sâmbătă, 24 septembrie 2011

Timişoara / Primăria vrea apă caldă menajeră cu elveţieni

Compania Locală de Termoficare Colterm solicită înfiinţarea unei societăţi mixte în vederea promovării investiţiei „Valorificarea energetică a deşeurilor municipale prin conceperea unei instalaţii şi integrarea acesteia în cadrul CET Sud Timişoara”, prezintă nota de fundamentare şi actul constitutiv al societăţii nou înfiinţate.
Primăria împreună cu SC Colterm şi SC Retim Ecologic Service au demarat în anul 2009 un studiu de valorificare a potenţialului energetic al deşeurilor. Acest studiu s-a finalizat cu stabilirea soluţiei tehnice de utilizare a deşeurilor ca şi combustibil pentru cogenerarea de energie electrică şi termică, aceasta din urmă fiind folosită pentru producerea de apă caldă menajeră tot timpul anului. Deoarece SC Colterm dispune de infrastructura necesară, iar SC Retim Ecologic Service are staţia de sortare în imediata vecinătate s-a stabilit că locaţia optimă de plasare a instalaţiei este în incinta CET Sud.
În urma analizelor efectuate de către SC Colterm SA, Remmert Recycling Romania şi Primăria Municipiului Timişoara se propun utilizarea ca şi combustibil a deşeurilor sortate din instalaţia existentă în vecinătatea platformei CET Sud, adaptarea studiului de fezabilitate existent la noile cantităţi de deşeuri convenite cu Retim Ecologic Service SA, înfiinţarea unei societăţi comerciale şi funcţionarea acesteia ca producător independent de energie electrică şi termică în baza curbei termice de sarcină, adică 8.000 ore/an.
Astfel, se doreşte constituirea Societăţii Comerciale INTERNATIONAL RECYCLING ENERGY SA în vederea promovării investiţiei "Valorificarea energetică a deşeurilor municipale prin conceperea unei instalaţii adecvate şi integrarea acesteia în cadrul CET Sud Timişoara", cu un capital de 100.000 lei, cu sediul în Timişoara, Calea Şagului nr. 201, având ca acţionari pe elveţienii RAROMA Services AG cu 49% din acţiuni, Consiliul Local al Municipiului Timişoara 31% cu din acţiuni şi SC COLTERM SA cu 20% din acţiuni.

Timişoara / Pakistanezi la Sânnicolau Mare

Politistii de frontiera timiseni au depistat 5 cetateni pakistanezi, care au trecut ilegal frontiera din Serbia in Romania.
Politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Sannicolau Mare au depistat in statia C.F.R Sannicolau Mare, cinci persoane care nu-si justificau prezenta in zona si nu posedau documente de identitate. Acestia nu vorbeau limba romana.
Barbatii au fost condusi la sediul Sectorului Politiei de Frontiera in vederea clarificarii situatiei. Cu aceasta ocazie, lucratorii nostri au stabilit ca persoanele in cauza sunt cetateni pakistanezi, cu varste cuprinse intre 19 si 32 de ani, care au trecut ilegal frontiera din Serbia in Romania.
Cetatenii pakistanezi au declarat ca au recurs la aceasta metoda pentru ca nu posedau vize pentru Spatiul Schengen.

Timişoara / 3000 de cărţi colectate de Poşta Română în judeţul Timiş

Compania Naţională Poşta Română a colectat şi donat în 2010 şi 2011 aproape 75.000 de cărţi şi manuale unui număr de peste 80 de şcoli, în special din mediul rural.
În cadrul proiectului 'O carte deschide o lume nouă', aflat la cea de-a doua ediţie, organizat de CNPR în perioada 1 iunie-15 septembrie a.c., s-au strâns, în oficiile poştale, aproape 22.000 de cărţi. Acestea au fost dăruite unui număr de 40 de şcoli din toată ţara.
Prima ediţie a acestei campanii sociale, din anul 2010, s-a bucurat de un real succes, fiind colectate peste 52.000 de cărţi, care au fost dăruite bibliotecilor şcolare.
La cea de-a doua ediţie a campaniei 'O carte deschide o lume nouă', cele mai multe cărţi s-au strâns în oficiile poştale din Bucureşti (4 822), Constanţa (3.886), Timiş (3.000), Galaţi (1.365), Cluj (1.151) şi Bihor (708).

Timişoara / Târgul Casa-Ambient-Birou

Târgul CASA-AMBIENT-BIROU, de la Iulius Mall din Timişoara, în perioada 7-9 octombrie, reprezinta o invitatie pentru publicul cunoscator la o intalnire deosebita cu mobila de calitate, cu cele mai noi realizari in materie de constructii, ambient, amenajari interioare, accesorii si a tot ceea ce include confortul si siguranta pentru casa si biroul mult dorite.
Evenimentul va reuni producatori si importatori din Romania si strainatate.
TEMATICA EXPOZIŢIEI: Productie mobilier pentru locuinte, birouri, gradini, hoteluri, zone verzi, restaurante plus accesorii; Instalatii ce echipeaza spatiile construite:apa, canal, gaz,sanitare, termoficare, climatizare electrice; Corpuri de iluminat interior, ambiental; Decoratiuni interioare; Electrocasnice specifice bucatariilor , birourilor si locuintelor; Consultanta, proiectare si executie case ecologice; energii neconvenţionale; Materiale, tehnologii si utilaje specifice domeniului constructiilor; Servicii si produse pentru curatenie; Servicii de finantare imobiliara prin banci sau fonduri de investitii private.
Prin Targul Casa-Ambient-Birou organizatorul doreste a exprima, intr-o ambianta placuta si reconfortanta, oferta producatorilor si distribuitorilor de a se adapta cerintelor in continua schimbare a consumatorilor si incadrarea acesteia in amplul efort actual al produselor ecologice.

Timişoara / Teatrul German la Arad şi la Gheorgheni

Teatrul German de Stat Timişoara (TGST) este invitat la două festivaluri de teatru la începutul lunii octombrie 2011.
Monodrama „Omul invizibil” va participa la Festivalul UNDEGROUND de la Arad. Spectacolul are loc duminică, 2 octombrie 2011, ora 18.30, în sala Teatrului Vechi din Arad.
Festivalul Underground din Arad a fost înfiinţat în anul 2003. Ediţia din acest an se axează pe producţii naţionale şi interanţionale ale trupelor de teatru independente şi de stat, punând accentul pe vocile tinere din peisajul teatral.
Spectacolul este o adaptare a romanului ştiinţifico-fantastic „Omul invizibil” de Herbert George Wells, realizată de actorul TGST Alex Halka, avându-l ca protagonist pe actorul Iosif Csorba.
În centrul acţiunii se află Griffin, un cercetător avid după putere, care reuşeşte să facă lucrurile să dispară. Când el însuşi devine invizibil, pare să fi obţinut putere fără margini, dar schimbările din propriul caracter au scăpat de sub control.
Coordonarea animaţiei a fost realizată de Ingrid Bonţa, scenografia este semnată de Ioana Popescu, iar muzica şi regia au fost asumate de Alex Halka.
Spectacolul „Prima iubire” va fi prezentat în cadrul Colocviului Teatrelor Minorităţilor Naţionale de la Gheorgheni, marţi, 4 octombrie 2011, ora 17, în Sala Mare a Teatrului „Figura Studio”.
Ajuns la cea de a 9- a ediţie, festivalul de teatru de la Gheorgheni are loc în perioada 30 septembrie – 9 octombrie 2011. Ediţia din acest an găzduieşte 23 spectacole din România şi Ungaria. În acelaşi cadru vor fi prezentate şi spectacolele facultăţilor de teatru de expresie germană şi maghiară din Timişoara, Cluj-Napoca şi Târgu Mureş. Programul va fi întregit de concerte, proiecţii video, workshop-uri şi târguri de carte. În final un juriu alcătuit din Radu Macrinici, Iulia Popovici, Sebestyén Rita, Bicskei István şi Kötő József va acorda premiile pentru cea mai bună regie şi cei mai buni interpreţi, iar spectatorii vor decide asupra Premiului publicului.
Spectacolul s-a născut pe baza relatărilor actorilor din distribuţie, abordarea acestora fiind una foarte persoanală. Regizorul german Clemens Bechtel a consemnat amintirile actorilor Isolde Cobeţ, Iosif Csorba, Ida Jarcsek-Gaza, Boris Gaza, Tatiana Sessler şi Daniela Török legate de prima dragoste. Acestea au creat un spectacol plin de emoţie, în care interpreţii dau viaţă pentru prima oară nu unor biografii fictive, ci propriilor experienţe.
Muzica live este compusă de Dan Simion, decorul şi costumele sunt realizate de scenografa germană Vesna Hiltmann.

Timişoara / Vine Severinul!

Alb-violetii revin la meciurile Ligii II, urmand sa sustina un alt meci important pentru mentinerea in varful clasamentului. Duminica, 25 septembrie, de la ora 11, Poli va juca acasa cu Gaz Metan Severin, echipa care a acumulat tot 11 puncte, si este in topul seriei Vest din Liga II, alaturi de o alta contracandidata la promovare, Gloria Bistrita.
Arbitrii care vor oficia: Teodor Craciunescu (Ramnicu Valcea)-Constantin Mihai Cantemir (Voila), Bogdan Ioan Dragos (Fagaras). Rezerva: Razvan Olimpiu Cadar (Arad). Observatori: Stan Prodan (Alexandria) si Adrian Cocos (Resita).
Preturile la bilete sunt cele cunoscute: 8 lei la peluze, 12 lei la tribunele I si II, 20 de lei la tribuna 0, 150 de lei la loja, 200 de lei la VIP.
Valentin Velcea, antrenor principal al Politehnicii Timisoara, a vorbit despre partida de duminica, 25 septembrie, ora 11, cu Gaz Metan Severin, din cadrul etapei a VI-a din Liga II (seria Vest): "Ne asteapta un meci greu, deoarece Gaz Metan Severin este singura echipa care nu a primit inca gol in acest sezon. Speram sa fim noi cei care vom puncta primii in poarta lor si sa ne adjudecam cele trei puncte. Avem nevoie de victorie pentru a merge linistiti spre obiectivul propus, adica promovarea in Liga I. Vom intalni o formatie bine organizata, cu jucatori experimentati in esalonul secund, unii dintre ei au activat si in prima divizie. Si-au pastrat spiritul oltenesc si se vor agata de orice pentru a obtine ceva. Am avut o partida buna in Cupa Romaniei cu Ceahlaul, a fost un joc care ne da sperante. Fiecare din componentii echipei a inteles si a respectat ce am cerut. Au vazut si ei ca atunci cand se intrebuinteaza la maxim pot sa obtina rezultate si sa etaleze un joc frumos si eficient. Pentru ca, in fond, pentru mine conteaza cel mai mult eficienta”.

Timişoara / Dans japonez pe malurile Begăi

S-au lăsat seduşi de România chiar dinainte să dea ochii cu ea. Iar asta pentru că Excelenţa sa Tsushima Kanji, fost ambasador al Japoniei şi, incontestabil, cel mai dedicat promotor al plaiurilor mioritice în Ţara Soarelui, i-a convins că România este un loc care merită descoperit, cunoscut, îndrăgit. Aşa se face că cinci japonezi se află pentru două zile la Timişoara. Ei au vârste şi profesii diferite, dar împărtăşesc pasiunea pentru România, aşa încât, în week-end, la Tokyo, învaţă limba română, profesor fiindu-le chiar Tsuhima Kanji. Delegaţia japoneză la Timişoara, în cadrul programului "Commnication with diferent culture", este condusă de Kazuko Shimada, preşedinta Societăţii de Muzică Românească în Japonia.
Clubul de Kendo Sam-Sho are onoarea de a fi gazda grupului japonez la Timişoara.
Aflaţi cu toţii pentru prima dată în ţara noastră, oaspeţii japonezi îşi doresc să cunoască cât mai mulţi oameni la Timişoara, să–şi exerseze cunoştinţele de limba română şi să creeze puncte de interferenţă între cele două culturi. Aşadar, dacă vi se pare interesant să-i cunoaşteţi pe Mr. Osamu Kitayama, Mr. Akira Kondou, Mrs. Miyuki Harada, Mr. Yoshiki Yamada, Mrs. Kazuko Shimada, îi puteţi întâlni sâmbătă, 24 septembrie 2011, între orele 12-13, la sala de dansuri Magnum (în clădirea fostei fabricii de pălării , Splaiul N. Titulescu nr 5, intrarea se face de pe Bv. Republicii), acolo unde Mrs. Miyuki Harada va susţine un scurt work-shop de dans japonez.

vineri, 23 septembrie 2011

Timişoara / 144 de proiecte depuse de judeţul Timiş pentru accesul la internet

În perioada 20.12.2010 - 29.07.2011, la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale(MCSI) s-au depus proiecte pe operaţiunea 3.1.1. - 'SPRIJINIREA ACCESULUI LA INTERNET ŞI LA SERVICIILE CONEXE' care s-a adresat IMM-urilor şi ONG-urilor în vederea sprijinirii conectării la internet prin conexiuni broadband, inclusiv pentru dotarea cu calculatoare, imprimante, alte periferice, soft de bază, internet de bandă largă, etc.
Bugetul MCSI pentru această operaţiune este de 35 milioane de euro, fonduri nerambursabile. Valoarea maximă a finanţării nerambursabile per proiect este de 100.000 RON, iar cea minimă de 10.000 RON.
La nivelul întregii ţări au fost înscrise/depuse un număr de 2464 de proiecte, din care astăzi 57 sunt contractate, 355 sunt intrate în Comitetul de Selecţie şi propuse spre contractare, 2052 se află în curs de evaluare, pe diferite etape, iar 10% au fost respinse.
După numărul proiectelor depuse, primele 6 judeţe sunt: Bucureşti cu 392 proiecte, Cluj-147, Timiş-144, Braşov-127, Iaşi-114 şi Harghita-102.
'Topul' ultimelor 6 judeţe este format din: Giurgiu-5, TELEORMAN-7, Olt-9, Mehedinţi-12, Tulcea-12 şi Vaslui-13.
În prelungirea Operaţiunii 3.1.1., MCSI anunţă lansarea în data de 5 octombrie 2011 a apelului de proiecte pentru o nouă operaţiune. Este vorba de Operaţiunea 3.3.1. - 'Sprijin pentru sisteme TIC integrate şi alte aplicaţii electronice pentru afaceri' din cadrul Domeniului Major de Intervenţie 3 - 'Susţinerea e-economiei', Axa III - 'Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public'.
Bugetul total alocat acestui apel de proiecte este de 280 milioane RON, iar beneficiarii eligibili sunt IMM-urile. Valoarea maximă a finanţării nerambursabile acordată per proiect este de 1.200.000 RON, iar cea minimă de 45.000 RON.
Înscrierea/depunerea proiectelor se va realiza on-line( www.fonduri.mcsi.ro ), în mod continuu, începând cu 05.10.2011 ora 9,00 şi se va încheia în 30.03.2012 ora 16,30. Activităţile eligibile sunt menţionate în 'Ghidul solicitantului', la adresa menţionată mai sus, unde sunt detaliate criteriile specifice care trebuie îndeplinite de potenţialii beneficiari şi proiectele acestora, regulile de finanţare, circuitul proiectului, modalitatea de selecţie a proiectelor, procesul de contractare şi implementare, precum şi drepturile şi obligaţiile beneficiarilor.

Timişoara / 1057 de absolvenţi selectaţi la Bursa locurilor de muncă

La Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), astăzi, 23 septembrie 2011, la nivel naţional, în toate judeţele şi în municipiul Bucureşti, în 86 de agenţii locale şi puncte de lucru, au participat 35.112 persoane, din care absolvenţi, 26.241. Au fost selectaţi în vederea încadrării 14.150 absolvenţi, din care, 611 persoane au fost încadrate pe loc.
Cele mai multe locuri de muncă au fost disponibile în: Bucureşti- 4.831, Iaşi- 1.693, Cluj- 1.300, Prahova-1.292 şi Braşov- 1.268.
Cei mai mulţi absolvenţi selectaţi în vederea încadrării în muncă au fost în judeţele: Bucureşti- 1.800 persoane, Iaşi-1.443 persoane, Timiş- 1.057 persoane, Cluj-750 persoane, Vâlcea- 734 persoane.
Cei mai mulţi absolvenţi încadraţi pe loc au fost în judeţele: Dolj- 72 persoane, Braşov- 56 persoane, Vâlcea- 55 persoane, Maramureş- 54 persoane, Constanţa- 46 persoane.
Principalele ramuri de activitate aferente locurilor de muncă ocupate de către absolvenţi sunt: comerţ cu amănuntul- 87, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte- 56, construcţii de clădiri-50, industria alimentară- 41, restaurante şi alte activităţi de alimentaţie-36, activităţi de investigaţie şi protecţie-28, comerţ cu ridicata cu excepţia comerţului cu autovehicule-24 locuri de muncă.

Timişoara / 602 locuri de muncă disponibile în judeţul Timiş

Potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) sunt înregistrate 12.652 locuri de muncă, în săptămâna 23-29 septembrie 2011.
Situaţia locurilor de muncă vacante, în fiecare judeţ: Iaşi- 1.208; Cluj- 1.110; Bucureşti- 992; Timiş- 602; Braşov- 574; Hunedoara- 553; Teleorman- 538; Vrancea- 462; Constanţa- 442; Arad- 375; Sibiu- 352; Harghita- 333; Satu Mare- 326; Tulcea- 311; Bihor- 291; Vâlcea- 290; Mureş- 288; Neamţ- 283; Ilfov- 252; Bacău- 218; Maramureş- 218; Vaslui- 217; Bistriţa-Năsăud- 215; Prahova- 196; Gorj- 194; Suceava- 190; Sălaj- 174; Brăila- 170; Argeş- 160; Dâmboviţa- 155; Alba- 150; Călăraşi- 127; Dolj- 106; Buzău- 100; Girugiu- 85; Mehedinţi- 73; Botoşani- 69; Galaţi- 67; Olt- 65; Covasna- 59; Ialomiţa- 45; Caraş-Severin- 17.
La nivel naţional, pentru persoanele cu studii superioare sunt oferite 901 locuri de muncă, după cum urmează: ingineri şi subingineri (inginer mecanic- 44, inginer construcţii civile, industriale şi agricole- 27, inginer electrotehnist-17, inginer autovehicule rutiere- 17, inginer producţie- 12 etc.), contabil şef- 39, programator- 31, director magazin- 25, administrator financiar (patrimoniu) studii superioare- 16, inspector protecţia muncii-11 etc.
Pentru studii medii, profesionale şi lucrători necalificaţi sunt disponibile 11.751 locuri de muncă.


CLICK AICI pentru LOCURILE DE MUNCĂ DISPONIBILE ÎN JUDEŢUL TIMIŞ
FIRME, ADRESE, POSTURI LIBERE, TELEFOANE

Timişoara / Creative Growth, la ora concluziilor

În 28 septembrie va avea loc la Timişoara seminarul de diseminare a rezultatelor finale, concluziilor şi recomandărilor proiectului „Creative Growth – Dezvoltare prin Creaţie”.
Creative Growth este un proiect iniţiat de Consiliul Regional al regiunii Ostsam din Suedia, vizează dezvoltarea sectorului creativ şi are o durată de 3 ani, pe perioada 2009-2011. Parteneriatul cuprinde 11 instituţii/organizaţii/universităţi/administraţii publice din România, Suedia, Marea Britanie, Danemarca, Ungaria, Lituania, Italia, Bulgaria, Spania.
Scopul proiectului este de a contribui la creşterea competitivităţii europene şi de a accelera dezvoltarea economică regională prin dezvoltarea sectorului creativ ca un nou domeniu de afaceri şi influenţarea politicii de dezvoltare regională şi locală prin direcţionarea de noi cunoştinţe şi bune practici în procesul de definire a politicilor.
Proiectul are activităţi legate de dezvoltarea sectorului creativ ca motor al dezvoltării regionale şi anume studii şi cercetări, analize, schimburi de bune practici şi transfer de know-how.
Proiectul a fost aprobat în cadrul programului european de cooperare interregională INTERREG IV C şi are un buget total dedicat judeţului Timiş de 56.070 euro, din care 85% (47.659,5 euro) sunt asiguraţi de FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională) şi 15% (8.410,5 euro) reprezintă cofinanţarea asigurată la nivel naţional.
Programul seminarului de miercuri, 28 septembrie, derulat la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, str. E Ungureanu nr. 1, cuprinde prezentarea raportului cu rezultatele finale, concluziile şi recomandările proiectului Creative Growth(9:30 – 11), discuţii şi dezbateri pe baza materialului prezentat(11:30 – 13), pentru ca între orele 17-19, la Bastionul Theresia să aibă loc un târg de meşteri populari.
Informaţii suplimentare: Răzvan Hrenoschi – manager de proiect, tel. 0256406401.

Timişoara / "Leţduit" la perdeaua forestieră

Acţiunea se va desfăşura la perdeaua forestieră de protecţie a Municipiului Timişoara, situată în extravilan, între strada Ovidiu Balea şi Calea Aradului, precum în împrejurimile acesteia. Vor participa volutari din cadrul Direcţiei de Mediu din Primăria Timişoara şi ai Asociaţiei „VIITORUL ÎN ZORI”, alături de voluntari din instituţiile de învăţământ din municipiul Timişoara, instituţii şi companii, dornici să contribuie la efortul comun de a proteja mediul şi conserva biodiversitatea.
În zona perdelei forestiere de protecţie şi în jurul acesteia au fost inventariate depozitări ilegale de deşeuri menajere şi din construcţii. Acţiunea se doreşte a fi pe lângă o activitate de ecologizare şi o acţiune de educaţie şi responsabilizare a cetăţenilor cu privire la impactul pe care încălcarea normelor legale privitoare la gestiunea deşeurilor îl are asupra mediului natural, a florei şi faunei municipiului Timişoara. Astfel, în cursul zilei de sâmbătă, 24 Septembrie 2011, începând cu orele 9, Primăria Municipiului Timişoara şi echipa „Let’s Do It, Romania!” vă invită să vă alăturaţi acţiunii, a cărui punct de plecare este Calea Torontalului, la drumul de acces spre perdeaua forestieră de protecţie. În caz de vreme nefavorabilă, acţiunea va fi reprogramată.
Proiectul de cooperare între Municipiul Timişoara şi Oraşul Szeged - „Biodiversitatea şi protecţia naturii – o abordare responsabilă a problemelor de mediu a două oraşe înfrăţite”, împreună cu Proiectul „Let’s Do It, Romania!” îşi unesc forţele în atingerea unui scop comun: realizarea unor acţiuni de ecologizare a unor arii naturale, informarea, sensibilizarea şi responsabilizarea cetăţenilor care aruncă ilegal deşeuri în aceste zone.

Timişoara / Şedinţă Ordinară la Consiliul Local

Membrii Consiliului Local al Municipiului Timişoara au fost convocaţi în ŞEDINŢĂ ORDINARĂ, în data de 27 septembrie, de la ora 15, în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timişoara din B-dul C.D. Loga nr.1.
Ordinea de Zi a Şedinţei:
1. Aprobarea Procesului –Verbal al Şedinţei extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Timişoara din data de 03.08.2011.
2. Interpelările consilierilor municipali.
3. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local al Municipiului Timişoara pe anul 2011.
4. Proiect de hotărâre privind modificarea Organigramei şi a Statului de funcţii ale Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara.
5. Proiect de hotărâre privind aprobarea Statului de funcţii, Organigramei şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare pentru Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely.
6. Proiect de hotărâre privind aprobarea amplasamentelor chioşcurilor şi rulotelor,locaţiilor de comercializare a cărţilor, legumelor, fructelor, florilor, aparatelor de îngheţată şi a modelelor de chioşcuri agreate, conform art.20, art.27 şi art.39 din Regulamentul privind condiţiile de desfăşurare a activităţilor de comerţ stradal pe raza Municipiului Timişoara, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 139/19.04.2011.
7. Proiect de hotărâre privind constituirea unei societăţi comerciale pe acţiuni in vederea promovării investiţiei „Valorificarea deşeurilor municipale prin conceperea unei instalaţii adecvate şi integrarea acesteia in cadrul CET Sud Timişoara”.
8. Proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul public al Municipiului Timişoara în domeniul privat al Municipiului, a terenului aferent imobilelor cu destinaţia de locuinţă dobândite în baza Legii nr.112/1995, situate în Timişoara str. Constantin Brâncoveanu nr.34 şi Constantin Brâncoveanu nr. 36.
9. Proiect de hotărâre privind atribuirea parcelelor în baza Listei de priorităţi aprobată cu Hotărârea Consiliului Local nr.384/26.10.2010 privind sprijinul acordat tinerilor între 18 şi 35 de ani pentru construirea unei locuinţe proprietate personală.
10. Proiect de hotărâre privind aprobarea concesionării prin licitaţie publică deschisă a unei parcele de teren în suprafaţă de 5.000 mp., în vederea realizării unei unităţi industriale sau de servicii de logistică în Parcul Industrial Freidorf, Timişoara.
11. Proiect de hotărâre privind unificarea şi dezmembrarea parcelelor de teren cu nr. topo 407/5/a/1, 412/1/d/1/1 şi nr. topo 411/1/b/2/1/a cuprinse în C.F. nr.409941 Timişoara ( nr.C.F. vechi 1950 Freidorf) respectiv în C.F. nr. 412796 Timişoara (nr. C.F. vechi 1950 Freidorf) şi intabularea bălţii existente.
12. Proiect de hotărâre privind subapartamentarea imobilului situat în Timişoara. Str.Gheorghe Doja nr.3 ap.7.
13. Proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul public al Municipiului Timişoara în domeniul privat al Municipiului Timişoara a unor mijloace fixe care fac parte din sistemul de tratare al apelor în vederea scoaterii din funcţiune, valorificare şi după caz casare.
14. Proiect de hotărâre privind prelungirea contractelor de închiriere pentru imobilele în care îşi desfăşoară activitatea unităţile de învăţământ – Colegiul Naţional Bănăţean, Liceul Sârbesc D. Obradovici şi Colegiul Tehnic de Vest.
15. Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemţiune din partea Consiliului Local Timişoara, la intenţia de înstrăinare a boxelor nr.5 şi 6, în suprafaţă de 73,13 mp., la preţul de 83.700 lei, situate în imobilul din Piaţa Unirii nr.6.
16. Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemţiune din partea Consiliului Local Timişoara, la intenţia de înstrăinare a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă (SAD), în suprafaţă de 38,85 mp., la preţul de 2.000 euro, situat în imobilul din str. 1 Decembrie nr.2.
17. Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemţiune din partea Consiliului Local Timişoara, la intenţia de înstrăinare a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă SAD nr.2, nr.3, nr.15 şi nr.19, situate în imobilul din str. Ştefan cel Mare nr.7.
18. Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemţiune din partea Consiliului Local Timişoara, la intenţia de înstrăinare a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă (SAD nr.2), în suprafaţă de 69,04 mp., la preţul de 30.000 euro, situat în imobilul din str. E. Gojdu nr.13.
19. Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemţiune din partea Consiliului Local Timişoara, la intenţia de înstrăinare a imobilului situat în Timişoara, str. Eugeniu de Savoya nr.1, la preţul de 630.000 euro.
20. Proiect de hotărâre privind numirea auditorului financiar la S.C. Administrarea Domeniului Public S.A.
21. Proiect de hotărâre privind modificarea componenţei Consiliului de Administraţie al Regiei Autonome de Transport Timişoara aprobată prin Hotărârea Consiliului Local nr.89/24.02.2009.
22. Proiect de hotărâre privind modificarea componenţei Consiliului de Administraţie al S.C. AQUATIM S.A. aprobată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 36/27.01.2009.
23. Proiect de hotărâre privind modificarea componenţei Consiliului de Administraţie al S.C. COLTERM S.A. aprobată prin Hotărârea Consiliului Local nr.33/27.01.2009.
24. Proiect de hotărâre privind modificarea componenţei Consiliului de Administraţie al S.C.DRUMURI MUNICIPALE S.A. aprobată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 90/24.02.2009.
25. Proiect de hotărâre privind aprobarea aderării Municipiului Timişoara la Clusterul de Energii Sustenabile din România – ROSENC.
26. Proiect de hotărâre privind corectarea art.2 şi art.4 al Hotărârii Consiliului Local nr.264/26.07.2011 în vederea atribuirii în folosinţă gratuită a terenului în suprafaţă de 719 mp către Parohia Ortodoxă Română Calea Lugojului.
27. Proiect de hotărâre privind modificarea art.1 din Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Timişoara nr.142/19.04.2011.
28. Proiect de hotărâre privind acordarea scutirii de la plata impozitului pe clădiri aferent clădirii situate în Timişoara, str. Ion Slavici nr. 56, datorat bugetului local al Municipiului Timişoara pentru perioada 01.01.2011 – 31.07.2011, Parohiei Romano-Catolică Timişoara VII Freidorf.
29. Proiect de hotărâre privind preluarea şi asigurarea pazei şi protecţiei obiectivelor şi a bunurilor de interes public şi privat aparţinând Municipiului Timişoara de către personalul contractual (guarzi) din cadrul Serviciului Pază Obiective a Direcţiei Poliţiei Locale Timişoara.
30. Proiect de hotărâre privind aprobarea suplimentării Agendei manifestărilor culturale din anul 2011 a Casei de Cultură a Municipiului Timişoara.
31. Proiect de hotărâre pentru modificarea perioadei evenimentului care face obiectul Hotărârii Consiliului Local nr. 283/26.07.2011 – privind aprobarea organizării unei şedinţe comune a Consiliului Local al Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local al oraşului înfrăţit Szeged din Ungaria în a doua jumătate a anului 2011 la Timişoara şi alocarea sumei de 42.000 lei de la bugetul local pentru acoperirea cheltuielilor prilejuite de vizita Consiliului Local al Municipiului Szeged la Timişoara.
32. Proiect de hotărâre pentru revocarea Hotărârii Consiliului Local nr. 285/26.07.2011 – privind alocarea sumei de 87.000 lei în vederea participării Municipiului Timişoara la evenimentul „Ruga Bănăţeană la Dijon” dedicat promovării Municipiului Timişoara şi Regiunii Banat la Dijon, în Burgundia , Franţa.
33. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „ Zonă rezidenţială şi funcţiuni complementare”, str. Câmpului nr. 71 Timişoara.
34. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu „Amenajare spălătorie auto”, str. Drubeta nr.27, Timişoara.
35. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu „Amenajare spălătorie auto”, str. Paul Constantinescu nr.48, Timişoara.
36. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu „ Construire casă în regim P+1E şi împrejmuire”, Calea Dorobanţilor nr. 68, Timişoara.
37. Adresa nr.SC2011 – 017804/11.08.2011 a Asociaţiei Pro Democraţia referitoare la plângerea prealabilă formulată împotriva Hotărârii Consiliului Local nr.255/12.07.2011 – privind desfăşurarea procesului de învăţământ al Liceului de Arte Plastice Timişoara.
38. Adresa nr. SC2011- 019573/02.09.2011 a Asociaţiei de Proprietari din strada Telegrafului referitoare la plângerea prealabilă formulată împotriva Hotărârii Consiliului Local nr. 288/03.08.2011 – privind aprobarea proiectului „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea cantinei de ajutor social Timişoara pentru dezvoltarea unui Centru Social de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost”, a Documentaţiei tehnicoeconomice şi a Analizei cost –beneficiu, precum şi a cheltuielilor legate de proiect ce revin Municipiului Timişoara, în vederea accesării fondurilor nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 aferent Axei prioritare 1. – „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor-poli urbani de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1. – „Planuri integrate de dezvoltare urbană”, Sub-domeniul:” Poli de creştere”.
39. Adresa nr. DP2011 – 5056/15.09.2011 a Direcţiei Patrimoniu – Biroul Administrare Imobile privind solicitarea d-lui Neamţiu Florea cu privire la exercitarea/neexercitarea dreptului de preemţiune la vânzarea imobilului din Timişoara, B-dul Mihai Viteazu nr.26.
40. Adresa nr. SC2011 - 019368/31.08.2011 a Asociaţiei Pro Democraţia privind recomandarea de modificare a Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Local.

Timiş / 50 de tone de porumb ajunse în ... silozurile Poliţiei

In ziua de 22 septembrie, pe drumul national 59B(drum național între Timișoara și frontiera cu Serbia), politistii au depistat un autocamion cu semiremorca condus de A. Ioan Gabriel, in care erau transportate 25.400 de Kg de porumb boabe, pentru care nu a putut prezenta documentele legale, respectiv factura, contract comercial si contract de transport In acelasi timp si loc a mai fost depistat un alt autocamion inmatriculat in judetul Mehedinti si condus de C. Petre Cristian, in care erau transportate 25 000 de kg de porumb boabe, care de asemenea nu a putut prezenta documente legale de provenienta. Din primele verificari efectuate de politisti a reiesit faptul ca beneficiarul cantitatii de cereale este o societate comerciala din judetul Ilfov. Intreaga cantitate de cereale a fost ridicata in vederea confiscarii totodata fiind demarate verificari in vederea luarii masurilor legale ce se impun.

Timiş / Bărbat din Făget, căutat de bulgari

Politistii din cadrul Politiei orasului Faget l-au depistat in ziua de 22 septembrie 2011 pe V. Toth Dumitru, de 36 de ani din aceeasi localitate. In urma verificarilor efectuate in bazele de date ale politiei a reiesit faptul ca impotriva acestuia autoritatile judiciare bulgare au dispus urmarirea internationala in vederea arestarii si predarii catre Bulgaria.

Timişoara / Marie Curie, o femeie de excepţie

Joi, 29 septembrie, de la ora 18, Institutul francez din Timișoara va găzdui vernisajul expoziţiei de fotografie "Marie Curie, o femeie de excepţie".
Pentru că 2011 este Anul Internaţional al Chimiei și anul acesta se serbează și centenarul decernării Premiului Nobel pentru chimie lui Marie Curie, expoziţia trasează itinerariul acestei femei-pionier prin intermediul a 50 de fotografii, dintre care unele inedite.
Marie Curie, emigrată din Polonia, este prima femeie din Franţa care şi-a susţinut doctoratul în fizică, a obţinut un premiu Nobel, a devenit
profesor la Universitatea din Paris şi a intrat în Panteon pe propriul merit...
Expoziţia se poate vizita între 29 septembrie și 14 octombrie, la Institutul francez din Timișoara, intrarea fiind liberă.

joi, 22 septembrie 2011

Timiş / A murit strivit de autotractor

În ziua de 21 septembrie, în jurul orei 15.30, politistilor le-a fost semnalat de catre C. Gheorghe faptul ca, in locul numit Valea Stefania, sat Luncanii de Jos, comuna Tomesti, jud. Timis, s-a rasturnat un autotractor forestier. La fata locului s-a deplasat de urgenta o echipa operativa insotita de un echipaj al Ambulantei Faget care au constat decesul conducatorului utilajului respectiv. Din primele verificari efectuate la fata locului s-a stabilit faptul ca persoana decedata este D. Gavrila, de 38 de ani, din comuna Sâmpetru Mare, judetul Timis, care in timp ce tracta un bustean cu autotractorul forestier pe o panta abrupta, in zona Valea Stefania, din cauza greutatii acestuia a pierdut controlul utilajului rasturnandu-se.

Timişoara / Deschidere de stagiune la Filarmonică

Deschiderea stagiunii de concerte 2011-2012 a Filarmonicii "Banatul" din Timişoara va avea loc vineri, 30 septembrie. Maestrul Gheorghe Costin, dirijorul concertului simfonic al orchestrei Filarmonicii „Banatul”, propune o seară muzicală de excepţie, o frumoasă promisiune pentru întreaga stagiune ce urmează, dar şi o sărbătorire a orchestrei, după cele trei concerte de mare succes oferite la Bucureşti, în Festivalul „George Enescu”.
Vom asculta două lucrări celebre ale lui Richard Strauss: Ultimele patru lieduri pentru soprană şi orchestră şi Poemul simfonic „O viaţă de erou”op. 40.

Timişoara / Portal pentru transportul în comun

Primăria Municipiului Timişoara, în cadrul proiectului PIMMS TRANSFER,va pune la punct un portal pentru promovarea mobilităţii cu mijloace de transport în municipiul Timişoara.
În scurt timp, pe www.primariatm.ro şi pe www.ratt.ro, cei interesaţi vor putea afla modul optim în care pot ajunge dintr-o parte în alta a oraşului folosind mijloacele de transport în comun. Mai precis, doritorii vor avea opţiunea de a tasta la calculator locaţia din care doresc să plece şi locaţia unde doresc să ajungă pe raza municipiului Timişoara, iar calculatorul le va afişa modul în care traseul dorit poate fi parcurs folosind mijloacele de transport în comun din Timişoara.
De asemenea, site-ul va conţine şi pistele pentru biciclişti, hărţile mijloacelor de transport în comun, punctele de vânzare a biletelor. Site-ul va putea fi accesat şi de pe iPhone. Site-ul va fi bilingv, româno-englez şi va fi funcţional începând cu data de 10 octombrie.

Timişoara / Teatrul Thespis caută actori şi regizori

Teatrul Thespis, teatru studenţesc din 1965, din cadrul Casei de Cultură a Studenţilor din Timişoara, organizează SELECŢIE pentru actori şi regizori, luni, 26 septembrie, ora 19, la Casa de Cultură a Studenţilor, studioul de teatru 202 “Lelu Bihoi”.
Scena Thespisului va da posibilitatea studenţilor să se exprime artistic, să creeze, să fie liber, să fie aplaudat, să simtă, să respire teatru şi multe altele, pe care te invită să le descoperi.
Alătură-te unei liste de membri care, de-a lungul timpului, i-a cuprins, alături de fondatorul Thespis, Lelu Bihoi, pe Victor “Ţache” Ţintoi, Armand Calotă, Florin Călinescu, Doru Iosif, Doru Maniu, Patricia Nedelea, Ioana Barbu, Mirela Puia, Ioana Iacob, Christine Cizmaş, Ioan Codrea, Ovidiu Mihăiţă şi mulţi alţii care fie au ales pentru toată viaţa teatrul, fie şi-au îmbogăţit fiinţa cu o experienţă de neuitat a tinereţii.
Membrii noi vor putea participa la atelierele de teatru susţinute în cadrul stagiunii permanente Thespis de către actorii Adrian Korek, Claudiu Dogaru, Mirela Puia, etc., precum şi la workshop-ul de pantomimă susţinut de Silviu Man (Compania de teatru „Passe-Partout Dan Puric”), în cadrul festivalului Thespis „Teatru pe pâine” din perioada 1-5 octombrie.

Timiş / Let's Do It, de la Buziaş la Sânandrei

*Buziaş
Sâmbătă, 24 septembrie, 20 de minori aflaţi în custodia Centrului de Reeducare Buziaş, vor participa, în intervalul orar 9-12, la acţiunea de ecologizare iniţiată în cadrul proiectului „Let`s Do It, Romania”, campanie intitulată „Curăţenie în toată ţara”.
În prealabil, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Asociaţia Viitorul în Zori au încheiat un acord de parteneriat cu privire la colaborarea în organizarea şi implementarea proiecului „Let`s Do It, Romania” în perioada ianuarie – decembrie 2011.
Adolescenţii internaţi în Centrul de Reeducare Buziaş, alături de elevi ai Liceului Teoretic Buziaş şi volutari ai societăţii civile vor salubriza zona de la periferia oraşului Buziaş cu ieşire către municipiul Reşiţa.
*Sânandrei
Primăria comunei Sânandrei organizează, tot pe data de 24 septembrie, începând cu ora 9, o amplă acţiune de ecologizare, în cadrul programului naţional “LET’S DO IT, ROMANIA!”. La acest program social, sunt aşteptaţi în jur de 100 de voluntari, care vor strânge deşeurile clandestine din zonele periferice ale comunei. Primăria Comunei Sânandrei pune la dispoziţia participanţilor echipament de protecţie, mănuşi şi saci de gunoi.

Timişoara / Grădiniţa din Satchinez, sub pericolul gazelor

Prefectul Mircea Băcală a condus ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care a avut pe ordinea de zi problema grădiniței din Satchinez. La ședință au participat, ca invitați, reprezentanți ai E.ON și OMV Petrom.
Având în vedere faptul că gazele din cauza cărora a fost închisă grădinița încă din iarna acestui an nu provin nici de la conductele E.ON, nici de la exploatările OMV Petrom, reprezentanții acestor companii nu au putut să ofere un răspuns avizat la întrebarea dacă aceste sunt un real pericol (fie print producerea unei explozii, fie prin inhalarea lor), respectiv dacă grădinița va putea funcționa.
În final, s-a decis să se constituie, prin ordin de prefect, o comisie din care să facă parte specialiști ai instituțiilor cu competență în domeniu care să găsească o soluție pentru captarea acestor gaze din subteran (prin forarea unor puțuri, dacă este posibil). Totodată, se va solicita Universității de Petrol și Gaze Ploiești să realizeze un studiu în zona Satchinez, pentru a se stabili cu exactitate de unde provin gazele și dacă acestea pot, prin acumularea lor, să prezinte pericol.
Având în vedere faptul că se așteaptă rezultatele de la comisia constituită prin ordin de prefect și cele de Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești în termen de o lună, s-a decis ca, în această perioadă, grădinița să funcționeze, însă numai cu respectarea strictă a unor condiții. Astfel, Primăria Satchinez a achiziționat un aparat ultraperformant de măsurare a concentrațiilor de gaze, care va monitoriza, din oră în oră, aerul din încăperi. Totodată, în cazul în care se va depista o emanație de gaze se va închide, imediat, grădinița.
În cazul în care după o lună nu se va găsi o soluţie, grădiniţa va fi închisă, iar copiii vor fi mutaţi în altă locaţie, identificată de primărie.

Timişoara / Şedinţă ordinară la Consiliul Judeţean Timiş

În 27 septembrie, de la ora 10, în Sala consiliului din Palatul Administrativ va avea loc şedinţa ordinară a CJ Timiş, cu următoarea ordine de zi:
1. Întrebări, interpelări
2. Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului rectificat al Judeţului Timiş şi a bugetelor rectificate ale unor instituţii şi servicii publice pe anul 2011
3. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării indicatorilor tehnico-economici ai proiectului de investiţie “Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Periam”
4. Proiect de hotărâre privind aprobarea prefinanţării contractului de finanţare a Asociaţiei ”Timiş – Torontal – Bârzava”
5. Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de Fezabilitate pentru proiectul de investiţie ”Înfiinţare perdea forestieră de protecţie, în suprafaţă de 90.430,74 mp în jurul Parcului Tehnologic pentru Energii Alternative şi Parc Fotovoltaic”
6. Proiect de hotărâre privind aprobarea cesionării acţiunilor deţinute de Consiliul Judeţean Timiş la S.C. „DRUMCO” S.A. Timişoara
7. Proiect de hotărâre privind însuşirea apartenenţei la domeniul public al judeţului Timiş a construcţiei „Punct Muzeal Traian Vuia” şi darea în administrare către Muzeul Banatului
8. Proiect de hotărâre privind darea în folosinţă gratuită a unui teren cu suprafaţa de 450 mp către Ministerul Sănătăţii.
9. Proiect de hotărâre privind aprobarea ocupării zonei drumului judeţean 609 D de către VODAFONE ROMÂNIA SA Bucureşti
10. Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea contractului de închiriere a Stadionului „Dan Păltinişanu” Timişoara
11. Proiect de hotărâre privind constatarea încetării contractului de concesiune încheiat cu S.C ”Al – Fer Crom Design” S.R.L Timişoara
12. Proiect de hotărâre privind modificarea prevederilor contractului de concesiune încheiat cu S.C „Lucardi Maramureş” S.R.L Sânnicolau Mare
13. Proiect de hotărâre privind prelungirea dării în folosinţă a unor autovehicule
14. Proiect de hotărâre privind constituirea Comisiei paritare pentru asigurarea propunerilor de atribuire a serviciului de transport public de persoane prin servicii regulate şi de atribuire a licenţelor de traseu
15. Proiect de hotărâre privind aprobarea atribuirii licenţelor de traseu pentru efectuarea transportului public de persoane prin curse regulate speciale unor operatori de transport rutier
16. Proiect de hotărâre privind aprobarea Protocolului de colaborare cu Ministerul Administraţiei şi Internelor prin Direcţia Generală Anticorupţie
17. Proiect de hotărâre privind aprobarea componenţei Consiliilor Administrative ale instituţiilor publice de cultură de interes judeţean.
18. Diverse.

Timişoara / Seminar de vorbire scenică la Teatrul German

Profesorul german Thomas Buts este invitat de către Teatrul German de Stat (TGST) la Timişoara în perioada 22 septembrie – 1 octombrie 2011. Profesorul Buts va coordona un seminar de vorbire scenică, acesta având ca scop optimizarea capacităţii de rostire scenică şi impostaţie. La seminar participă actorii TGST precum şi studenţii de la secţia de actorie în limba germană.
Thomas Buts, domiciliat în Berlin, colaborează pentru a doua oară cu Teatrul German, după ce în vara 2010 a coordonat Şcoala de vară a TGST de la Gărâna. Înainte de activitatea sa profesională de la Folkwang Hochschule din Essen – una dintre cele mai reputate şcoli de teatru din Germania –, a activat ca profesor la Facultatea de Muzică şi Teatru din Hannovra şi la Folkwang Hochschule, filiala Bochum. A condus un centru pentru terapia vorbirii şi voce la Berlin şi a pregătit actori de la mai multe teatre din Germania, ca de ex. la Hildesheim, Berlin, dar şi la Viena, Cracovia ş.a.
Proiectul este susţinut de Institutul pentru Relaţii Externe din Stuttgart.

Timişoara / Şantajist la 20 de ani

Un tânăr de 20 de ani, din Timişoara, suspectat că a cerut în mod repetat bani unei persoane, pentru a nu o agresa sau pentru a nu îi incendia autoturismul, a fost reţinut, urmând să fie prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.
Ieri, în jurul orei 12, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş l-au prins în flagrant pe L. Sebastian, de 20 de ani, din Timişoara, în timp ce îi solicita altei persoane o sumă de bani pentru a nu o agresa sau pentru a nu îi incendia autoturismul.
În urma verificărilor efectuate de poliţişti a reieşit că, începând cu luna august 2011, suspectul l-a şantajat în mod repetat pe Ş. Alexandru, din Timişoara, cerându-i iniţial 100 de lei, bani pe care i-a şi obţinut, apoi 500 de euro.
Persoana în cauză a fost reţinută pe bază de ordonanţă de reţinere, urmând să fie prezentată instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Timişoara / Târgul tradiţional de toamnă şi al meşterilor populari

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara găzduieşte în perioada 23-25 septembrie 2011 doua manifestări ce doresc să reînvie dragostea timişorenilor pentru tot ceea ce înseamnă arta autentică şi obiceiuri culinare tradiţionale: TÂRGUL TRADIŢIONAL DE TOAMNĂ şi TÂRGUL MEŞTERILOR POPULARI.
TÂRGUL TRADIŢIONAL DE TOAMNĂ reuneşte peste 35 de producători tradiţionali, în timp ce TÂRGUL MEŞTERILOR POPULARI reuneşte un număr de peste 50 de expozanţi.
PROGRAMUL ARTISTIC va fi susţinut de soliştii şi ansamblurile folclorice ale Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, care îi vor încânta pe vizitatori pe toată perioada manifestării.

Timişoara / Dunăre cu pictori la Helios

În perioda 22 septembrie-5 octombrie 2011, Galeria de Artă “Helios” din Timişoara găzduieşte expoziţia de grup organizată de către Asociaţia Culturală DUN’Art sub genericul “Dunăre”, care cuprinde lucrări realizate de participanţii ediţiilor din 2010 şi 2011 la Tabăra Internaţională de Creaţie “Mraconia- Dubova, I. Mercea”, a cărei lucrări au fost conduse şi coodonate de pictorii Ioan Mercea şi Dana Mercea-Miclăuş.
La ediţia a XXIX-a a prestigioasei tabere, a cărei lucrări s-a desfăşurat în perioda 20-30 august 2011 în comuna Dubova situată în Clisura Dunării au participat Victor Acatrinei (RO, Timişoara), Sándor Aranyi (HU, Szeged), Marius Bacriu(RO, Lugoj), Veronica Borontea (RO, Turnu Severin), Constantin Catargiu (RO, Timişoara), Gheorghe Crăciun (RO, Baia Mare), Judit Crăciun (RO, Baia Mare), Ioana Feneşan (RO, Cluj-Napoca), Gheorghe Feneşan (RO, Cluj - Napoca), Lehel Gál (HU, Szeged), Adrian Iova (DE, Hehingen), Elicondiu Iovan (RO, Timişoara), Ioan Iovan (RO,Timişoara), Păscuța Iovan(RO, Lugoj), Eszter Láng (HU, Debrecen), Traian Mârza (RO, Alba Iulia), Ioan Merced (RO,Turnu Severin), Victor Miclăuş (RO, Timişoara), Dana Miclăuş-Mercea (RO, Timişoara), Laura Ploscariu (RO, Lugoj), Remus Rotaru (RO, Timişoara), Róza Sáli (HU, Budapesta), Doru Tulcan (RO, Timişoara), Elena Minodora Tulcan (RO, Timişoara). Responsabil de proiect: DANA MICLĂUŞ-MERCEA.
Cu prilejul expoziţiei de grup reprezentative Asociaţia Culturală “DUN’Art” şi Filiala din Timişoara a UAP organizează joi, 29 septembrie 2011, începând de la ora 17 o Conferinţă de presă la care sunt invitaţii şi aşteptaţi reprezentanţii presei scrise şi vorbite, artiştii plastici, critici de artă, studenţi, elevi, oameni de cultură, iubitori ai artei. Moderatorul discuţiilor va fi criticul şi istoricul de artă prof. Univ. Dr. Ioan Iovan.
Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 5 octombrie a.c.

Timişoara / Piaţa de Gros se digitalizează cu 1.092.717,68 EURO

La finele lunii aprilie 2011 a fost aprobat proiectul "Sistem Agro-Logistic Regional Integrat" implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 şi este finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
Proiectul „Sistem Agro-Logistic Regional Integrat” se derulează în perioada 1 mai 2011 – 31 octombrie 2012.
Proiectul este localizat in Timişoara, in cadrul Pieţei de Gros, pe str. Ovidiu Balea nr. 2. În prezent, Piaţa de Gros Timişoara este în relaţii comerciale cu Piaţa de Gros Szeged, relaţii ce s-au dezvoltat şi datorita relaţiilor de înfraţire existente între cele două oraşe. Intensificarea colaborării între admninistraţiile celor două pieţe şi aplicarea, în comun, de măsuri vizând dezvoltarea şi diversificarea serviciilor acordate clienţilor acestora, îmbunătăţirea transferului de informaţii şi a comunicării, precum şi a siguranţei produselor şi a cetăţenilor va maximiza atractivitatea fiecărei pieţe, generând totodată un sistem agro-logistic regional transfrontalier performant, competitiv pe plan european.
Activitaţile principale pe care Municipiul Timişoara le va realiza in cadrul proiectului: Extinderea facilităţilor logistice ale Pieţei de Gros prin construirea unei hale de depozitare şi procesare produse agro-alimentare, destinată producătorilor;
Realizarea unui sistem informatic integrat în cele două pieţe Timişoara şi Szeged pentru facilitarea informării şi efectuării operaţiunilor de comerţ en-gros între producători prin:
-Realizarea unui sistem de afişaj digital care va permite vizualizarea informaţiilor, în timp real, privind ofertele şi preţurile produselor ce pot fi achiziţionate în cele două Pieţe de Gros—Timişoara şi Szeged;
- Realizarea unui sistem de securizare a accesului în Piaţa de Gros Timişoara incluzând software, barieră si carduri de acces ce va controla fluxul de intrare şi ieşire a autovehiculelor şi comercianţilor;
- Realizarea unui sistem de monitorizare a Pieţei de Gros incluzând camere de luat vederi şi punct de monitorizare şi control pentru desfasurarea în siguranţă a activităţilor şi supravegherea depozitelor de mărfuri.
Bugetul total al proiectului al proiectului„Sistem Agro - Logistic Regional Integrat” este de 1.092.717,68 EURO, din care valoarea maximă a contribuţiei UE este de maximum 928.810,03 EURO.

miercuri, 21 septembrie 2011

Timişoara / Workshop despre biomarkeri implicaţi tratamentul cancerului de prostată

În perioada 22 - 23 septembrie 2011 se va desfăşura, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, workshop-ul cu tema: "Biomarkeri implicaţi în diagnosticul, evaluarea prognosticului şi managementul terapeutic în cancerul de prostată", în cadrul proiectului PN 42126/2008 – UEFISCDI - MECTS – „Abordarea complexă a cancerului de prostată din perspectiva unor biomarkeri implicaţi în diagnosticul primar, predicţia evoluţiei, evaluarea hormonorezistentei şi în managementul terapeutic”.
Workshopul va fi structurat în 9 ore de curs şi 3 ore de demonstraţii practice.

Timişoara / Dezbatere regională de economie socială

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) va invită la Dezbaterile Regionale de Economie Sociala care vor avea loc in Sibiu, Craiova, Miercurea Ciuc, Cluj, Oradea, Timisoara, Constanta, incepand cu 24 septembrie 2011.
Dezbaterile regionale se desfasoara sub egida Institutului de Economie Sociala si aduce impreuna cei mai importanti actori ai economiei sociale din Romania: ONG-uri, case de ajutor reciproc, cooperative, organizatii cu rol socio-economic din domeniul agricol si silvic (asociatii de producatori, obsti de proprietari de paduri), etc.
Dezbaterea regională Economie Socială se va desfăşura la Hotel Timișoara, pe data de 8 octombrie 2011.
De la ora 14 - Economia socială din România 2011
(Provocări și oportunități - perspectiva organizațiilor reprezentative, Economia socială din România 2011 în date - Prezentare a principalelor date și concluzii ale studiului “Atlasul economiei sociale din România” - FDSC Institutul de Economie Socială), la ora 14.30 - Principalele domenii de activitate ale economiei sociale – prezentarea și dezbaterea rapoartelor de cercetare preliminare realizate de Institutul de Cercetare a Calității Vieții – Academia Româna, în cadrul proiectului Prometeus (Cooperația – o șansă pentru dezvoltarea comunitară durabilă și echitabilă în România, Situația actuală a organizațiilor cu rol socio-economic din domeniul agricol și silvic - asociații de producători și de proprietari de păduri/obști - din România, Casele de ajutor reciproc - noi oportunități pentru incluziune financiară în România, Economia socială și vârsta a treia. Rolul societăților mutuale), iar de la ora 16 - Ce cadru legal de dezvoltare pentru economia sociala în România? (Inițiativele de acte normative care vizează reglementarea economiei sociale).

Timişoara / Poli merge mai departe în Cupa României

În şaisprezecimile Cupei României, Poli Timişoara a trecut de Ceahlăul Piatra Neamţ cu scorul de 2 - 0.
Min 75: Curtean patrunde in careu, suteaza superb din 15 metri si il invinge pe Villadsen.
Min 17: Goga deschide scorul cu o executie superba la coltul lung.
Poli : Lepmets, Scutaru, Ilie, Mera, Sepsi, Goga, Poparadu, Tames, Curtean, Ricketts, Zagrean.
Rezerve: Kirev, Daruiala, Sandu, Popovici, Patras, Rocha, Axente
Min 81: Paraseste terenul Curtean, iar in locul lui intra Rocha.
Min 70: A iesit Ricketts, a intrat Patras.
Min 58: A iesit Zagrean, iar in locul lui a intrat Popovici.

Timişoara / Ziua europeană fără maşini

Proiectul de cooperare între Municipiul Timişoara şi Oraşul Szeged - "Biodiversitatea şi protecţia naturii – o abordare responsabilă a problemelor de mediu a două oraşe înfrăţite”, acronim BIOTOWNS, sărbătoreşte prin grija partenerilor de proiect, în ziua de 22 Septembrie 2011 - ZIUA EUROPEANĂ FĂRĂ MAŞINI, prin organizarea la nivel local a unor activităţi cultural – educaţionale, sub denumirea generică DIVERSITATEA LUMII VII.
În fiecare an, cu ocazia acestui eveniment, în centrul marilor oraşe europene, traficul este oprit pentru câteva ore, într-un perimetru destinat exclusiv pietonilor şi bicicliştilor, astfel încât locuitorii se pot bucura de oraşul lor, mai liniştit şi mai puţin poluat. Această iniţiativă, aparţinând Comunităţii Europene, îşi propune să atragă atenţia asupra necesităţii de a proteja mediul înconjurător, inclusiv biodiversitatea, cunoscut fiind faptul că asistăm la o creştere constantă a numărului de autovehicule şi a traficului în oraş, ce conduce la o scădere a confortului vieţii cetăţenilor: poluarea aerului, zgomot, blocarea circulaţiei. Asupra biodiversităţii – flora şi fauna din mediul urban cât şi din jurul aglomerării urbane, efectul este de asemenea vizibil. Poluarea fonică, cu vibraţii, poluarea aerului şi accidentele a căror victime sunt micile vieţuitoare ale oraşului, conduc în mod evident la o diminuare a modului de manifestare natural al biodiversităţii.
Primăria Municipiului Timişoara organizează în ziua de 22 Septembrie 2011, între orele 14-16, în Parcul Botanic din Timişoara o acţiune de prezentare a DIVERSITĂŢII LUMII VII– floră şi faună - existente în parc. Sunt aşteptate toate persoanele interesate, în special segmentul tânăr al polulaţiei.

Timişoara / „Sunetul muzicii“ intră în cea de-a patra stagiune

Una dintre producţiile cu veritabil succes de public în programul Teatrului German de Stat Timişoara (TGST), musicalul „Sunetul muzicii” de Richard Rodgers, îşi începe cea de-a patra stagiune pe afişul instituţiei. Reluarea spectacolului este prevăzută într-o serie de trei reprezentaţii pe scena Teatrului German de Stat: joi, 22 septembrie 2011, ora 20; sâmbătă, 24 septembrie 2011, ora 20; luni, 26 septembrie 2011, ora 20.
În montarea Simonei Vintilă şi sub conducerea muzicală a lui Peter Oschanitzky, invitat de la Opera Naţională din Osijek (Croaţia) vor răsuna cântecele care au contribuit decisiv la succesul internaţional al acestei creaţii, mai cu seamă în a doua parte a secolului trecut. În prim-planul acţiunii se află Maria, novice la o mânăstire din Austria, care ajunge guvernanta celor şapte copii ai căpitanului von Trapp, de care se îndrăgosteşte. Împreună cu noua ei familie Maria înfiinţează un cor, cu ajutorul căruia va depăşi vremurile de cumpănă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Versiunea produsă de scena germană timişoreană este fidelă musical-ului original şi beneficiază nu doar de muzica încântătoare a acestuia, ci totodată de una dintre cele mai cuprinzătoare distribuţii din istoria Teatrului German, care însumează aproape 50 de artişti – actori, solişti şi instrumentişti. Rolurile principale sunt interpretate de Daniela Török, în rolul Maria, Cristian Rudic, invitat de la Opera Naţională Română Timişoara în rolul căpitanului von Trapp, şi Dana Borteanu, în rolul Maicii Stareţe. Decorul este creaţia Getei Medinski, iar cele 70 de costume au fost concepute de arh. Traian Zamfirescu. Pregătirea muzicală a fost asigurată de Csibi Andrea, invitată de la Liceul de Muzică „George Enescu“ din Bucureşti. Îşi dau concursul membri ai orchestrelor Teatrului German de Stat şi a Operei Naţionale Române Timişoara.
Spectacolele se supratitrează în limba română. Biletele sunt puse în vânzare la casieria Teatrului German de Stat din str. Alba Iulia nr. 2 după următorul orar: marţi-vineri 10-15 şi 17-19, sâmbătă: 10-15, precum şi cu o oră înaintea de începerea reprezentaţiilor.

Timişoara / "Telefonul mobil" din cel de-al doilea război mondial

Expoziţia aniversară cu ocazia împlinirii a 20 de ani de administrare modernă a spectrului radio în România poate fi vizitată la sediul ANCOM din Timişoara, str. str. Horia nr. 24, până la data de 14 octombrie 2011.
Expoziţia prezintă publicului o serie de echipamente radio, documente şi diverse materiale care ilustrează modul în care au evoluat comunicaţiile româneşti de-a lungul vremii. Printre exponate se numără modele ale ultimelor aparate telefonice de ebonită produse în ţara noastră, aparate telefonice folosite pe câmpul de luptă din al Doilea Război Mondial, primele aparate de măsurare a frecvenţelor folosite de experţii Autorităţii, precum şi modele de telefoane mobile din ofertele primilor operatori de servicii de telefonie mobilă de pe teritoriul României, dar şi o colecţie impresionantă de timbre ce ilustrează evoluţia sectorului telecomunicaţiilor.

Timişoara / 36 de voluntari Smithfield şi Agroalim au împărţit bucurii unui număr de peste 3.550 de elevi

Prima săptămână a anului şcolar 2011 - 2012 a marcat debutul celei de-a V-a ediţii a programului de responsabilitate socială Smithfield 'Din nou la şcoală', un program de sprijin al accesului la educaţie şi de încurajare a performanţei şcolare. Anul acesta, în cadrul acestei iniţiative, au fost incluşi peste 3.550 de şcolari şi preşcolari din 65 localităţi din ţară.
Voluntarii Smithfield Prod şi Smithfield Ferme, motivaţi de bucuria adusă copiilor de acest program în anii precedenţi, au împărţit şcolarilor şi preşcolarilor din comunităţile învecinate, rechizite, ghiozdane, penare şi orare conţinând sfaturi pentru un stil de viaţă sănătos, manuale şi cărţi.
Ca o noutate, programul 'Din nou la şcoală' a fost preluat anul acesta şi de către Agroalim Distribution, compania de distribuţie a Smithfield, devenind astfel un program cu acoperire naţională. La început de an şcolar, voluntarii Agroalim din oraşele Bucureşti, Bacău, Baia Mare, Brăila, Braşov, Buftea, Cluj Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara au împărţit bucurie copiilor angajaţilor Agroalim, alături de un rucsac cu penar sau - pentru cei mai mici - gentuţe echipate pentru gradiniţă.
Anul acesta, pentru a răspunde nevoilor de început de an şcolar, sub egida programului 'Din nou la şcoală', copiii Grădiniţei din Bacova beneficiază de mobilier exterior nou pentru parcul grădiniţei, oferit de către Smithfield. De asemenea, în cadrul acestui program, tuturor celor 200 de elevi ai Şcolii din Niţchidorf li s-au oferit manuale şcolare noi, pentru toate disciplinele şi toate clasele de învăţământ primar şi secundar.
'Este o datorie de onoare pentru noi să contribuim la asigurarea unui proces educaţional de calitate. An de an, prin programele noastre de responsabilitate socială, suntem prezenţi, în comunităţile locale, creând astfel, premisele unei reuşite - în acest caz, o reuşită şcolară. Astfel, ne bucurăm că până în prezent, prin acest program, 10.000 de copiii au beneficiat de sprijinul nostru direct, la început de an şcolar', a declarat Bogdan Mihail, Preşedinte Smithfield România.
În total, în cadrul celor 5 ediţii ale programului au fost deja incluşi aproximativ 10.000 de elevi din 91 localităţi din judeţele Timiş şi Arad (4 în 2007; 11 în 2008; 36 în 2009 şi 40 în 2010).

Timişoara / Septembrie îndrăgostit la Opera Naţională Română

Capodopere muzicale, spectacole cu distribuţii valoroase şi invitaţi din ţară şi din străinătate, montări spectaculoase, seri pline de culoare şi plăceri într-o lume pasională, tragice poveşti de iubire, nobile sacrificii, istoria în tablouri magnifice, idile pline de farmec, totul guvernat de o artă suverană. Aceasta este promisiunea pe care a Opera Naţională Româna din Timişoara o face publicului său încă din prima săptămână a stagiunii 2011/2012.

„Adriana Lecouvreur”, operă de Francesco Cilea, va deschide sezonul deliciilor lirice duminică, 25 septembrie, de la ora 18, într-un spectacol eveniment care o va avea invitată în rolul titular pe soprana Dragana Radakovic din Beograd. Conducerea muzicală îi aparţine dirijorului David Crescenzi (Italia).


„My Fair Lady”, musical Frederick Loewe, după „Pygmalion” de George Bernard Shaw, este spectacolul serii de miercuri 28 septembrie, de la ora 18. Dirijează Mihaela Silvia Roşca.


Vineri, 30 septembrie, de la ora 18, este timpul pentru Habanera: „Carmen”, celebra operă a lui George Bizet, o va avea în rolul titular pe Gabriella Varvari. Dirijor, David Crescenzi.
Costul biletelor a rămas neschimbat, tariful maximal la aceste spectacole fiind de 30 de lei. Studenţii, elevii şi pensionarii au acces la bilete cu 50% reducere de preţ, în limita locurilor disponibile.

Timiş / Festivalul COPIII CIRCULUI, la Sânmartinu Maghiar

Institutul francez din Timişoara vă invită sâmbătă, 24 septembrie, ora 18, la Sânmartinu Maghiar, nr.104, la FESTIVALUL COPIII CIRCULUI, ajuns la a V-a ediţie.
Asociaţia AVIS (Asociaţia pentru o Viaţă În Schimbare) prezintă cea de-a V-a ediţie a Festivalului COPIII CIRCULUI, sâmbătă 24 septembrie, în premieră la Sînmartinu Maghiar.
Cei prezenţi vor avea parte de spectacole, jonglerii, acrobaţii, concerte şi piese de teatru şi de numeroase surprize propuse de invitaţi şi de copiii străzii din Timişoara, de care AVIS se ocupă de 8 ani.
Din program: trupa Specialiştii (România), trupa Carnivale (România) AVIS TSRT (Franţa) , plus multe surprize...

Timiş / Baciul moldovean a fost omorât la Sânmihaiu Român

Poliţişti din cadrul Secţiei 4 Poliţie Rurală Peciu Nou au fost sesizaţi prin apelul de urgenţă 112 la data de 20 septembrie a.c., în jurul orei 21, despre faptul că pe câmpul de la marginea drumului ce leagă localitatea Sânmihaiu Român de Diniaş a fost găsit cadavrul unui bărbat.
La faţa locului s-a deplasat de urgenţă un echipaj de poliţie, iar din primele verificări efectuate s-a stabilit cele sesizate se confirmă fiind identificat M. Mihai, de 44 de ani, din localitatea Călăraşi, judeţul Botoşani, angajat ca îngrijitor de vite pe raza comunei Sânmihaiu Român, care prezenta leziuni la nivelul capului.
În urma examinări externe, medicul legist a stabilit că acesta prezenta multiple leziuni la nivelul feţei, toracelui si abdomenului.
Cadavrul a transportat la Institutul de Medicină Legală Timişoara în vederea efectuării necropsiei.
Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale vor continua cercetările pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul şi tragerea la răspundere penală a celor vinovaţi.

Timişoara / Conferinţa Anuală de Imunologie

Universitatea de Medicina si Farmacie Victor Babes din Timisoara organizeaza, in perioada 22-24 septembrie 2011, a 41-a Conferinta Anuala de Imunologie cu participare internationala. La ceremonia de deschidere, care va avea loc in Sala Senatului, intre orele 12-14, va participa profesor Dragos Ciuparu, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, alaturi de cercetatori si medici din tara si strainatate.
In prima zi a conferintei este programata o sesiune speciala, Celula stem de la studii fundamentale la aplicatii clinice, dedicata proiectelor europene axate pe utilizarea celulelor stem in medicina regenerativa, in care este implicata echipa universitatii noastre coordonata de Prof. Virgil Paunescu. In cadrul acestei sesiuni vor sustine comunicari stiintifice cercetatori din Franta, Germania si Italia, cu privire la progresele obtinute in acest domeniu, care va deschide o noua era in medicina regenerativa. 
In aceeasi zi va avea loc si o sesiune dedicata proiectului POSCCE-A2-O2.2.1-2009-4 Nr. 852/14676, Centrul de Terapii Genice si Celulare in Tratamentul Cancerului, prin care se va construi in Timisoara, pana in anul 2013, un institut de cercetare unic in regiune, dotat cu echipamente de cercetare performante si o camera alba, care va permite in viitor utilizarea celulelor stem in tratamentul bolnavilor cu afectiuni neoplazice. Finantarea proiectului, in valoare de 44.000.000 lei, este asigurata din fondurile Programului Operaptional Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, derulandu-se prin Autoritatea Nationalapentru Cercetare Stiintifica (ANCS). 
Vineri, 23.09.2011, profesorului Torsten Tonn (Germania) i se va decerna titlul de Doctor Honoris Causa al universitatii. Ceremonia va avea loc in Sala Senatului, de la ora 12. Excelenta Sa, Klaus Christian Olaz, Consulul Germaniei la Timisoara, va onora cu prezenta acest eveniment festiv. La ceremonie va participa si Prof. Dr. Erhard Seifried de la Universitatea Johann Wolfgang Goethe Frankfurt, in dubla sa calitate de mentor al Profesorului Tonn si de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Medicina si Farmacie Victor Babes Timisoara.  

Timişoara / Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi

AJOFM Timiş va organiza în data de 23 septembrie 2011 Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, care se va desfăşura la Casa Tineretului, Str. Arieş nr. 19, între orele 8-16.
Principalele ramuri de activitate aferente locurilor de muncă puse la dispoziţie sunt: fabricare articolelor de îmbrăcăminte ; activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii ; comerţ cu amănuntul ; construcţii de clădiri ; activităţi de investigaţie şi protecţie ;activităţi de servicii.
Angajatorii caută absolvenţi fără studii superioare cu precădere în următoarele meserii : confecţioner asamblor articole textile, operator confecţioner îmbrăcăminte; agent asigurări; agent pază; agent vânzări; figuranţi film; zidar; dulgher.
Principalele meserii ce se regăsesc în ofertele angajatorilor pentru absolvenţii de studii superioare sunt : agenţi asigurări, consilier vânzări, inspector asigurări, manager, consultant financiar şi economist; ingineri în diferite ramuri de activitate.

Timiş / Bioagricultură la Sânnicolau Mare

Asociaţia Camerelor de Comerţ și Industrie din Regiunea Vest, partener al Proiectului ”Bio-agricultura, păstrarea culturilor în comunităţile din zonele specializate în obtinerea de produse agricole, zootehnie şi pomicultură”, finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013, alături de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş şi de Camera Agricolă şi Societatea de Utilitate Publică a judeţului Csongrád (Ungaria) organizează, în data 23 septembrie 2011, la ora 12, în sala de Consiliu a Primăriei Sânnicolau Mare un seminar de informare pe teme de agricultură biologică.
Programul seminarului cuprinde:
-Prezentarea proiectului "Bio-agricultura, păstrarea culturilor în comunitățile din zonele specializate în obținerea de produse agricole, zootehnie și pomicultură"
-Prezentarea studiului “Analiza comparativă privind procedurile și tehnologiile pentru bioagricultură, în regiunea transfrontalieră România-Ungaria”
-Prezentarea apiculturii și acvaculturii ecologice
-Prezentarea agriculturii BIO – o necesitate a pieței
Prezentările se adresează în special comunităților și persoanelor implicate în cultivarea produselor bioagricole, zootehnie și pomicultură, comunităților arondate zonelor în care se prectică acest gen de activități, companiilor din industria alimentară, instituțiilor de învățământ superior care includ în curricula universitară agricultura bio.
Reamintim că proiectul este implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanțarea națională a celor două state membre participante in program.
Proiectul vizează în principal intensificarea colaborării dintre comunităţile rurale transfrontaliere în scopul de a facilita dezvoltarea în domeniul bio–agro-alimentar.
Beneficiarii direcți ai proiectului sunt comunitățile și persoanele implicate în cultivarea produselor agricole bio, în domeniul zootehnic și pomicultură, comunitățile arondate zonelor în care se practică acest gen de activități, companiile din industria alimentară, instituțiile de învățământ superior care includ în curricula universitară agricultura bio.
Informatii suplimentare la tel. 0374160950,e-mail: akormany@cciat.ro, Ana-Maria KORMANY – Manager de proiect.

marți, 20 septembrie 2011

Timişoara / Marcel Iureş, "Absolut" pe scena Teatrului German

Fundaţia Culturală Artmedia îl va readuce la Timişoara pe Marcel Iureş, în spectacolul "Absolut!", în 24 si 25 octombrie, pe scena Teatrului German. ABSOLUT!, dupa Ivan Turbinca de Ion Creanga, este un spectacol de teatru one man show cu Marcel Iureş, în regia lui Alexandru Dabija.
"Marile scoli de film isi invata scenaristii si regizorii sa povesteasca. Sa spuna povesti. Câţi dintre noi au mai apucat sa auda in copilarie povesti spuse, nu citite? Povestile s-au sfarimat, s-au facut praf si pulbere, s-au risipit in filme, texte de cintece si telenovele.
Polemic si terapeutic ne incercam puterile cu periculoasa arta a spunerii unei povesti. Si nu una oarecare. E vorba despre o poveste printre personajele careia se afla Dumnezeu, Moartea, Dracul… Oamenii care or sa o asculte isi vor aminti, pentru o vreme, ca se poate vorbi despre lucruri mari si esentiale fara fasoane, cu umor si nepasare.
Dupa rolurile din ”Creatorul de teatru”, ”Ultima banda a lui Krapp” , „Capra sau cine e Sylvia?” si ”Acasa la tata”, Marcel Iures se intilneste cu Ion Creanga. Pentru multa lume va fi o surpriza. Mai putina lume va spune insa: Era si timpul!" ( Alexandru Dabija)

România / 2893 de copii au fost victime de abuzuri în primele trei luni ale anului

Organizaţia Salvati Copiii a lansat astăzi, 20 septembrie 2011, o campanie de educare și de sensibilizare pentru a combate violenţa la adresa copiilor și pentru a promova modele educaţionale pozitive, cu respectarea nevoilor afective și psihice ale acestora.
Campania se intitulează ”Ascultă-i sufletul” și își propune să atragă atenţia asupra nevoilor emoţionale și psihice ale copiilor, precum și asupra efectelor negative pe care le au disciplinarea prin bătaie, umilinţa și neglijenţa în ceea ce privește dezvoltarea psihică și afectivă a acestora și modul în care se formează și se va comporta viitorul adult.
Sloganul campaniei este ”Trupul se vindecă. Sufletul nu” tocmai pentru a sublinia faptul că suferinţa emoţională indusă copiilor prin bătaie și violenţă poate lăsa răni profunde, care nu se văd uneori cu ochiul liber, dar care afectează echilibrul emoţional pentru toată viaţa.
Din datele furnizate de către Direcţia Generală Protecţia Copilului, din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2010, 11.232 copii au fost în 2010 victime ale unei forme de abuz, neglijarea copilului fiind pe primul loc.
Majoritatea abuzurilor se petrec în familie : 10.395 copii din 11.232 au suferit o formă de abuz în cadrul familiei, pe primul loc fiind din nou neglijarea copilului - astfel din totalul de 7642 copiii raportaţi, 7401 sunt neglijaţi în cadrul familiei.
Astfel din totalul de abuzuri fizice asupra copilului, de 1254, 1188 au loc în familie, din 1218 cazuri de abuz emoţional asupra copilului 1169 au loc în familie. O incidenţa crescută a cazurilor de abuz sexual asupra copilului se înregistrată tot în familie: dintr-un total de 623 cazuri, 367 se petrec în familie şi 238 în alte locaţii.
În primele trei luni ale anului acesta (1 ianuarie 2011 – 31 martie 2011) 2893 de copii au fost victime de abuzuri: fizice (252), emoţionale (353), sexuale (122), neglijare (2078), exploatare prin muncă (52), exploatare sexuală (11), exploatare pentru comitere infracţiuni (2893). 3
Studiile arată că 80% dintre copiii victime ale abuzului devin tineri adulţi care întrunesc criteriile de diagnostic pentru cel puţin o tulburare de sănătate mentală înainte de a împlini 21 de ani: depresie, anxietate, tulburări de alimentaţie, sindrom de stres post-traumatic, probleme de ataşament, tulburare de conduită.

Timişoara / Zilele Săcălazului

În fiecare început de toamnă se sărbătoresc, de trei ani încoace, Zilele Săcălazului. Şi de această dată, ediţia a IV-a fiind, sărbătoarea comunităţii se doreşte la fel de reuşită.
Deschiderea sărbătorii are loc sâmbătă, 30 septembrie, la ora 11, şi va fi marcată de întreceri sportive.
Programul artistic, bogat şi diversificat, reuneşte, ca să dăm doar câteva exemple,
ansamblurile folclorice Vichente Petrovici Bocăluţ din Torac, Serbia, Cununa şi Corul Armonia din Săcălaz.
Este aşteptat, de această dată, şi un ansamblu folcloric din Uzdin, Serbia.
Totodată, administraţia locală va sărbători cuplurile care în acest an împlinesc o jumătate de veac de căsnicie.

Timişoara / Reţea de contrabandă cu alcool în Timiş, Arad, Bihor şi Alba

La data de 20 septembrie, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi al Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum şi al poliţiştilor din cadrul Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Arad, Bihor şi Alba, au organizat 12 percheziţii simultane pe raza celor patru judeţe, într-un dosar privind comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi contrabandă cu alcool.
În urma percheziţiilor desfăşurate au fost ridicate în vederea confiscării mai multe recipiente de diferite mărimi, în care se află peste 15.000 de litri de alcool dublu rafinat în valoare de aproximativ de 300.000 de lei, totodată fiind conduse la sediul poliţiei mai multe persoane în vederea audierilor şi luării faţă de acestea a măsurilor legale ce se impun.
Din primele verificări efectuate de poliţişti a reieşit faptul că persoanele în cauză, pentru a eluda plata taxelor şi accizelor, achiziţionau alcoolul de la o fabrică de pe raza judeţului Bihor, fără a avea documente legale de provenienţă, după care îl distribuiau la mai multe depozite autorizate sau clandestine de pe raza celor patru judeţe.

Timişoara / Grupul german de firme buw se extinde

După o lansare de succes în luna februarie a acestui an, filiala companiei germane din Timisoara a crescut considerabil mai mult decât era iniţial planificat.
În cadrul unei ceremonii festive, Grupul de firme german buw isi deschide portile la Timisoara în noua si spatioasa clădire. În prezenţa unor numeroşi demnitari, cei 60 de membri ai colectivului-buw si-au reluat activitatea în noul sediu. 
Spaţiile închiriate pe Str.Popa Sapca au devenit neincapatoare, asa incat schimbarea sediului a fost o necesitate. 
"Dispunem acum de patru ori mai mult spatiu pentru angajatii nostri la noua locaţie din str. Emanoil Ungureanu nr.2. Sigur vom avea nevoie în următorii ani de mai mult loc,“ a declarat administratorul societatii buw, Karsten Wulf preconizand astfel o dezvoltare continua a filialei la Timisora.
Grupul de firme buw realizeaza si ofera in calitatea sa de lider prestator in domeniul comunicatiilor servicii complete de genul “Costumer Care” si solutii pentru managementull clienţilor privind segmente precum fidelizarea clienţilor, mentinerea clienţilor şi evidenta potenţialului. De asemenea compania oferă consultanţă practică în domeniile: personal, tehnologie şi management.
Începând cu anul 1993, buw a crescut constant ajungand astazi la un mumar ce depaseste 4.000 de angajaţi în filialele sale din Osnabrück, Münster, Halle / Saale, Schwerin, Leipzig, Pecs din Ungaria şi Timişoara, România. 

Timişoara / Noaptea automobiliştilor pe aeroportul Traian Vuia

Aeroportul Internaţional Timişoara Traian Vuia şi Comisia de Automobilism şi Karting (C.A.K.) din cadrul A.C.R. Timiş organizează în perioada 23.09.2011 - 25.09.2011 etapele V şi VI din Campionatul Naţional de Circuit Viteză Urban 2011.
Evenimentul va avea loc în zona platformei Aeroportului în zona de parcare aeronave, între orele 1 şi 5 dimineaţa, pentru a nu afecta traficul aerian de pe Aeroport. Intrarea este gratuită pentru toţi spectatorii.
Deoarece este vorba de incinta unui Aeroport Internaţional, atât concurenţii, cât şi spectatorii trebuie să se supună tuturor măsurilor de siguranţă şi să respecte întocmai indicaţiile personalului de securitate.
Concurenţii înscrişi sunt sportivi care participă la Campionatul Naţional de Circuit Viteză. Până în prezent s-au înscris pentru start 58 de echipe. Şoferii amatori nu au acces cu maşinile personale decât până în parcare. Intrarea în parcare se va face prin parcarea P2, iar spectatorii vor intra în aerogară prin zona de plecări externe, fiind supuşi filtrului de securitate.
Cei care doresc să vadă îndeaproape această cursă automobilistică trebuie să:
- se prezinte la aeroport între orele 23 şi 03.
- să aibe asupra lor documentul de identitate (CI)
- să nu deţină obiecte interzise (armament, obiecte ascuţite, droguri)
- să nu deţină lichide (în zona competiţională va fi un stand cu băuturi răcoritoare şi cafea)
- să treacă prin filtrul de securitate.
Spectatorilor recalcitranţi sau a celor aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice le va fi interzis accesul în incintă. Premierea concurenţilor va avea loc duminică dimineaţa, în jurul orei 5.

Timişoara / Parcul celor 9.024 de roze

Proiectul „Modernizarea Parcului Rozelor din Municipiul Timişoara” face parte din categoria de operaţiuni ce are ca scop îmbunătăţirea infrastructurii urbane a polilor de creştere şi va conduce la îmbunătăţirea calităţii mediului şi introducerea acestui parc în circuitul turistic al Polului de Creştere, fiind situat între B-dul Michelangelo, strada Alexandru Borza şi Canalul Bega - sit istoric urban de importanţă locală.
Proiectul, în valoare de 5.634.131,55 lei (T.V.A inclusă) urmează a fi implementat pe o perioadă de 11 luni, începând cu data de 09.05.2011.
Proiectul cuprinde lucrări privind reamenajarea şi completarea spaţiilor verzi pe o suprafaţă de 11.071 mp: plantări trandafiri - 9.024 buc, plantări arbori şi arbuşti - 428 buc, refacere suprafeţe gazonate: 11.071 mp, realizarea unui sistem modern de irigare a Parcului Rozelor, precum şi a unei staţii de pompare, refacerea iluminatului public utilizând energiile alternative (68 buc stâlpi de iluminat fotovoltaici), reabilitarea aleilor pietonale pe o suprafaţă de 6.829 mp, alei noi piatră naturală - 3797 mp, alei cu pavele din beton -1531 mp, alei accidental carosabile cu pavele din beton - 1501 mp, reabilitarea construcţiilor existente în Parcul Rozelor - 125 mp (50 mp grup sanitar; 75 mp suprafaţă rampe), reconstruirea împrejmuirii parcului pe o lungime de 480 ml gard, dotarea parcului cu mobilier urban (Pergole:12 buc, Bănci odihnă: 77 buc, Coşuri de gunoi: 35 buc, Vaze tip roman, din ceramică: 12 buc. Lucrările de modernizare vor fi efectuate de SC HORTICULTURA SA, ca lider de contract, împreună cu SC DRUFEC CONS CF SRL + SC CONS ELECTRIFICARE INSTAL SA.

Timişoara / Arhitectul austriac Johannes BAAR-BAARENFELS, invitat special la Conferinţa de Arhitectură „Interioare din Timişoara”

Arhitectul austriac Johannes BAAR-BAARENFELS, specializat în design interior şi nominalizat în 2010 la Festivalul Internaţional de Arhitectură de la Barcelona, este invitatul special al Conferinţei de Arhitectură „Interioare din Timişoara” care va avea loc pe 7 octombrie 2011, la Primăria Municipiului Timişoara.
Conferinţa de Arhitectură „Interioare din Timişoara” face parte din cadrul celei de-a XI-a ediţii a evenimentelor CAMEX la Timişoara(6 – 8 octombrie) şi întruneşte peste 100 de arhitecţi şi invitaţi. Johannes BAAR-BAARENFELS va susţine pe 7 octombrie prezentarea „Interioare din Viena”. Vor fi expuse proiecte premiate la concursurile internaţionale de arhitectură, lucrări care fac parte din portofoliul biroului BAAR-BAARENFELS ARCHITEKTEN din Viena.
Conferinţa de Arhitectură „Interioare din Timişoara” este moderată de Arh. Vlad Gaivoronschi, preşedintele OAR Filiala Timiş, şi include subiecte de actualitate precum: arhitectura de interior, design, mobilier şi amenajări interioare.
Arhitecţii timişoreni vor prezenta cele mai bune proiecte de arhitectură din Banat, premiate în ultimii doi ani la concursurile de arhitectură: „White Apartment”, „Cube”, „Blackbox” şi „City Business Centre Timişoara”.

Timişoara / Ziua Internaţională Alzheimer

Centrul de zi Alzheimer din cadrul Serviciului pentru Protecţia Socială a Persoanelor Vârstnice - Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară marchează Ziua Internationala Alzheimer – 21 septembrie, pentru a reaminti lumii întregi de existenţa bolii Alzheimer sau a oricărei forme de demenţă. Sloganul anului 2011 din toată lumea este ,,Feţele Demenţei”.
Evenimentul se va desfăşura în data de 21.09.2011, cu începere de la ora 11, la sediul Centrului de zi Alzheimer de pe str. V. Alecsandri, nr. 6.
Participanţii şi beneficiarii vor afla informatii despre boala Alzheimer; despre noua activitate care se va desfasura incepand cu anul 2012, ,,Consilierea şi informarea/îndrumarea aparţinătorilor persoanelor diagnosticate cu Boala Alzheimer”, şi se vor bucura de un program artistic.
Persoanele care doresc să beneficieze de serviciile Centrului de Zi Alzheimer se pot adresa personal la sediul de pe str.V.Alecsandri nr.6 sau telefonic 0256.434.736.

Timişoara / CUPA ROMÂNIEI: Poli - Ceahlăul

Poli-Ceahlaul se joaca miercuri, 21 septembrie, ora 17,00, in cadrul "16"-imilor de finala ale Cupei Romaniei Timisoreana. Pana acum, cele doua formatii s-au intalnit doar in Liga I, iar traditia disputelor de pe stadionul "Dan Paltinisanu" este clar in favoarea alb-violeţilor.
A fost: 2-0 in editiile 1993-94, 2002-03 si 2006-07, 4-3 in 1995-96, 3-2 in 1996-97 si 2007-08, 0-0 in 2003-04 si 6-0 in 2009-10.
Clubul a pus deja in vanzare biletele pentru confruntarea cu nemtenii: 8 lei la peluze, 12 lei la tribunele I si II, 20 de lei la tribuna 0, 150 de lei la loja, 200 de lei la VIP. Locurile de unde pot fi procurate tichetele sunt cele cunoscute de fani: de la magazinul "Viola" (vestiarele de la tribuna II), de la casieriile stadionului "Dan Paltinisanu", de la Casa Tineretului, de langa centrul comercial "Bega", din centrul orasului si de la chioscul situat langa scarile rulante de la centrul comercial "Iulius Mall". Abonamentele nu sunt valabile la acest meci.
Accesul pe stadion se va face, in ziua meciului, cu incepere de la ora 15,30. Vor fi deschise portile E (tribuna 0), D (tribuna I), L, M, N (tribuna II), I (peluza sud). Accesul copiilor sub 14 ani se va face gratuit la poarta M.
Şaisprezecimile Cupei României
Partidele se vor desfăşura într-o singură manşă pe terenurile primelor formaţii.
20 septembrie
16:00 Gaz Metan Severin -CS Mioveni
16:30 Dolce TV / Petrolul Ploieşti-Concordia
18:30 Sport.ro / Oţelul-Oltchim Rm. Vâlcea
21 septembrie
16:00 FC Braşov -FCM Bacău
16:00 SC Brăila-Gaz Metan Mediaş
16:00 Dunarea Galaţi -Sportul Stud.
16:00 Voinţa Sibiu-CS Otopeni
16:00 Pandurii Tg Jiu -CS Vişina Nouă
16:00 Astra II Giurgiu-U. Cluj
17:00 Sport.ro / FC Timişoara -Ceahlăul
19:00 Dolce TV / Rapid -Juventus Bucureşti
21:30 Pro TV / Astra Ploieşti -CFR Cluj
22 septembrie
18:30 Sport.ro / FCM Tg. Mureş-Viitorul Constanţa
20:00 FC Vaslui-Voinţa Livezile
20:30 Pro TV/ Steaua-Sănătatea Cluj
21:15 Dolce TV / Dinamo - Luceafărul Oradea