luni, 24 octombrie 2011

Timisoara / E oficial: vin banii pentru deponeul de la Ghizela

Ministrul László Borbély a semnat luni, 24.10.2011, la sediul Ministerului Mediului şi Pădurilor, contractul de finanţare pentru proiectul de Management integrat al deşeurilor în judeţul Timiş.
Cu acest prilej, László Borbély a precizat că se lucrează la întocmirea unei 'liste negre' a judeţelor codaşe la absorbţia fondurilor europene. 'Dacă cei responsabili nu se mobilizează, vor pierde aceşti bani. Trebuie să înţeleagă că nu există cale de-ntors. Ori folosesc aceşti bani, ori le retragem prefinanţarea sau facem corecţii la sumele în discuţie. Peste aproximativ două săptămâni vom avea această listă a codaşilor finalizată. Dovada că se poate şi altfel este exemplul judeţului Timiş cu care semnăm astăzi contractul de finanţare pentru managementul deşeurilor. Cei de la Timiş nu au aşteptat semnarea contractului de finanţare ca să se apuce de treabă. Încă de anul trecut, au executat lucrări din fonduri proprii, astfel că vor putea cere deja rambursarea unor cheltuieli care se ridică la 17 milioane de euro, ceea ce reprezintă aproape jumătate din valoarea totală a proiectului. Iată ce înseamnă să ai un management eficient al proiectului ', a declarat László Borbély.
Prin Sistemul integrat de management al deşeurilor în judeţul Timiş se urmăreşte protejarea sănătăţii populaţiei şi a mediului prin îmbunătăţirea colectării şi depozitării deşeurilor şi prin implementarea de măsuri de închidere şi reabilitare a depozitelor neconforme. Valoarea totală a proiectului este de 40.996.537 Euro, fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 28.209.385 Euro.
Astfel, va fi implementată colectarea selectivă la nivelul întregului judeţ, în zonele rurale vor fi furnizate unităţi de compostare individuală, la Timişoara se va construi o staţie de transfer şi trei centre de colectare la Jimbolia, Deta şi Făget. În localitatea Ghizela a fost deja construit un nou depozit de deşeuri, şi urmează a fi realizate o staţie de sortare, una de compostare şi alta de tratare. Totodată, în şase localităţi, vor fi închise şi reabilitate şase 6 depozite de deşeuri neconforme. De rezultatele proiectului va beneficia întreaga populaţie a judeţului, respectiv aproape 650 de mii de locuitori.