luni, 30 mai 2011

România / Direcţia Generală Anticorupţie a cercetat 13 corupţi pe zi

La propunerea conducerii Direcţiei Generale Anticorupţie, prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor, ziua de 30 mai a fost stabilită Ziua Aniversară a DGA, fiind al doilea an consecutiv când Direcţia Generală Anticorupţie sărbătoreşte ziua sa aniversară.
În cei şase ani de activitate în lupta împotriva corupţiei în rândul angajaţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, DGA a obţinut rezultate bune în activităţile de prevenire şi combatere a faptelor de corupţie la nivelul MAI, consolidându-şi rolul la nivel instituţional.
În perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2011, la nivelul Direcţiei Generale Anticorupţie au fost cercetate pentru fapte de corupţie şi alte fapte de natură penală un număr de 1.624 persoane, dintre care 913 lucrători ai Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Dintre acestea, 744 au fost puse sub învinuire (316 lucrători M.A.I.), iar 455 au fost inculpate (254 lucrători M.A.I.). Totodată, au fost reţinute 322 persoane (204 lucrători M.A.I.), 254 fiind arestate preventiv (185 lucrători M.A.I.).
În aceeaşi perioadă au fost organizate 51 de acţiuni de flagrant, soldate cu prinderea în flagrant a 66 persoane.
Deosebit de importantă pentru activitatea pe care o desfăşurăm este finalitatea muncii membrilor echipei Direcţiei Generale Anticorupţie, motiv pentru care precizăm faptul că, în cele 4 luni care au trecut de la începutul acestui an, în dosarele la care au lucrat ofiţerii D.G.A., au fost emise 88 de rechizitorii. Totodată, au fost pronunţate 36 de hotărâri judecătoreşti definitive, fiind condamnate 45 de persoane.
Cât priveşte activitatea de prevenire a faptelor de corupţie, au fost organizate 838 de activităţi la care au participat 21.992 angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Ca o consecinţă a acestor activităţi şi o dovadă a faptului că integritatea este o constantă generală în minister, au fost înregistrate 55 de autodenunţuri şi denunţuri din partea angajaţilor M.A.I., dintre care 40 lucrători ai Inspectoratului General al Poliţiei Române, 11 lucrători ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, un jandarm din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi 3 lucrători ai Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.
De asemenea, au fost primite 912 petiţii şi 2.416 apeluri la numărul anticorupţie 0800.806.806, dintre aceste apeluri 3 fiind finalizate cu flagrant, iar 15 constituindu-se în dosare penale.