Adriana Lecouvreur este unul dintre rolurile de glorie ale carierei fulminante a reputatei soprane Dragana Radakovic din Beograd, invitată specială a Operei Naţionale Române din Timişoara la spectacolul-eveniment care va deschide stagiunea 2011-2012, duminică, 25 septembrie, de la ora 18.
Absolventă a Facultăţii de Muzică din Belgrad, artista a studiat canto cu Radmila Bakocevic şi dirijat cu Stanko Sepic. A participat la o serie de clase de măiestrie susţinute de catre nume celebre ale genului, precum: Renata Scotto, Mirella Freni, Magda Olivero si Bruna Baglioni. Un alt rol cu care a reputat un mare succes şi în Italia, la Teatrul Comunal din Modena, la Piacenza şi Ferrara - este rolul Odabella din “Attila” de G. Verdi sub conducerea muzicală a lui Pier Luigi Pizzi şi Francesco Rotta. Dragana Radakovic a cucerit publicul şi critica muzicală interpretând rolul Mary Voren din “Vrăjitoarele din Salem” de R. Word, în premieră mondială. Pe scena Operei din Timişoara, Dragana Radakovic a cântat în producţiile cu operele “Nabucco” şi “Aida” de G. Verdi, precum şi rolul Floria Tosca din opera „Tosca” de Giacomo Puccini, în stagiunea 2010-2011.
Actriţa franceză Adrienne Lecouvreur a murit la vârsta de 37 de ani, otrăvită, din câte se crede, de o rivală în amor....Tragedia petrecută în 1730 a stârnit o vâlvă teribilă în epocă. Întâmplarea reală l-a inspirat pe compozitorul italian Francesco Cilea (1866-1950) în a scrie ssplendida operă care va deschide noua stagiune lirică timişoreană.
Regizorul italian Mario de Carlo, semnează regia, decorul şi costumele al celei mai noi producţii a Operei din Timişoara. El foloseşte experimental pentru acest spectacol un material scenografic inovator, utilizat doar de câţiva ani în producţiile teatrelor din Europa, ale cărui proprietăţi îl fac deopotrivă atrăgător şi provocator, căci panourile realizate din acest material pot fi perfect transparente sau pot reflecta ca o oglindă lumina. Întreg sistemul de ecleraj este nou şi similar cu cel al marilor opere de pe continent. Atelierele Operei au realizat câte două garnituri de scenă pentru fiecare act al operei, folosind 800 de m de ţesătură specială de tapiţerie din import, iar piesele de recuzită şi de mobilier de scenă sunt aduse din Italia, de la piaţa de antichităţi din Milano.
Spectacolul îl va avea la conducerea muzicală pe dirijorul David Crescenzi din Italia.
Premiera mondială a operei "Adriana Lecouvreur" s-a petrecut în 6 noiembrie 1902, la Teatrul Liric din Milano.