marți, 27 septembrie 2011

Timişoara / Se apropie vremea anvelopelor de iarnă

Începând cu acest an a fost introdusă obligativitatea dotării autovehiculelor cu anvelope de iarnă, în sezonul rece.
Conform Ordonanţei Guvernului nr. 5/2011 anvelopele montate trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile 'M+S', 'M.S.', 'MS' sau 'M&S', fără a include în această categorie pe cele marcate numai ,,all seasons'.
La articolul 102 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, este prevăzută sancţionarea conducerii autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, nefăcându-se referire la o anumită perioadă a anului.
Noile modificări aduse Codului Rutier se adresează tuturor conducătorilor de autovehicule inclusiv cele a căror masă depăşeşte 3,5 tone la care, pe roţile axei/axelor de tracţiune, trebuie să aibă montate lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.
Cei care se aventurează în trafic fără a avea autoturismul dotat cu anvelope corespunzătoare riscă o amendă între 603 şi 1340 de lei, sancţiunea contravenţională fiind însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.
Pe această cale, poliţiştii rutieri atrag atenţia tuturor conducătorilor auto că este interzisă punerea în circulaţie a unui autoturism pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat corespunzător în sezonul rece.