miercuri, 1 iunie 2011

Timişoara / Liceul de Arte Plastice, între retrocedare şi ... caritate

La data de 5 noiembrie 2003, Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România emite Decizia nr. 116 prin care imobilul din Timişoara, bv. Mihai Eminescu nr. 2, este retrocedat Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, respectiv Fundaţiei "Caritatea" - instituţie permanentă de conservare, administrare şi valorificare a patrimoniului cultural şi spiritual al evreilor din România.
Liceul de Arte Plastice Timişoara, sub semnătura directorului prof. Eugenia Drăgoi Banciu, încheie cu Fundaţia "Caritatea" un contract de închiriere pe cinci ani, valabil până în noiembrie 2008, cu o chirie lunară de 2256,30 RON (la vremea respectivă, echivalentul a 666 euro). Contractul de închiriere nu este semnat de Primăria Municipiului Timişoara.
La data de 4 decembrie 2008 este încheiat actul adiţional la contractul de închiriere, prin care se prelungeşte durata contractului cu încă un an, iar chiria lunară creşte cu peste 30.000 de euro, ajungând la suma de 31.600 euro pe lună. Nici acest act adiţional nu a fost încheiat cu semnătura reprezentanţilor Primăriei Municipiului Timişoara.
Scenariul se repetă la data de 19 iunie 2009, respectiv la data de 27 septembrie 2010, contractul fiind prelungit de fiecare dată pentru încă un an, pe baza înţelegerii dintre reprezentanţii Fundaţiei "Caritatea" şi cei ai Liceului de Arte Plastice, actele adiţionale fiind semnate din partea locatarului doar de către director prof. Eugenia Drăgoi Banciu.
Primăria Municipiului Timişoara nu a negociat preţul chiriei, acest lucru fiind făcut doar de directoarea Liceului de Arte Plastice. Până în ianuarie 2011, Primăria Municipiului Timişoara vira la Inspectoratul Şcolar, către centrele bugetare, suma de bani necesară bunei desfăşurări a procesului de învăţământ, acestea ocupându-se de plata chiriei negociate de directoarea Liceului de Arte Plastice, chiar şi în condiţiile creşterii exorbitante a acesteia (de la 666 euro la 31.600 euro). Din ianuarie 2011, centrele bugetare au trecut în subordinea Municipiului Timişoara. Acesta şi-a continuat obligaţia legală de susţinere a procesului de învăţământ, moment în care am şi constatat ce facturi se plătesc de fapt către şcoli.
În conformitate cu Dispoziţia nr. 458/2 din 31 august 2007 a Ministerului Educaţiei şi Cercetării – Inspectorul Şcolar al Judeţului Timiş, Liceul de Arte Plastice Timişoara a fost comasat cu Şcoala cu clasele I-VIII nr. 9 din Timişoara. Noua unitate şcolară poartă denumirea de Liceul de Arte Plastice din Timişoara, cu sediile pe bv. Liviu Rebreanu nr. 35 şi bv. Mihai Eminescu nr. 2.
Pentru a se face o economie considerabilă la bugetul local, cu susţinerea Inspectoratului Şcolar al Judeţului Timiş, s-a propus mutarea elevilor Liceului de Arte Plastice în sediul de pe bv. Liviu Rebreanu nr. 35, unde, în cadrul clădirii existente, elevilor li se pot aloca 15 ateliere, 3 săli de clasă, 1 grup sanitar suplimentar, 1 sală profesorală, 1 cabinet director + secretariat, 1 cabinet director adjunct, o bibliotecă, 2 spaţii de depozitare, 1 cabinet medical şi 1 cabinet psiho.
La presiunile directorului prof. Eugenia Drăgoi Banciu, care susţine că aceste spaţii sunt insuficiente, s-au căutat modalităţi de suplimentare a spaţiului existent. Una dintre aceste propuneri, aflată în discuţie în momentul de faţă, este amplasarea de construcţii modulare în curtea clădirii de pe bv. Liviu Rebreanu.
Faptul că s-a luat în discuţie şi prelungirea închirierii clădirii de pe bv. Mihai Eminescu nr. 2, dar numai în condiţiile în care contractul de închiriere ar putea să fie încheiat pe o perioadă de minim zece ani, cu o chirie lunară nu mai mare de 10.000 de euro şi cu drept de preemţiune în cazul vânzării clădirii. Fundaţia "Caritatea" nu a agreat încheierea unui astfel de contract, reprezentanţii Fundaţiei fiind dispuşi la încheierea unui contract pentru cel mult doi ani de zile şi cel puţin 16-17.000 de euro lunar, în condiţiile în care Liceul de Arte Plastice nici măcar nu are aviz de funcţionare pentru clădirea de pe bv. Mihai Eminescu nr. 2.
Mai mult decât atât, după cum reiese de pe pagina de internet a Fundaţiei "Caritatea", clădirea de pe bv. Mihai Eminescu nr. 2 a fost scoasă la vânzare la data de 31.12.2009, ofertele de cumpărare fiind aşteptate până la data de 30.06.2011. În condiţiile în care există posibilitatea ca respectiva clădire să fie vândută, nu există siguranţa că viitorul proprietar ar agrea continuarea închirierii ei către Liceul de Arte Plastice.