vineri, 7 octombrie 2011

Timişoara / Gullyver - inspectorul video al canalelor

Prin parteneriatul de colaborare cu departamentul de apă uzată al Primăriei München, Aquatim beneficiază acum de o autoutilitară pentru inspecţia video a canalizării. Vehiculul este dotat cu un robot prevăzut cu cameră video cu circuit închis (CCTV), monitor, calculator cu software specializat pentru înregistrarea defectelor şi alte accesorii.
Inspecţia video a canalelor are o serie de avantaje. În primul rând, robotul are acces acolo unde nu au oamenii, în canalele nevizitabile, de diametre mici. Localizarea cu precizie a defectelor, prin folosirea combinată a camerei video şi a aplicaţiei informatice specializate, este celelalt mare atu al inspecţiei CCTV. Cunoscând cu precizie starea canalelor, se poate lua uşor decizia potrivită, de reabilitare sau remediere. La Aquatim inspecţia video se va folosi şi pentru recepţia canalelor noi sau verificarea reparaţiilor făcute.
Gullyver, aceasta este denumirea dispozitivului de inspecţie video, este proiectat să funcţioneze pentru diametre ale conductei de la 250 la 1.500 mm. Transmisia semnalului video şi comanda la distanţă a robotului se realizează printr-un cablu din fibră optică. Propulsia se face cu patru motoare, alimentate de un set de acumulatori reîncărcabili, care asigură tracţiunea integrală şi o viteză maximă de deplasare de 15 m/min.
Echipajul care va lucra cu autoutilitara de inspecţie a urmat un stagiu de pregătire în Germania, pe utilajul respectiv. Transferul de bune practici de la specialiştii germani la cei români, realizat în cadrul parteneriatului cu Primăria din München, s-a dovedit în mai multe rânduri a fi un instrument eficient de perfecţionare profesională în domeniul utilităţilor de apă şi de canalizare.