duminică, 11 septembrie 2011

Înainte de a uita / Un alt 11 Septembrie - Chile 1973

La 11 septembrie 1973, în Chile a avut loc o lovitura militara care l-a înlaturat de la putere si l-a asasinat pe presedintele ales democratic al tarii, Salvador Allende.
Ultimele estimări: 3197 de morţi şi dispăruţi, mai mult de 28000 de cazuri de tortură.
În acea zi, pe lânga bombardarea palatului “La Moneda” au fost adunati zeci de mii de posibili adversari ai juntei pe stadionul national din Santiago si mii din ei au fost asasinati. Implicarea CIA în acest act de terorism este deja un lucru stiut, la fel ca si finantarea actiunii de compania multinationala (cu capital preponderent american) ITT.
Presedintele de atunci al SUA, Richard Nixon nu s-a grabit cu condamnarea atrocitatilor din Chile. Noul regim al dictatorului Augusto Pinochet a fost acceptat la ONU, inclusiv de fostele tari socialiste si a fost suportat de Chilieni aproape 30 de ani – pâna în 1991.
Ce a avut imperialismul american cu guvernul Frontului Popular, ales democratic în Chile? Allende voia sa nationalizeze industria cuprului – exploatarea de Chuquicamata este cea mai mare din lume – precum si transmisiunile telefonice, proprietate a concernului ITT.
Augusto José Ramón Pinochet Ugarte (n. 25 noiembrie 1915 – d. 10 decembrie 2006) a fost un general și dictator chilian. A condus o juntă militară la putere printr-o lovitură de stat în anul 1973, prin înlăturarea președintelui ales în mod democratic Salvador Allende. A părăsit postul de președinte în anul 1990, după ce a pierdut un referendum național în anul 1988, dar a rămas pentru încă 8 ani comandantul suprem al armatei, iar după aceea a devenit senator pe viață, acțiuni care au îngreunat urmărirea sa în justiție pentru crimele comise în timpul dictaturii sale.