noastre prin comerţul cu plante. Păduchii pot fi găsiţi pe pomi de măr, de gutui şi diferite tufe de trandafiri, diverse specii de arbuşti decorativi.
Plantele atacate pot fi recunoscute după substanţele albe, asemănătoare bumbacului, secretate de păduchii lânoşi, care sunt constituiţi în colonii. Drept consecinţă apar pe ţesutul plantelor diverse excrescenţe asemănătoare unor tumori, iar plantele nu mai cresc normal, fiind vorba de un cancer vegetal provocat de păduchii lânoşi.
Combaterea se realizează cu insecticide pe bază de piretrum, dar pot fi combătuţi biologic cu ajutorul prădătorilor lor naturali, cum ar fi viespile parazite din familia Ichneumonidelor, diferite specii de ploşniţe şi păsările.
Pentru evitarea unor aspecte neplăcute pentru cadrul natural al municipiului, Primăria Municipiului Timişoara işi propune efectuarea în perioada următoare, a unor tratamente fitosanitre în parcurile şi spaţiile verzi ale oraşului prin aplicarea de insecticide combinat cu combaterea biologică, folosind viespea trichogramma sp.
Totodată,se face un apel la toţi cetăţenii, ca în cazul constatării apariţiei unuia din aceşti dăunători în unele zone verzi, indiferent de forma de proprietate (publică şi/sau privată), să anunţe la dispeceratul S.C. DERATON SRL., tel. 0256/214778, sau la Primăria Municipiului Timişoara, Direcţia de Mediu, tel. 0256/408366, 0256/408437.

luni, 25 iulie 2011

România / 1321 de migranţi străini prinşi la frontieră în primele şase luni ale anului

Poliţiştii de frontieră au depistat, în zona de competenţă, 1.321 cetăţeni străini implicaţi în migraţia ilegală, cu 20% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2010.
Din totalul celor 1.321 persoane implicate în migraţia ilegală, 742 cetăţeni străini au fost depistaţi în trecere / tentativă de trecere ilegală a frontierei (386 pe sensul de intrare în ţară şi 356 străini pe sensul de ieşire din ţară).
Cele mai multe treceri/tentative de trecere ilegală s-au produs la frontiera cu Ungaria.
În semestrul I 2011, din cele 1.321 persoane implicate în migraţia ilegală, 743 migranţi au fost organizaţi în 240 grupuri de migranţi în care au fost identificaţi şi 62 traficanţi.
Numărul grupurilor de migranţi a crescut cu 59% faţă de semestrul I 2010.
Persoanele implicate în activitatea de călăuzire provin din România, Moldova, Turcia, Bulgaria, Cehia, Siria, Serbia, Maroc, Pakistan, Libia, Olanda, Thailanda etc.

Timişoara / Adăpost european pentru cei mai sărmani dintre timişoreni

Primăria Municipiului Timişoara va organiza joi, 28 iulie 2011, începând cu ora 13, în sala de consiliu de la etajul I al instituţiei, o dezbatere publică pe marginea Proiectului de hotărâre privind aprobarea proiectului "Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea cantinei de ajutor social Timişoara pentru dezvoltarea unui Centru Social de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost", a Documentaţiei tehnico-economice şi a Analizei cost-beneficiu, precum şi a cheltuielilor legate de proiect ce revin Municipiului Timişoara, în vederea accesării fondurilor nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 aferent Axei prioritare 1.-"Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor-poli urbani de creştere", Domeniul major de intervenţie 1.1. - "Planuri integrate de dezvoltare urbană", Sub-domeniul: "Poli de creştere".
Altfel spus, prin demararea activităţilor prevăzute în proiect se va reabilita Cantina de Ajutor Social a Primăriei Municipiului Timişoara şi Centrul de zi pentru persoane vârstnice astfel încât noul Centru Social de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost creat să corespundă nevoilor actuale şi viitoare ale persoanelor aflate în situaţii socio-economice deosebite.
Atribuţiile generale ale noului centrului vor fi:
• Prestarea de servicii sociale persoanelor aflate în situaţii economico-sociale deosebite inclusiv a celor lipsiţi de sprijin familial sau care trăiesc în stradă;
• pregătirea şi distribuirea către beneficiari a hranei zilnice în limita alocaţiei de 8,5 lei/zi/persoană;
• consilierea, informarea şi susţinerea beneficiarilor în rezolvarea problemelor sociale astfel încât să se reducă riscul de marginalizare şi excluziune socială;
• acordarea de servicii sociale, inclusiv găzduire persoanelor aflate în stradă în vederea reducerii riscului de excludere si marginalizare socială.
Valoarea totală a proiectului (T.V.A. inclusă) va fi de 3.994.333,55 lei.

Timişoara / Parcul fotovoltaic de la Covaci, reevaluat

CJ Timiş a aprobat anterior înfiinţarea unei capacităţi de producţie pentru energie fotovoltaică pe amplasamentul de 45 ha de lângă localitatea Covaci, pentru care a organizat concurs de soluţii pentru elaborarea documentaţiei necesare accesării programelor de finanţare ale UE.
În urma derulării a două sesiuni de ale concursului de soluţii menţionat nu s-a putut selecta nici o oferta câştigătoare, astfel încât s-a analizat şi luat în considerare oportunitatea continuării prin 2 acţiuni, respectiv contractarea serviciilor de proiectare necesare pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru o capacitate de circa 4 MW în limita ofertei programului de finanţare nerambursabilă, respectiv maxim 20.000 Euro şi, în paralel, declanşarea unei proceduri de constituire a unui parteneriat public privat pentru dezvoltarea capacităţii de producţie adecvate pe suprafaţa de teren rămasă disponibilă.
Separarea proiectului într-un proiect cu finanţare nerambursabilă în proporţie de până la 98%, care ar permite dezvoltarea unei capacităţi de producţie de cca. 4MW este oportună având în vedere că implică costuri minime şi avantaje maxime pentru judeţ.
Capacitatea de circa 4 MW presupune ocuparea unei suprafeţe de până la 8 ha în cazul utilizării panourilor fotovoltaice fixe, soluţie recomandată în urma analizei raportului cost investiţie – suprafaţă ocupată – capacitate instalată. Contractarea serviciilor de proiectare pentru elaborarea studiului de fezabilitate se propune astfel să fie demarată cât mai rapid posibil, pentru a putea prinde sesiunea de selecţie de proiecte planificată pentru anul 2011, sesiune care, având în vedere atât numărul mare de proiecte deja depuse cât şi cel de intenţii de proiecte noi, foarte probabil, va consuma toate fondurile disponibile pe acest program.
În paralel cu acest subproiect capacitatea instalată planificată urmează să fie completată de o investiţie public privată promovată de CJ Timiş în asociere cu TRANSELECTRICA - Compania Naţionale de Transport a Energiei Electrice care şi-a manifestat interesul de a susţine CJ Timiş în realizarea parcului fotovoltaic de la Covaci.

Timişoara / Spălarea unei aeronave la Aviaţia Utilitară va costa 10 lei

Consiliul Judeţean Timiş va supune aprobării modificarea şi completarea tarifelor pentru serviciile prestate de SC "Aviaţia Utilitară" SA Timişoara.
Astfel, tarifele prestate de SC ”Aviaţia Utilitară” SA Timişoara vor fi după cum urmează:
a)Tarife de staţionare: la linie lei/lună - 600; în hangar lei/lună - 900; staţionare remorci combustibil lei/lună - 500.
b)Tarife prestări aviochimice cu aeronave lei/oră - 3000
c)Tarife utilizare pistă de aeronave pentru decolare/aterizare: cu contract lei/zi - 60; în tranzit lei/zi - 80.
d)Tarife lucrări în hangar: întreţinere şi reparaţii aeronave lei/zi - 300; asamblare aeronave lei/zi - 400; spălare aeronave lei/spălare - 10.

România / 495 de investitori FNI au decedat până în prezent

În legatura cu dosarul nr. 1509/85/2011, cunoscut opiniei publice sub numele de 'Dosarul FNI', Tribunalul Sibiu aduce la cunoştinţa opiniei publice că dosarul a avut termen pe rolul Tribunalului Sibiu, azi 25 iulie 2011.
La termenul de azi, fata de lipsa de procedura cu parţi civile/parţi vatamate din dosar, precum si fata de împrejurarea ca I.P.J. Sibiu a comunicat ca un numar de 495 investitori FNI au decedat între timp, pentru a se realiza procedura de citare prin publicitate si afişare cu parţile civile / partile vatamate ori moştenitorii acestora, se acorda termen de judecata pentru data de 29 august 2011, ora 10, precum si pentru data de 14 septembrie 2011, ora 10, si 28 septembrie 2011, ora 10.

Timişoara / 2.353 de firme pot scăpa de plata majorărilor datoriilor la bugetul local

Consiliul Local din Timişoara va supune votului în plen un proiect de hotărâre privind aprobarea schemei de ajutor de minimis, în vederea scutirii de la plata majorărilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale neachitate în termen constând în impozit/taxă pe clădire şi/sau impozit/taxă pe teren datorate bugetului local de către întreprinderile de pe raza administrativ-teritorială a municipiului Timişoara.
Obiectivul constă în susţinerea agenţilor economici care îşi desfăşoară activitatea pe raza administrativ-teritorială a Municipiului Timişoara şi în atragerea cu celeritate de venituri la bugetul local al municipiului Timişoara, prin acordarea scutirii de la plata majorărilor de întârziere prevăzută la art. 125 alin. (1) si alin. (2) lit. d din Ordonanţa
Guvernului României nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată şi modificată, aferentă impozitului pe clădire şi/sau teren neachitate în termen, datorate bugetului local al municipiului Timişoara, de către contribuabilii persoane juridice.
Proiectul se adresează întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea pe raza administrativ-teritorială a Municipiului Timişoara, care datorează majorări de întârziere bugetului local al municipiului Timişoara pentru neachitarea la scadenţă a impozitelor si taxelor locale, constând în impozit/taxă pe clădire şi/sau pe teren, pe o perioada de 5 ani de la data naşterii dreptului de a stabili obligaţiile fiscale care fac obiectul scutirii.
Prezenta schemă se aplică pe perioada 1 august 2011– 31 ianuarie 2012.
Numărul estimat de beneficiari este de 2.353 de întreprinderi, plătitori de impozite şi taxe locale.
Valoarea totală estimată a ajutorului de minimis care va fi acordat pe întreaga durată de aplicare a acesteia este de 18.909.883 lei.

Timişoara / Tradiţii şi obiceiuri culinare din Banat

În zilele de 30 şi 31 iulie, Primăria Municipiului Timişoara şi Casa de Cultură a Municipiului Timişoara in colaborare cu Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism România organizează la Teatrul de Vară din Parcul Rozelor ediţia a II-a a Cupei Banatului-tradiţii şi obiceiuri culinare din Banat.
Programul acestui eveniment gastronomic intercultural este următorul:
Sâmbătă 30 iulie / ora 10 – Repartizarea standurilor de preparare şi expunere a produselor; ora 11– Pregătirea pentru concurs; ora 12 – Expunerea preparatelor; ora 14 – Jurizarea preparatelor; ora 18 – Premierea concurenţilor.
Duminică 31 iulie / ora 11 – Start la concursul de gătit pe baza „Coşului secret”; ora 15 – Expunerea şi jurizarea preparatelor; ora 19 – Premierea concurenţilor.
In aceste două zile Ansamblul Folcloric Timişul va susţine spectacole de muzică şi dansuri populare.

duminică, 24 iulie 2011

Timişoara / Congresul Societăţii Europene de Imnologie

Lucrările celui de-al 26-lea congres al Societăţii Internaţionale de Imnologie (IAH) a debutat în Foaierul Filarmonicii Banatul din Timişoara, duminică, 24 iulie, în cadrul Festivalului Timorgelfest. Congresul se desfăşoară sub egida Universităţii de Vest din Timişoara şi Filarmonica Banatul Timişoara, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Consiliului Judeţean Timiş, Consiliului Local Timişoara şi al Universităţii de Vest din Timişoara, informează „Ziarul Lumina”, Ediţia de Banat.
Festivalul se va desfăşura în perioada 24-29 iulie şi va cuprinde concerte corale şi recitaluri de orgă, suţinute la Catedrala mitropolitană din Timişoara, respectiv Domul Romano Catolic din Timişoara şi celelalte lăcaşuri de cult ale confesiunilor creştine implicate în acest program.
Societatea de Imnologie (IAH) se află la cel de-al 26 congres internaţional şi are drept scop cercetarea muzicologică şi editarea de cărţi de imnuri religioase, sub toate formele ei de cântare bisericească, indiferent de forma muzicală sau confesiunea creştină din care provin.
Din Societatea Internaţională de Imnologie fac parte muzicologi, profesori cu doctorate în domeniul muzicii sau al teologiei, personalităţi, preoţi şi reprezentanţi ai diverselor confesiuni creştine. Numărul acestora în întreaga lume depăşeşte impresionanta cifră de 500 de membri activi.
Lucrările congresului se desfăşoară în plen numai în limba germană şi engleză, pentru participanţii din România fiind organizată o secţiune de limba română, unde vor fi prezentate referate scurte de maximum 20 de minute.
De asemenea, în program sunt cuprinse excursii de studiu la Mănăstirea Radna, Biserica de la Densus, biserici şi locaţii cu importanţă culturală din Oradea, Arad, Lugoj etc.
În România această activitate din domeniul imnologiei a debutat la Facultatea de Muzică din Timişoara, în urmă cu mai bine de 15 ani, la sugestia profesorului Robert Muranyi. Pe parcursul acestor ani au avut loc mai multe seminarii de imnologie, coordonate de prof. dr. Felician Rosca, lucrările seminariilor de imnologie de la Timişoara fiind publicate în patru volume de 'Studii de Imnologie' la Editura UVT. În prezent, în România fiinţează Societatea Română de Imnologie, cu sediul la Timişoara, sub egida UVT. Preşedintele acestei societăţi este prof. dr. Felician Rosca, secretar, lect. dr. Rafaela Ani Carabenciov.

Timişoara / 20 de ani de înfrăţire cu oraşul francez Mulhouse

Consiliul Local va aloca suma de 45.000 lei din bugetul local în vederea organizării de către Municipiul Timişoara a unui eveniment dedicat împlinirii a 20 de ani de la semnarea Acordului de Înfrăţire a municipiului Timişoara cu oraşul Mulhouse din Franţa.
În anul 2011, se împlinesc 20 de ani de la semnarea Cartei de Prietenie şi a Acordului de Înfrăţire a municipiului Timişoara cu oraşul Mulhouse din Franţa. Municipiul Timişoara intenţionează sărbătorirea acestei aniversări prin organizarea unui eveniment menit să marcheze şi să sublinieze importanţa colaborării dintre cele două oraşe.
Evenimentul propus va fi organizat în perioada 11-14 octombrie 2011 şi va implica desfăşurarea unor activităţi de amploare, precum o serie de acţiuni culturale - expoziţii fotografice/artă, concerte, filme de prezentare etc., expoziţii documentare, promovarea publică a evenimentului, editarea unei broşuri aniversare cu privire la rezultatele cooperării dintre oraşe, editarea unei broşuri de promovare a municipiului Timişoara, vizitarea mai multor servicii care au beneficiat de pe urma cooperării dintre oraşe şi a unor servicii care urmează să fie implicate în schimburile bilaterale, întâlniri de lucru între reprezentanţii celor două oraşe etc.
La eveniment vor participa o delegaţie oficială din oraşul Mulhouse, condusă de primarul Jean Rottner, delegaţii oficiale ale Ambasadei Franţei în România, Consulatului Onorific al Franţei la Timişoara şi Institutului Francez, o delegaţie de oameni de afaceri din Franţa, delegaţii oficiale ale consulatelor din Timişoara, oficialităţi locale şi reprezentanţi ai mai multor unor instituţii reprezentative din municipiu, persoane implicate de-a lungul anilor în înfrăţire, reprezentanţi ai massmediei locale ş.a.
Pentru organizarea evenimentului a fost estimat că va fi necesară suma de 45.000 lei pentru efectuarea următoarelor cheltuieli: cazare: 2.400 lei; masă servită: 2.700 lei; trataţie: 390 lei; masă oficială : 6.000 lei; cocktail: 1.250 lei; materiale de promovare (plachete aniversare, diplome aniversare, album promovare Timişoara, obiecte personalizate etc.): 3.300 lei; materiale pentru realizarea expoziţiilor fotografică şi documentare: 3.500 lei; editare broşură aniversară bilingvă (română / franceză): 11.000 lei; editare broşură de promovare a municipiului Timişoara (franceză): 7.500 lei; diverse (organizare concerte/momente artistice, aranjamente florale, taxă muzee, diverse prestări servicii etc.) : 4.800 lei; cheltuieli neprevăzute (5%): aprox. 2.142 lei.

Timişoara / Piaţa Badea Cârţan se mută în Piaţa Traian

SC Pieţe SA comunică demararea lucrărilor de investiţie la Piaţa Badea Cârţan (fosta Piaţă de Fân), începând cu data de 1 august 2011.
La licitaţia pentru executarea lucrărilor de investiţie care a avut loc în data de 07.07.2011 s-a prezentat firma SC Lorimex S.R.L., care este asociată cu SC Bumerang S.R.L. pentru partea de executare a membranei pieţei.
Se vor executa lucrări de refacere a pavajului, schimbarea acoperişului, construirea de noi chioşcuri.
Realizarea acestor lucrări necesită măsuri de siguranţă atât pentru consumatori cât şi pentru comercianţi, fapt ce conduce la închiderea pe această perioadă a activităţii derulate în sectorul de comercializare a legumelor şi fructelor. Amplasamentul trebuie să fie eliberat până în data de 1 august 2011, data începerii lucrărilor de modernizare a pieţei Badea Cârţan, de cele 300 de mese aflate în dotare pieţei în cadrul sectorului legume-fructe.
Pentru ca populaţia din cartier să nu fie afectată de închiderea acestei pieţei se impune derularea activităţilor de comerţ într-o altă locaţie din apropiere.
Având în vedere cele de mai sus, se propune spre aprobarea Consiliului Local al Municipiului Timişoara funcţionarea pe perioada determinată (01.08.2011 – 15.11.2011) a serviciilor de piaţă (comerţ cu legume-fructe) în Piaţa Traian.

Timişoara / Rugă Bănăţeană în capitala Burgundiei

Consiliul Local va aloca suma de 87.000 lei în vederea participării Municipiului Timişoara la evenimentul „Ruga Bănăţeană la Dijon” dedicat promovării Municipiului Timişoara şi Regiunii Banat la Dijon, în Burgundia, Franţa.
Societatea Culturală Banatul, titulara mărcii culturale „Ruga Bănăţeană”, în colaborare cu Asociaţia Culturală Franco-Română din Dijon, Primăria oraşului Dijon, Consiliul General Burgundia şi Consiliul General Côte d’Or, organizează „Ruga Bănăţeană la Dijon”, Franţa, în perioada 2-4 septembrie 2011, eveniment dedicat Regiunii Banat. Evenimentul se va desfăşura în Grădina Darcy din Dijon şi are drept scop promovarea Regiunii Banat în Burgundia prin prezentarea mai multor caracteristici ale Banatului:
cultura, folclorul, tradiţiile, turismul, economia.
La acest eveniment Municipiul Timişoara va dispune de un stand în cadrul căruia va putea expune şi distribui gratuit materiale de prezentare şi promovare a Timişoarei şi a Banatului. De asemenea, va dispune de spaţii pentru expunerea şi/ sau vânzarea de produse de artizanat românesc, specifice zonei Banatului, precum şi pentru o expoziţie de fotografii despre atracţiile turistice ale Timişoarei şi Banatului.
În cadrul zilelor Rugii Bănăţene de la Dijon se vor organiza şi o serie de manifestări artistice la care Municipiul Timişoara va participa cu Ansamblul Folcloric „Timişul” al Casei de Cultură a Municipiului Timişoara pentru care organizatorii vor asigura cazarea şi masa pe durata şederii la Dijon.
Pe lângă manifestările artistice, vor avea loc şi o serie de acţiuni de promovare şi întâlniri cu oficialităţi ale oraşului Dijon, precum şi ale regiunilor Burgundia şi Côte d’Or, prin care se urmăreşte creşterea gradului de informare a cetăţenilor francezi cu privire la oportunităţile oferite de Timişoara şi de zonă.
În acest sens, este necesară deplasarea la Dijon în Franţa, în perioada 1-6 septembrie 2011, a unei delegaţii de reprezentanţi ai Municipiului Timişoara de aproximativ 40 de persoane. Din delegaţie vor face parte reprezentanţi ai conducerii Primăriei Municipiului Timişoara, consilieri locali, directori şi funcţionari din cadrul Primăriei, reprezentanţi ai Infocentrului Turistic, precum şi Ansamblul Folcloric „Timişul” al Casei de Cultură a Municipiului Timişoara, care îşi propun să prezinte Timişoara şi Banatul, ceea ce va contribui la promovarea oraşului şi a zonei, atragerea de turişti şi va putea avea în viitor un impact pozitiv asupra dezvoltării economice a Municipiului Timişoara şi a zonei.

Timişoara / Primăria vrea să vândă 120 de apartamente ANL de pe strada Miloia

Consiliul Local va lua în discuţie proiectul de hotărâre care prevede vânzarea către chiriaşi a 120 de apartamente ANL construite în Timişoara, pe strada Miloia.
Locuinţele de tip ANL construite din fondurile Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe situate în Timişoara, str. Miloia nr. 51, blocul de locuinţe B1 cu scara A şi scara B, având în componenţă 96 de apartamente, şi blocul de locuinţe B2 - având în componenţă 24 de apartamentesunt locuinţe pentru tineri destinate închirierii, fac obiectul proprietăţii private a statului şi sunt administrate de autorităţile administraţiei locale.
În prezent, locuinţele cu pricina fac obiectul unor contracte de închiriere, iar ocupanţii acestora acestora au calitatea de chiriaşi.
Conform legii, locuinţele se pot vinde titularilor contractelor de închiriere numai la solicitarea acestora, după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă către acelaşi titular şi/sau către persoana în beneficiul căreia s-a continuat închirierea în condiţiile legii, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului.

Timişoara / Sala Olimpia va intra ... în mileniul III

Consiliul Local din Timişoara va supune votului în plen reabilitarea construcţiilor, instalaţiilor şi extinderea sălii OLIMPIA, situată pe Aleea F.C.Ripensia nr. 7, valoarea totală a investiţiei fiind de 10.106.800 lei (inclusiv TVA), eşalonarea investiţiei derulându-se pe o perioadă de 24 luni.
Sala OLIMPIA este situată la limita zonei centrale, în vecinătatea căminelor studenţeşti şi a zonei de locuinţe Olimpia.
Construcţia este realizată în anii 1968, fără subsol, având fundaţiile, stâlpii şi planşeul din beton armat, structura acoperişului fiind din grinzi metalice spaţiale. Peretii de compartimentare şi cei exteriori sunt din cărămidă plină, în grosime de 25 şi 37.5 cm.
Învelitoarea construcţiei este realizată din membrane hidroizolante aplicate pe planşeul din beton armat.
Valoarea de inventar a clădirii este de 317.258 lei.
Pentru executarea reabilitării se propune schimbarea tâmplăriei şi a geamurilor de la faţada principală, înlocuindu-se cu un perete tip cortină, pe structura metalică cu tâmplărie de aluminiu şi geam termopan, precum şi înlocuirea intrărilor laterale, se va avea în vedere grupurile sanitare, vestiarele, garderoba pentru spectatori, camera păstrare obiecte reţinute de organele de pază, spaţii tehnice, reamenajare tribune, ţinând cont de reabilitările executate până în prezent (reparaţii teren joc, vestiare, sauna), crearea unui sistem de climatizare, ventilaţie, modernizarea sistemului de sonorizare, instalaţii electrice (prin dimensionarea numărului de consumatori), instalaţie de iluminat, modernizare PT existent cu instalaţie de gaz, amenajare sala de forţă, crearea unui sistem de acces cu respectarea prevederilor Legii 4/2008, reţea date voce, sistem wireless, sistem de supraveghere video, refacere acoperiş, reabilitarea inelului de alimentare în caz de incendiu, se va avea în vedere dotările necesare obiectivului (locuri de parcare, zone verzi, acces intrări).