vineri, 28 octombrie 2011

Timisoara / Masa rotunda despre Turnul de apa din Piata Iosefin

Aquatim va găzdui marţi, 1 noiembrie 2011, de la ora 11, la sediul central de pe str. Gheorghe Lazăr nr. 11 A, o masă rotundă pe tema reabilitării şi refuncţionalizării turnului de apă de pe str. Gheorghe Bariţiu, aflat în administrarea societăţii.
Turnul de apă din Piaţa Iosefin, cu o capacitate de 500 mc, a fost construit în perioada 1912-1914, cu scopul de a compensa volumul de apă necesar în timpul orelor de vârf când consumul atingea maximul. Împreună cu turnul de apă de pe str. Lorena, uzina de apă nr. 1 şi reţeaua de distribuţie în lungime de 87,4 km (ultimele două fiind puse în funcţiune în 1914), formau la acea vreme sistemul de alimentare cu apă al oraşului. În jurul anului 1940, datorită creşterii semnificative a consumului, turnul nu a mai făcut faţă asigurării necesarului de apă şi, astfel, a fost scos din funcţiune. În prezent, se află în stare de conservare, făcând parte din patrimoniul Aquatim.
Evenimentul este prilejuit de expoziţia de planşe reprezentând propuneri pentru proiectul de reabilitare a turnului, realizate de studenţi din anul V de la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii Politehnica. Tema proiectului este „Refuncţionalizarea turnului de apă din Iosefin”, realizat în cadrul disciplinei Restaurări, sub îndrumarea profesorilor coordonatori conf. Dr. arh. Liliana Roşiu, şi asist. arh. Romeo Szorad. Acest gen de lucrări au rolul de a-i învăţa pe viitorii arhitecţi care sunt etapele de urmat în proiectele de reabilitare a clădirilor istorice şi de a-i familiariza cu intervenţiile necesare protejării patrimoniului construit.
Printre invitaţii la eveniment se vor număra reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Timişoara, Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a Judeţului Timiş, Consiliului Judeţean Timiş, Inspectoratului Judeţean în Construcţii Timiş, Facultăţii de Hidrotehnică de la Universitatea Politehnica Timişoara şi ai Aquatim.
Scopul discuţiilor purtate în cadrul evenimentului este de a stabili posibilitatea refuncţionalizării monumentului, având la bază ideile avansate de studenţi în proiectele expuse.