miercuri, 14 septembrie 2011

Timişoara / Festivalul Internaţional de Graffiti, la start

Festivalul Internaţional de Graffiti se desfășoară în perioada 15.09 - 17.09.2011, sub emblema „Timişoara Open Art City”.
Acest proiect este construit în jurul investigării şi interpretării mai largi a vizualităţii, fiind un spectacol al prezentului si al viitorului apropiat sau depărtat. Proiectul are un caracter de noutate, devenind astfel o nouă modalitate de reprezentare a spațiului prin folosirea culorilor, prin abstractism și figuratism, reprezentând în ultima instanță o formă mascată a unei atitudini. Rezultatul acestui festival - pereții grafitați și material tipărit vor fi o mărturie pentru calitatea și actualitatea demersului.
Obiectivele acestui festival sunt crearea de noi relații între oraș, „Street Art” și public, mai bine spus o interferență între artist, spațiu și public, să explice modul în care arta graffiti poate fi considerată o formă de artă, un schimb de idei, care urmărește noi abordări prin invocarea relației intime a artistului cu spațiul, mizând pe viziunile personale și îndrăznețe, conștientizarea cetățenilor și a autorităților referitor la importanța „Street Art” / Graffiti în contextul dezvoltării urbane, schimbarea imaginii orașului, facilitarea experimentării cu această artă și implicarea societății civile, crearea unui „Cod de Etica a Grafferului”, care să-i îndrume pe tinerii artiști la respectarea normelor de conduită citadină corectă.
Concret, proiectul urmăreşte să promoveze graffiti-ul ca o formă de artă, ca formă de exprimare a culturii populare urbane.
Festivalul se va desfășura în cele opt locații: Fostul bazin USZODA din Parcul Central (Primăria); Zidul exterior al firmei ELECTROMOTOR (Bega Grup); Infrastructura Podului peste Bega din Iosefin (nu cel istoric din amonte ci cel mai nou din aval în continuarea str. Iuliu Maniu/fostă Reșiței) (Primăria); Infrastructura Podului peste Bega Mihai Viteazu (Primăria); Fațada nordică a clădirii firmei Ciclop din parcarea de pe str. Ștefan cel Mare (Ciclop S.A.); Filarmonica Banatului - zidul de la Grădina de vară (Primăria); Zidul “fostului Comisariat Militar”/IPROTIM în dreptul Parcării Hotelului Timișoara (CJT); Curtea interioară Cetatea Bastion Theresia (panouri de rigips).
Simultan cu acting-ul graferilor, în cadrul Facultăţii de Arte şi Design Timişoara vor avea loc conferinţe şi discuţii libere pe tema GRAFFITI. Sunt invitați să participe specialiști în arte decorative, design și Street Art și domenii conexe de relevanță (arhitectura, urbanism, media/jurnalism, comunicare, semiotică, filosofie, antropologie, etc.).
Informaţii suplimentare: Corina Nani, project manager - Facultatea de Arte şi Design Timişoara, tel: 0722133561,Corina Jusca, consultant marketing – ADETIM, tel: 0722460327.