joi, 6 octombrie 2011

Timişoara / Cornelia Corescu, rechizitoriu finalizat de DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, inculpaţilor: CORESCU CORNELIA GHEORGHINA, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M) Timiş, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi două infracţiuni de instigare la fals intelectual în scopul ascunderii comiterii infracţiunii de trafic de influenţă;
MEDEŞAN VASILE, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii iulie, inculpata Corescu Cornelia Gheorghina, în calitate de inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş, împreună cu inculpatul Medeşan Vasile, i-au pretins suma de 10.000 lei unui denunţător, administrator la o societate comercială, indicându-i ca banii să fie achitaţi cu titlu de donaţie pentru organizaţia judeţeană a partidului din care toţi trei făceau parte (Partidul Democrat Liberal). În schimb, inculpata Corescu Cornelia Gheorghina a lăsat să se înţeleagă că va uza de influenţa pe care o are asupra subordonaţilor săi, inspectori de muncă, pentru ca aceştia să aplice sancţiuni mai blânde decât cele care se impun firmei administrate de denunţător, firmă care fusese supusă anterior unui control pe linia respectării legislaţiei muncii.
Iniţial, în condiţiile în care denunţătorul s-a angajat că va achita suma pretinsă, inculpata Corescu Cornelia Gheorghina a dispus ca o angajată din subordine să întocmească două anexe la actul de control, în care să constate aspecte nereale care să atragă sancţiuni mai blânde societăţii administrate de denunţător.
Ulterior însă, după ce denunţătorul a achitat numai 1.000 lei din suma pretinsă, Corescu Cornelia Gheorghina a dispus aceleiaşi subordonate să revină asupra actului de control astfel încât să îi fie aplicată denunţătorului amenda corespunzând neregulilor constatate în timpul controlului.
Pe fondul unor discuţii ulterioare, inculpata Corescu Cornelia Gheorghina a condiţionat renunţarea la sancţiunile aplicate de depunerea, de către denunţător, a întregii sume de bani pretinse iniţial. În acest context, inculpata a dispus înregistrarea, în evidenţele instituţiei, a unei contestaţii antedatate, în vederea anulării procesului verbal care atrăgea aplicarea sancţiunii. Contestaţia antedatată a fost întocmită astfel încât să apară ca fiind formulată de denunţător, în termen legal. Cu toate acestea, remiterea întregii sume de bani pretinse de inculpată nu a mai avut loc.
La data de 16 septembrie 2011, Tribunalul Timiş a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpatei Corescu Cornelia Gheorghina, iar la data de 22 septembrie 2011, Curtea de Apel Timişoara a admis recursul procurorilor DNA şi a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile şi a inculpatului Medeşan Vasile (detalii în comunicat nr. 559/VIII/3 din 15 septembrie 2011).
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiş.