luni, 17 octombrie 2011

Banat / Pe Valea Almăjului, înspre rezervaţia mulinologică Rudăria

Zile mai răcoroase, începerea anului universitar sau pregătiri pentru iarna nerăbdătoare sunt toate semne care confirmă intrarea în drepturi a anotimpului toamna.
Pentru membrii cercului de turism din cadrul Universităţii Creştine « D. Cantemir », Facultatea de Management Turistic şi Comercial, ultimele zile însorite din acest anotimp au constituit un prilej deosebit pentru a vizita câteva obiective turistice din judeţul Caraş Severin.
Cât ar intra într-o jumătate de coajă de nucă, adică pe scurt, sâmbătă 15 octombrie (a.c.), un grup de studenţi interesaţi să înţeleagă aspecte practice ale turismului şi în afara cursurilor de la facultate au organizat, împreuna cu cadrele didactice de la aceeaşi instituţie, o excursie de o zi în judeţul învecinat. Deşi obiectivul principal l-a constituit vizitarea rezervaţiei mulinologice Rudăria, traseul a fost completat cu naturaleţe şi voioşie cu opriri scurte la Teatrul « M. Eminescu » din Oraviţa, Paralela 45, muzeul locomotivelor cu abur de la Reşiţa şi mănăstirea Sf. Ilie din Bocşa Vasiova.
Rezervaţia mulinologică de la Rudăria se află pe teritoriul localităţii Eftimie Murgu, pe Valea Almajului. În prezent există 22 de mori de apă cu ciutură, amplasate de-a lungul cursului Rudăriei, pe ambele maluri, atât în interiorul, cât şi în afara satului. Morile cu roată orizontală sunt utilizate în spaţiul balcanic încă din primele secole ale mileniului I, înca din vremea daco-romanilor. Rudăria e datată documentar din anul 1241, numărul de mori variind de-a lungul timpului: în 1772 erau consemnate doar 8 mori, iar în 1874 – 51 de mori. Utilizate încă din trecut pentru măcinarea grânelor, aceste mori reuşesc să macine 130-140 kg de făină în 24 de ore şi sunt deţinute de rândaşi (rândaş – familie ce are dreptul de a folosi moara la un interval de timp – « rând » - ce este cuprins între 12 şi 24 de ore). Morile din Rudăria au fost denumite în graiul local după numele fondatorului sau familiei fondatoare. Acest complex mulinologic eficient, ingenios dar totodată pitoresc este gazdă generoasă pentru o mulţime de poveşti, legende sau descântece proprii locului. « Legenda dăinuirilor, spune că dacă îţi potriveşti ceasul după porunca naturii şi vei petrece o noapte într-una din cele două mori Îndărătnica, în timp ce moara merge în gol, dimineaţa te trezeşti întinerit, deoarece piatra morii macină timpul îndărăt. (Sursa : http://www.banaterra.eu/)
Având în vedere obiectivele cercului de turism, această activitate a urmărit explorarea zonei şi clasificarea resurselor naturale şi antropice. Rezultatele acestui demers, însoţite de fotografii şi impresii de călătorii, vor putea fi găsite pe site-ul facultăţii în cadrul cercului de turism.

scris de Laura Coroamă