vineri, 21 octombrie 2011

Timisoara / Parada Liceelor

În 26 octombrie, începând cu ora 14, va avea loc prima ediţie a Paradei Liceelor Timişorene.
Aceasta va debuta cu un marş, din Piaţa Unirii, pe traseul: Str. V. Alecsandri - Piaţa Libertăţii - Str. Alba Iulia - Piaţa Victoriei. Vor participa grupuri de circa 30 de elevi, de la 16 licee din oraş. La Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul” va avea loc apoi un spectacol susţinut de o parte dintre şcoli şi se vor înmâna diplome celor care s-au implicat în proiect. Manifestarea este organizată cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.
Evenimentul se încadrează în proiectul-pilot „Tinerii decid”, demarat la sfârşitul anului 2009. Intenţia a fost de a stimula elevii de liceu pentru implicarea concretă în viaţa cartierelor în care locuiesc. Ideea proiectului a apărut în urma participării administraţiei timişorene la Ceremonia de acordare a premiilor europene din sectorul public (EPSA), de la Mastricht-Olanda, unde municipalitatea a obţinut un certificat de bună practică pentru consiliile de cartier. Unul dintre celelalte proiecte premiate atunci a aparţinut Consiliului Regional Piemonte din Italia, o instituţie publică din Torino care a reuşise să atragă sute de elevi într-un amplu demers de influenţare a deciziilor publice.
La nivelul municipalităţii Timişoara s-a decis punerea în aplicarea unui proiect similar, pentru început la o scară mai redusă, printr-un proiect-pilot: împreună cu consiliul consultativ de cartier "Fabric" şi cu Fundaţia Vest pentru Jurnalism ca partener, a fost ales Liceul "William Shakespeare". Un grup de 15 tineri de la acest liceu au participat în 2010 la o serie de întâlniri, ateliere de lucru şi team-building-uri, prin care au învăţat ce înseamnă şi cum lucrează administraţia locală. Ei au venit apoi cu propuneri pentru proiecte proprii, iar la sfârşitul lui 2010, ideile elevilor au fost grupate în proiectul “Piaţa Traian - Locul de exprimare a identităţii cartierului Fabric”, aprobat de Consiliul Local.
În cadrul acestei iniţiative, căreia i s-a asigurat ulterior şi finanţarea pe agenda Casei de Cultură, urmează să aibă loc la mijlocul săptămânii viitoare primul eveniment propus de elevii de la „Shakespeare”: Parada Liceelor. Şcolile vor avea astfel ocazia de a-şi prezenta propria identitate, dar şi de a colabora pentru organizarea unui eveniment public comun.