duminică, 23 octombrie 2011

Timisoara / Festivalul filmului francez

In 29 – 30 octombrie revine la Timişoara Festivalul filmului francez, la Cinema Timiş (Piaţa Victoriei nr. 7), cu câteva dintre cele mai bune filme recente ale unora dintre cei mai buni realizatori.

DE VRAIS MENSONGES

29/10 - ora 16
Realizat de Pierre Salvadori
Cu Audrey Tautou, Nathalie Baye, Sami Bouajila…
Comedie – 1:45 –2010 / Subtitrare în limba română
Într-o frumoasă dimineaţă de primăvară, Emilie primeşte o scrisoare de dragoste, frumoasă şi inspirată, dar, anonimă. Iniţial o aruncă la gunoi, dar apoi găseşte în aceasta modalitatea de a o salva pe mama sa, izolată şi tristă de la plecarea soţului ei. Fără să stea prea mult pe gânduri, i-o adresează acesteia. Dar Émilie nu ştie că autorul scrisorii este Jean, angajatul său timid; şi mai ales nu-şi imaginează că gestul său îi va arunca într-un joc de quiproquo neînţeles care va buscula rapid…

8 FOIS DEBOUT

29/10 - 18
Realizat de Xabi Molia
Cu Julie Gayet, Denis Podalydès, Constance Dollé…
Comedie/dramă – 1:43 –2010 / Subtitrare în limba română
Elsa trăieşte din locuri de muncă pasagere şi încearcă să-şi găsească un serviciu adevărat, pentru a putea să-şi crească fiul. Mathieu, vecinul său de palier, se prezintă la nenumărate interviuri de angajare, dar cu o artă în a le rata. În timp ce se află într-o situaţie din ce în ce mai precară, amândoi încearcă să reuşească într-o lume care nu pare făcută pentru ei. „De şapte ori la pământ, de opt ori în picioare"?

LES BIEN-AIMÉS

Realizat de Christophe Honoré
Cu Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Ludivine Sagnier…
Comedie/dramă – 2:19 –2011 / Subtitrare în limba română
De la Parisul anilor ’60 la Londra anilor 2000, Madeleine, iar mai apoi fiica sa, Vera, gravitează în jurul barbatilor pe care îi iubesc. Dar, indiferent de epocă, dragostea nu poate fi trăită cu usurinta. Cum am putea rezista timpului care trece şi care ne afectează sentimentele cele mai profunde?

LE CHAT DU RABBIN

30/10 - 16
Realizat de Joann Sfar, Antoine Delesvaux
Cu François Morel, Maurice Bénichou, Hafsia Herzi
Film de animaţie - 1:40 – 2011 / Subtitrare în limba română
Algeria, anii ’20. Rabinul Sfar trăieşte cu fiica sa, Zlabya, un papagal zgomotos şi un motan jucăuş care îl mănâncă pe papagal şi începe să vorbească, doar pentru a spune numai minciuni. Rabinul vrea să se mute mai departe. Dar motanul, îndrăgostit nebuneşte de stăpâna sa, este gata de orice pentru a rămâne lângă ea… chiar să-şi facă bar-mitsva-ul!....

QUARTIER LOINTAIN

30/10 - 18
Realizat de Sam Garbarski
Cu Pascal Greggory, Jonathan Zaccaï, Alexandra Maria Lara…
Comedie / Dramă – 1:38 –2010 / Subtitrare în limba română
Thomas, care are în jur de cincizeci de ani şi este tată de familie, ajunge din întâmplare în oraşul copilăriei sale. Se îmbolnăveşte brusc şi se trezeşte cu 40 de ani în urmă, în corpul său de adolescent. Proiectat în trecut, nu doar că va retrăi prima sa dragoste, dar va încerca totodată să înţeleagă motivele misterioasei plecări a tatălui său. Dar putem oare să ne modificăm trecutul retrăindu-l ?

LA CONQUÊTE

30/10 - 20
Realizat de Xavier Durringer
Cu Denis Podalydès, Florence Pernel, Bernard Le Coq
Biografic – 1:45 – 2011 / Subtitrare în limba română
6 mai 2007, al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. În timp ce francezii se pregătesc să-şi aleagă noul preşedinte, Nicolas Sarkozy, sigur de victoria sa, rămâne închis în casă, în halat de baie, sumbru şi abătut. Toată ziua încearcă să o contacteze pe Cécilia care a fugit. Cei cinci ani care s-au scurs defilează în faţa noastră: aceştia povestesc irezistibila ascensiune a lui Sarkozy, presărată cu trucuri murdare, declamări şi înfruntări de culise. Cucerirea: Povestea unui om care câştigă puterea dar îşi pierde soţia.