sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Timisoara / Poveste despre Roma la Opera Romana

Duminica, 6 noiembrie 2011, de la ora 19, pe scena Operei Române din Timişoara se va putea urmări opera in trei acte, TOSCA, muzica aparţinându-i lui Giacomo Puccini, libretul fiind semnat de Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa, într-un cadru oferit de maestrul de cor - LAURA MARE, costume - KRISZTINA NAGY, decoruri - BORIS STOYNOV, iar regia artistica lui OGNIAN DRAGANOFF, sub conducerea muzicala a lui DAVID CRESCENZI.
Distribuţia cuprinde pe Tosca - Dragana RADAKOVIČ, Cavaradossi - Stelian NEGOESCU, Scarpia - Camil MARA, Angelotti - Octavian VLAICU, Sacristanul - Gelu DOBREA (debut), Spoletta - Cristian BALASESCU, Sciaronne - Dan PATACA, Temnicerul - Iulian Ioan IOSIP, Pastorul - Diana ARDELEAN (debut).
Corul si orchestra Operei Nationale Romane Timisoara, spectacolul fiind cantat integral in limba italiana si titrat in limba romana.
Sufleur - RADU OLARIU, Pregatirea muzicala - DRAGOS ZAHARESCU, ANGELA BALICI, Regia tehnica - HELLEN GANSER.
Premiera operei a avut loc pe 14 ianuarie 1900, la „Teatro Costanzi” din Roma.
Piesa originală scrisă de Victorien Sardou a fost produsă în 1887 la Paris și văzută de Giacomo Puccini în Milano, în 1887, cu Tosca jucată de Sarah Bernhardt. Puccini a cerut editorului său, Giulio Ricordi, să cumpere imediat drepturile de la Sardou, dar acestea au fost cumpărate abia în 1893 pentru a fi date unui alt compozitor, Alberto Franchetti. Illica a scris libretul său și în octombrie 1894 Franchetti, Ricordi, Illica și Giuseppe Verdi s-au întâlnit cu Sardou să-i prezinte libretul. Verdi a fost fascinat de această tragedie, dar a refuzat să compună muzică pentru ea dacă Sardou nu schimbă finalul.
A început să lucreze la piesă în 1896, după ce a terminat Boema.
În octombrie 1899, după trei ani de colaborare dificilă, opera era gata. Fiindcă era o poveste despre Roma, s-a decis ca premiera să fie în cetatea eternă, la Teatrul Constanzi. O curiozitate notabilă a plutit în jurul acestei opere a cărei pregătire a fost atât de lungă și problematică. Tosca a fost soprana Hariclea Darclée, Cavaradossi a fost tenorul Emilio De Marchi iar Scarpia a fost baritonul Eugenio Giraldoni.