marți, 4 octombrie 2011

România / Cutremur de magnitudine 5 grade în Vrancea

Un cutremur moderat cu magnitudinea de 5 grade pe scara Richter s-a produs in dimineata zilei de marti, 4 octombrie, in regiunea Vrancea.
Seismul a avut loc la ora 2h 40 min timp universal (5h 40 min,3 ora locala in Romania).
Conform datelor preliminare publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in Muntii Buzaului, iar adancimea focala a fost estimata a fi intre 125-150 km. Adancimea estimata de INCDFP este de 134 km. Epicentrul cutremurului a fost localizat in Muntii Buzaului, in zona GURA TEGHII-LOPATARI.De asemenea, magnitudinea a fost de 5,0-5,3 grade pe scara Richter. Intensitatea seismului in zona epicentrala a atins V grade pe scara Mercalli.
Cutremurul a fost resimtit la Bucuresti si in alte localitati din sudul si estul tarii, cu intensitati de IV si chiar IV-V grade pe scara Mercalli, precum si la Brasov.
Cutremurul din dimneata zilei de 4 octombrie este al doilea eveniment vrancean de magnitudine 5 produs in acest an, dupa cel de magnitudine 5,4 produs la 1 mai. In medie, in regiunea Vrancea se produc, anual, 1-2 seisme cu magnitudini in jur de 5 grade pe scara Richter.