marți, 4 octombrie 2011

Timişoara / Parcul Copiilor vă aşteaptă cu Visul Zborului

În vara acestui an au demarat lucrările de reamenajare şi modernizare a Parcului Copiilor.
Primele echipamente din Zona 1 (Visul Zborului) au fost montate, verificate şi recepţionate în data de 4 octombrie 2011.
Parcul va cuprinde 23 de zone, acestea fiind destinate copiilor din toate categoriile de vârstă, din care:
*Pădurea poveştilor In aceasta zona se doreşte crearea unor lumi miniaturale inspirate din cinci poveşti tradiţionale: Capra cu trei iezi – Ion Creangă,Punguţa cu doi – Ion Creangă,Harap Alb – Ion Creangă,Greuceanu – Petre Ispirescu,Prâslea cel voinic şi merele de aur – Petre Ispirescu;
*Pădurea Întunecată este destinată copiilor cu vârste peste 6 ani datorită tematicii şi echipamentelor de joacă folosite. Spaţiul este structurat în jurul unui traseu sinuos care străbate un masiv de arbori ce crează imaginea pădurii întunecate.
Copiii care pornesc pe acest traseu pot experimenta diverse jocuri dinamice precum: săritul pe platforme în formă de floare cu arcuri, menţinerea echilibrului pe un sistem de bârne care traversează albia unui lac presarat cu plante acvatice, echilibristica pe un complex divers de bârne, escaladarea unei stânci artificiale;
*Ţara Uriaşilor. Peisajul şi echipamentele de joacă sunt miniaturizate, pentru a crea copiilor senzaţia că ei sunt uriaşi;
*Marea mirodeniilor. Compoziţia vegetală este alcătuită din specii floricole perene şi anuale divers colorate dispuse în forme sinuoase care se întrepătrund creând impresia unor valuri întrerupte de undele sunetului.
La această dată sunt aproape finalizate lucrările: de construcţie în proporţie de 90% (printre care amfiteatrul, care a fost refăcut şi mărit), de apă-canal, tăierile de corecţie şi elagaj la arbori, de demolare a lacului, pichetarea aleilor.
De asemenea s-au transportat peste 6.400 mc betoane şi moloz, s-au adus peste 1.000 mc pământ pentru acoperirea lacului şi peste 1.470 mc pământ vegetal.
S-au achiziţionat o parte din echipamentele de joacă: joc temă Elicopter, joc fitness trambulină, joc balansare – Podul Tibetan, joc balansare – Pod Rumba, joc balansare – Pod Cha Cha, jocuri de echilibru, joc de căţărare – Piramidă din funii, căsuţă din copac, turn cu far, scară din lemn tip Manilla etc., dar şi un carusel pentru copii cu dizabilităţi.
1858 este anul în care a fost amenajat Parcul Copiilor “Ion Creangă”, denumit atunci Parcul Franz Iosef. Denumirile ulterioare au fost: Parcul Mihai Eminescu, după 1919, Parcul Pionierilor, după 1950, iar din 2006 poartă denumirea de Parcul Copiilor “Ion Creangă”.