miercuri, 26 octombrie 2011

Timisoara / Imprumut BERD fara garantii de 15 milioane de euro pentru Aquatim

Reprezentanţi ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) se află la Aquatim, zilele acestea, pentru efectuarea unui audit pe probleme sociale şi de mediu, audit necesar la acordarea unui împrumut fără garanţii de 15 milioane de Euro societăţii, pentru cofinanţarea unui program amplu de modernizare a infrastructurii de apă şi de canalizare din judeţul Timiş.
Împrumutul BERD face parte dintr-un program regional de investiţii în valoare de 118,9 milioane de Euro, program aprobat pentru finanţare din Fondul de Coeziune în luna ianuarie a acestui an de către Uniunea Europeană. Banii vor fi folosiţi pentru extinderea şi reabilitarea a 200 km reţele de canalizare şi a peste 100 km reţele de apă şi pentru construirea a trei staţii de tratare a apei potabile şi şapte staţii de epurare a apei uzate în 12 localităţi din judeţ.
În actualul context economic, când patru din cinci companii nu sunt capabile să obţină un împrumut, acordarea unui împrumut atât de mare fără garanţii, bazat doar pe stabilitatea şi performanţa economică a societăţii, reprezintă o mare realizare pentru Aquatim.
Directivele de mediu ale Uniunii Europene, în domeniul alimentării cu apă şi canalizării, solicită cele mai mari investiţii. Însă, realizarea acestora este imposibil de susţinut doar din tariful la apă şi canalizare. Acesta este motivul pentru care Aquatim şi-a fixat ca strategie atragerea fondurilor nerambursabile. Astfel, tariful pentru serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare perceput de Aquatim clienţilor săi este unul din cele mai mici din ţară, Timişoara fiind pe locul 42 în topul tarifelor la apă, din 44 de operatori din ţară.