joi, 22 septembrie 2011

Timişoara / Grădiniţa din Satchinez, sub pericolul gazelor

Prefectul Mircea Băcală a condus ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care a avut pe ordinea de zi problema grădiniței din Satchinez. La ședință au participat, ca invitați, reprezentanți ai E.ON și OMV Petrom.
Având în vedere faptul că gazele din cauza cărora a fost închisă grădinița încă din iarna acestui an nu provin nici de la conductele E.ON, nici de la exploatările OMV Petrom, reprezentanții acestor companii nu au putut să ofere un răspuns avizat la întrebarea dacă aceste sunt un real pericol (fie print producerea unei explozii, fie prin inhalarea lor), respectiv dacă grădinița va putea funcționa.
În final, s-a decis să se constituie, prin ordin de prefect, o comisie din care să facă parte specialiști ai instituțiilor cu competență în domeniu care să găsească o soluție pentru captarea acestor gaze din subteran (prin forarea unor puțuri, dacă este posibil). Totodată, se va solicita Universității de Petrol și Gaze Ploiești să realizeze un studiu în zona Satchinez, pentru a se stabili cu exactitate de unde provin gazele și dacă acestea pot, prin acumularea lor, să prezinte pericol.
Având în vedere faptul că se așteaptă rezultatele de la comisia constituită prin ordin de prefect și cele de Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești în termen de o lună, s-a decis ca, în această perioadă, grădinița să funcționeze, însă numai cu respectarea strictă a unor condiții. Astfel, Primăria Satchinez a achiziționat un aparat ultraperformant de măsurare a concentrațiilor de gaze, care va monitoriza, din oră în oră, aerul din încăperi. Totodată, în cazul în care se va depista o emanație de gaze se va închide, imediat, grădinița.
În cazul în care după o lună nu se va găsi o soluţie, grădiniţa va fi închisă, iar copiii vor fi mutaţi în altă locaţie, identificată de primărie.