joi, 6 octombrie 2011

Vest / 24 de africani au "evadat" din Centrul de refugiaţi din Arad

În seara, de miercuri, 5 octombrie, pe timpul desfăşurării activităţilor cultural - educative, conform programului orar stabilit prin Regulamentul de Ordine Interioară, un număr de 24 de cetăţeni străini, 16 din Algeria şi 8 din Tunisia, au părăsit Centrul de Cazare a Străinilor Luaţi în Custodie Publică Arad prin forţarea gratiilor de la ferestrele camerelor dispuse în spatele clădirii.
În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că cetăţenii străini au intrat ilegal în România şi urmare a hotărârii dispuse de către autorităţile competente de luare în custodie publică, aceştia au fost cazaţi în Centrul de Cazare a Străinilor Luaţi în Custodie Publică - Arad, în vederea îndepărtării în ţara de origine.
Luarea în custodie publică este o măsură de restrângere temporară a libertăţii de mişcare pe teritoriul statului Român, dispusă de magistrat împotriva străinilor care nu au putut fi îndepărtaţi în termenul prevăzut de lege (24 de ore). Perioada maximă de luare în custodie publică a străinilor nu poate depăşi 6 luni.
Centrele de cazare pentru străinii luaţi în custodie publică sunt spaţii închise, special amenajate, administrate de O.R.I., dotate cu aparatură de supraveghere video, extern şi intern, însă nu şi în camerele de cazare pentru asigurarea intimităţii străinilor.
Ca urmare a producerii acestui eveniment, directorul general al ORI, chestor principal de poliţie dr. Nelu POP a dispus măsuri ca în activităţile de depistare şi reţinere a cetăţenilor străini să fie mobilizate şi efectivele structurilor teritoriale ale ORI din judeţele învecinate.
De asemenea, s-a dispus efectuarea unui control de fond care a început imediat după producerea evenimentului urmând să fie luate măsurile în funcţie de constatările Serviciului de Control din cadrul ORI.
De regulă, cetăţenii străinii luaţi în custodie publică, refuză chiar şi ideea de a se reîntoarce în ţările de origine apelând şi la situaţii extreme, ca aceasta, pentru a evita returnarea.
Din cei 24 de cetăţeni străini, doi au fost reintroduşi în Centru fiind depistaţi de către structurile MAI cu atribuţii în asigurarea ordinii şi siguranţei publice.