luni, 24 octombrie 2011

Romania / Recensamantul capetelor (de gospodarie)

Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor se bazează pe propriile declaraţii ale persoanelor.
Secretariatul Tehnic Central al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011 transmite că populaţia trebuie să înţeleagă scopul recensământului şi importanţa acestuia pentru România şi să accepte să fie recenzată. Obiectivul principal este obţinerea de informaţii şi recenzarea TUTUROR persoanelor şi nu aplicarea de sancţiuni.
În acest sens, persoanele nu trebuie să se teamă că vor fi sancţionate dacă nu vor fi găsite acasă. Recenzorii trebuie să facă mai multe vizite la fiecare adresă în vederea contactării tuturor persoanelor, iar persoanele sunt sfătuite să aibă bunăvoinţa de a găsi o modalitate prin care să permită recenzarea lor.
Sancţiunile sunt măsuri de ultimă instanţă, în cazul în care se constată un refuz categoric, exprimat în mai multe ocazii, ca o dovadă clară de rea-voinţă din partea unor persoane. Recenzorii nu aplică sancţiuni. Persoanele care au dreptul de a aplica sancţiuni sunt cele numite prin ordin de către prefecţi sau primari.
Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor trebuie să cuprindă întreaga populaţie, indiferent de vârstă. Prin urmare, toţi copiii trebuie să fie recenzaţi. Nu există nici o restricţie de vârstă în ceea ce priveşte recenzarea, nici o legătură cu dreptul de vot, dreptul la muncă sau cu alte drepturi limitate doar la anumite grupe de vârstă.
Declararea capului gospodăriei este prerogativa exclusivă a membrilor fiecărei gospodării. Această noţiune este definită doar pentru scop statistic pentru a se putea determina şi calcula numărul nucleelor familiale. Prin cap al gospodărie populaţia trebuie să înţeleagă o persoană de referinţă, faţă de care se stabilesc relaţiile de rudenie a tuturor membrilor gospodăriei. Capul gospodăriei poate fi orice membru al gospodăriei în vârstă de 18 ani şi peste.