sâmbătă, 15 octombrie 2011

Timiş / Gazprom investeşte la Biled şi Periam

Premierul Emil Boc a avut o întrevedere cu o delegaţie a NIS (Naftna Industrija Srbije), companie subsidiară a Gazprom Neft, condusă de Kirill Kravchenko, director general pentru Serbia şi director general adjunct pentru activele din străinătate al Gazprom Neft.
NIS, cea mai mare companie petroliera din Serbia, este detinuta in proportie de 51% de Gazprom Neft. Compania sarba a fost achizitionata de Gazprom in 2009 in urma unui acord incheiat intre Serbia si Rusia. NIS este una dintre cele mai mari companii din sud-estul Europei avand ca domenii de activitate explorarea, productia si rafinarea de titei si gaze naturale, precum si vanzarea de produse petroliere. Cum se doreşte extinderea şi monopolizarea zonei, este posibil să investească şi la Solventul, în Timişoara, cum precizează unele surse.
Reprezentanţii companiei i-au prezentat premierului intenţiile de dezvoltare în România, arătând că planurile includ investiţii în domeniul petrolier de câteva sute de milioane de euro până în 2015 şi crearea de aproximativ 500 de locuri de muncă.
La întrevederea de la Palatul Victoria au mai participat Constantin Nicolaus Petri, director general adjunct al companiei Gazprom Neft pentru industria de ţiţei a Serbiei şi director al departamentului pentru investiţii şi strategie, Alexander Churilin, ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Ion Ariton, ministrul Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri, Dan Iuliu Plaveti, preşedinte al ANRE, şi Alexandru Pătruţi, preşedinte ANRM.
Naftna Industrija Srbije (NIS) şi Canada East West Petroleum Corp (EWP) au semnat un memorandum, în care companiile vor colabora în explorarea şi dezvoltarea a patru blocuri din România - EX-2 (Tria), EX-3 (Baile Felix), EX-7 (Perry) şi EX-8 (Blled)- cum scrie pe siteul firmei, ultimile două fiind de fapt Periam şi Biled, EWP obtinand in prealabil de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale concesiunea a celor patru perimetre petroliere.
Programul de explorare presupune achizitia si procesarea de date seismice 2D de pe 900 de kilometri patrati si de date 3D de pe 600 de kilometri patrati, urmand sa fie infiintate 12 sonde in cele patru perimetre.
NIS va detine 85%, urmand sa finanteze in intregime toate lucrarile de mediu, achizitiile si prelucrarea datelor 2D si 3D si costurile de foraj. East West Petroleum Corp va mentine o pondere de 15%.
Potrivit estimarilor, in Romania exista rezerve de petrol de 1,4 miliarde de barili.