joi, 25 august 2011

Timişoara / Sistem de alarmare şi monitorizare în caz de dezastre naturale România-Serbia

Consiliul Judeţean Timiş este beneficiarul unei finanţări nerambursabile din fonduri structurale pentru proiectul intitulat „Sistem de alarmare şi monitorizare în caz de dezastre naturale”, finanţat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia.
Bugetul total al proiectului este de 1.150.000 Euro, din care 977.500 Euro (85%) reprezintă fonduri IPA, 149.500 Euro (13%) reprezintă cofinanţare nerambursabilă de la Bugetul de Stat al României şi 23.000 Euro (2%) reprezintă contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Timiş.
Activităţile se desfăşoară în parteneriat cu Municipalitatea Vršac din Republica Serbia, în cadrul unei cooperări româno – sârbe în domeniul situaţiilor de urgenţă şi vor fi finalizate la sfârşitul anului 2011.
Obiectivul urmărit prin proiect este de a contribui la diminuarea pagubelor produse de inundaţii şi alte calamităţi naturale în zona transfrontalieră româno-sârbă a bazinului hidrografic Bârzava, precum şi la asigurarea unei siguranţe sporite a populaţiei din această zonă.
Prin finanţare se va asigura implementarea, în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș, a unui sistem integrat de monitorizare şi alarmare în cazul producerii dezastrelor naturale, în special a inundațiilor. Scopul sistemului este de a îmbunătăţi capacitatea de prognozare şi atenţionare la risc şi de a spori eficienţa intervenţiei la nevoie.
Evenimentul de lansare a proiectului va avea loc în data de 26.08.2011,cu începere de la ora 11.30, în Timișoara, la sediul Consiliului Județean Timiș din Bv. Revoluției din 1989 nr. 17, în Sala de Consiliu, etaj I - corpul vechi al clădirii.