joi, 29 septembrie 2011

Timişoara / Derbiul Vestului

UTA-Poli, derby-ul Vestului, a fost prefatat, intr-o conferinta de presă, de antrenorul Valentin Velcea si de team-managerul Daniel Stanciu."Avem vineri un meci de campionat care are o insemnatate putin aparte fata de altele. Un derby al Vestului, un meci intre rivale... Este incontestabil ca Poli este mai valoroasa. Va fi un meci pe care il vom aborda ca petoate celalalte, ofensiv, ca acasa. Poli nu se va deosebi de alte partide, nu trebuie sa se apere si sa fie precauta. Avem un lot fara probleme in acest moment, din acest efectiv putem obtine un prim 11 valoros, echilibrat si eficient. Astept trei puncte la Arad, care sa ne consolideze pe locul 1, cu un golaveraj mai bun. Suporterii, conducerea, totul este la inaltime inaintea acestui joc si nu cred ca echipa ii va dezamagi. In fotbal se pot intampla multe, a gresi este omeneste, dar incercam sa stam cat mai departe de acest lucru, sa ne corectam erorile", a spus Velcea.
Indiferent de esalon sau de contextul in care se afla cele doua formatii, derby-ul vestic este trait cu pasiune maxima. Desi rivalitatea dintre cele doua cluburi este una consistenta, o serie de jucatori si antrenori au lucrat, de-a lungul vremii, la ambele cluburi. Si ca, unul dintre cei mai mari fotbalisti din istoria Romaniei, Iosif Petschovschi, si-a legat numele de ambele orase. Astfel, "Ceala", nascut in Timisoara, si-a trait momentele de glorie sub tricoul UTA-ei, in anii '40-'50.
Reputatul profesor Ion V. Ionescu, un simbol al Politehnicii Timisoara, a pregatit si UTA, in trei mandate. Un alt tehnician care a lucrat la ambele echipe a fost Gigi Multescu, cel care si-a inceput activitatea de tehnician sub culorile "Batranei Doamne". De asemenea, Flavius Domide, un nume de marca al fotbalului romanesc, a cunoscut clipe de glorie la UTA, iar la finele anilor '90 a condus de pe banca, pentru o scurta perioada, echipa alb-violeta. Coloman Braun-Bogdan, campion national pe banca alb-rosiilor, aradean de origine, a fost "principal" la Poli in 1962-63.
Lista celor mai importanti jucatori care au imbracat culorile ambelor echipe este impresionanta: Mircea Petescu, Mihai Jivan, Miroslav Vidac, Iosif Lereter, Petre Vlatanescu, Leonida Nedelcu, Adrian Manea, Valentin Velcea, Constantin Varga, Dan Manaila, Dan Stupar, George Radu, Ovidiu Panaitescu, Emilian Diaconescu, Attila Pap, Catalin Almasan, Dejan Pecarov, Valentin Miculescu, Leontin Chitescu, Gabriel Siminic...
Meciul cu UTA l-a adus şi Cătălin Chiş(foto), mijlocas dreapta nascut pe 6 ianuarie 1988 la Zalau, care a fost prezentat in calitate de nou jucator al Politehnicii Timisoara, după ce s-a consacrat ca un om de baza al echipei FC Bihor.