marți, 31 mai 2011

Timişoara / Singurul concurs internaţional de interpretare la instrumente de alamă din România

Singurul concurs internaţional de interpretare la instrumente de alamă din România se va desfăşura în perioada 6-11 iunie, la Timişoara. Pentru a treia oara, competiţia dedicată tinerilor instrumentişti talentaţi din toată Europa adună în capitala Banatului nu doar concurenţi bine pregătiţi, ci şi, în calitate de membri ai juriului, instrumentişti care s-au afirmat deja pe scena internaţională a muzicii contemporane.
Organizat de asociaţia non-guvernamentală Romanian Brass Society şi Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara (UVT), concursul internaţional a reusit, la ediţia din acest an, să reunească toată familia de instrumente de alamă – trompetă, corn, trombon şi tubă. Într-o perioadă în care cultura trăieşte soarta Cenuşăresei în ţara noastră, interesul arătat la primele ediţii de participanţi din ţări precum Olanda sau Germania, unde şcolile de interpretare sunt renumite în lume, ne-a demonstrat necesitatea unui astfel de eveniment.
Pentru Timişoara, Concursul Internaţional de Interpretare la Instrumente de Alamă înseamnă încă o ambasadă pentru lumea culturala din Occident. Asemenea manifestări pot conta atunci când oraşul nostru îşi va depune candidatura pentru titlul de capitală culturală a Europei.
Concursul Internaţional de Interpretare la Instrumente de Alamă se va desfăşura pe parcursul a trei etape, în sălile Facultăţii de Muzică a UVT. Peste 20 de tineri muzicieni din România, Ungaria, Germania, Olanda şi chiar Japonia vor concura la ediţia din acest an.
Juriul este exclusiv internaţional şi este format din artişti importanţi ai momentului, cu o experienţă bogată de arbitraj la concursuri de interpretare din întreaga Europă. Aceştia sunt Antoine Cure, trompetist (Franţa), Teo Wolters, trompetist (Olanda), Will Sanders, cornist (Olanda), Niels-Ole-Bo Johansen, trombonist (Danemarca) şi Walter Hilgers, tubist (Germania).