sâmbătă, 15 octombrie 2011

Timişoara / Timişorean nominalizat pentru Premiul Literar Elveţian

Casa Romanilor din Elvetia anunta ca romanul "Jacob beschliesst zu lieben" ("Jacob decide să iubească") al scriitorului de origine română Cătălin Dorian Florescu a fost nominalizat pentru ediţia din acest an a Premiului Literar Elveţian.
O autoare şi alţi trei autori concurează alături de Cătălin Dorian Florescu pentru premiu: Monica Cantieni cu "Grünschnabel", Felix Philipp Ingold cu "Alias oder Das wahre Leben", Charles Lewinsky cu "Geren" şi Peter Stamm cu "Seerücken". Cele cinci opere demonstrează, conform juriului, multivalenţa literaturii elveţiene contemporane si conving prin calitatea literară de excepţie.
Între 28 octombrie şi 7 noiembrie, autorii nominalizaţi vor fi prezenti în cadrul unui tur literar în Berlin, Düsseldorf, Hamburg, München, Zürich şi Berna. La BuchBasel - Târgul de carte din Basel - publicul va avea ocazia de a-i asculta pe autori citind din operele lor, între 18 şi 20 noiembrie 2011. În cadrul duminicii Târgului, pe 20 noiembrie, la ora 11, va fi comunicat şi sărbătorit câştigătorul premiului.
Premiul literar elveţian a fost lansat în 2008 cu scopul de a atrage atenţia asupra creaţiilor remarcabile ale autorilor elveţieni. Primele trei ediţii au fost foarte fructuoase din perspectiva SBVV şi a Târgului de Carte din Basel. Premiul contribuie la popularizarea literaturii elveţiene, la creşterea vânzărilor şi oferă cititorilor experienţe literare de calitate. Anul acesta au concurat 60 de titluri (faţă de 69 în 2010), propuse de 20 de edituri germane, 17 elveţiene şi 3 austriece.
Catalin Dorian Florescu, nascut in 1967, la Timisoara, a parasit Romania in 1982 si s-a stabilit la Zurich, unde a studiat psihologia. A lucrat 6 ani ca psihoterapeut in domeniul reabilitarii persoanelor toxicodependente. Romanul Wunderzeit (trad. rom. Vremea minunilor, Polirom, 2005), publicat la editura Pendo din Munchen-Zurich in 2001, a fost distins, printre altele, cu premiile Cartea de Limba Germana a anului din partea Fundatiei Elvetiene Schiller, „Un an platit de viata“ din partea orasului Zurich, Premiul Chamisso al Academiei din Bayern pe anul 2002 si Premiul Anna Seghers pe 2003. Au urmat povestiri publicate in diferite antologii si romanele Der kurze Weg nach Hause (Premiul Anna Seghers pe 2003, Pendo, Zurich, 2002; trad. rom. Drumul scurt spre casa, Polirom, 2006) si Der blinde Maseur (Pendo, Munchen-Zurich, 2006; trad. rom. Maseurul orb, Polirom, 2007). Catalin Dorian Florescu semneaza, de asemenea, eseuri si articole in diferite publicatii elvetiene si austriece. A fost desemnat scriitorul orasului Dresda in 2008 si scriitorul orasului Erfurt in 2010. Romanele sale au fost sau urmeaza sa fie traduse in franceza, spaniola, italiana, olandeza, slovena si lituaniana.