sâmbătă, 17 septembrie 2011

Timişoara / Nicolae Robu: Finanţare de bază majorată cu 15-20% universităţilor din prima categorie

Rectorul Universităţii 'Politehnica' din Timişoara, Nicolae Robu, a participat, vineri, 16 septembrie 2011, la Bucureşti, la prima întâlnire de lucru a ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, cu rectorii universităţilor din prima categorie valorică. Punctele de vedere exprimate de rectorul Nicolae Robu şi susţinute de ceilalţi participanţi au fost următoarele:
*Clasificarea universităţilor din România este un lucru foarte bun şi el trebuie salutat şi susţinut încât să i se asigure ireversibilitatea.
*Să se acorde universităţilor din prima categorie, încă începând din 1 octombrie 2011, o finanţare de bază majorată cu 15-20%.
*Să se acorde universităţilor care fuzionează o finanţare suplimentară substanţială, pentru încurajarea constituirii în România a unor universităţi puternice, apte să se asigure o mai bună vizibilitate internaţională a cercetării ştiinţifice şi educaţiei superioare româneşti şi o mai eficientă utilizare a resurselor.
*Să se abiliteze universităţile din prima categorie să acorde salarii diferenţiate, în funcţie de performanţa individuală în cercetare şi educaţie.
*Să se dinamizeze procesul de rambursare a fondurilor cheltuite pe proiectele europene, pentru că, altfel, universităţile intră în incapacitatea de continuare a acestor proiecte.