miercuri, 26 octombrie 2011

331.485 de Dumitru si Dumitra, Mitica si Dimitrie

Peste 330.000 de români îşi aniversează onomastica de Sărbătoarea Sf. Dimitrie.
Dintre cei 331.485 de români aniversaţi de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, 43.919 sunt femei, iar 287.566 bărbaţi.
Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, majoritatea femeilor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Mc. Dimitrie, poartă numele de Dumitra (31.838), Dumitriţa (6.333) sau Miţa (4.038).
Dintre bărbaţii care îşi sărbătoresc onomastica la această dată, 270.744 poartă numele Dumitru, 8.287 Mitică, alţi 5.384 - Dimitrie.
Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este praznuit in Biserica Ortodoxa Romana pe 26 octombrie. Cultul Sfantului Dimitrie are o vechime considerabila (inceputul sec. al IV-lea) insa va atinge apogeul odata cu progresul atins de orasul sau, Tesalonic, ca centru politic si cultural in Bizant (sec. VII).
Textele il infatiseaza pe Sfantul Dimitrie ca pe un tanar soldat roman crestin care a fost arestat, intemnitat, si martirizat, in timpul unei vizite a imparatului Galeriu la Tesalonic, in primul deceniu al secolului al IV-lea. Pentru a nu fi pangarit de animalele salbatice, trupul Sfantului Dimitrie a fost luat de catre crestini, care l-au ingropat cu evlavie. Cultul local al Sfantului Dimitrie s-a dezvoltat cu repeziciune, iar de la jumatatea acestui secol, sfantul era cinstit ca ocrotitor al Tesalonicului.
In timpul domniei Sfantului Constantin (306-337), o biserica a fost construita deasupra mormantului sau. O suta de ani mai tarziu, in timpul constructiei unei noi biserici pe vechiul loc, au fost descoperite sfintele sale moaste. Incepand cu secolul al VII-lea, apar primele marturii legate de mirul care se scurge din racla sfantului, numit "Izvoratorul de Mir”.