vineri, 7 octombrie 2011

Timișoara / Matei Vișniec – studiu și spectacol-lectură

Sâmbătă, 8 octombrie 2011, de la ora 12, la Librăria Humanitas „Joc secund“ din Timișoara (Str. Lucian Blaga nr.2) va avea loc prezentarea cărții Matei Vișniec. Mirajul cuvintelor calde de Daniela Magiaru, apărută la Editura Institutului Cultural Român.
Scriitorul Matei Vișniec și Daniela Magiaru, autoarea studiului, vor participa la eveniment. Vor vorbi despre lucrare criticii literari Cornel Ungureanu, Alina Mazilu și Mircea Mihăieș. Discuția va fi urmată de un spectacol-lectură cu textul Scrisori de dragoste către o prințesă chineză sau Cum am dresat un melc pe sânii tăi, de Matei Vișniec, susținut de actorul Ciprian Scurtea, de la Teatrului Național „Radu Stanca“.
Matei Vișniec (n. 29 ianuarie 1956, Rădăuți) este un poet și dramaturg român, activ în acest moment în Franța, cunoscut în special pentru scrierile sale în limba franceză. A studiat istoria și filozofia la Universitatea din București și a fost membru fondator al Cenaclului de Luni, coordonat de profesorul Nicolae Manolescu.
În 1987, fuge din România și cere azil politic în Franța, unde obține cetățenia franceză în 1993. În prezent locuiește la Paris, unde este jurnalist la Radio France Internationale, și colaborează la diferite alte reviste franceze.
După 1989, devine autorul cel mai jucat în România, în București și în provincie, la radio și la televiziune. În octombrie 1996, Teatrul Național din Timișoara organizează un festival „Matei Vișniec” cu 10 dintre piesele sale, prezentate de către 12 trupe teatrale. Fragmente din piesele sale sunt prezentate și în cîteva manuale școlare alternative.