joi, 3 noiembrie 2011

Timisoara / Teatru elvetian pe scena Teatrului German

Cu ocazia celebrării a 100 de ani de relaţii diplomatice între România şi Elveţia, Teatrul Biel-Solothurn (Elveţia) va prezenta în noiembrie la Timişoara producţia „În ţara pe care ţi-o arăt“, după romanul lui Peter Lotar, în regia Katharinei Rupp.
Două reprezentaţii sunt programate pentru duminică, 13 noiembrie 2011, şi luni, 14 noiembrie 2011,de la ora 19,30, pe scena Teatrului German.
La evenimentul din 13 noiembrie va participa şi Excelenţa Sa, Jean-Hubert Lebet, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene la Bucureşti.
Peter Lotar, născut în 1910, descrie în romanul său autobiografic „În ţara pe care ţi-o arăt”, într-o manieră plină de haz, ironie şi spirit autocritic, teatrele din Biel şi Solothurn, precum şi scenele elveţiene care au găzduit spectacolele acestora. O perspectiva intimă în cel mai vechi teatru municipal din Elveţia, la care se adaugă şi o prezentare a controverselor social-politice din timpurile acelea: pentru cei exilaţi anii de război au fost marcaţi de confruntarea cu ideile naţional-socialismului, care şi-au găsit adepţi chiar pe teritoriul neutru al Elveţiei. Adesea Lotar a fost aproape de expulzare şi astfel de moarte sigură.
Ambele reprezentaţii vor fi traduse simultan în limba română.
Teatrul din Elveţia se află pentru a doua oară la Timişoara, după participarea sa din noiembrie 2009 cu producţia „Parzival“, după Wolfram von Eschenbach, în cadrul Festivalului Eurothalia, organizat de TGST.
Proiectul este organizat cu sprijinul Ambasadei Confederaţiei Elveţiene în România, al Consiliului Local Timişoara şi al Fundaţiei ProHelvetia.