sâmbătă, 24 septembrie 2011

Timişoara / Teatrul German la Arad şi la Gheorgheni

Teatrul German de Stat Timişoara (TGST) este invitat la două festivaluri de teatru la începutul lunii octombrie 2011.
Monodrama „Omul invizibil” va participa la Festivalul UNDEGROUND de la Arad. Spectacolul are loc duminică, 2 octombrie 2011, ora 18.30, în sala Teatrului Vechi din Arad.
Festivalul Underground din Arad a fost înfiinţat în anul 2003. Ediţia din acest an se axează pe producţii naţionale şi interanţionale ale trupelor de teatru independente şi de stat, punând accentul pe vocile tinere din peisajul teatral.
Spectacolul este o adaptare a romanului ştiinţifico-fantastic „Omul invizibil” de Herbert George Wells, realizată de actorul TGST Alex Halka, avându-l ca protagonist pe actorul Iosif Csorba.
În centrul acţiunii se află Griffin, un cercetător avid după putere, care reuşeşte să facă lucrurile să dispară. Când el însuşi devine invizibil, pare să fi obţinut putere fără margini, dar schimbările din propriul caracter au scăpat de sub control.
Coordonarea animaţiei a fost realizată de Ingrid Bonţa, scenografia este semnată de Ioana Popescu, iar muzica şi regia au fost asumate de Alex Halka.
Spectacolul „Prima iubire” va fi prezentat în cadrul Colocviului Teatrelor Minorităţilor Naţionale de la Gheorgheni, marţi, 4 octombrie 2011, ora 17, în Sala Mare a Teatrului „Figura Studio”.
Ajuns la cea de a 9- a ediţie, festivalul de teatru de la Gheorgheni are loc în perioada 30 septembrie – 9 octombrie 2011. Ediţia din acest an găzduieşte 23 spectacole din România şi Ungaria. În acelaşi cadru vor fi prezentate şi spectacolele facultăţilor de teatru de expresie germană şi maghiară din Timişoara, Cluj-Napoca şi Târgu Mureş. Programul va fi întregit de concerte, proiecţii video, workshop-uri şi târguri de carte. În final un juriu alcătuit din Radu Macrinici, Iulia Popovici, Sebestyén Rita, Bicskei István şi Kötő József va acorda premiile pentru cea mai bună regie şi cei mai buni interpreţi, iar spectatorii vor decide asupra Premiului publicului.
Spectacolul s-a născut pe baza relatărilor actorilor din distribuţie, abordarea acestora fiind una foarte persoanală. Regizorul german Clemens Bechtel a consemnat amintirile actorilor Isolde Cobeţ, Iosif Csorba, Ida Jarcsek-Gaza, Boris Gaza, Tatiana Sessler şi Daniela Török legate de prima dragoste. Acestea au creat un spectacol plin de emoţie, în care interpreţii dau viaţă pentru prima oară nu unor biografii fictive, ci propriilor experienţe.
Muzica live este compusă de Dan Simion, decorul şi costumele sunt realizate de scenografa germană Vesna Hiltmann.