Primăria oraşului Deta, impreuna cu paretenerul din republica Serbia, comuna Vrset, a organizat marţi, 1 noiembrie, o noua actiune de promovare în cadrul proiectului cu finanţare europeană 'Îmbunătăţirea cooperării transfrontaliere şi oferta turistică comună a oraşelor Vârşeţ şi Deta - aplicarea de noi tehnologii în iluminare'.
Evenimentul a avut loc la Deta şi s-a bucurat de participarea unui număr mare de invitaţi din Serbia, atât reprezentanţi ai autorităţilor locale din Vrsac cât şi reprezentanţi ai mass media din ţara vecină.
Primarul oraşului Deta, Petru Roman a anunţat cu această ocazie încheierea celor mai importante activităţi în cadrul acestui proiect şi i-a invitat pe participanţii la eveniment să vadă cele mai importante obiective turistice din oraş care au beneficiat de investiţii în cadrul proiectului.
Biserica ortodoxă din Opatiţa, Biserica Catolică din Deta, Biserica Ortodoxă din oraş şi Turnul Pompierilor, clădire care urmează să devină brand al oraşului Deta, au fost iluminate arhitectural, devenind astfel cele mai importante obiective turistice din Deta.
Beneficiarii proiectului, de partea română, sunt Parohia Romano Catolică Deta, Parohia Ortodoxă Română Deta, Parohia Ortodoxă Română Opatiţa şi oraşul Deta. Cele trei lăcaşe de cult şi Turnul Pompierilor au fost iluminate arhitectural, din bani europeni, cu scopul includerii lor în circuitul turistic regional.
Valoarea totală a proiectului 'Îmbunătăţirea cooperării transfrontaliere şi oferta turistică comună a oraşelor Vârşeţ şi Deta - aplicarea de noi tehnologii în iluminare' este de 865.855 euro, din care 240.000 revin oraşului Deta. Durata proiectului a fost de 12 luni, iar implementarea s-a facut simultan în Deta si la Vârseţ, Serbia.
Pentru o bună promovare a realizarilor proiectului si pentru incurajarea dezbaterilor constructive, conform calendarului de activităţi, in data de 10 noiembrie 2011 va fi organizata o masă rotundă cu tema 'Structura confesională şi multi etnică din regiunea Banat'.