sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Timisoara / Promovare a energiilor din surse regenerabile

În perioada 7 – 9 Noiembrie 2011, 14 parteneri de proiect, din 12 tări, vor dezbate în jurul tematicii „Finanţare şi subvenţii” în domeniul resurselor regenerabile de energie. Evenimentul se va desfăşura la Timişoara, în organizarea ADETIM.
În cadrul proiectului, ADETIM reprezintă judeţul Timiş, în tentativa de a valorifica schimbul de experienţe propus prin proiect, prin: Corelarea iniţiativelor şi actorilor principali din domeniul vizat, care există la nivel judeţean; Agrearea şi aplicarea modelelor de bune practică identificate în cadrul parteneriatului extins al proiectului; Promovarea de proiecte şi oportunităţi de utilizare a energiei regenerabile în judeţul Timiş.
RENREN este rezultatul colaborării a 6 regiuni importante preocupate să aibă un rol în acţiunile legate de climatul global şi asigurarea resurselor de energie, şi care doresc să îmbunătăţească procesul de luare a deciziilor la nivel regional în vederea cultivării resurselor de energie regenerabilă (RES). Pentru aceasta s-a semnat o Cartă în Aprilie 2007. În vederea dezvoltării unui parteneriat de-a lungul Uniunii Europene şi a răspândirii beneficiilor proiectului RENREN, în 2008 s-a hotărât să fie cooptaţi noi membrii şi să se ceară finanţare prin programul INTERREG IVC pentru a coordona în mod optim schimburile de experienţă din cadrul RENREN.
Proiectul va căuta condiţiile care ajută sau împiedică expansiunea folosirii resurselor regenerabile pentru energie, punând accent pe finanţare, planificare strategică, inovare şi locuri de muncă. Deoarece tehnologiile cheie dislocate în Europa sunt diverse, reţeaua va lua în considerare modul în care acestea se aplică pentru diferite familii tehnologice: Eolian, energia oceanică a valurilor, hidroenergia, Geothermal, biomasa, Solar, fotovoltaic.
Landul german Schleswig-Holstein conduce activităţile reţelei, care sunt susţinute de programul INTERREG IVC. Între 2010 şi 2012, bugetul total este de 2.16 milioane €, cu 1.65 milioane € contribuţie UE.