vineri, 30 septembrie 2011

Timişoara / Habanera, pasiune de 61 de ani pe scena Operei

„Carmen”, opera în care pasiunea pentru viaţă clocoteşte în ritmuri fierbinţi, în care iubirea ucide datoria şi dragostea se plăteşte cu sânge, rămâne, de la prima întâlnire petrecută în urmă cu 61 de ani, favorită în inimile timişorenilor. Capodopera lui Georges Bizet revine pe scena Operei Naţionale Române din Timişoara vineri, 30 septembrie, de la ora 18, sub conducerea muzicală a dirijorului italian David Crescenzi.
Pe scena Operei Naţionale acest titlu a fost montat de trei ori până acum. În 21 iunie 1950 a avut loc premiera absolută cu această capodoperă pe scena Operei timişorene, sub conducerea muzicală a lui Mircea Popa, în regia celebrei Aca de Barbu, cu Sofia Gheorghieş în rolul titular. Astfel, « Carmen » se află în repertoriul liric al Timişoarei de 61 ani.
În urmă cu 30 de ani, respectiv în 25 decembrie 1981, a doua premieră timişoreană a acestei opere, regizată de Bob Massini, a fost dirijată de maestrul Petru Oschanitzky, rolul titular având dublă acoperire : Margareta Zsizsik şi Margareta Chirici.
Actuala producţie a operei Carmen la Timişoara a avut premiera în 28 mai 2004, cu Sidonia Nica în rolul principal. Montare a regizoarei Marina Emandi Tiron, spectacolul îşi trage seva din muzica plină de viaţă, în care publicul recunoaşte cu desfătare pasaje celebre precum Habanera şi Aria toreadorului, din tablourile dominate de roşul pasiunii şi atmosfera senzuală, din dramatismul accentuat de recitative, coregrafiile spectaculoase şi costumele pitoreşti.
Rolul titular al operei lui Bizet va fi, de această dată, interpretat de mezzosoprana Gabriella Varvari. Absolventă a Facultăţii de Muzică din Oradea şi a cursurilor masterale la Academia Gheorge Dima din Cluj Napoca, ea a urmat cursuri de măiestrie conduse de mari personalităţi muzicale şi a obţinut premii speciale la concursurile de canto „Hans Gabor Belvedere” din Viena şi „Sigismund Toduţă”, la Cluj Napoca. O excelentă distribuţie realizată cu forţe artistice proprii de Opera Naţională Române din Timişoara întregeşte formula de efect a serii: Călin Brătescu (Don Jose), Mihaela Marcu (Micaela), Bogdan Zaharia (Escamillo), Dan Patacă, Cristian Bălăşescu, Octavian Vlaicu, Nicoleta Colceiar şi Ramona Zaharia, iar solista baletului este Manuela Ardelean.
Premiera mondială a operei „Carmen” a avut loc în 3 martie 1875, la Opera Comică din Paris.