luni, 30 mai 2011

România / În groapa comună de la Vulturi / Iaşi s-au găsit 36 de schelete

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România 'Elie Wiesel' comunică institutiilor mass-media faptul ca, la aproximativ jumatate de an dupa ce investigatiile arheologice din padurea Vulturi, comuna Popricani, s-au incheiat, expertiza de la Institutul de Medicina Legala Iasi a confirmat existenta a 36 de schelete: 12 copii, 9 femei si 15 barbati!
Totodată, în groapa comună s-au mai găsit, în afară de tuburi de cartuş şi diverse obiecte dintre care amintim: un pieptene, o sticluţă de parfum, un medalion, un ceas de buzunar şi trei cercei.
În toamna anului trecut, o echipă formată din istorici şi arheologi, coordonaţi de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România 'Elie Wiesel', a descoperit în judeţul Iaşi o groapă comună cu evrei omorâţi în timpul Holocaustului.
Aceasta este a doua locaţie din România în care au fost descoperite gropi comune. În toamna anului 1945, au fost exhumate 311 victime din 3 gropi comune de la Stânca Roznovanu, judeţul Iaşi ,care proveneau din localitatea Sculeni (Republica Moldova), ce au fost executate de Regimentul VI Vânători, conform aprecierii istoricului Adrian Cioflâncă.