marți, 4 octombrie 2011

Timişoara / Cartelul UPC ROMANIA şi RCS&RDS, sancţionat cu 8 milioane de lei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul formulat de Consiliul Concurenţei şi a menţinut amenda aplicată de autoritatea de concurenţă companiei UPC, în 2006, pentru abuz de poziţie dominantă. Valoarea amenzii pe care UPC România trebuie să o plătească este de 17,6 milioane lei.
În urma unei investigaţii finalizată la sfârşitul anului 2006, Consiliul Concurenţei a amendat SC Cablevision of Romania SRL şi SC UPC Romania SA (aceasta din urmă în calitate de succesor al SC Astral Telecom SA) cu amenzi totale de 17,879 milioane lei pentru abuz de poziţie dominantă manifestat prin impunerea de tarife majorate în mod nejustificat de creşterea costurilor.
Atât UPC România, cât şi Cablevision of Romania SRL au atacat decizia autorităţii de concurenţă la Curtea de Apel Bucureşti, care s-a pronunţat în favoarea reclamanţilor. Consiliul Concurenţei a formulat recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi câştigat în cazul UPC, procesul cu Cablevision of Romania fiind în derulare.
În cadrul aceleiaşi investigaţii, Consiliul Concurenţei a mai constatat şi sancţionat cu aproximativ 8 milioane lei companiile UPC ROMANIA şi RCS&RDS (aceasta din urmă în calitate de succesor al HI-FI Quadral şi TVS Holding srl) pentru participarea la un cartel având ca obiect împărţirea pieţei serviciilor de cablu din municipiul Timişoara. Pentru această practică anticoncurenţială, instanţa a anulat amenzile fără a se pronunţa asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei companiilor implicate, ci considerând că aplicarea sancţiunilor s-a prescris.