luni, 30 mai 2011

Timişoara / 255.196.884 lei pentru noxe mai puţine şi pentru încălzire mai ieftină

Luni, 30 mai, s-a întrunit Unitatea de Management a proiectului de retehnologizare a Colterm si Unitatea de Implementare, derulându-se o sedinta tehnica a expertilor.
La data de 22 noiembrie 2010 a fost semnat contractul de finanţare al Proiectului "Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană", proiect co-finanţat din Fondul de Coeziune, după care au fost demarate procedurile legale de implementare al acestuia.
Valoarea totală a proiectului este de 255.196.884 lei, fără TVA, din care contribuţia financiară nerambursabilă din Fondul de Coeziune este de 118.666.548 lei, contribuţia din bugetul de stat este de 106.799.895 lei, iar contribuţia din bugetul local este de 29.730.441 lei. Durata de implementare este de 37 de luni, până la data de 31.12.2013.
Proiectul va permite scăderea concentraţiilor emisiilor de SO2, NOx, care în prezent depăşesc limitele maxime admise. De asemenea, Proiectul va îmbunătăţi eficienţa energetică a sistemului de încălzire. Acest proiect face parte dintr-un plan de acţiune mai cuprinzător al municipalităţii, care prevede o serie de investiţii ulterioare prin care vor fi reduse emisiile, în conformitate cu Directiva pentru Prevenirea şi Controlul Integrat al Poluării. Proiectul prevede de asemenea şi investiţii în reabilitarea reţelelor. Simultan trebuie realizat, însă, un echilibru între dorinţa de a îndeplini acest scop şi impunerea unor costuri economice şi sociale inacceptabile pentru populaţie.