marți, 31 mai 2011

Timişoara / Cel mai vechi parc a fost reamenajat cu 1.105.716,11 lei

Denumirea sa de-a lungul timpului a fost: Parcul Coronini, Stadt Parc, Regina Maria, Poporului, Tineretului şi este cel mai vechi parc al Timişoarei, situat la limita estică a brâului de parcuri din jurul canalului Bega, spre cartierul Fabric.
Extinderea Timişoarei în afara cetăţii şi legătura mai fermă cu aşezările din jurul cetăţii are loc la jumătatea secolului al XIX-lea. Astfel, în jurul anului 1852, guvernatorul Timişoarei, Cronin Cromberg, a dispus plantarea de arbori şi realizarea într-o primă formă a parcului ce făcea legătura cu cartierul Fabric, în prezent Parcul Coronini (Poporului).
In cadrul parcului se identifică următoarele funcţiuni:
funcţiunea de tranzit, determinată de prezenţa a trei instituţii mari pe Bulevardul Pestalozzi care trebuie să traverseze parcul pentru a accede la transportul în comun;
funcţiunea recreativă, care satisface nevoile unui întreg cartier, respectiv zona Pieţei Traian;
funcţiunea sportivă, practicată la limita sudică, prin amenajarea mini-terenului de fotbal.
Lucrările de investiţii la parcul Coronini (Poporului) au demarat în anul 2009. Au fost executate lucrări de restaurare şi consolidare a gardului existent încă din anii 1910. În incinta parcului au fost reabilitate aleile existente pe o suprafaţă de 4958 mp. Pentru dezvoltarea armonioasă a diferitelor specii dendro-floricole existente în parc a fost instalat un sistem de irigare prin aspersiune, în special pentru irigarea celor 381 ari de gazon. Fântâna ornamentală amplasată într-o zonă centrală a parcului, între cele două porţi principale a fost de asemenea reamenajată, dând un plus de frumuseţe parcului şi aducând o îmbunătăţire microclimatului din zonă. În partea estică a parcului, în apropierea fostului Cinema Parc, se poate observa un frumos alpinet, unde susurul apei şi vegetaţia existentă ne face să uităm că suntem ”totuşi” într-un oraş. Pergolele, terasa semicirculară, chioşcul din lemn, băncile şi coşurile pentru gunoi dau o notă discretă de prelucrare, caracteristică stilului regulat.
Introducerea în timp a unei game diversificate de arbuşti şi grupări florale din speciile fag, stejar, mesteacăn, liliac, cedru, ienuperi, salbă moale, caragană, etc. a dus la o îmbogăţire a parcului din punct de vedere compoziţional.
În vederea reamenajării parcului a fost alocată de la bugetul local suma de 1.105.716,11 lei, inclusiv TVA.
Inaugurarea parcului a avut loc în data de 31 mai 2011, ora 11, ocazie pentru elevii şcolii Generală nr. 25 de a desluşi tainele arboriculturii, şi a studenţilor de la Facultatea de Horticultură de a cunoaşte specii deosebite, precum şi pentru cetăţenii din zonă şi nu numai de a se bucura de o nouă oază verde a Timişoarei.